День донора 2019: меню на 2 дні, якщо хочеш здати кров

Меню на 2 дні – якщо хочеш здати кров © Depositphotos

Всесвітній день донора крові щорічно відзначається 14 червня.

Якщо ти хочеш спробувати себе в ролі донора і взяти участь у благородній справі медичної допомоги, а то й порятунку чийогось життя, tochka.net  пропонує тобі меню для донора.

Незважаючи на те, що донорство крові – процес безпечний для здорових людей, слід дотримуватися деяких важливих правил, щоб не нашкодити ні собі, ні тим людям, яким потрапить твоя кров.

Список продуктів для донорів напередодні здачі крові може включати:

  • свіжі, відварені або печені овочі,
  • каші на воді,
  • відварні макарони,
  • відварні і пропарені риба і м’ясо.
  • білий хліб, сухарі, сушка,
  • свіжі зелень і фрукти,
  • варення, джем, мед,
  • натуральні соки,
  • морси,
  • компоти,
  • солодкий чай,
  • чиста негазована вода.

До вибору страв слід підходити зважено і дуже відповідально. Далеко не кожен продукт можна включити в меню донора перед здаванням крові.

Які продукти не можна їсти перед здачею крові для донорства

Слід відмовитися від жирної, смаженої, гострої, копченої їжі, молочних продуктів, яєць, масла, майонезу, горіхів, насіння, газованої води, кави, алкоголю, а також ліків. Знай. що можна вживати не всі овочі і фрукти: наприклад, під забороною буряк, чорниця, банани.

Не потрібно здавати кров натщесерце. У день здачі крові обов’язково гарненько виспись і з’їж легкий сніданок – солодкий чай, сухе печиво, кашу. А два дні напередодні донації слід посидіти на правильній дієті.

Меню донора: картопляний крем-суп

Меню донора © shutterstock.com

Інгредієнти:

  • 3 картоплини,
  • 1 цибулина,
  • 1 морква,
  • 1 стебло селери,
  • 200 г порею,
  • зелень,
  • 1 л курячого бульйону,
  • сіль за смаком.

Приготування:

  • Поріж всі овочі і відвари в підсоленій воді або бульйоні до готовності.
  • Змішай інгредієнти і збий блендером до стану пюре і знову закип’яти.
  • Наприкінці додай подрібнену зелень.
  • Вживай суп-пюре гарячим з білими сухариками.
  • Меню донора: відварене куряче філе

    Меню донора © Depositphotos

    Інгредієнти:

    • 1 куряче філе,
    • 1 цибулина,
    • 1 морква,
    • чорний мелений перець за смаком,
    • сіль за смаком.

    Приготування:

  • Овочі помий, почисти, розріж на невеликі шматочки, залий водою і відвари до готовності. Бульйон посоли і поперчи.
  • Опусти ціле куряче філе в киплячий бульйон. Як тільки вода знову закипить, провари 3-5 хвилин, вимкни вогонь, накрий кришкою і залиш на 20 хвилин.
  • Дістань куряче філе з бульйону, наріж скибочками і вживай зі свіжими овочами та зеленню.
  • Меню донора: яловичий рулет з морквою

    Меню донора © Shutterstock

    Інгредієнти:

    • 0,5 кг м’якоті яловичини,
    • 1 морква,
    • 1 пучок зелені (кріп, петрушка),
    • 1 зубок часнику,
    • спеції (лавровий лист, духмяний перець, чорний перець) за смаком,
    • щіпка цукру,
    • сіль за смаком.

    Приготування:

  • Яловичину помий і обсуши. Гострим ножем зроби надрізи від центру м’якоті в сторони так, щоб у тебе вийшов м’ясний пласт завтовшки приблизно 2 см.
  • Зроби ножем по всій поверхні м’яса неглибокі надрізи, оберни харчовою плівкою і відбий у тонкий пласт. Яловичину натри сумішшю чорного перцю, солі і цукру.
  • Відвари моркву в підсоленій воді близько 5 хвилин, потім остуди і дрібно поріж. Подрібни зелень. Часник поріж пластинками.
  • На м’ясо виклади моркву і зелень, зверни м’ясо в рулет, зав’яжи ниткою і загорни в харчову плівку.
  • Помісти рулет у каструлю з киплячою водою, щоб вода покривала його, накрий кришкою і вари на середньому вогні приблизно 1,5 години. Потім дістань із каструлі, остуди, видали плівку і нитку.
  • Поріж м’ясний рулет скибочками, вживай із зеленню овочами і гарніром – рисом або картоплею.
  • Меню донора: запарена гречана каша

    Меню донора © shutterstock

    Інгредієнти:

    • 1 стакан гречаної крупи,
    • 2 склянки води,
    • сіль за смаком.

    Приготування:

  • Ретельно промий гречану крупу до чистої води.
  • У підготовлений посуд зі щільною кришкою (можна термос) всип крупу, залий її окропом, посоли і перемішай.
  • Щільно накрий кришкою, вкутай папером і ковдрою і залиш на 10-12 годин. Гречка буде повністю готова без варіння.
  • Меню донора: відварені макарони

    Меню донора © shutterstock

    Інгредієнти:

    • 200 г макаронів,
    • 10 г вершкового масла,
    • сіль за смаком.

    Приготування:

  • Скип’яти воду, посоли і закинь у неї макарони.
  • Помішуючи, провари їх 3-5 хвилин (або скільки вказано на упаковці), поки макарони не спливуть на поверхню.
  • Злий воду через друшляк, додай у макарони масло і вживай як самостійну страву з овочами або як гарнір.
  • Меню донора: салат з червонокачанної капусти

    Меню донора © Depositphotos

    Інгредієнти:

    • 200 г червонокачанної капусти,
    • 1 морква,
    • 1 солодка цибулина,
    • 1 болгарський перець,
    • 1 яблуко,
    • 0,5 лимона,
    • 1 ч. ложка цукру,
    • карі за смаком,
    • чорний мелений перець за смаком,
    • сіль за смаком.

    Приготування:

  • Капусту тонко нашаткуй. Моркву потри на крупній тертці. Перець і цибулю поріж тонкими півкільцями. Яблуко очисти від шкірки і насіння, поріж соломкою. З’єднай усі овочі.
  • Змішай лимонний сік, цукор і сіль до повного розчинення.
  • Залий заправкою овочі, додай спеції і перемішай.
  • Меню донора: салат із запечених овочів

    Меню донора © Shutterstock

    Інгредієнти:

    • 1 баклажан,
    • 1 помідор,
    • 1 болгарський перець,
    • 0,5 цибулини,
    • зелень (базилік, кінза, петрушка),
    • 1 ч. ложка лимонного соку,
    • цукор за смаком,
    • чорний мелений перець за смаком,
    • сіль за смаком.

    Приготування:

  • Баклажан і перець виклади на застелене папером деко. У кількох місцях баклажан проткни виделкою, щоби в процесі запікання він не лопнув.
  • Відправляй деко з овочами в розігріту до 220-240°C духовку і запікай, поки овочі не стануть м’якими. Перець буде готовий за 20-25 хвилин. Баклажан – приблизно за 40 хвилин.
  • Поріж кубиками баклажан, перець і помідор. Цибулю поріж тонкими півкільцями. Зелень подрібни.
  • Змішай усі овочі та зелень, додай цукор, перець і сіль, заправ лимонним соком і перемішати.
  • Постав салат у холодильник і дай настоятися. Вживай салат в охолодженому вигляді.
  • Меню донора: Ягідний смузі

    Меню донора © shutterstock.com

    Інгредієнти:

    • 200 г полуниці,
    • 100 г вишні,
    • листя м’яти,
    • 1 склянка води.

    Приготування:

  • Всі інгредієнти змішай у блендері до однорідної маси.
  • Охолоди, налий у склянку додай кубики льоду і прикрась листком м’яти.
  • Нагадаємо, раніше ми розповідали, які продукти підвищують гемоглобін. Детальніше читай за посиланням.

    Джерело: lady.tochka.net

    No votes yet.
    Please wait...

    Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *