В узбецькій кухні багато страв із тіста та м'яса, але найбільшою популярністю користується чучвара. Її не можна готувати зі свининою і здебільшого подають, заливаючи ароматним бульйоном. Розповідаємо 20 чудових рецептів, за якими ти з легкістю приготуєш цю ситну страву для всієї родини!
Зміст
1. Чучвара – класичний рецепт
Розкочуй тісто максимально тонко.
Тобі знадобиться:
Для тіста: 450 г муки|борошна|, 1 яйце, 0,5 ч.л. солі, 200мл води.
Для начинки: 350 г яловичини, 2 цибулини, 1 ч. л. меленого чорного перцю, 1 ч. л. солі, 100мл води.
Додатково: 10 горошин чорного перцю, 2 лаврові листи, 1 ч.л. солі, 3 л води.
Приготування: Змішай борошно, що просіює, сіль, яйце і теплу воду. Замісити тісто, накрий рушником і залиш на 15 хвилин. Дрібно наріж яловичину та очищену цибулю. Додай перець, сіль, воду і добре перемішай. Розкатай тісто тонким коржем, наріж квадратики приблизно 4х4 см. У центр кожного виклади трохи фаршу та заліпи, з'єднуючи по черзі протилежні куточки.
Закип'ятіть воду, додай спеції та сіль. Всип чучвару, провари 5-7 хвилин і розклади по тарілках, додаючи невелику кількість бульйону.
2. Чучвара з пікантним соусом
Виходить дуже ароматно та ситно!
Тобі знадобиться:
Для чучвари: 320 г борошна, 180 мл молока, 300 г яловичого фаршу, 2 цибулини, мелений чорний перець та сіль за смаком, 2 л води.
Для соусу: 20 г часнику, 100 г майонезу, 1 ст.л. гострого кетчупу, 1 ч. л. паприки, 0,5 ч. л. солі.
Заміси тісто з борошна, теплого молока та невеликої кількості солі. Змішай фарш, подрібнену цибулю, мелений перець та сіль. Розкатай тісто тонким коржем, наріж невеликі квадратики. На кожен виклади трохи фаршу, зліпи косинку, а потім з'єднай протилежні куточки. Всип чучвару в підсолену киплячу воду і проварити 5-7 хвилин. Змішай майонез, гострий кетчуп, паприку, сіль та пропущений через прес часник. Подавай чучвару, додаючи в тарілку пікантний соус.
3. Чучвара з бараниною
Рецепт тільки здається складним, але насправді все просто.
Тобі знадобиться: 350 г борошна, 1 яйце, 180 мл молока, 350 г баранини, 2 цибулини, мелена зіра та сіль за смаком, 2,5 л води.
Приготування: Змішай борошно, що просіює, і сіль. Додай яйце, молоко та заміси тісто. Пропусти через м'ясорубку баранину та очищену цибулю. Всип зіру, сіль і добре перемішай.
Розкатай тісто тонким коржем і наріж квадратики, приблизно 4х4 см. У центр кожного виклади трохи фаршу. Заліпи, всип у киплячу воду і вари 5-7 хвилин. Відкинь чучвару на друшляк і розклади по тарілках.
4. Чучвара на кефірі з яловичиною
Аналогічно готують чучвару на кислому молоці та айрані.
Тобі знадобиться: 450 г борошна, 220 мл кефіру, 400 г яловичини, 2 моркви, 50 г томатної пасти, 200 г цибулі, мелена зіра та сіль за смаком, 3 л яловичого бульйону.
Приготування: Змішай борошно, теплий кефір та сіль. Замісити тісто, накрий і прибери його на 15 хвилин. Яловичину та очищену цибулю пропусти через м'ясорубку. Додай зіру, сіль та перемішай. Тісто тонко розкатай і наріж невеликими квадратиками. На кожен виклади трохи фаршу, зліпи косинку, а потім з'єднай протилежні краєчки.
Закип'яти бульйон, додай зіру, сіль, томатну пасту і крупно нарізану моркву. Проварити 5 хвилин, всип заготовки з тіста і вари ще 5-7 хвилин, періодично помішуючи. Виклади готову чучвару в тарілки та залий бульйоном.
5. Чучвара в бульйоні з помідорами та солодким перцем
Цей рецепт тобі захочеться готувати знову та знову.
Тобі знадобиться:
Для чучвари: 500 г тіста для пельменів, 350 г яловичого фаршу, 1 цибулина, 1 ст. сметани, 0,5 ч. л. меленого чорного перцю, сіль за смаком.
Для бульйону: 3 помідори, 1 солодкий перець, 3 зубчики часнику, 1 ч.л. солі, 3 л води.
Приготування: Змішай фарш, подрібнену цибулю, сметану, перець та сіль. Розкатай тісто тонким коржем, наріж квадратиками 4х4 см. У центр кожного виклади трохи фаршу і щільно заліпи.
Закип'ятіть воду, додай подрібнені помідори та солодкий перець. Проварити 10 хвилин, всип пропущений через прес часник, сіль і чучвару. Прокип'ятити всі разом 5-7 хвилин і зняти з вогню. Подавай, обов'язково додаючи бульйон у тарілки.
Зараз читають:20 найсмачніших ПП салатів із пекінської капусти
6. Чучвара в бульйоні з овочами
В Узбекистані популярність чучвари можна порівняти хіба тільки з пловом.
Тобі знадобиться:
Для чучвари: 350 г борошна, 1 яйце, 160 мл води, 300 г яловичої вирізки, 1 цибулина, 0,5 ч.л. меленого чорного перцю, 0,5 ч. л. солі.
Для бульйону: 500 г картоплі, 2 помідори, 1 морква, 1 болгарський перець, 3 зубчики часнику, 3 ст.л. томатного соусу, 1 ч.л. солі, 3 л води.
Приготування: Змішай борошно, що просіює, яйце, сіль і воду. Замісити тісто, накрий його рушником і прибери на 15 хвилин. Дрібно наріж яловичину та очищену цибулю, додай чорний перець, сіль та перемішай. Розкатай тісто тонким коржем, наріж квадратики розмірами 4х4 см. На кожен виклади трохи фаршу і щільно заліпи краї, послідовно з'єднуючи протилежні куточки.
У киплячу воду всип нарізану картоплю, помідори, моркву та болгарський перець. Прокип'яті 5-7 хвилин, додай томатний соус, сіль, подрібнений часник і чучвару. Проварити 5 хвилин, періодично помішуючи. Виклади чучвару в тарілку, додаючи овочі та бульйон.
7. Чучвара із заварного тіста
Замість рослинної олії в тісто також часто додають – топлене або вершкове.
Тобі знадобиться:
Для тіста: 260 г борошна, 2 ст. олії, 0,5 ч.л. солі, 160мл води.
Для начинки: 300 г яловичини, 150 г цибулі, 0,5 ч. л. меленого коріандру, 0,5 ч.л. меленого чорного перцю, 0,5 ч. л. солі.
Для бульйону: 2 моркви, 1 болгарський перець, 1 цибулина, 3 лаврові листки, 15 г солі, 2 л води.
Приготування: Змішай борошно, що просіює, сіль, масло і окріп. Замісити тісто, накрий його рушником і залиш на 15 хвилин. Дрібно наріж яловичину та цибулю, додай спеції та сіль, і перемішай. Тонко розкатай тісто і наріж його дрібними квадратиками. У центр кожного виклади трохи начинки. Зліпи куточки, формуючи косинку, а потім з'єднай два протилежні краєчки.
Закип'ятіть воду, додай сіль, лавровий лист і нарізані овочі. Проварити 10 хвилин, видали цибулину, а в бульйон всип чучвару. Проварити 5 хвилин, виловити шумівкою і розклади по тарілках.
8. Чучвара на сметані з м'ясним бульйоном
Рекомендуємо використовувати борошно із твердих сортів пшениці.
Тобі знадобиться:
Для тіста: 400 г борошна, 1 яйце, 2 ст. сметани, 0,5 ч. л. соди, 0,5 ч. л. солі, 150мл молока.
Для начинки: 350 г яловичого фаршу, 1 цибулина, 2 зубчики часнику, 0,5 ч.л. меленої зіри, 0,5 ч.л. солі.
Для бульйону: 3 лаврові листи, 6 горошин чорного перцю, 1 ч.л. солі, 3 л яловичого бульйону.
Приготування: Змішай борошно, що просіює, сіль і соду. Додай яйце, сметану, тепле молоко та заміси тісто. Цибулю очисти і дрібно наріж. Додай фарш, пропущений через прес часник, зіру та сіль. Добре перемішай.
Розкатай тісто тонким коржем, наріж квадратики розміром 4х4 см. У центр кожного виклади начинку і ретельно заліпити.
Закип'яти бульйон, додай спеції та сіль. Проварити пару хвилин, всип заготовки з тіста і прокип'ятити всі разом 5 хвилин. Готову чучвару розклади по тарілках та залий ароматним бульйоном.
9. Чучвара в бульйоні з болгарським перцем
У начинку чучвар можна додати трохи базиліка, кінзи або м'яти.
Тобі знадобиться:
Для тіста: 450 г муки|борошна|, 1 яйце, 0,5 ч.л. солі, 200мл молока.
Для начинки: 350 г яловичого фаршу, 2 цибулини, 3 зубчики часнику, 0,5 ч.л. меленої паприки, 0,5 ч.л. меленого коріандру, 0,5 ч.л. солі, 100мл води.
Для бульйону: 400 г болгарського перцю, 1 морква, 1 цибулина, 3 лаврові листи, 2 горошини запашного перцю, 1 ч.л. солі, 3 л води.
Приготування: Змішай борошно, сіль, яйце та тепле молоко. Замісити тісто, накрий рушником і прибери убік на 15 хвилин. Очисти та подрібни цибулю з часником. Додай яловичий фарш, спеції, сіль, воду і добре перемішай. Розкатай тісто тонким коржем і наріж його невеликими квадратиками. У центр кожного виклади трохи начинки та заліпи їх – прямо як пельмені.
Закип'ятіть воду, додай спеції, сіль та нарізані овочі. Проварити 10 хвилин, вилови цибулю і викинь. У бульйон всип чучвару і прокип'яти 5-7 хвилин, періодично помішуючи. Подавай готову чучвару в піалах з овочами та бульйоном.
10. Чучвара з айраном та зеленню
Щоб туге тісто стало м'якшим, накрий його на 15 хвилин харчовою плівкою.
Тобі знадобиться:
Для тесту: 350 г муки|борошна|, 1 яйце, 0,5 ч.л. солі, 200мл води.
Для начинки: 300 г баранини, 50 г баранячого жиру, 1 цибулина, 0,5 ч.л. меленої зіри, 1 ч.л. солі.
Додатково: 1 ч.л. солі, 2 л води, 1 л айрану, 3-4 гілочки будь-якої зелені.
Приготування: Змішай борошно, що просіює, і сіль. Додай яйце, теплу воду та заміси тісто. Дрібно наріж баранину, жир і очищену цибулю. Додай зіру, сіль і добре перемішай начинку. Розкатай тісто тонким пластом, наріж квадратики розміром 4х4 см. У центр кожного виклади трохи начинки і щільно заліпити.
Зараз читають:20 салатів з сиром фета, які припадуть до смаку кожному
Всип заготовки в киплячу підсолену воду і проварити 5-7 хвилин. Вилови чучвару шумівкою, розклади по тарілках і залий айраном. Присип подрібненою зеленню і подавай на стіл.
11. Чучвара з козлятини з бульйоном
Яловичі кістки дають приголомшливий навар.
Тобі знадобиться:
Для тіста: 400 г борошна, 1 яйце, 50 г сметани, 150 мл води, 0,5 ч. л. солі.
Для начинки: 300 г козлятини, 100 г курдючного жиру, 2 цибулини, 3 зубчики часнику, 20 г кінзи, 0,5 ч.л. меленої зіри, 0,5 ч.л. меленого чорного перцю, 1 ч. л. солі.
Для бульйону: 500 г яловичих кісток, 4 зубчики часнику, 3 лаврові листи, 1 ч.л. солі, 4 л води.
Приготування: Змішай борошно, сіль та воду. Додай яйце, трохи збите зі сметаною. Замісити тісто, накрий його харчовою плівкою та залиш на 10 хвилин. Пропусти через м'ясорубку козлятину, курдючний жир, очищену цибулю та часник. Всип сіль, спеції, подрібнену кинзу і перемішай. Тісто тонко розкатай і наріж невеликими квадратиками. У центр кожного виклади трохи фаршу і щільно заліпи.
