Гострі баклажани на зиму: 15 чудових рецептів

Любителі подібних заготовок знають, що гострі баклажани на зиму – це особливе задоволення. Тим більше є дуже багато різних способів їх приготувати, і найкращі з них ми вже зібрали в цій добірці. З помідорами та без, грибами, часником та зеленню – вибирай рецепт за смаком!

Зміст

  • 1. Гострі баклажани по-грузинськи на зиму
  • 2. Гострі баклажани з помідорами
  • 3. Гострі баклажани без варіння на зиму
  • 4. Гострі баклажани без смаження
  • 5. Гострі баклажани цілком на зиму
  • 6. Гострі баклажани «Тіщина мова» на зиму
  • 7. Гострі баклажани з кабачками на зиму
  • 8. Гострі баклажани з волоськими горіхами
  • 9. Гострі баклажани із грибами на зиму
  • 10. Гостра ікра з баклажанів на зиму
  • 11. Гострі баклажани як гриби на зиму
  • 12. Гострі баклажани в томаті на зиму
  • 13. Гострі баклажани з майонезом на зиму
  • 14. Гострі баклажани з цибулею та морквою на зиму
  • 15. Гострі баклажани із зеленню на зиму
  • 1. Гострі баклажани по-грузинськи на зиму

    Обов'язково додай улюблені спеції ближче до кінця приготування.

    Тобі знадобиться: 2 кг баклажанів, 8 болгарських перців, 2 гострі перці, 10 зубчиків часнику, 1,5 ч.л. солі, 1,5 ст. цукру, 125 мл оцту, 150 мл олії.

    Приготування: Наріж баклажани кубиком і обсмаж їх в маслі до золотистості. Часник та обидва види перцю подрібни у блендері. Доведи цю масу до кипіння, додай баклажани, масло, цукор, сіль, оцет і спеції за смаком. Доведи все до кипіння ще раз, проварити 15 хвилин на слабкому вогні і закатай баклажани в стерилізовані банки.

    2. Гострі баклажани з помідорами

    Пікантна закуска, яка чудово прикрасить святковий стіл чи сімейну вечерю.

    Тобі знадобиться: 1 кг баклажанів, 1,5 кг помідорів, 4 зубчики часнику, 1 перець чилі, 75 мл оцту, 100 мл олії, 100 г цукру, 1 ст.л. солі.

    Пропусти через м'ясорубку очищені помідори, часник і чилі. Додай олію, цукор і сіль, доведи до кипіння і проварити 20 хвилин на слабкому вогні. Виклади туди нарізані брусочками баклажани та туші ще півгодини після повторного кипіння. За 5 хвилин до кінця влий оцет і закатай заготовки в банки.

    3. Гострі баклажани без варіння на зиму

    Для цього рецепту наріжемо баклажани кружальцями і попередньо обсмажимо.

    Тобі знадобиться: 1 кг баклажанів, 50 г перцю чилі, 1 болгарський перець, 50 г часнику, по 1 ч.л. цукру та солі, 3 ст.л. оцту, 150 мл води, 100 мл олії.

    Приготування: Наріж баклажани кружальцями, просоли і залиш на 20 хвилин, а потім – промою і обсмаж до рум'яності з двох сторін. Обидва види перцю з часником подрібни в блендері. Додай трохи води для консистенції, та додай сіль із цукром. Викладай баклажани в банки шарами, і кожен шар поливай цим соусом. В кінці влий по ложці оцту і закатай все кришками.

    Зараз читають:25 найкращих маринадів для курячих ніжок

    4. Гострі баклажани без смаження

    Такі баклажани виходять більше маринованими, ніж просто консервованими.

    Тобі знадобиться: 3 кг баклажанів, 4 л води, 0,5 л оцту, 8 болгарських перців, 5 головок часнику, 0,5 л олії, 10 стручків гострого перцю, сіль та спеції.

    Приготування: Наріж баклажани кружальцями в 1 сантиметр завтовшки. Окремо закип'ятіть воду і додай спеції до смаку. Влий оцет, знову доведи до кипіння і виклади баклажани в цей маринад. Закип'яти ще раз і варити 20 хвилин на слабкому вогні. Дістань баклажани і дай їм охолонути.

    Часник та обидва види перцю пропусти через м'ясорубку і змішай з олією та спеціями. Викладай баклажани в чисті банки, поливаючи гострим соусом кожен шматочок. Захід заготовки на зиму.

    5. Гострі баклажани цілком на зиму

    Потрібні невеликі баклажани приблизно одного розміру та за висотою банки.

    Тобі знадобиться: 8 баклажанів, 1 ст. солі, 2 ст. цукру, 2 зубчики часнику, 2 перці чилі, 50 мл оцту, спеції.

    Приготування: Обріж у баклажанів кінчики, наколи овочі виделкою і проварити їх 5-6 хвилин у киплячій воді. Виклади в стерилізовані банки часник, кільця перцю чилі, сіль, цукор та спеції за смаком. Туди ж щільно поклади баклажани. Залий все окропом, влий оцет і закатай кришками.

    6. Гострі баклажани «Тіщина мова» на зиму

    Тещина мова – дуже популярна закуска, яка готується з різними овочами, але за одним принципом.

    Тобі знадобиться: 3 кг баклажанів, 2 кг помідорів, 1 склянка часнику, 1 кг болгарського перцю, 5 стручків гострого перцю, 100 мл оцту, 5 ст. цукру, 1,5 ст. солі, олія.

    Приготування: Наріж брусочками і злегка обсмаж баклажани в маслі. Очисти помідори від шкірки та пропусти їх через м'ясорубку з двома видами перцю та часником. Додайте цукор і сіль, доведіть до кипіння, проваріть 15 хвилин і викладіть туди баклажани. Провари ще 15 хвилин, влий оцет, розклади все в банки, влий у кожну ще по ложці олії і закатай кришками.

    7. Гострі баклажани з кабачками на зиму

    Баклажани з кабачками відмінно поєднуються в будь-яких закусках та заготовках.

    Тобі знадобиться: 1 кг баклажанів, 1 кг кабачків, 300 г моркви, 200 г гострого перцю, 300 г цибулі, 200 г помідорів, 150 мл олії, по 3 ст.л. цукру та солі, 3 ст.л. оцту, спеції.

    Приготування: Довільно наріж всі овочі, а гострий перець – подрібни в блендері. Додай олію, цукор, сіль та спеції, і туши всі разом близько 1 години на слабкому вогні, іноді помішуючи. Влий оцет за 5 хвилин до кінця і заходи в підготовлені банки.

    Зараз читають:Що приготувати з білої смородини – 20 найсмачніших рецептів

    8. Гострі баклажани з волоськими горіхами

    Сирі горіхи спочатку прокали на сухій сковороді, щоб вони краще розкрили свій аромат.

    Тобі знадобиться: 3 кг баклажанів, 250 г часнику, 250 г волоських горіхів, 3 перцю чилі, 1 ст.л. солі, 1 ч. л. цукру, 1 ст. оцту, 1/2 склянки олії.

    Приготування: Довільно наріж баклажани і обсмаж їх до рум'яності в мінімальній кількості олії. Подрібни в блендері горіхи, і окремо – чилі із часником. Змішай все разом і додай туди олію, оцет, сіль та цукор. Викладай баклажани в банки шарами та поливай кожен шар соусом. Добре все утрамбуй і заходи на зиму.

    9. Гострі баклажани із грибами на зиму

    З грибів сюди найкраще підходять печериці, але можеш узяти будь-які на власний смак.

    Тобі знадобиться: 1 кг баклажанів, 500 г грибів, 500 г цибулі, 4 зубчики часнику, 2 ст. оцту, 1 ч.л. цукру, сіль та спеції.

    Загорні баклажани у фольгу окремо і запікай їх у духовці близько 40 хвилин при 200 градусах. Приварити гриби 15 хвилин у киплячій воді, а цибулю наріж кільцями. Обсмажити гриби і цибулю до золотистості окремо один від одного.

    Баклажани очисти від шкірки і теж довільно наріж. Акуратно змішай все разом, додай часник, цукор, сіль, спеції та оцет, і розклади заготівлю в банки. Стерилізуй їх ще 30-40 хвилин у будь-який зручний спосіб і закатай кришками.

    10. Гостра ікра з баклажанів на зиму

    Ця добірка рецептів була б неповною без улюбленої баклажанної ікри!

    Тобі знадобиться: 500 г баклажанів, 70 мл рослинної олії, 2 болгарських перцю, 2 перцю чилі, 400 г помідорів, 3 зубчики часнику, 2 цибулини, 2 моркви, 1 ст.л. солі.

    Приготування: Промий, довільно наріж і пропусти всі овочі через м'ясорубку. Додай олію та сіль, доведи до кипіння та туши всі 1 годину на слабкому вогні. Додай тиск часник і рубаний чилі, і туші ще 1 годину. Закатай гостру ікру у стерилізовані банки.

    11. Гострі баклажани як гриби на зиму

    Цікава особливість цієї заготівлі у тому, що баклажани тут справді складно відрізнити від грибів.

    Тобі знадобиться: 500 г баклажанів, 1 перець чилі, 3 зубчики часнику, 7 гілочок петрушки, 60 мл олії, 500 мл води, 2,5 ст.л. оцту, 0,5 ст. солі, 0,5 ст. цукру.

    Приготування: Очисти баклажани від шкірки, наріж кубиком і обсмаж до рум'яності. Подрібни чилі та часник, додай їх до баклажанів та смажу ще 4 хвилини. Виклади все у вимиті банки, додаючи подрібнену петрушку. Закип'яти воду з цукром, сіллю та оцтом, залий баклажани цим маринадом і стерилізуй банки 15 хвилин у киплячій воді.

    Зараз читають:20 найсмачніших рецептів курячих ніжок на мангалі

    12. Гострі баклажани в томаті на зиму

    Якщо вже є готовий томатний соус, то для гострих баклажанів він цілком підійде.

    Тобі знадобиться: 1,5 кг баклажанів, 500 г томатного соусу, 2 цибулини, 2 моркви, 4 гострі перці, 1 головка часнику, 1 ст.л. солі, 3 ст. цукру, 100 мл олії, 50 мл оцту.

    Приготування: Довільно наріж і обсмаж баклажани до рум'яності в маслі. Дрібно наріж цибулю, натрій моркву і теж обсмаж. Подрібни гострий перець і часник у блендері, відправ їх до цибулі та моркви, і додай томатний соус. Туди ж додай сіль та цукор, і протушкуй усі 10 хвилин. Додай баклажани та туші ще півгодини на слабкому вогні. Влий оцет і закатай заготовку в банки.

    13. Гострі баклажани з майонезом на зиму

    Дивно, але майонез добре підходить навіть для зимових заготовок!

    Тобі знадобиться: 500 г баклажанів, 7 зубчиків часнику, 200 г цибулі, 3 ст. майонезу, 1 ст.л. олії, сіль і мелений чорний перець, 2 щіпки пластівців чилі.

    Приготування: Наріж баклажани кубиком, пару хвилин приваріть їх в окропі і обсмаж на маслі до рум'яності близько 20 хвилин. Окремо обсмаж подрібнену цибулю з часником. Зміщуй все разом, додай майонез та спеції, виклади закуску в банки і простерилізуй ще 15 хвилин у киплячій воді. Захід баклажани на зиму.

    14. Гострі баклажани з цибулею та морквою на зиму

    Класична засмажка буде доречною у будь-якій овочевій закусці.

    Тобі знадобиться: 1 кг баклажанів, 2 цибулини, 2 моркви, 2 перці чилі, 1 головка часнику, по 1 ч.л. цукру та солі, 3 ст.л. оцту, 100 мл олії.

    Приготування: Наріж дрібним кубиком та обсмаж баклажани до рум'яності. Подрібни цибулю, натрій моркву і теж окремо їх обсмаж. Додай до них рубаний чилі та часник. Потім додай баклажани і протушкуй все разом ще 10 хвилин на слабкому вогні. Додай сіль, цукор і оцет, розклади все в банки, простерилізуйте заготівлю ще 15 хвилин і закатай на зиму.

    15. Гострі баклажани із зеленню на зиму

    Така закуска не лише смачна, а й дуже ефектно виглядає навіть у банках.

    Тобі знадобиться: 2 кг баклажанів, 3 головки часнику, 2 перці чилі, по 1 пучку петрушки та кропу, 3 ч.л. солі, 15 мл оцту, 2 ч. л. цукру.

    Приготування: Наріж баклажани кружальцями і обсмаж їх до рум'яності з двох боків. Часник, гострий чилі та зелень дрібно порубай або подрібни в блендері. Додай сіль, цукор та оцет.

    Виклади баклажани у вимиті банки, промазуючи кожен кружечок часниковою масою. Простерилізуйте ще 15 хвилин у киплячій воді і закатай кришками.

    Джерело: dietcenter.com.ua

    No votes yet.
    Please wait...

    Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *