Пхали: 20 оригінальних рецептів на будь-який смак

Грузинська кухня славиться широким асортиментом найсмачніших закусок – і пхалі тут є одними з найпростіших і найпопулярніших. Готуються пхали з різних інгредієнтів, але обов'язково з великою кількістю горіхів, зелені, часнику та спецій. Хочеш спробувати? Тоді наша добірка з 20 найкращих рецептів вже чекає на тебе!

Зміст

  • 1. Пхали зі шпинату з волоськими горіхами
  • 2. Тхали з молодої капусти
  • 3. Пхали з буряка
  • 4. Пхали з бурякового бадилля та зелені
  • 5. Пхали з моркви
  • 6. Пхали зі стручкової квасолі
  • 7. Пхали з квасолі
  • 8. Пхали із запечених баклажанів
  • 9. Пхали з печериць
  • 10. Пхали з гарбуза та моркви по-грузинськи
  • 11. Тхали з кропиви та ароматної зелені
  • 12. Тхали з болгарського перцю
  • 13. Пхали з черемші
  • 14. Пхали з нуту із зеленню
  • 15. Пхали з капусти з буряком та гострим перцем
  • 16. Пхали з брокколі з цибулею та часником
  • 17. Пхали з броколі, шпинату та щавлю
  • 18. Пхали з екали з кедровими горішками
  • 19. Тхали з кабачків
  • 20. Гострі пхали з буряка з перцем чилі
  • 1. Пхали зі шпинату з волоськими горіхами

    Для прикраси традиційно використовують граната, червону смородину і журавлину.

    Тобі знадобиться: 300 г шпинату, 10 г кінзи, 10 г петрушки, 100 г волоських горіхів, 1 ст. лимонного соку, 0,5 ч. л. хмелі-сунелі, 0,5 ч.л. паприки, 0,5 ч. л. меленого чорного перцю, сіль до смаку, 500 мл води.

    Приготування: Шпинат всип у киплячу воду, проварити 30 секунд, вилов шумівкою і остуди. Помісти в чашу блендера горіхи, кінзу, петрушку і шпинат, що охолонув. Додай сік лимона, спеції та подрібни до однорідності. Посоли і перемішай, сформуй невеликі пхали у формі кульок.

    2. Тхали з молодої капусти

    Іноді пхали формують у вигляді довгастої котлетки або напівсфери.

    Тобі знадобиться: 500 г молодої капусти, 100 г волоських горіхів, 4 зубчики часнику, 10 г різної зелені, 1 ст.л. лимонного соку, 1 ч. л. хмелі-сунелі, 0,5 ч.л. меленого чорного перцю, сіль до смаку, 2 л води.

    Приготування: Капусту розбери на листочки і приваріть в киплячій воді до м'якості. Застуди, наріж і переклади в чашу блендера. Додай горіхи, зелень і очищений часник і подрібни все до однорідного стану. Влий лимонний сік, присип сіллю та спеціями. Перемішай, сформуй невеликі кульки і виклади готові пхали на широку тарілку.

    3. Пхали з буряка

    Грузинські застілля ніколи не обходяться без пхалі!

    Тобі знадобиться: 250 г вареного буряка, 10 г кінзи, 1 склянка волоських горіхів, 2 зубчики часнику, 1 ст.л. винного оцту, спеції та сіль за смаком.

    Приготування: Буряк очисти та наріж середніми шматочками. Горіхи підсушити кілька хвилин на сковороді. Пропусти через м'ясорубку буряки, горіхи, кінзу та очищені зубчики часнику. Отриману масу змішай з оцтом, спеціями та сіллю. Сформуй невеликі пхали та виклади їх на тарілку.

    4. Пхали з бурякового бадилля та зелені

    Подавай їх до м'яса, варених овочів та риби.

    Тобі знадобиться: 200 г бурякового бадилля, 200 г шпинату, 50 г різної зелені, 150 г волоських горіхів, 3 зубчики часнику, 2 ст.л. лимонного соку, 1 ч. л. паприки, 1 ч. л. хмелі-сунелі, 0,5 ч.л. меленого коріандру, сіль до смаку, 2 л води.

    Приготування: Закип'яти воду, всип бурякову бадилля і шпинат, проварити 30 секунд і вилови їх шумівкою. Подрібни в блендері бадилля, шпинат, зелень, горіхи та очищений часник. Все змішай, додай спеції, лимонний сік та сіль. Перемішай масу і сформуй з неї невеликі пхали.

    Зараз читають:8 шикарних рецептів мармеладу із чорної смородини

    5. Пхали з моркви

    Для смаку можна додати трохи цукру.

    Тобі знадобиться: 300 г вареної моркви, 10 г волоських горіхів, 2 зубчики часнику, 4 гілочки петрушки, 4 гілочки кінзи, 1 ст.л. оливкової олії, 2 ст.л. лимонного соку, спеції та сіль за смаком.

    Приготування: Морква очисти та наріж середніми шматочками. Горіхи підсушити кілька хвилин на сковороді. Пропусти через м'ясорубку моркву, горіхи, зелень та очищений часник. Змішай все в широкій мисці, додай спеції, сіль, олію та сік лимона. Перемішай, сформуй кругленькі пхали і виклади їх на гарну тарілку.

    6. Пхали зі стручкової квасолі

    Готувати такі пхалі можна як із свіжої, так і замороженої стручкової квасолі.

    Тобі знадобиться: 500 г стручкової квасолі, 100 г волоських горіхів, 1 цибулина, 2 зубчики часнику, 10 г кінзи, 10 г петрушки, 1 ст.л. лимонного соку, 1 ч. л. оливкової олії, 1 ч.л. хмелі-сунелі, 0,5 ч.л. меленого коріандру, сіль до смаку, 2 л води.

    Приготування: Стручкову квасолю наріж і проварити в підсоленій воді 10 хвилин, а потім відкинь на друшляк і остуди. Пропусти через м'ясорубку стручкову квасолю, зелень, горіхи, очищений часник та цибулю. Отриману масу змішай з лимонним соком, олією, спеціями та сіллю. Сформуй невеликі кульки, виклади їх на тарілку і подавай пхали до столу.

    7. Пхали з квасолі

    Замість горіхів можеш додати трохи горіхової пасти.

    Тобі знадобиться: 400 г сухої квасолі, 100 г волоських горіхів, 2 зубчики часнику, 15 г різної зелені, 1 ст.л. лимонного соку, спеції та сіль за смаком, 4 л води.

    Приготування: Квасоля залий холодною водою і проварю на повільному вогні до готовності. Злий воду, а квасолю остуди і подрібни в блендері. Так само подрібни волоські горіхи, зелень та очищений часник. Змішай заготовки в широкій мисці, додай сік лимона, спеції та сіль. Перемішай і змоченими руками сформуй пхали у вигляді округлих коржів.

    8. Пхали із запечених баклажанів

    Закуска вийде ще ароматніше, якщо запекти баклажани на грилі.

    Тобі знадобиться: 1 кг баклажанів, 20 г часнику, 100 г цибулі, 30 г кінзи, 250 г волоських горіхів, 1 ст. оливкової олії, 2 ст.л. винного оцту, спеції та сіль за смаком.

    Приготування: Баклажани запікання в духовці до м'якості, остуди та очисти від шкірки. Волоські горіхи підсуши пару хвилин на сковороді. Пропусти через м'ясорубку м'якоть баклажанів, кінзу, горіхи, очищений часник та цибулю. Отриману масу змішай зі спеціями, сіллю, оливковою олією та винним оцтом. Сформуй невеликі пхали і подавай.

    9. Пхали з печериць

    Аналогічно пхали готуються і з іншими видами грибів.

    Тобі знадобиться: 500 г печериць, 2 цибулини, 150 г волоських горіхів, 10 г петрушки, 10 г кінзи, 4 зубчики часнику, 2 ст.л. олії, 1 ст.л. винного оцту, 0,5 ч. л. меленого коріандру, 0,5 ч.л. хмелі-сунелі, 0,5 ч.л. паприки, сіль за смаком.

    Приготування: Цибуля очисти, подрібни та обсмаж на маслі до прозорості. Додай подрібнені печериці і готуй разом 10 хвилин. Горіхи окремо підсушити кілька хвилин на сковороді. Подрібни в блендері смажені печериці з цибулею, горіхи, петрушку та кінзу. Отриману масу змішай зі спеціями, сіллю, оцтом та пропущеним через прес часником. Сформуй кругленькі пхали і гарно виклади їх на тарілку.

    10. Пхали з гарбуза та моркви по-грузинськи

    Дуже проста, але корисна і смачна страва.

    Тобі знадобиться: 300 г м'якоті гарбуза, 200 г моркви, 10 г часнику, 2 цибулини, 10 г кінзи, 150 г волоських горіхів, 2 ст.л. оливкової олії, 1 ст.л. винного оцту, 1 ч.л. лимонного соку, 0,5 ч. л. хмелі-сунелі, 0,5 ч.л. меленого чорного перцю, сіль за смаком.

    Зараз читають:Панкейки на кефірі: 15 швидких та смачних рецептів

    Приготування: Наріжте невеликими шматочками гарбуз, моркву та очищену цибулю. Виклади їх у жароміцну форму, додай очищені зубчики часнику та олію, перемішай і постав на 30 хвилин у духовку, прогріту до 200 градусів. Потім пропусти через м'ясорубку запечені овочі, кінзу та горіхи. Отриману масу змішай зі спеціями, сіллю, лимонним соком та винним оцтом. Сформуй невеликі пхали, виклади все на тарілку і подавай на стіл.

    11. Тхали з кропиви та ароматної зелені

    До термообробки працюй з кропивою у рукавичках.

    Тобі знадобиться: 200 г молодої кропиви, 20 г кінзи, 20 г петрушки, 10 г кропу, 4 зубчики часнику, 100 г цибулі, 150 г волоських горіхів, 1 ст.л. винного оцту, спеції та сіль за смаком, 1,5 л води.

    Приготування: Кропиву опусти в киплячу воду на 1 хвилину, а потім відкинь на друшляк і остуди. Горіхи кілька хвилин підсуши на сковороді. Пропусти через м'ясорубку кропиву, кінзу, петрушку, кріп, горіхи, очищений часник та цибулю. Все змішай, додай оцет, спеції та сіль. Перемішай і сформуй тхали у вигляді невеликих кульок.

    12. Тхали з болгарського перцю

    Для рецепту знадобиться м'ясистий перець із соковитою м'якоттю.

    Тобі знадобиться: 500 г болгарського перцю, 2 зубчики часнику, 4 гілочки кінзи, 4 гілочки петрушки, 1 склянка волоських горіхів, 1 ст.л. лимонного соку, 0,5 ч. л. уцхо-сунелі, 0,5 ч.л. меленого коріандру, сіль до смаку, 1,5 л води.

    Болгарський перець очисти від насіння, розріж на четвертинки і опусти в киплячу воду. Приварити 2-3 хвилини, виловити шумівкою і остудити. Волоські горіхи злегка обсмажити на сухій сковороді. Подрібни в блендері проварений перець, кінзу, петрушку, горіхи та очищений часник. Отриману масу змішай зі спеціями, сіллю та соком лимона. Сформуй невеликі кульки та виклади на тарілку.

    13. Пхали з черемші

    У цьому рецепті часник не використовується.

    Тобі знадобиться: 200 г черемші, 10 г петрушки, 2 цибулини, 100 г волоських горіхів, 1 ст.л. винного оцту, 1 ч.л. оливкової олії, 0,5 ч.л. меленого чорного перцю, 0,5 ч. л. паприки, сіль за смаком.

    Горіхи підсуши пару хвилин на сковороді . Пропусти через м'ясорубку горіхи, черемшу, петрушку і очищену від лушпиння цибулю. Все змішай, додай спеції, сіль, олію та оцет. Перемішай і сформуй руками пхали у вигляді округлих коржів.

    14. Пхали з нуту із зеленню

    Нут звариться швидше, якщо попередньо замочити його на 6-8 годин у холодній воді.

    Тобі знадобиться: 200 г вареного нуту, 100 г волоських горіхів, 2 зубчики часнику, 10 г кінзи, 4 листочки м'яти, 5 г петрушки, 1 ст.л. лимонного соку, 0,5 ч. л. хмелі-сунелі, 0,5 ч.л. меленого чорного перцю, 0,5 ч. л. меленого коріандру, сіль за смаком.

    Приготування: Волоські горіхи підсуши пару хвилин на сковороді. Пропусти через м'ясорубку варений нут, горіхи, кінзу, м'яту, петрушку та очищений часник. Отриману масу змішай зі спеціями, сіллю та лимонним соком, і сформуй пхали.

    15. Пхали з капусти з буряком та гострим перцем

    Рекомендуємо готувати пхалі з різною зеленню.

    Тобі знадобиться: 300 г молодої капусти, 200 г вареного буряка, 100 г волоських горіхів, 3 зубчики часнику, 10 г зелені, 1/2 стручка гострого перцю, 1 ст.л. винного оцту, 0,5 ч. л. уцхо-сунелі, 0,5 ч.л. меленого коріандру, сіль до смаку, 2 л води.

    Молоду капусту розбери на листочки, опусти в киплячу воду і привари 5 хвилин. Горіхи злегка обсмажити на сухій сковороді. Подрібни в блендері варене листя капусти, горіхи, буряк, зелень та гострий перець. Все змішай, додай пропущений через прес часник, спеції, сіль та оцет. Змочи руки водою і сформуй пхали у вигляді невеликих кульок однакового розміру.

