У перелік нематеріальних цінностей ЮНЕСКО увійшла середземноморська дієта, для якої характерне різноманітне, корисне та дуже смачне меню. Це чудовий приклад того, що здорове харчування може бути яскравим, поживним та анітрохи не нудним. Давайте розглянемо основні принципи здорового раціону, а приклади збалансованого меню на 14 днів можна знайти у блозі METRO за посиланням https://www.metro.ua/Blogs/Ratsionalne-menyu/Ratsionalne-menyu-pershoho-tyzhnya.
/>
Основні правила раціонального харчування
Режим прийому їжі
Не варто плутати правильне харчування з голодуванням. Оптимальним режимом буде п’ятиразове харчування, яке включає сніданок, обід, вечерю та два перекуси. Між трапезами рекомендовано інтервали у три години — за цей час їжа встигає засвоїтися, а сильного голоду ще не виникає. Наприклад, ви можете поснідати о 7:00 ранку, перекусити о 10:00, пообідати о 13:00, зробити ще один перекус о 16:00 і повечеряти о 19:00. Звісно, цей графік можна коригувати відповідно до вашого графіку й життєвого ритму.
Важливість сну
Люди, які недосипають, з’їдають на 40% більше калорій, ніж ті, хто добре спить. У перших синтезується мало лептину — гормону, який створює відчуття ситості. Для якісного відпочинку і повноцінного синтезу лептину треба засинати не пізніше 23:00, а вечеряти — за 2–3 години до сну.
Продукти для здорового раціону:
- птиця;
- риба;
- морепродукти;
- овочі (крім крохмалистих);
- нешліфовані крупи;
- прянощі;
- насіння, горіхи та сухофрукти;
- свіжі фрукти;
- нежирні молочні продукти.
Меню на один тиждень
Ознайомитись із різними варіантами корисних меню та смачними рецептами можна у блозі METRO за посиланням https://www.metro.ua/Blogs/Ratsionalne-menyu/Ratsionalne-menyu-druhoho-tyzhnya.
Меню на місяць
Складаючи меню на місяць, використовуйте творчий підхід — міксуйте гарніри, перекуси, способи приготування страв. Якщо ваша мета схуднення, робіть розвантажувальні дні 1 раз на тиждень, вживаючи лише фрукти або малокалорійні овочі.
Джерело: dietcenter.com.ua