Коричневий рис: користь і шкода для здоров’я, протипоказання, особливості дієти

Серед великої різноманітності рисових злаків виділяється бурий рис. Дієтологи включають страви, приготовані на його основі, в програму здорового харчування. Коричневий рис: користь і шкода для здоров’я — тема, яку варто розглянути детальніше.

Зміст

  • Опис коричневого рису
  • Користь для здоров’я
  • Можлива шкода й протипоказання
  • Дієта на коричневому рисі
  • Опис коричневого рису

    Бурий рис є представником однорічних трав’янистих рослин родини Злакові та вважається найбільш поширеним у світі. Спочатку його вирощували в країнах Азії — Північному Таїланді і В’єтнамі. В Європі він з’явився пізніше завдяки Великому шовковому шляху, який пов’язував Східні країни із Середземномор’ям, і називався «сарацинською пшеницею».

    Головна відмінність білого виду від бурого полягає в обробці. Білі зерна піддаються очищенню і шліфуванню, з-за чого видаляються зародки зернових, шар висівки і оболонка. Рис добре зберігається, транспортується і повністю захищений від шкідливих мікроорганізмів, при цьому втрачає корисні речовини.

    Коричневий риз — цільнозерновий, механічний і термічний вплив на нього мінімальний. Він не шліфується і не поліруються. Оболонка, що включає цінні олії, мінерали, білки і клітковину, не видаляється. Результатом такої обробки є часта поява цвілі під час зберігання і ураження патогенними бактеріями.

    З використанням коричневого рису готуються смачні каші і страви, поєднувані з м’ясом, грибами, фруктами і морепродуктів. Вони володіють приємним горіховим ароматом і мають гарний рудо-коричневий колір. Фахівцями в області кулінарії помічено, що бурі злаки сильно розварюються, сам процес варіння займає більше часу, ніж у білого рису, — від 35 до 50 хвилин.

    Користь для здоров’я

    Коричневий рис вважається дієтичним продуктом. Він не містить глютен, викликає алергічні реакції при вживанні в їжу. В його склад входять:

    • цінні для людини вітаміни — E, K, PP, H, B1, B6, B12, B3;
    • клітковина у великій кількості;
    • фолієва кислота;
    • корисні для здоров’я мікроелементи — фосфор, йод, селен, марганець, магній, цинк, мідь, залізо.

    Зараз читають:Формування та особливості української національної кухні

    Тому приготовану їжу на основі бурих злаків дозволяється приймати всім дітям і дорослим, хворим на діабет або алергією, а також літнім людям.

    Калорійність продукту становить 330-370 ккал на 100 г.

    Користь рису для здоров’я людини:

  • Зміцнення нервової системи.
  • Поліпшення пам’яті, концентрації уваги і мозкової активності.
  • Поповнення організму енергією.
  • Швидке угамування почуття голоду.
  • Стимуляція кровообігу в судинах, збільшення артеріального і венозного тонусу.

  • Зміцнення серцевих м’язів.
  • Нормалізація роботи кишечника.
  • Видалення шкідливих токсинів і шлаків з організму.
  • Зменшення ймовірності виникнення серцево-судинних та неврологічних хвороб.
  • Бурий злак допомагає в боротьбі з онкологією. Будучи потужним антиоксидантом, рис нейтралізує дію вільних радикалів, гальмує внутрішні окислювальні процеси, виводить холестерин.

    Дієтична їжа, приготована з цільного зерна бурого кольору, має важливе значення для вагітних і жінок, що годують груддю. Такі продукти зменшують токсикоз, усувають печію, стимулюють вироблення молока.

    Дієтологи радять використовувати коричневий рис для оздоровлення, збереження молодості, позбавлення від зморшок і схуднення. Зерна також зміцнюють волосся і нігті, надають блиск і еластичність.

    Можлива шкода й протипоказання

    Незважаючи на позитивні якості злакових, їх необхідно застосовувати в невеликих дозах і не більше 1 разу в тиждень людям, що страждають запорами. Не можна вживати в їжу страви, приготовані на основі бурого рису, дітям і дорослим людям, хворим на:

  • Гіпертонією.
  • Атеросклероз.
  • Гастритом.
  • Виразкою шлунка.
  • Будь-якими проявами серцево-судинних, жовчнокам’яної і нирковокам’яній захворювань.
  • Особливу увагу приділяють при купівлі рисової крупи виробнику і візуальній якості товару. У зв’язку з тим, що зерна не обробляються, вони можуть містити всередині упаковки мікроорганізми, які здатні нанести шкоду здоров’ю людини. Цвіль і грибкові ураження не видаляються під час варіння і можуть викликати отруєння і різні інфекційні та бактеріальні хвороби. Прозора упаковка дозволяє оцінити якість товару, наявність сміття, лушпиння, личинок молі, рівномірність фарбування.

    Псування крупи можливе також при неправильному зберіганні в домашніх умовах, навіть якщо вона придбана в якісному стані. Зберігати рис потрібно в герметично запакованої скляній або керамічній тарі далеко від сонця не більше 6 місяців.

    Краще вибирати крупу вітчизняного виробника. При транспортуванні на дуже великі відстані рис обробляють тальком, який при з’єднанні з глюкозою формує хімічні сполуки, що викликають небажані наслідки для людського організму. Крім цього, шкоду може нанести великий вміст миш’яку у складі зерен. Щоб уникнути отруєнь, рекомендують ретельно промивати рис у чистій воді (злив — не менше 7 разів), обливати його окропом і використовувати в помірних дозах.

    Зараз читають:Вітаміни у картоплі: склад картоплі білки, жири, вуглеводи, калорійність

    Дієта на коричневому рисі

    Фахівці зі здорового харчування пропонують різні програми для схуднення, очищення організму від шкідливих токсинів і омолодження на базі бурого крупи.

    7-денна оздоровлююча дієта на коричневому рисі виглядає так:

    Дні дієти Сніданок Обід Вечеря
    Перший день яблуко;

    зелений чай без цукру;

    порція несолоних варених зерен з додаванням 2 крапель лимонного соку

    бульйон на овочах;

    відварений рис із зеленню;

    салат з селери і салатного листя, заправлений натуральним оцтом або рослинним маслом

    овочевий бульйон;

    зелений чай без цукру;

    рисова каша;

    овочі, приготовані на пару (морква, кабачок, селера)

    Другий день апельсин;

    відварений рис зі сметаною і цедрою апельсина

    відварені злаки;

    овочевий бульйон

    бульйон з овочами;

    порція варених бурих зерен

    Третій день груша або яблуко;

    порція бурих відварених злаків з додаванням кориці

    овочевий бульйон;

    каша з тушкованими печерицями;

    салат з огірків на рослинному маслі

    бульйон;

    злакова каша з капустою брокколі на пару

    Четвертий день салат з фруктів і рисових пластівців;

    коричнева каша з вершками

    листя салату;

    овочевий бульйон;

    редис;

    відварені злакові зерна з морквою

    бульйон з овочами;

    відварна каша з петрушкою;

    сирі насіння соняшнику

    П’ятий день порція злаків з родзинками;

    1 ч. л. тертого мигдалю

    овочевий бульйон;

    каша з зеленню і паровими овочами

    шпинат, приготований на пару;

    легкий овочевий суп;

    зелень;

    рис з волоськими горіхами

    Шостий день каша з горіхами, фініками, інжиром, грушею бульйон;

    рис з додаванням солодкого перцю, м’яти, огірки, зелені та рослинної олії

    овочевий бульйон;

    рис зі сметаною;

    2 яблука

    Сьомий день каша з подрібненим яблуком або грушею;

    половина склянки йогурту

    відварений рис з томатами і квасолею;

    овочевий суп

    бульйон;

    відварені злаки з кабачком на пару, оливками і базиліком

    Зараз читають:Авокадо при схудненні: корисні властивості для жінок, рецепти страв

    Тривалість дієти залежить від бажання та сили волі виконавця. Кращі результати показує 7-денна програма, але кількість оздоровчих днів можна збільшувати (максимально до 2 тижнів), так і зменшувати (не менше 3 днів). Ранковий прийом їжі завжди починають зі склянки трав’яного чаю або мінеральної води без газів. Протягом дня необхідно пити багато рідини, в т. ч. свіжовичавлені соки.

    В овочевий бульйон повинні входити:

    • морква;
    • картопля;
    • кабачок;
    • селера;
    • капуста;
    • цибулю-порей.

    Рекомендована разова порція становить 300 г. Спосіб приготування бульйону простий:

  • Порізані овочі заливають водою.
  • Варять 30 хвилин.
  • За 5 хвилин до кінця варіння додають зелень.
  • Охолоджують, проціджують і ставлять у холодильник.
  • Овочевий бульйон краще готувати на 1 день і приймати в їжу в свіжому вигляді.

    Разова порція бурого рису — 60 г. Злакову кашу або варені зерна готують наступним чином:

  • Стакан крупи ретельно промивають, воду зливають.
  • Каструлю для варива наповнюють 2 склянками води, доводять до кипіння.
  • Додають промиті злаки і варять протягом 30 хвилин.
  • Знімають з вогню, щільно замотують рушником і залишають на півгодини.
  • При дотриманні технології приготування страв і порцій оздоровча програма допоможе швидко і ефективно позбутися від зайвої ваги, нормалізувати роботу всіх життєво важливих органів і наситити організм корисними речовинами.

    Джерело: dietcenter.com.ua

    No votes yet.
    Please wait...

    Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *