Не всім подобаються овочі, мариновані з оцтом. А комусь він взагалі протипоказаний із різних причин. І в такому разі є просте вирішення проблеми – лимонна кислота. Саме вона стає тим самим консервантом, який забезпечує збереження заготівлі. Розповідаємо 15 найкращих рецептів, як приготувати з нею помідори на зиму!
Зміст
1. Помідори з лимонною кислотою – класичний рецепт
Це базовий рецепт, тому можеш доповнити його спеціями на свій смак.
Тобі знадобиться: 2 кг помідорів, 3 зубчики часнику, 1 ч.л. суміші перців горошком, 1 л води, по 1 ст. цукру та солі, 1 ч.л. лимонної кислоти, спеції.
Приготування: Щільно поклади в банки помідори зі спеціями та часником. Залий їх окропом і залиши на 15 хвилин під кришкою. Злий цю воду в каструлю, додай цукор, сіль і перець горошком, доведи її до кипіння і додай лимонну кислоту. Залий помідори отриманим маринадом і закатай кришками.
2. Помідори чері з лимонною кислотою на зиму
Щоб зробити заготівлю яскравішою, змішай помідори чері різних кольорів.
Тобі знадобиться: 1,5 кг помідорів чері, 1 головка часнику, 4 горошини запашного перцю, 1 ч.л. чорного перцю горошком, 4 бутони гвоздики, 2 зірочки бадьяна, 1,5 л води, 1,5 ст. солі, 5 ст. цукру, 1 ч. л. лимонної кислоти.
Приготування: Виклади в підготовлені банки помідори чері, зубчики часнику та всі спеції. Залий їх окропом і залиш на 15 хвилин. Після чого злий воду, доведи її до кипіння, додай цукор, сіль і лимонну кислоту, і перемішай. Залий маринад назад у банки і закатай.
3. Жовті помідори з лимонною кислотою на зиму
Ніжні, смачні та дуже красиві – прикрасять будь-який святковий стіл.
Тобі знадобиться: 700 г жовтих помідорів, 1 ч.л. суміші перців горошком, 1 парасолька кропу, 2 стебла селери, 1 лист хрону, 2 зубчики часнику, 700 мл води, 2/3 ч.л. лимонної кислоти, 1 ст. солі, 2 ст. цукру.
Зараз читають:20 салатів із нутом, які захочеться приготувати ще не раз
Приготування: Виклади в банку жовті помідори, подрібнений селеру, часник і всі добавки. Залий гарячою водою і залиш на 10 хвилин під кришкою. Злий цю воду, додай цукор, сіль та лимонну кислоту, і знову її закип'яті. Залий назад і закатай банки.
4. Зелені помідори з лимонною кислотою на зиму
У зелених помідорів зовсім інший смак, тому ця заготовка дуже відрізняється від подібних.
Тобі знадобиться: 600 г зелених помідорів, 2 зубчики часнику, по 1 ч.л. коріандру та насіння гірчиці, 2 лаврові листи, 4 горошини запашного перцю, 1 ч.л. лимонної кислоти, 1 л води, 2 ст. цукру, 1 ст. солі.
Промий зелені помідори, розріж їх на половинки і щільно поклади в банки з усіма спеціями. Закип'ятити воду з цукром, сіллю та лимонною кислотою, і залий помідори цим маринадом. Стерилізуй заготівлю близько 15 хвилин у киплячій воді та закатай кришками.
5. Помідори з листям та лимонною кислотою на зиму
У цьому рецепті використовуються всі найсмачніші та ароматні добавки – листя хрону, вишні та смородини.
Тобі знадобиться: 2 кг помідорів, 3 зубчики часнику, 3 парасольки кропу, 1 ч.л. суміші перців горошком, по 10 листків хрону, вишні та смородини, 3 лаврові листки, 1 л води, по 1 ст.л. цукру та солі, 1 ч.л. лимонної кислоти, спеції.
