Черемша © depositphotos.com
Ведмежа цибуля, дикий часник, колба, черемша – одна і та ж назва трав’янистої рослини, що з’являється ранньою весною. Вона занесена до Червоної книги, але черемшу цілком можна виростити у себе на городі, що і роблять багато господинь, адже давно відомі корисні властивості черемші. Рослина має антибактеріальну, антисептичну, бактерицидну і фунгіцидну властивості. tochka.net розповість про користь черемші для організму чоловіків і жінок, кому черемша може принести шкоду, як вживати черемшу, скільки можна черемші їсти в день.
Що таке черемша, склад
Свою назву – “ведмежа цибуля” ця багаторічна трав’яниста рослина сімейства цибулевих отримала тому, що саме її однією з перших вживають навесні ведмеді, що прокинулися після зимової сплячки. Рослина поширена в Центральній і Північній Європі, відмінно вона росте і в Україні. Черемша відома з давніх-давен, траву використовували для захисту від тифу, чуми і холери, а також лікували нею худобу від заразних хвороб. Рослина вважалася хорошим засобом для очищення шлунку і крові, допомагало при глистової інвазії.
Цінністю володіють листя черемші, адже в них багато аскорбінової кислоти. А ось свій характерний часниковий запах черемша отримала завдяки ефірним оліям, алліцину, який також міститься в часнику. Є в складі черемші і фітонциди, і вінілсульфід. Черемша низькокалорійний продукт – 36 ккал в 100 г.
Черемшу активно використовують в кулінарії, а також медицині, при цьому складно сказати в якій сфері більше. Виростити черемшу дуже просто, адже рослина невибаглива, приживається практично в будь-якому грунті. Головна умова – тінь, на сонці вона втрачає свої корисні властивості.
У чому користь черемші
Черемша багата білком, корисними амінокислотами, жирами, а також різними вітамінами, важливими для організму як чоловіків, так і жінок. Завдяки великому вмісту вітаміну С (100 мг в 100 г свіжого листя) і фітонцидів (природних антибіотиків), черемша вважається противірусною рослиною. Як і всі рослини сімейства цибулевих, вона стимулює апетит, допоможе поліпшити роботу шлунково-кишкового тракту, інші продукти будуть засвоюватися набагато краще. Високий вміст клітковини в черемші допомагає швидко позбутися запору, метеоризму в кишечнику.
Ранньою весною, коли вітамінів зазвичай недостатньо, саме черемша допомагає впоратися з авітамінозом. Існують дослідження, в яких йдеться про користь черемші для серцево-судинної системи. А саме, вона здатна стимулювати роботу серця, знижувати артеріальний тиск, очищати кров, перешкоджає накопиченню холестерину. Такі зміни в організмі зменшують ризик виникнення гіпертонії, атеросклерозу і тромбофлебіту. Крім цього, черемша знижує ризик розвитку захворювань щитовидної залози.
Черемша дуже корисна для чоловіків, адже дозволяє звести до мінімуму ризик розвитку аденоми простати і при цьому позитивно впливає на потенцію.
Черемша © depositphotos.com
Шкода черемші, кому не можна вживати зовсім
Все повинно бути добре в міру, вважають багато хто. Це твердження безпосередньо стосується харчування, адже навіть найкорисніші продукти потрібно вживати в розумних кількостях. Мега-корисна черемша при надмірному вживанні може викликати діарею, деякі порушення нервової системи, наприклад, безсоння. Не можна взагалі черемшу страждаючим холециститом, панкреатитом, виразкою шлунка, гастритами, гепатитом. Запалені після вживання черемші шлунок і кишечник можуть дати збій.
У день допускається вживання 10-25 листків черемші. Вагітним черемшу можна, але тільки в малих кількостях і не більше 2 разів на тиждень.
Як вживати черемшу в кулінарії і медицині
У різних кухнях існує маса страв з черемші. Наприклад, в Чехії, Англії та Німеччині з черемшею прийнято пекти пироги і хліб, в Україні її додають в салати та гарячі страви, роблять намазки на сендвічі і бутерброди, заправки в перші страви. Дуже смачним виходить соус песто з черемші. Також рослину заморожують, солять і сушать, щоб зміцнювати системи організму круглий рік.
В медицині використовують відвари і настої з листя черемші, в тому числі і спиртові. Щоб приготувати відвар з черемші, необхідно залити окропом чайну ложку дрібно порізаного листя і настоювати 60 хвилин. Потім відвар проціджують і вживають кілька разів на день.
Настоянка з черемші. Склянкою окропу заливають десяток дрібно нарізаних листків. Це краще зробити в термосі і залишити настоюватися на кілька годин. Щоб зробити настоянку на спирту, треба залити їм листя в співвідношенні 1: 4 і настоювати в темному місці в непрозорій ємності 10 днів. П’ють курсом в один місяць по 25 крапель тричі на день.
Свіжоприготовлений сік з черемші успішно позбавляє від шкірних проблем, таких як виразки і фурункули. Досить зробити компрес або примочки.
Раніше ми писали про властивості і користь ягід годжі.
Джерело: lady.tochka.net