Чи допомагає цибуля і часник при застуді © depositphotos.com
Віруси грипу мутують з кожним роком – з’являються нові, більш небезпечні. До того ж, навесні людина найбільш схильна до простудних захворювань, сприяє яким і непередбачувана погода. У 2020 році світ страждає від коронавірусу, і ускладнення після перенесеної хвороби досить важкі. Один з методів профілактики грипу – вакцинація. Більше 90% населення впевнені, що в боротьбі з грипом і застудою допомагають також народні засоби, такі як цибуля і часник. Думка вчених з цього приводу розділилися, одні вважають овочі корисними противірусними натуральними засобами, інші – піддають теорію під сумнів.
tochka.net розбиралася в тому, чи дійсно цибуля і часник допомагають при застуді. Дізнайся, як правильно вживати цибулю і часник, щоб не нашкодити своєму здоров’ю.
У чому сила цибулі та часнику
Цибуля, пряно-ароматична трав’яна рослина, містить:
- органічні кислоти,
- ефірні масла з фітонцидами;
- кемпферол;
- амінокислоти;
- вітаміни В1, В2, В6, РР, Е, багато вітаміну С,
- мікро і макроелементи (бор, кобальт, марганець, молібден, мідь, нікель, рубідій, фтор, хром, фосфор, кремній, натрій, калій, кальцій, магній, залізо, хлор, сірка);
- флавоноїди;
- рослинний гормон глюкінін.
“Ударна доза” вітамінів групи В, вітамін С і РР, ефірні масла з фітонцидами – це і є той коктейль в цибулі, який захищає від простудних захворювань.
Часник, овочева трав’яна культура, роду цибулевих, містить:
- вітаміни групи В, Е, С, К;
- мікро і макроелементи (фолієва кислота, йод, магній, залізо
біотин); - тіамін;
- клітковину;
- амінокислоти;
- аскорбінову і нікотинову кислоту (переважно знаходиться в листі);
- каротин;
- рибофлавін;
- алліцин.
Чи допомагає цибуля і часник при застуді © depositphotos.com
У складі цибулі і часнику присутні сульфіди і фітонциди – біологічно активні речовини, які пригнічують і вбивають зростання, а також розвиток бактерій. Ще Луї Пастер визначив, що в часнику містяться антибіотики. Деякі дослідження показують, що щоденне вживання цих овочів в осінньо-зимово-весняний період зменшує ризик захворіти на застуду, а також прискорює і полегшує процес одужання для вже хворих. І цибуля, і часник мають бактерицидні властивості, містять вітамін С і селен – потужний імуностимулятор.
У той же час більшість вчених вважають доказову базу про користь цибулі і часнику в боротьбі з вірусами – незначною. На їхню думку, надмірне вживання цибулі та часнику викликає проблеми з шлунково-кишкового тракту, а вдихання парів може викликати кашель і спазм бронхів. Проблема природних фітонцидів, і інших антимікробних компонентів, що містяться в цибулі і часнику, полягає в дуже короткому періоді дії.
Лікарі вважають, що помірне вживання цибулі та часнику все ж може допомогти організму впоратися з бактеріями і вірусами. Все залежить від індивідуальних особливостей організму. Якщо вживати цибулю і часник постійно, то можна підвищити загальний імунітет організму. А ось одиничне “лікування” в період пандемій – марне.
Цибулю і часник можна вживати як в свіжому вигляді, так і термічно обробленими. В останньому випадку вони стають м’яким сорбентом, що розвантажує імунну систему. На питання, що корисніше: цибуля або часник, відповіді немає, вирішальним фактором будуть смакові переваги.
Як правильно “лікуватися” цибулею і часником: рецепти
Рецептів засобів народної медицини на основі часнику і цибулі налічується не один десяток. Найвідоміший – з медом. Так, сік часнику або часникова кашка змішується з медом в пропорції 1:1. При появі перших симптомів захворювання, одну-дві чайні ложки суміші необхідно запивати склянкою води тричі на день.
Можна приготувати і часникову спиртову настойку з медом. Досить 200 г часнику, 100 мл горілки і 50 г меду, 10 г прополісу. Для початку подрібнений часник настоюють на горілці 21 день, потім проціджують і настоюють ще 3 дні. Далі в отриману суміш додають мед і прополіс. Вживають настоянку по наростаючій – в перший день крапля, потім дві і так до 15 дня, починаючи з 16 дня дозу також зменшують. Курс лікування – місяць.
Популярний рецепт настою з цибулі та часнику від нежиті. На півгодини на водяну баню ставлять рослинну олію, потім їм заливають дрібно подрібнену цибулю і часник. Наполягають кілька годин в темному місці. В якості профілактики закапують ніс двічі на тиждень.
Нерідко часник вживають разом з імбиром. Наприклад, можна зробити щось на зразок варення. В однаковому обсязі беруть часник, натертий імбир, лимон і мед. Приготовану масу можна вживати п’ять разів на день по чайній ложці.
Можна приготувати імбирно-часниковий чай. Нарізати кільцями корінь імбиру довжиною 4 см і 2 зубчики часнику. Скласти інгредієнти в термос і залити окропом, процідити. Такий чай п’ють до 2 л на добу.
Досить ефективний засіб – інгаляції з лука, часнику, лимона, ромашки. Ось один з рецептів: 2 зубці часнику і половина цибулини натираються на тертці, віджимаються через марлю. Кашку заливають водою, доводять до кипіння і нагрівають хвилин 5. В охолоджену рідину додають 3 ст.л. відвару ромашки. Інгаляцію дозволено проводити до двох разів на день по 5-15 хвилин.
Для зміцнення захисних властивостей організму необхідно щодня з’їдати по чверті цибулини, 2-3 зубчики часнику. Відомо, що вірус грипу передається повітряно-крапельним шляхом. Щоб в повітрі переважали корисні фітонциди, можна дрібно порізати цибулю і часник і розкласти їх на тарілочках по кімнатах. А ось нюхати пари часнику чи цибулі слід з великою обережністю. Важливо розуміти, що діти потужні властивості цибулі і часнику переносять важко. Тому перед застосуванням народних методів варто проконсультуватися з педіатром.
Дізнайся, як зберігати часник в домашніх умовах до самої зими, а то і до нового врожаю.
Джерело: lady.tochka.net