Гарбуз з рисом та овочами – смачна страва на сніданок, обід та вечерю. © shutterstock
Гарбуз в раціоні дієтниць – один з просто незамінних інгредієнтів. По-перше, в ста грамах гарбуза – всього 22 калорії. При цьому жирів – менше одного грама, легкозасвоюваних вуглеводів – всього 2 грами, а от “безкалорійної”, але дуже корисної клітковини – цілих 10 грамів. Про величезну кількість бета-каротину, вітаміну А і міді в гарбузі не варто навіть нагадувати.
Отже, як використовувати гарбуз в дієтичному харчуванні? Щоб вона не встигла набриднути, щоб страви виходили смачними, а калорій було мало? tochka.net підібрала для тебе 5 найкращих рецептів страв з гарбуза.
Салат з гарбузом і яблуками
500 г гарбуза і 3 яблука нарізати кубиками. Заправити сумішшю меду і лимона. Посипати колотими горіхами за смаком (і з розрахунку на твій коридор калорійності – горіхи дуже жирні).
Гарбуз з нутом і руколою
У розігріту до 200 градусів духовку відправити гарбуз, порізаний невеликими шматочками і заправлену сумішшю подрібненого часнику (1 зубчик), оливкової олії (1 ст.л.), запашного перцю, солі. Запікати 25 хвилин, охолодити. Змішати готовий гарбуз з відвареним нутом, подрібненою цибулею і петрушкою. Заправити сумішшю тахіні, рештою часнику, лимонного соку, оливкової олії і ложки води.
Гарбуз: рецепти дієтичних страв © shutterstock
Гуляш з гарбуза і курки
М’ясо з трьох курячих стегон нарізати кубиками, посолити і посипати паприкою. Протушкувати на сковороді, змащеній маслом, 5 хвилин, додати 500 г гарбуза нарізаного кубиками, 2 великі цибулини і 2 зубчики часнику (подрібнені). Протушкувати ще 5 хвилин, додати 2 склянки овочевого бульйону, ще 2 зубчики часнику, лавровий лист, чебрець. Довести до кипіння, зменшити вогонь і готувати під закритою кришкою ще годину.
Суп з гарбуза та моркви
Протушкувати на середньому вогні протягом 10 хвилин 200 г гарбуза і дві морквини. Влити склянку гарячої води і варити ще 10 хвилин. Подрібнити суп у блендері і повернути в каструлю, додати 100 мл сепараторної сметани 10% жирності, сіль і білий перець. Додати подрібнених горіхів і 75 г родзинок.
Десерт з гарбуза з сухофруктами
Запечи гарбуз і яблука, порізані кубиками, в духовці протягом 10 хвилин (гарбузово-яблучна суміш має складати 2/3 страви). Додати подрібнені в кавомолці горіхи (найсмачніше – волоські), розрізані навпіл фініки, курагу. Полити суміш медом, розведеним навпіл водою, і розмішати.
Джерело: lady.tochka.net