Цукор: міфи та шкода © Depositphotos
До цукру сьогодні у людей неоднозначне ставлення: хтось не може відмовитися від солодких страв, а хтось навпаки вважає його ворогом номер 1. Ми спробували розібратися, чи так шкідливий цукор, як про нього говорять.
Цукор: користь і шкода
Вільний доступ до цукру люди отримали не так давно: до XVI століття цукор собі могли дозволити тільки заможні люди, але з початком колоніальної торгівлі ситуація змінилася. 60-ті роки минулого століття в США стали справжньою “цукровою” лихоманкою, коли була створена карамельна патока. Це призвело до зростання ожиріння в країні. Тим не менше цукор – це не тільки шкідливий продукт, він також ще приносить користь нашому організму. Наприклад, цукор дарує таку необхідну енергію. Також згідно з дослідженнями польських вчених, організм повністю позбавлений цукру довго не протягне, оскільки цукор запускає кровообіг в головному і спинному мозку. А в разі його відсутності можуть наступити склеротичні зміни.
Вчені також виявили, що цукор запобігає тромбози і захищає від артриту, а також допомагає налагодити роботу печени і селезінки.
Цукор: міфи та шкода © Depositphotos
Водночас варто пам’ятати, що надмірне вживання цукру може завдати великої шкоди організму.
Так, ті, хто не мислить і години без солодощів особливо схильні до:
- набору зайвої ваги,
- початку процесу ожиріння,
- появі грибкових захворювань,
- руйнування серцево-судинної системи,
- уповільнення процесу травлення,
- виникнення помилкового почуття голоду,
- розвитку карієсу і т.д.
Але, зазначимо, що звинувачувати у всіх цих бідах лише цукор не розсудливо. Згідно з даними вчених, незважаючи на те, що за останні 10 років вживання цукру стало знижуватися, ступінь ожиріння населення все одно збільшується. Мабуть, в цьому винен не тільки цукор.
Міфи про цукор
Як ми вже писали, цукор звинувачують практично у всіх гріхах, проте й інші продукти здатні завдавати шкоди.
Цукрозамінники: панацея чи шкода?
Цукор: міфи та шкода © Depositphotos
Багато людей, відмовившись від цукру в чистому вигляді, переходять на цукрозамінники. Наскільки цукрозамінники є безпечними? Цукрозамінники діляться на натуральні і штучні. До натуральних відносять фруктозу, сорбіт, кислить і стевію. Фруктозу можна вживати діабетикам, сорбіт покращує роботу шлунково-кишковий тракт, кислит прискорює метаболізм і покращує стан зубної емалі, а стевія не має енергетичної цінності і не впливає на рівень глюкози.
Водночас і за цукрозамінниками водяться свої “грішки”: у багатьох з них великий вміст фруктози, яка в надмірних дозах негативно впливає на роботу мозку, уповільнює пам’ять і аналіз інформації. Також цукрозамінники провокують серцево-судинні захворювання і призводять до накопичення жирів.
Раніше ми ділилися рецептами кращих коктейлів для схуднення, які можна приготувати вдома.
Джерело: lady.tochka.net