Отримати максимум: як вживати олію, щоб вона була корисною

Натуральні рослинні олії — унікальний продукт, який забезпечує  нормальну роботу людського організму. Вони є одним із найкорисніших дієтичних продуктів і здатні не тільки  поліпшити смак страв, а й зміцнити здоров’я людини. Правда, користь вони приносять, тільки якщо дотримуватися певних правил.  

У чому користь олій для нашого здоров’я?

Вони містяться різні жирні полинасичені кислоти, без яких людський організм функціонувати не може у принципі. Ці кислоти — есенціальні, тобто незамінні (вони не синтезуються в організмі, а повинні надходити ззовні). Якщо взагалі не вживати масел (або тваринних жирів), то в організмі формується мембранний дефіцит жирів. Це коли в мембранах клітин не вистачає жирової основи, і вони починають руйнуватися. Для людини це небезпечно. Може бути порушення обміну речовин, зниження імунітету, ослаблення захисних функцій різних органів, погіршення енергозберігаючих функцій.

Олію не можна нагрівати © freepik.com

Як посилити корисну дію олії?

Легше засвоїти олію організму допоможе тепло. У теплу (але не гарячу, до 40 ° С) їжу (тушковані овочі, каша, перші страви) можна додавати олію, і тоді вона максимально засвоюватиметься. Це зумовлено тим, що теплота також стимулює жовчовиділення, а чим воно активніше, тим краще засвоюються жири.

Скільки в день можна з’їдати рослинної олії?

Щоб отримувати достатню кількість жирів і не набирати зайву вагу, можна вживати 30 —50 грамів (3 ст. л.) рослинної олії на день. Саме холодного віджиму і щоб вона не піддавалася термічній обробці.  Якщо людина знаходиться в процесі схуднення,  краще знизити добову дозу до 3-х ч. л. При цьому бажано розподілити вживання олії на цілий день: це добре позначиться на роботі жовчного міхура. Ідеально, якщо ви приймете чайну ложку лляної олії натщесерце.

Чим загрожує передозування?

Якщо ви вживаєте якісну олію холодного віджиму і при цьому у вас немає хронічних захворювань, передозування викличе лише набір зайвої ваги. А ось за наявності хронічного холециститу або проблем із роботою жовчного міхура надмірне вживання олії може спричинити загострення цих захворювань.

Олія по праву вважається однією з найкорисніших © freepik.com

Чому радять вживати олію вранці натщесерце?

Вживати олію натщесерце можуть практично всі охочі. Протипоказання — наявність каменів у жовчному міхурі та захворювання шлунково-кишкового тракту у гострій фазі. Наприклад, панкреатит,  гострий холецистит. Тоді олія натщесерце може викликати нудоту та болі. Всім іншим така процедура піде лише на користь.

Причина проста: 1 ч.л.  рослинної олії (найкраще лляної) натщесерце за півгодини до їжі стимулює виведення жовчі. За ніч у жовчному міхурі накопичуються досить токсичні речовини, їх потрібно вивести з організму. Олія стимулює рух жовчі та покращую таким чином травлення.

Навіщо п’ють олію з лимонним соком?

Змішана з лимонним соком олія не засвоюється, а має механічну дію: стимулює скорочення жовчного міхура і забезпечує жовчогінний ефект. Така комбінація особливо корисна, якщо людина страждає на закрепи.

Дитяча підшлункова не готова до великої кількості олії © freepik.com

Які правила вживання олії дітьми?

У дітей віком до 7 років підшлункова залоза до кінця не сформована. Коли дитину перегодовують чимось жирним або солодким, підшлункова впадає в ступор, внаслідок чого проявляється так званий ацетон: у крові з’являються кетонові тіла, дитину нудить.

Тому дітям до 7 років вживати жири потрібно дуже обережно. Якщо у дитини точно все добре із самопочуттям, із шлунково-кишковим трактом, можна давати максимум 3 ч. л. рослинної олії на день. Пробувати давати дітям олію можна з однорічного віку, але зовсім трохи й уважно спостерігати за реакцією. У міру дорослішання можна збільшити дозу.

Чим старша дитина, тим більше потрібно олії. У пубертатному періоді у підлітків стабілізується гормональний фон, і це якраз той час, коли потрібно додавати до раціону жири — як рослинні, так і тваринні, оскільки вони беруть активну участь у формуванні гормонів.

Денна доза олії – 3 столові ложки © freepik.com

Чи є в олії холестерин?

Існує хибна думка, що в рослинних оліях є холестерин. Це не правда. Він є лише у тваринних жирах. А в рослинних міститься так званий аналог — фітохолестерин, який, навпаки, є профілактичним засобом при атеросклерозі та відкладенні атерогенних холестеринів на судинах, артеріях (у венах холестерин не відкладається).

Тому вживання рослинних нерафінованих олій — відмінна профілактика атеросклерозу. А ось з рафінованими оліями потрібно бути дуже обережними: багатьом вони протипоказані, тому що містять трансжири.

Чим відрізняються рафіновані олії від нерафінованих?

Будь-яка олія першого віджиму, з чого б вона не було зроблена, містить більше вітамінів, мікроелементів, жирних кислот. У масляному осаді — найбільша концентрація витаминів А, Е, Д. І саме олію першого віджиму корисно додавати в салати та приготовлені страви (але в жодному разі не перегрівати).

Рафінована олія очищена фабричним способом. В неї можуть додавати різні ароматизатори, трансжири. Це тягучі жирні кислоти —  замінники олії, шкідливі для організму, тому що вбивають клітини підшлункової залози, печінки, перебудовують структуру печінки і провокують викид атерогенних холестеринів (ліпідів) та їх відкладення у стінках судин. Цей механізм якраз і призводить до атеросклерозу.

Чи правда, що можна смажити лише на оливковій олії першого віджиму?

Смажити в жирі не можна. У жодному. Ні в рослинному, ні у тваринному. При нагріванні структура жиру змінюється, він перетворюється на канцерогенну речовину —  оліфу. Вона руйнує клітини шлунка, кішківника, проникає в кров і викликає сплеск онковірусів, які знаходяться в організмі людини в сплячому стані. Від гарячої олії вони можуть активізуватися та спровокувати розвиток онкологічних захворювань.

Яку олію обрати

  • Якщо твоя мета — посилити жовчогінний ефект, то підійде оливкова олія.
  • Для захисту печінки краще брати олію розторопші.
  • Щоб просто поповнити організм омега-3 кислотами рослинного походження, ідеальний варіант — лляна олія: вона містить унікальну альфа-ліноленову омега-3 кислоту, при нестачі якої в організмі прогресують захворювання очей, посилюється м’язова слабкість, німіють руки і ноги, сповільнюється рост та виникає депресія. Рекомендується вживати одну столову ложку лляної олії на день.
  • В олії соняшника першого віджиму також містяться насичені кислоти та вітаміни. Але воно менш багато омега-3 жирними кислотами, ніж лляне.
  • Кунжутна олія містить кальцій, але є алергеном, тому вживати її потрібно обережно.
  • В оливковій олії багато антиоксидантів і вітамінів А, Е, Д. Воно може стимулювати імунітет. Але, тим не менш, краще виводити на перший план не оливкову олія, а лляну: за своїм складом вона краща і багатша за всі інші олії.

 Нагадаємо, що раніше ми писали про те, як зміцнити імунітет.

Джерело: lady.tochka.net

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *