Усі з нетерпінням чекають перших кавунів, але що якщо ми скажемо – що тішити себе ними можна цілий рік? Заготівлі з кавуна на зиму виходять не тільки смачними, а й досить різноманітними, адже тут є як варення, так і мариновані закуски. Зібрали для тебе 20 чудових рецептів!
Зміст
1. Варення з кавуна на зиму
Класичне варення з м'якоті – приголомшливий смак та аромат.
Тобі знадобиться: 800 г м'якоті кавуна, 1,5 кг цукру, 1-1,5 склянки води, 2 лимони.
Приготування: Наріж кавун, часткою 1/2 склянки води і проварю до м'якості 30-40 хвилин. Відіжми сік з лимонів і зніми цедру, додай їх до кавунової заготовки разом з половиною цукру і перемішай. З цукру і води, що залишився, – звари сироп. Влий сироп до кавуна і вари все разом ще 30-40 хвилин, іноді помішуючи. Закатай варення у стерилізовані банки.
2. Компот із кавуна на зиму
Такий солодкий сам по собі, що не потребує жодних добавок.
Тобі знадобиться: 2 кг м'якуша кавуна, 2 л води, 400 г цукру.
Приготування: Наріж кавун шматочками, виклади в стерилізовані банки і залий окропом. Накрий кришками і залиш на півгодини. Після чого злий цю воду, знову закип'яти, додай цукор і проварити до розчинення. Залий кавун сиропом, що вийшов, і закатай компот на зиму.
3. Сік з кавуна на зиму
Щоб сік добре зберігався весь сезон, його треба трохи підготувати.
Тобі знадобиться: 1 кавун, 2 лимони.
Приготування: Відіжми сік з м'якоті кавуна та лимонів будь-яким доступним способом. Змішай, доведи до кипіння, проварити 5 хвилин на слабкому вогні і закатай у стерилізовані банки.
4. Маринований кавун на зиму
За бажання, додай будь-які спеції для консервації на власний розсуд.
Тобі знадобиться: 2 кг кавуна, 1 ст. солі, 1 ч. л. оцтової есенції, 2 парасольки кропу, 2 ст.л. цукру.
Приготування: Очисти та наріж м'якоть кавуна середніми шматочками. Розклади їх по банках і залий окропом. Залиш на 20 хвилин, потім злий цю воду і додай до неї сіль, цукор, кріп та спеції за смаком. Знову доведи до кипіння, залий нею кавун, влий оцтову есенцію і закатай банки.
Зараз читають:10 легких і дуже смачних рецептів куті
5. Варення з кавунових кір на зиму
Не тільки м'якоть, а й кавунові кірки чудово підходять для заготовок.
Тобі знадобиться: 500 г кавунових корок, 500 г цукру, 1/2 апельсина, 0,5 ч.л. соди.
Приготування: Зріж жорсткий зелений шар з кавунових кірок, наріж їх кубиком і залий 200 мл окропу. Додай соду, перемішай, влий ще 1 літр води та залиш кірки на 3-4 години. Після чого відкинь на друшляк і промий.
Звари сироп зі склянки води та половини цукру. Проварити його 2-3 хвилини, виклади туди кавунові кірки, знову доведи до кипіння і вари 20 хвилин на слабкому вогні, помішуючи. Дай повністю охолонути, всип цукор, що залишився, знову доведи до кипіння і провари ще 20 хвилин.
Знову дай заготівлі охолонути, додай сік та цедру апельсина і знову доведи до кипіння. Вари півгодини на слабкому вогні та закатай у стерилізовані банки.
6. Кавун з часником та медом на зиму
Оригінальна заготовка із незвичайним смаком.
Тобі знадобиться: 2,5 кг кавуна, 150 г меду, 1 головка часнику, 80 г солі, 3 ст. оцту, 2,5 л води.
Очисти кавун від шкірки , наріж м'якоть на середні шматочки і розклади їх із зубчиками часнику в банки. Зали окропом, накрий кришками і залиш на 15 хвилин. Далі злий цю воду, додай до неї інгредієнти, що залишилися, і знову закип'яти. Залий кавун медовим маринадом, що вийшов, і простерилізуй заготовки 20 хвилин в киплячій воді. Закатай кришками і відправ на зберігання.
7. Мариновані кавунові кірки з каркаде на зиму
Прекрасна закуска до м'яса і не лише.
Тобі знадобиться: 1 кавун, 2 л та 100 мл води, 2 ст.л. солі, 1 склянка яблучного оцту, 200 г цукру, 1 паличка кориці, 1 ч. л. каркаде, 5 коробочок кардамону, цедра 1 лимона.
Приготування: Зріж зелений шар з кіркою одного кавуна і наріж їх кубиками. Залий 2 л окропу, всип сіль, вари 15-20 хвилин до прозорості і потім відкинь на друшляк. Змішай 100 мл води і інгредієнти, що залишилися, провари цей маринад 10 хвилин і прибери корицю. Розклади кавунові кірки в банки, залий їх маринадом, простерилізуй 15 хвилин і закатай на зиму.
8. Консервований кавун без оцту
Збереження цієї заготовки забезпечує лимонна кислота та аспірин.
Тобі знадобиться: 2 кг кавуна, 1 ст. цукру, 1 ст. солі, 1 ч. л. лимонної кислоти, 3 таблетки аспірину.
Приготування: Виклади шматочки кавуна у вимиту содою 3-літрову банку. Засип туди подрібнений аспірин, лимонну кислоту, сіль і цукор. Зали окропом і закочуй заготовку на зиму.
9. Желе з кавуна на зиму
Щоб желе добре застигло, додамо в нього трохи желатину.
Тобі знадобиться: 3 кг кавуна, 500 г цукру, 30 г желатину.
Приготування: Очисти та подрібни м'якоть кавуна за допомогою блендера. Відлий склянку соку, що вийшов, проціди і розведи в ньому желатин. Кавунову заготовку, що залишилася – змішай з цукром, доведи до кипіння і зніми з вогню. Влий желатин, перемішай і закатай желе в стерилізовані банки.
Зараз читають:Курячі ніжки в мультиварці: 20 легких та швидких рецептів
10. Кавун із виноградом на зиму
За бажанням – додай трохи перцю горошком або гострого перцю.
Тобі знадобиться: 400 г кавуна, 250 г винограду, 1 л води, 1 ст. солі, 2 ст. оцту, 1 зубчик часнику, 1 ч.л. цукру.
Приготування: Виклади шматочки кавуна та виноград у чисту суху банку. Залий їх окропом, накрий кришкою і залиш на 15 хвилин. Потім злий воду, додай до неї пластинки часнику та інші інгредієнти. Доведи цей маринад до кипіння, залий його назад у банку і закатай на зиму.
11. Кавун у сиропі на зиму
Ласуни будуть у захваті від такої заготовки до чаю, морозива чи оладок.
Тобі знадобиться: 500 г м'якоті кавуна, 1/2 лимона, 500 г цукру.
Приготування: Наріж м'якоть кавуна кубиком, доведи до кипіння і проварити 5 хвилин на слабкому вогні. Додай цукор і сік лимона, перемішай і дай охолонути заготовці. Після чого знову доведи до кипіння, проварити 5 хвилин і закатай у стерилізовану банку.
12. Варення з кавуна та яблук
Цікава варіація для любителів несподіваних поєднань інгредієнтів.
Тобі знадобиться: 250 г м'якоті кавуна, 500 г цукру, 500 г яблук.
Приготування: Наріж кавун кубиком, засип цукром і залиш на 2 години. Доведи до кипіння на слабкому вогні та всип дрібно нарізані яблука. Знову доведи до кипіння і вари близько 40 хвилин, періодично помішуючи. Закатай варення у стерилізовані банки.
13. Маринований кавун із помідорами на зиму
Тарілка солінь та консервації заграє новими фарбами від такого міксу!
Тобі знадобиться: 300 г кавуна, 300 г невеликих помідорів, 600 мл води, 3 гілочки петрушки, 1 ст. солі, 0,5 ч. л. цукру, 1,5 ст. оцту, 2 зубчики часнику, 1 ч.л. перцю горошком.
Приготування: Виклади шматочки кавуна та помідори в чисту банку. Туди ж додай петрушку, часник, перець горошком та спеції до смаку. Зали окропом, накрий кришками і залиш на 15 хвилин. Далі злий цю воду, всип цукор і сіль, і знову закип'яти. Влий оцет, залий маринад, що вийшов, назад у банку і закатай на зиму.
14. Кавун з огірками на зиму
Ідеально доповнить м'ясо, птицю, гарніри та інші страви.
Тобі знадобиться: 3-4 огірки, 300 г м'якоті кавуна, 500 мл води, 2 зубчики часнику, 30 г кропу, 2 ч.л. солі, 2 ст. цукру, 1 ст. оцту.
Приготування: Наріж огірки кружальцями, а кавун – невеликими шматочками. Розклади їх із часником та кропом у стерилізовані банки, залий окропом і залиш на 20 хвилин. Злий цю воду, додай у неї сіль, цукор і оцет, знову закип'яті і залий назад. Захід заготовки на зиму.
15. Джем із кавуна з пектином на зиму
Замість пектину можеш також використовувати желфікс, тільки його знадобиться вдвічі більше.
Зараз читають:15 відмінних рецептів маринованого часнику на зиму
Тобі знадобиться: 1 кг м'якоті кавуна, 1 лимон, 500 г цукру, 10 г пектину.
Блендером подрібни м'якоть кавуна , додай лимонний сік і цукор. Доведи заготовку до кипіння і проварити 20-30 хвилин на слабкому вогні. Змішай пектин і кілька ложок цукру, додай їх туди і провари ще 10 хвилин, помішуючи. Закатай джем у стерилізовані банки.
16. Компот з кавуна та дині на зиму
Найлітній напій, який тільки можна вигадати.
Тобі знадобиться: 500 г м'якоті кавуна, 300 г м'якоті дині, 100 г цукру, 500-600 мл води, 1 ст. лимонного соку.
Приготування: Наріж кавун та диню середніми шматочками. Відправте всі інгредієнти в каструлю, доведіть до кипіння і проваріть компот 15-20 хвилин на слабкому вогні. Закатай його до стерилізованих банків.
17. Варення з кавунових кірок у мультиварці
Дуже простий та зручний спосіб приготування, коли за заготівлею не потрібно постійно стежити.
Тобі знадобиться: 1 кг кавунових кірок, 1 кг цукру.
Очисти кавунові кірки від зеленого шару і наріж кубиком . Змішай їх із цукром, залиш на 1 годину і відправ у чашу мультиварки. Увімкни режим “Гушіння” на 1 годину, в процесі готування – 1-2 рази перемішай варення. Закатай його до стерилізованих банків.
18. Кавун у солодкому маринаді на зиму
З'їдається до останньої крихти!
Тобі знадобиться: 2 кг кавуна, 1 л води, 4 ст. цукру, 1 ст. солі, 6 бутонів гвоздики, 6 горошин чорного перцю, 3 лаврові листи, 1 ч.л. лимонної кислоти.
Приготування: Наріж кавун середніми шматочками та розклади їх у чисті сухі банки з усіма спеціями. Зали окропом і залиш на 10 хвилин. Злий цю воду і повторно закип'ятити її з цукром та сіллю. Всип лимонну кислоту до кавунової заготівлі, залий все розсолом і закатай.
19. Джем з кавуна з імбиром на зиму
Пікантний джем зі складним та багатокомпонентним смаком.
Тобі знадобиться: 500 г м'якоті кавуна, 200 г цукру, 15 г тертого імбиру, 10 г листя м'яти, 1 ст. лимонного соку, 5 г лимонної цедри, 40 мл оцту яблучного, 0,5 ч.л. мелений чорний перець.
Блендером подрібни м'яту , цедру лимона та цукор. Окремо подрібніть м'якоть кавуна з меленим перцем, змішайте з м'ятною заготовкою і проваріть 40 хвилин на слабкому вогні, помішуючи. Додай імбир, лимонний сік та яблучний оцет. Проварити джем ще 10 хвилин і закатай у стерилізовані банки.
20. Консервований кавун із гірчицею на зиму
Кількість гірчичного порошку регулюй під свої переваги.
Тобі знадобиться: 2,5 кг кавуна, 1 л води, 5 ст. цукру, 2 ст. солі, 1 ч. л. гірчичного порошку, 1 ч. л. лимонної кислоти.
Приготування: Наріж кавун на часточки разом зі шкіркою і розклади в банки. Зали окропом на 10 хвилин. Злий цю воду, додай до неї сіль і цукор, і доведи до кипіння. Засип гірчицю і лимонну кислоту в банки, залий все розсолом і закатай на зиму.
Джерело: dietcenter.com.ua