Виклади в банки часник, кріп, все листя , перець горошком та інші спеції за смаком. Туди ж щільно поклади помідори і залий все окропом на 15 хвилин. Злий цю воду і знову закип'ятити її з цукром, сіллю та лимонною кислотою. Залий помідори вдруге і закочуй їх на зиму.
6. Помідори з цибулею та лимонною кислотою на зиму
Декілька цибулин легко і просто доповнять будь-яку зимову заготівлю.
Тобі знадобиться: 2 кг помідорів, 4 зубчики часнику, 3 цибулини, 1 ч.л. запашного перцю горошком, 1 л води, по 1 ст. цукру та солі, 1 ч.л. лимонної кислоти, спеції.
Приготування: Наріж цибулю кільцями та промий помідори. Виклади в банки часник і спеції, а потім щільно поклади помідори, перекладаючи шари цибулею. Залий заготовку окропом і залиш на 15 хвилин під кришкою. Злий цю воду і знову закип'ятити її з цукром, сіллю та лимонною кислотою. Залий маринад назад у банки і закатай.
7. Помідори з базиліком та лимонною кислотою на зиму
Один із самих ароматних рецептів помідорів на зиму. Італійські нотки!
Тобі знадобиться: 700 г помідорів, 2 листи базиліка, 1 лавровий лист, 1 л води, 3 горошини запашного перцю, 2 бутони гвоздики, 0,5 ч.л. лимонної кислоти, 1 ч. л. солі, 3 ст. цукру.
Зараз читають:15 заправок для Цезаря на будь-який смак
Виклади помідори, базилік і всі спеції в підготовлену банку. Залий їх окропом і залиш під кришкою на 20 хвилин. Після чого злий цю воду і знову закип'ятити її з цукром та сіллю. Додай лимонну кислоту, знову залий помідори і закатай заготовку.
8. Помідори з гірчицею та лимонною кислотою на зиму
Насіння гірчиці завжди надає заготовкам приємних пікантних ноток.
Тобі знадобиться: 2 кг помідорів, 2 парасольки кропу, 4 зубчики часнику, 6 листя смородини, 2 лаврові листи, 2 ст.л. зерен гірчиці, 4 горошини запашного перцю, 1,5 л води, 1,5 ст. солі, 3 ст. цукру, 1 ч. л. лимонної кислоти.
Приготування: Промий банки содою і виклади туди помідори, часник, кріп, листя та всі спеції. Залий їх окропом і залиши на 20 хвилин під кришкою. Потім злий воду в каструлю і повторно закип'ятити її з цукром, сіллю та лимонною кислотою. Залий отриманий маринад назад і закатай помідори.
9. Помідори з лимонною кислотою та перцем чилі
Якщо волієш гостріші закуски, тоді додай більше перцю.
Тобі знадобиться: 2 кг помідорів, 2 парасольки кропу, 6 зубчиків часнику, 2 перці чилі, 2 лаврові листи, 1 ч.л. запашного перцю горошком, 1,5 л води, 1,5 ст. солі, 3 ст. цукру, 1 ч. л. лимонної кислоти.
Приготування: Виклади в чисті банки помідори, кріп, часник, спеції та довільно нарізаний чилі. Залий їх окропом і залиши на 15 хвилин під кришкою. Злий цю воду, закип'яти її з сіллю, цукром і лимонною кислотою, влий назад і закатай банки на зиму.
10. Помідори з болгарським перцем та лимонною кислотою
За бажанням візьми кілька шматочків солодкого перцю різних відтінків.
Тобі знадобиться: 1,5 кг помідорів, 1 цибулина, 2 болгарські перці, 1 гострий перець, 4 парасольки кропу, 1 ст.л. суміші перців горошком, 2 лаврові листки, 3 зубчики часнику, по 1 ч.л. коріандру та насіння гірчиці, 1 ч.л. лимонної кислоти, 1 л води, 1,5 ст. солі, 3 ст. цукру.
Приготування: Довільно наріж цибулю і весь перець, промий помідори і розклади все в банки зі спеціями та добавками. Зали окропом і залиш на 15 хвилин під кришкою. Потім злий воду в каструлю і повторно закип'ятити її з цукром, сіллю та лимонною кислотою. Зали маринад назад і закатай банки.
11. Солодкі помідори з лимонною кислотою на зиму
Для цього рецепту краще брати дрібні та пружні помідори чері, солодкі власними силами.
Тобі знадобиться: 500 г дрібних солодких помідорів, 500 мл води, 2 ст. цукру, 1 ч. л. солі, 0,5 ч. л. лимонної кислоти, 3 горошини запашного перцю, 2 бутони гвоздики.
Виклади помідори, перець горошком і гвоздику в підготовлену банку. Залий окропом і залиш на 10 хвилин під кришкою. Злий цю воду і знову закип'ятити її з лимонною кислотою, сіллю та цукром. Знову залий помідори і закатай кришками.
Зараз читають:20 найсмачніших закусок із помідорів на зиму
12. Помідори часточками з лимонною кислотою на зиму
Найчастіше помідори консервують цілком, тому тут пропонуємо трохи урізноманітнити програму!
Тобі знадобиться: 600 г помідорів, 1 лавровий листок, 2 зубчики часнику, 1 пучок кропу, 1 листок базиліка, 500 мл води, 1 ч.л. солі, 1 ч. л. лимонної кислоти, 2 ст. цукру.
Приготування: Наріж помідори часточками і виклади їх у банку з кропом, часником, базиліком та лавровим листом. Зали окропом і залиш на 15 хвилин під кришкою. Після чого злий цю воду, додай у неї цукор, сіль та лимонну кислоту, і знову доведи до кипіння. Отриманий маринад залий назад у банки та закочуй помідори на зиму.
13. Помідори у власному соку з лимонною кислотою
Дуже цікава варіація консервованих помідорів без води.
Тобі знадобиться: 1 кг помідорів, 1 ст. солі, 1 ч. л. цукру, 0,3 ч. л. лимонної кислоти, спеції.
Зніми з помідорів шкірку, наріж їх часточками і щільно поклади в чисту банку. Додай сіль, цукор, лимонну кислоту та спеції за смаком. Накрий кришкою і стерилізуй заготівлю в киплячій воді близько 40 хвилин, докладаючи часточки помідорів у міру появи вільного місця. Після цього закатай помідори кришками.
14. Помідори у желатині з лимонною кислотою
Рекомендуємо готувати їх у маленьких банках на один раз.
Тобі знадобиться: 800 г дрібних помідорів, 1/2 цибулини, 1 ст. желатину, 1 ст.л. солі, 2 ст. цукру, 2 зубчики часнику, 2 лаврові листки, 1/3 ч.л. лимонної кислоти.
Приготування: Наріж цибулю півкільцями та виклади їх у банки з часником та спеціями. Потім поклади помідори до середини, засип желатином і виклади ще помідори. Поступово розподіли сіль і цукор, залий все окропом, додай лимонну кислоту і закатай.
15. Помідори та огірки з лимонною кислотою на зиму
Смачні та ароматні помідори з ніжнішим смаком, ніж при додаванні оцту!
Тобі знадобиться: 1 кг огірків, 1 кг помідорів, 4 зубчики часнику, по 6 горошин чорного та запашного перцю, 3 парасольки кропу, 3 лаврові листи, 3 бутони гвоздики, 1 ч.л. насіння гірчиці, 1 л води, 3 ч. л. лимонної кислоти, 3 ч. л. солі, 2 ст. цукру.
Приготування: Виклади в банки огірки, помідори та інші спеції з добавками. Зали окропом і залиш на 20 хвилин під кришкою. Злий воду в каструлю і знову її закип'яті. Додай цукор, сіль та лимонну кислоту, провари до розчинення, залий овочі цим маринадом і закатай на зиму.
Джерело: dietcenter.com.ua