Домашні котлети з гречкою (ті самі гречаники) – стануть гарним перекушуванням або навіть основною стравою. Вони можуть бути з м'ясом або без, з різними добавками, соусами та підливами. Ми зібрали велику добірку рецептів, де кожен знайде варіант для себе!
Зміст
1. Пісні гречаники без м'яса
Щоб вони були ситними та добре тримали форму, у пісних гречаниках використовується картопля.
Тобі знадобиться: 300 г гречки, 300 г картоплі, 200 г цибулі, 2 зубчики часнику, 200 г моркви, 20 г зелені, спеції, панірувальні сухарі.
Приготування: Відварити гречку до готовності, натрій картопля на дрібній тертці, а цибуля, морква і часник – подрібни і обсмаж до м'якості. Дрібно нарубай зелень, змішай все разом і приправ за смаком. Сформуй гречаники, обваляй їх у панірувальних сухарях і обсмаж з двох сторін до рум'яності.
2. Гречаники з фаршем
Підійде будь-який фарш – яловичий, свинячий або змішаний.
Тобі знадобиться: 600 г м'ясного фаршу, 160 г гречки, 2 яйця, 1 цибулина, спеції, борошно.
Приготування: Відварити гречку до готовності і змішати її з фаршем, яйцями, спеціями та подрібненою цибулею. Сформуй гречаники, запануй їх у борошні та обсмаж з двох боків на сковороді до готовності.
3. Гречаники у томатному соусі
Якщо хочеш зробити гречаники повністю самостійною стравою, додай трохи соусу.
Тобі знадобиться: 200 г гречки, 600 г м'ясного фаршу, 1 цибулина, 2 яйця, 1 л томатного соку, 2 ст. сметани, спеції.
Приготування: Відвари гречку, подрібни цибулю і змішай все з фаршем, яйцями, сметаною та спеціями. Сформуй гречаники, обсмаж їх з двох боків до золотистості та виклади у форму для запікання. Залий все густим домашнім томатним соком зі спеціями та відправь на 20 хвилин у духовку при 180 градусах.
Зараз читають:20 легких способів приготувати пісний борщ
4. Гречаники у духовці
Для гарного рум'яного відтінку – можеш змастити гречаники майонезом або сметаною у процесі запікання.
Тобі знадобиться: 1 склянка гречки, 1 кг м'ясного фаршу, 1 яйце, 2 цибулини, 2 моркви, спеції.
Приготування: Замочіть гречку в гарячій воді до набухання. Подрібни цибулю, натрій моркву і обсмаж їх до м'якості. Змішай все з фаршем та яйцем, і приправ за смаком. Сформуй гречаники, виклади на лист і влий склянку води. Відправ їх на 40-45 хвилин в духовку при 180 градусах.
5. Гречаники з куркою та манкою
Смачний та корисний рецепт для всієї родини.
Тобі знадобиться: 300 г курячого фаршу, 120 г гречки, 2 ст. манки, 5 гілочок зелені, 1 цибулина, 1 яйце, спеції, 2 зубчики часнику.
Приготування: Відваріть гречку, подрібніть цибулю, часник і зелень, і змішайте всі інгредієнти. Приправ фарш, сформуй гречаники і запануй за бажанням. Обсмаж їх із двох боків на сковороді.
6. Гречаники з підливою
Ще один спосіб приготувати гречаники відразу з соусом – тепер із овочевим.
Тобі знадобиться: 1 склянка гречки, 400 г м'ясного фаршу, 1 цибулина, 1 яйце, 150 г борошна, 1 моркви, 170 мл води, 1-2 ст. томатної пасти, спеції.
Приготування: Відвари гречку, змішай її з фаршем, яйцем, спеціями та половиною тертої цибулини. Сформуй гречаники, обваляй їх у борошні та обсмаж з двох сторін.
Окремо подрібни другу половину цибулі, натрій моркву, обсмаж до м'якості і додай ложку борошна. Перемішай, приправ, додай томатну пасту та воду, і знову перемішай. Виклади гречаники в цю підливу та туші близько 20 хвилин під кришкою.
7. Гречаники з капустою
Пісний рецепт смачних, ситних та соковитих гречаників без м'яса.
Тобі знадобиться: 1,5 склянки гречки, 300 г капусти, 3 зубчики часнику, спеції, 1 склянка борошна.
Зараз читають:12 дивовижних рецептів джему з аличі
Приготування: Відвари гречку, пропусти капусту через м'ясорубку і змішай все з часником та спеціями. Додай борошно до зручної консистенції, сформуй гречаники і запануй їх в борошні, що залишилося. Обсмажити гречаники на середньому вогні з двох сторін.
8. Гречаники з печінкою
Бери будь-яку печінку на свій розсуд – яловичу, свинячу чи курячу.
Тобі знадобиться: 600 г печінки, 250 г цибулі, 1/2 склянки гречки, 2 яйця, 0,5 ч.л. розпушувача, 4-5 ст. борошна, спеції.
Приготування: Подрібніть і обсмажте цибулю до золотистості, відваріть гречку, а печінку – пропустіть через м'ясорубку. Змішай усі інгредієнти разом. Викладай гречаники на сковорідку ложкою та смажу з двох боків.
9. Пісні гречаники з грибами
Варіантів пісних гречаників набагато більше, ніж здається на перший погляд.
Тобі знадобиться: 1 склянка гречки, 1 цибулина, 1 морква, 400 г грибів, спеції, панірувальні сухарі.
Приготування: Довільно наріж цибулю, моркву та гриби, обсмаж до золотистості та пропусти через м'ясорубку. Змішай з вареною гречкою, приправ масу і сформуй гречаники. Обваляй їх у паніровці та обсмаж з двох боків на сковороді.
10. Гречаники із сиром
Для цього рецепту можна використати будь-який сир, який тобі подобається.
Тобі знадобиться: 200 г гречки, 2 яйця, 150 г сиру, 1/2 пучка зелені, 50 г борошна, спеції.
Приготування: Відварити гречку до готовності. Подрібни зелень, натрій сир і змішай разом всі інгредієнти. Сформуй гречаники, виклади їх на пергамент і запікайте 20-25 хвилин у духовці при 180 градусах.
11. Гречаники з сиром та яблуками
Один із найнезвичайніших рецептів гречаників!
Тобі знадобиться: 1 склянка вареної гречки, 1 яйце, 50 мл молока, 100 г сиру, 1 яблуко, 50 г волоських горіхів, 1 ч.л. розпушувача, 1 ч.л. цукру, 2 ст. борошна.
Приготування: Перетріть сир з яйцем і цукром, натріть очищене яблуко і подрібни горіхи. Змішай всі інгредієнти з вареною гречкою, викладай фарш на сковорідку ложкою і смаж гречаники до рум'яності з двох боків.
12. Гречаники з помідорами та сиром
У такий фарш можна додати трохи хмелі-сунелі або кінзи.
Зараз читають:20 простих рецептів компоту з вишні з кісточками на зиму
Тобі знадобиться: 300 г м'ясного фаршу, 1 склянка вареної гречки, 1 яйце, 1 цибулина, 1 помідор, 50 г твердого сиру, спеції, борошно.
Приготування: Дрібно наріж цибулю та помідор, натрій сир і змішай їх з фаршем, гречкою та яйцем. Приправ за смаком, сформуй і обваляй гречаники у борошні. Виклади все на пергамент і відправте на 20 хвилин в духовку при 180 градусах.
13. Гречаники зі шпинатом
Як гарнір до них теж можна подати смажений шпинат.
Тобі знадобиться: 100 г гречки, 40 г цибулі, 10 г часнику, 20 г шпинату, 1 яйце, 1 ст. борошна, спеції.
Приготування: Відварити гречку. Подрібни цибулю, часник і шпинат, змішай все разом і приправ. Сформуй та обсмаж гречаники з двох сторін на середньому вогні.
14. Гречаники з кабачками
Як і будь-які інші котлети, з кабачками гречаники виходять дуже ніжними та соковитими.
Тобі знадобиться: 1 кабачок, 100 г борошна, 300 г вареної гречки, 1 яйце, 2 зубчики часнику, спеції.
Приготування: Натрій і відіжми кабачок. Змішай його з гречкою, яйцем, часником та спеціями. При необхідності – додай трохи борошна для консистенції. Викладай фарш ложкою на сковорідку і смаж гречаники з двох боків.
15. Гречаники у сметанному соусі
Простий у приготуванні сметанний соус, який чудово доповнює гречаники.
Тобі знадобиться: 120 г гречки, 800 г м'ясного фаршу, 1 яйце, по 1 ст. вершкового та рослинного масел, 1 ст.л. борошна, 1 цибулина, 2 зубчики часнику, 20 г петрушки, 4 ст. сметани, 300 мл води або бульйону, спеції.
Приготування: Відвари і змішай гречку з фаршем, яйцем та спеціями. Сформуй та відправ гречаники на 20 хвилин у духовку при 180 градусах.
Подрібни цибулю та часник, і обсмаж їх на суміші олій до золотистості. Додай муку|борошно| і перемішай. Влий воду, постійно помішуючи. Приправ, виклади гречаники в соус і туші 5 хвилин. Додай сметану та зелень, акуратно перемішай і тушкуй ще 5 хвилин.
Джерело: dietcenter.com.ua