    Зараз читають:20 рецептів з кокосовим молоком, які варто приготувати

    16. Пхали з брокколі з цибулею та часником

    Використовуй лише ніжні частини брокколі.

    Тобі знадобиться: 400 г броколі, 2 цибулини, 4 зубчики часнику, 10 г кінзи, 100 г волоських горіхів, 1 ст.л. винного оцту, 1 ч.л. оливкової олії, 0,5 ч.л. хмелі-сунелі, 0,5 ч.л. меленого коріандру, сіль до смаку, 2 л води.

    Брокколі розбери на суцвіття, опусти в киплячу воду і проварити 4-5 хвилин. Горіхи злегка обсмажити на сухій сковороді. Пропусти через м'ясорубку варену броколі, кінзу, горіхи, часник та цибулю. Все змішай, додай спеції, сіль, оливкову олію та винний оцет. Перемішай, сформуй невеликі коржики-пхали і виклади їх на гарну тарілку.

    17. Пхали з броколі, шпинату та щавлю

    Універсальна закуска на усі випадки життя!

    Тобі знадобиться: 300 г броколі, 100 г шпинату, 100 г щавлю, 10 г кінзи, 10 г петрушки, 3 зубчики часнику, 100 г волоських горіхів, 1 ст.л. олії, 2 ч.л. лимонного соку, спеції та сіль за смаком, 1,5 л води.

    Приготування: Брокколі наріж невеликими шматочками, опусти в киплячу воду і приварю 5 хвилин, а потім дістань шумівкою і прибери остигати. У цій же воді проварити 1 хвилину шпинат і щавель. Горіхи підсушити кілька хвилин на сковороді. Пропусти через м'ясорубку броколі, шпинат, щавель, горіхи, кінзу, петрушку та очищений часник. Отриману масу змішай зі спеціями, сіллю, олією та лимонним соком. Змочи руки водою і сформуй кругленькі пхали.

    18. Пхали з екали з кедровими горішками

    Один із найпопулярніших варіантів пхали саме в Грузії.

    Тобі знадобиться: 100 г екали, 10 г кінзи, 10 г петрушки, 2 зубчики часнику, 4 ст.л. кедрових горішків, 1 ч. л. оливкової олії, 1 ст.л. лимонного соку, 0,5 ч. л. хмелі-сунелі, 0,5 ч.л. меленого коріандру, 0,5 ч.л. паприки, сіль до смаку, 1 л води.

    Приготування: Екалу опусти в киплячу воду, провари 10 хвилин, вилови шумівкою та остуди. Кедрові горіхи підсуши пару хвилин на сковороді. Подрібни в блендері екалу, горіхи, зелень та очищений часник. Все змішай, додай спеції, лимонний сік, олію та сіль. Перемішай і сформуй тхали у вигляді невеликих кульок.

    19. Тхали з кабачків

    Можеш додати трохи оливок, в'ялених томатів та каперсів.

    Тобі знадобиться: 400 г кабачків, 2 цибулини, 3 зубчики часнику, 20 г будь-якої зелені, 200 г волоських горіхів, 1 ст.л. оливкової олії, 1 ст.л. винного оцту, спеції та сіль за смаком.

    Приготування: Кабачки наріжте невеликими шматочками, збризкайте оливковою олією і поставте в духовку на 20 хвилин. Пропусти через м'ясорубку запечені кабачки, зелень, горіхи, часник та цибулю. Отриману масу змішай зі спеціями, сіллю та оцтом. Змочи руки водою і сформуй невеликі пхали.

    20. Гострі пхали з буряка з перцем чилі

    Ступінь гостроти регулюй на власний розсуд.

    Тобі знадобиться: 300 г вареного буряка, 1 стручок перцю чилі, 2 зубчики часнику, 10 г кінзи, 100 г волоських горіхів, 1 ст.л. лимонного соку, 0,5 ч. л. хмелі-сунелі, 0,5 ч.л. паприки, 0,5 ч. л. меленого коріандру, сіль за смаком.

    Чилі розріж навпіл і очисти від насіння. Горіхи підсушити кілька хвилин на сковороді. Подрібни у блендері буряк, горіхи, перець чилі, кінзу та очищений часник. Додай лимонний сік, спеції, сіль і добре перемішай. Сформуй невеликі пхали, виклади їх на тарілку і подавай.

    Джерело: dietcenter.com.ua

    No votes yet.
    Please wait...

    Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *