Крохмаль: чи є в ньому користь і в яких кількостях його можна вживати

Крохмаль: користь та шкода © Depositphotos

Більшість українців знає, що крохмаль містить у картоплі і на цьому майже всі знання про цей продукт завершуються. Редакція tochka.net вирішила розібратися разом із дієтологом Інною Григоренко, у яких продуктах міститься крохмаль, як він впливає на організм та кому можна його вживати, а кому може нашкодити.

Крохмаль: що це таке та в яких продуктах міститься

Крохмаль – це пухкий порошок білого (іноді жовтуватого кольору), є сполучним елементом в приготуванні страв, косметичних та лікарських засобів. Він в’язкий, клейкий, тому допомагає “зчіплювати” продукти між собою. Існує кілька видів крохмалю, перший швидко засвоюється, а другий – резистентний.

Інна Григоренко
дієтолог

погляд експерта
Крохмалі – це полісахариди, які містять сотні молекул глюкози і є джерелом енергії. Вони поділяються на такі, що легко засвоюються, та резистентні. Перші містяться у великій кількості в шліфованих крупах та виробах із білого борошна, гарячому картопляному пюре, кукурудзі. Надмірне споживання таких продуктів може призвести до розвитку захворювань через швидкий розпад крохмалю та різкого зростання рівню глюкози крові.

Резистентний крохмаль можна поділити на чотири види:

  • Перший міститься у зернових, бобових та насінні,
  • Другий – у сирій картоплі, зелених бананах,
  • Третій – міститься в охолодженому рисі і картоплі,
  • Четвертий отримують у результаті хімічної реакції.

Саме резистентний крохмаль є корисним та допомагає підтримувати здоров’я людини.

Інна Григоренко
дієтолог

погляд експерта
Резистентний крохмаль лише частково може бути перетравлений ферментами людини, в основному ферментується мікрофлорою кишечника. В результаті роботи бактерій утворюються коротколанцюгові жирні кислоти, які підтримують здоров’я різними способами. Вони слугують джерелом енергії для клітин слизової оболонки кишки, чинять протизапальну дію, покращують бар’єрну функцію, сприяють засвоєнню мінералів, допомагають у профілактиці раку.

Як отримати більше користі від крохмалю та кому його не можна споживати

Незважаючи на те, що крохмаль може приносити користь здоров’ю людини зловживати їм не варто. Щоб отримати максимальну користь від крохмалю, за словами дієтолога Григоренко, його слід вживати у складі цільнозернового хліба, нешлифованих круп та бобових, а картоплю та макарони краще вживати охолодженими з додаванням сирих та приготованих овочів.

Інна Григоренко
дієтолог

погляд експерта
Здоровим людям не варто їсти за один раз більше, ніж 150 г приготованої каші та більше, ніж 50 г хліба. А тим, хто страждає на хронічні захворювання, особливо органів травлення, цукровий діабет, ожиріння – краще проконсультуватися з лікарем дієтологом щодо споживання цих продуктів.

Раніше ми розповідали про користь аличі.

Джерело: lady.tochka.net

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *