Продукти харчування і дієта для зрощення кісток при переломі

Для швидкого загоєння травм і відновлення тканин необхідно повноцінна і збалансована дієта. Для зрощення переломів особливо важливі білок і кальцій. За рахунок надходження корисних поживних речовин пацієнт швидше одужує і повертається до повноцінного життя.

Зміст

  • Загальні правила
  • Продукти при переломах для швидкого зрощення кісток
  • Що не можна їсти
  • Меню
  • Харчування при переломах кісток в літньому віці
  • Загальні правила

  • Лікувальна дієта при переломах кісток ніг повинна бути багата білком, вітамінами групи B, С, Д, К, А, кальцієм, магнієм, фтором, фосфором і цинком.
  • Способи приготування – тушіння, варіння, запікання, на пару.
  • Дробове харчування – маленькі порції в 6 прийомів.
  • Не менш 100 г білка в щоденному добовому раціоні, при цьому 55% ​​- тваринного походження.
  • До 100 г жирів на добу.
  • Вуглеводи – 400 г в день, достатній обсяг клітковини.
  • Сіль – до 15 г, вода в чистому вигляді – 2 л.
  • Калорійність – 2900 кКал.
  • Продукти при переломах для швидкого зрощення кісток

    Джерела білка для відновлення тканин і прискорення обмін речовин:

    • яловичина, кролик, курка;
    • горох, нут, соя, квасоля, сочевиця;
    • молочні продукти низької жирності;
    • риба, яйця.

    Зараз читають:Чи можна пити коньяк при низькому тиску?

    Кальцій – основний будівельний матеріал кісток, можна отримати з таких продуктів, як:

    • абрикос, виноград, вишня, ожина;
    • бобові культури, яйця;
    • капуста білокачанна, цвітна, брокколі;
    • зелень, моркву, морська капуста;
    • лосось, сардина;
    • агрус, смородина, суниця;
    • мак, мигдаль, кунжут;
    • редис, селера, спаржа, шпинат.

    Джерела фосфору для формування кісткової мозолі:

    • грецькі горіхи;
    • гречка, вівсянка;
    • ікра;
    • печінку;
    • сир;
    • сирий жовток;
    • гарбуз, квасоля.

    Фтор для зміцнення і ущільнення кісткової тканини:

    • авокадо, бадилля буряка, брюссельська капуста;
    • водорості, зелені листові овочі, лимонна трава;
    • морква, огірки, кульбаби;
    • горіхи, насіння соняшнику, кмин;
    • петрушка, помідори, спаржа;
    • фініки, кольорова капуста, шпинат.

    Магній допомагає засвоєнню білка, його містять:

    • зародки пшениці, горіхи, висівки;
    • камбала, короп, креветки;
    • молочні продукти;
    • морський окунь, палтус, оселедець;
    • скумбрія, тріска;
    • стиглі банани.

    Цинк для профілактики захворювань суглобів:

    • горох, гречка, вівсянка;
    • волоські горіхи, соняшникове і гарбузове насіння;
    • гриби, соя;
    • кальмари, креветки, мідії;
    • морська риба;
    • гарбуз, квасоля, сочевиця.

    Вітамін А для прискорення росту клітин постачають в організм:

    • абрикос, батат, морква;
    • базилік, кінза, петрушка;
    • жовток, вершки;
    • ікра, риб’ячий жир, скумбрія;
    • печінку, тунець;
    • шипшина, шпинат.

    Вітаміни групи В для прискорення всмоктування амінокислот:

    • горіхи;
    • печінку;
    • бобові;
    • молочні продукти, яйця;
    • кукурудза, капуста, картопля, банани.

    Зараз читають:Як правильно харчуватися кожен день?

    Вітамін Д для засвоєння кальцію, магнію і фосфору:

    • картопля, овес;
    • кропива, петрушка;
    • палтус, риб’ячий жир, тріска;
    • печінку;
    • рослинна олія;
    • сирий жовток.

    Джерела вітаміну С для посилення імунітету:

    • болгарський перець, петрушка;
    • жимолость, калина, ялівець;
    • ківі, цитрусові;
    • обліпиха, смородина, шипшина.

    Вітамін До , який відновлює кістки, містять:

    • банани, груша, яблуко;
    • капуста білокачанна, цвітна, брокколі;
    • кисломолочні продукти, пивні дріжджі;
    • морква, салат, томати, шпинат.

    Що не можна їсти

    • Алкоголь, газовані напої, кава, чорний чай.
    • Біла редька, бруква, ріпа, селера.
    • Лук, хрін, часник.
    • Гірчиця, кетчуп, майонез.
    • Маргарин, спеції, оцет.
    • Гусь, тваринний жир, ковбаса, свинина, качка.
    • Кондитерські вироби, здоба, солодощі, шоколад.
    • Консерви, копчення, барвники.

    Меню

    Харчування при переломі ноги має бути збагачене вітамінами і мікроелементами. Складання щоденного раціону слід обговорити з лікарем з урахуванням індивідуальних потреб.
    Зразкове меню на 3 дні для пацієнтів з переломом ноги:

    Приймання їжі понеділок вівторок Середа
    1 Сир знежирений – 200 г, чай зелений -150 мл Каша гречана – 150 г, 1 варене яйце, молочний коктейль – 200 мл Каша вівсяна – 200 г, компот
    2 2 варені яйця 150 г гарбузового насіння 3 абрикоса
    3 Сочевичний суп – 200 г, огірковий салат з лляною олією – 100 г Тушкована куряча печінка – 150 г, стручкова квасоля на пару – 100 г Яловичина відварна – 100 г, салат з капусти – 100 г, 1 яблуко
    4 Волоські горіхи – 100 г Пюре гарбузове – 150 г Ізюм – 100 г
    5 Риба запечена – 150 г, салат овочевий – 100 г Сир знежирений з кунжутом – 150 г, 1 банан, компот – 200 мл Креветки відварні – 150 г, 1 помідор
    6 Кефір – 200 мл Трав’яний чай – 150 мл Сік фруктовий – 200 мл

    Зараз читають:Якщо з’їдати по грейпфруту на день, що буде?

    Харчування при переломах кісток в літньому віці

    У міру старіння організму відбувається уповільнення всіх процесів, посилюється вимивання кальцію з кісток, тому для таких пацієнтів особливо важливо правильно і повноцінно харчуватися. Двічі на тиждень рекомендується проводити розвантажувальні дні. При запорах збагатите меню продуктами, що містять багато клітковини – лляне насіння, інжир, горіхи, сушені гриби, цільнозерновий хліб, шипшина, курага. З раціону виключіть важку їжу, обмежте прийом червоного м’яса, тваринних жирів і білків.

    Джерело: dietcenter.com.ua

    No votes yet.
    Please wait...

    Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *