Краще не їж цього: обговорюємо продукти, які можуть стати причиною ботулізму © depositphotos.com
Ботулізм – це важке харчове отруєння, яке виникає через вживання в їжу ряду продуктів, що містять ботулотоксин. Всупереч скептичному відношенню до тяжкості ботулізму, викликаним великою кількістю міфів навколо смертності захворювання, применшувати його небезпеку вкрай необачно.
Редакція tochka.net розповідає про найнебезпечніших продуктах, викликають ботулізм.
Ботулізм: які продукти найбільш небезпечні для здоров’я
Ми частіше схильні вважати, що домашня їжа – це безпечно і корисно. Однак за даними Центру громадського здоров’я України, більшість випадків захворювання на ботулізм у 2020 році (86,6%) були викликані саме тією їжею, яку українці готували вдома.
Порівняно із минулим роком, кількість тих, хто захворів на ботулізм зменшилась вдвічі, кількість померлих – втричі
З…
Опубліковано Центр громадського здоров’я України Понеділок, 27 квітня 2020 р.
У піковий час для ботулізму (травень-червень) варто бути особливо уважними і обережними зі списком продуктів, які можуть стати причиною ботулізму.
Ще в кінці XIX століття бельгійський бактеріолог Еміль ван Ерменге виділив збудника хвороби з залишків шинки, з’їденої померлим пацієнтом. Латинське слово botulus, яке є коренем слова “ботулізм” і означає “ковбаса” в перекладі.
Небезпечна і покупна, і домашня.
Як і ковбаса, м’ясні консерви можуть містити ботулотоксини. Перед консервацією м’яса старайся стерилізувати продукти при 100°С не менше 40-60 хвилин.
Стерилізуються за аналогією з м’ясом, а й сама риба повинна бути ідеально випотрошена і вичищена.
Нерідко гриби стають причиною ботулізму у дорослих і дітей, тому консервувати їх вдома самостійно не рекомендують, щоб убезпечити себе від отруєнь.
Як потім шукати тих, у кого ти купила шкідливі консерви – незрозуміло. Краще не варто так ризикувати.
Зі зрозумілих причин, таку рибу теж потрібно купувати лише в перевірених місцях.
Бережи себе!
А ось і ароматний суп з лісових грибів.
Джерело: lady.tochka.net