Яловичі кістки помісти в холодну воду і проварити 2 години. Видали кістки, а в бульйон додай очищені зубчики часнику, лавровий лист, сіль і чучвару. Проварити 5-7 хвилин, розлий все по тарілках і подавай на стіл.
12. Чучвара з качки з гострим перцем
Аналогічно готують чучвару з гусака та курки.
Тобі знадобиться:
Для тесту: 400 г муки|борошна|, 1 яйце, 0,5 ч.л. солі, 100мл молока, 100мл води.
Для начинки: 350 г філе качки, 30 г вершкового масла|мастила|, 1 цибулина, 2 зубчики часнику, 0,5 ч.л. пластівців червоного перцю, 0,5 ч.л. меленого коріандру, 0,5 ч.л. солі.
Додатково: 2 лаврові листи, 4 горошини чорного перцю, 15 г солі, 2,5 л води.
Приготування: Змішай борошно, що просіює, сіль, яйце, молоко і воду. Замісити тісто, накрий його та залиш на 15 хвилин. Пропусти через м'ясорубку філе качки, очищену цибулю та часник. Додай спеції, сіль, м'яке вершкове масло і добре все перемішай. Розкатай тісто тонким коржем, наріж квадратики розміром 4х4 см. У центр кожного виклади трохи фаршу і щільно заліпити краї.
У киплячу воду всип спеції, сіль та заготовки з тіста. Проварити 5-7 хвилин, вилови чучвару шумівкою і розклади по тарілках.
13. Чучвара з телятини у пікантному бульйоні
Тісто вийде краще, якщо борошно просіяти кілька разів.
Тобі знадобиться:
Для тіста: 350 г муки|борошна|, 1 ст.л. олії, 0,5 ч.л. солі, 180мл води.
Для начинки: 300 г телятини, 1 цибулина, 0,5 ч. л. меленої зіри, 0,5 ч.л. меленого коріандру, 0,5 ч.л. солі.
Для бульйону: 3 ст.л. томатного соусу, 2 зубчики часнику, 1 стручок гострого перцю, 2 лаврові листки, 1 ч.л. солі, 2 л води.
Приготування: Змішай борошно, сіль, олію та теплу воду. Заміс еластичне тісто, накрий його рушником і залиш на 15 хвилин. Дрібно наріж телятину та очищену цибулю. Додай спеції, сіль і добре перемішай. Розкатай тісто тонким коржем, наріж невеликі квадратики, виклади начинку та заліпи краї.
Гострий перець розріж навпіл, очисти від насіння і дрібно наріж. Закип'ятіть воду, додай подрібнений часник, гострий перець, томатний соус, сіль та лавровий лист. Проварити 10 хвилин, всип заготовку з тіста і вари 5-7 хвилин, іноді помішуючи. Розклади чучвару по тарілках і залий бульйоном.
14. Узбецькі пельмені «Чучвара»
Наліпи чучвари більше і прибери в морозилку!
Тобі знадобиться:
Для тесту: 400 г муки|борошна|, 1 яйце, 0,5 ч.л. солі, 150 мл молока, 100 мл води.
Для начинки: 350 г баранини, 50 г курдючного жиру, 2 цибулини, 2 ст. сметани, 1 ч. л. солі.
Для бульйону: 50 г томатного соусу, 2 зубчики часнику, 6 горошин чорного перцю, 2 лаврові листки, 15 г солі, 3 л м'ясного бульйону.
Приготування: Змішай борошно, сіль, молоко, воду та яйце. Замісити тісто, накрий рушником і залиш на 15 хвилин при кімнатній температурі. Пропусти через м'ясорубку баранину, курдючний жир та очищену цибулю. Додай сметану, сіль та перемішай начинку. Розкатай тісто тонким коржем і наріж його невеликими квадратиками. На кожен виклади трохи начинки та щільно заліпи краї.
Закип'ятіть воду, додай томатний соус, спеції, сіль і дрібно нарізаний часник. Всип чучвару і проварити 5-7 хвилин. Виклади в піали, обов'язково додаючи бульйон.
15. Простий рецепт чучвари у бульйоні з овочами
Рекомендується подавати у великих піалах.
Тобі знадобиться:
Для чучвари: 350 г борошна, 250 г яловичого фаршу, 1 цибулина, 1 ст. натурального йогурту, мелений чорний перець та сіль за смаком, 220 мл води.
Для бульйону: 3 помідори, 1 болгарський перець, 1 цибулина, 4 горошини чорного перцю, 1 ч.л. солі, 3 л води.
Заміси тісто з борошна, води та солі. Змішай фарш, подрібнену цибулю, сіль, мелений перець та йогурт. Розкатай тісто тонким коржем і наріж квадратики розмірами 4х4 см. Виклади трохи начинки на кожен і заліпи їх так само, як пельмені.
Зараз читають:15 класних рецептів сирників з рисовим борошном
У киплячу воду всип сіль, чорний перець, очищену цибулю, нарізані помідори та болгарський перець. Проварити 10 хвилин, цибулю вилови і викинь. У бульйон всип чучвару. Проварити 5-7 хвилин і зніміть з вогню.
16. Чучвара з овочами та м'ясом
Дуже ситно, смачно та легко!
Тобі знадобиться:
Для тіста: 400 г борошна, 1 яйце, 1 ст. олії, 0,5 ч.л. солі, 160мл води.
Для начинки: 300 г баранячого фаршу, 2 цибулини, 0,5 ч.л. меленої зіри, 0,5 ч.л. солі, 60мл води.
Для бульйону: 500 г баранини на кістки, 2 моркви, 1 болгарський перець, 1 цибулина, 3 лаврові листи, 1 ч.л. солі, 4 л води.
Залий баранину холодною водою, додай лавровий лист і вари 2 години. Змішай борошно, яйце, олію та сіль. Влий теплу воду і замісити тісто. Цибулю очисти і дрібно наріж. Додай баранячий фарш, зіру, сіль, воду і добре перемішай начинку. Розкатай тісто тонким пластом і наріж його на невеликі квадратики. Виклади начинку і щільно заліпити.
У бульйон з м'ясом додай нарізані овочі та сіль. Проварити 10 хвилин, всип чучвару і готуй ще 5-7 хвилин, періодично помішуючи.
17. Чучвара з кількох видів м'яса
Працювати з тестом треба швидко, щоб воно не встигло обвітритися.
Тобі знадобиться:
Для тесту: 400 г муки|борошна|, 1 яйце, 30 г сметани, 0,5 ч.л. соди, 0,5 ч. л. солі, 150мл води.
Для начинки: 150 г яловичини, 150 г баранини, 1 цибулина, 30 г вершкового масла|мастила|, 2-4 гілочки кинзи, 2 зубчики часнику, 0,5 ч.л. меленого чорного перцю, 1 ч. л. солі.
20 г будь – якої зелені, 4 горошини чорного перцю, 1 ч.л. солі, 3 л води.
Приготування: Проси борошно в миску, додай сіль, злегка збите яйце, воду і сметану, змішану з содою. Заміс еластичне тісто, накрий його рушником і залиш на 15 хвилин. Пропусти через м'ясорубку баранину, яловичину, очищений часник та цибулю. Додай подрібнену кинзу, м'яку олію, мелений перець, сіль та перемішай. Тісто тонко розкатай і наріж квадратиками 4х4 см. У центр кожного виклади трохи начинки і щільно заліпити краї.
Закип'ятіть воду, додай чорний перець, сіль і чучвару. Проварити 5-7 хвилин, розклади по тарілках і щедро присип подрібненою зеленню.
18. Чучвара в томатному бульйоні
При подачі додай сметану та ароматну зелень.
Тобі знадобиться:
Для чучвари: 450 г тіста для пельменів, 300 г яловичого фаршу, 50 г курдючного жиру, 2 цибулини, 0,5 ч.л. меленого коріандру, 0,5 ч.л. меленої зіри, 1 ч.л. солі.
Для бульйону: 350 мл томатного соку, 20 г часнику, 3 горошини запашного перцю, 4 горошини чорного перцю, 1 ч.л. солі, 3 л води.
Приготування: Пропусти через м'ясорубку очищену цибулю та курдючний жир. Додай яловичий фарш, спеції, сіль і добре перемішай. Розкатай тісто тонким коржем, а потім наріж його невеликими квадратиками. На кожен виклади трохи начинки. Заліпи так, щоб вийшла косинка, а потім з'єднай протилежні краї.
У киплячу воду додай сіль, спеції, томатний сік та пропущений через прес часник. Проварити 2 хвилини, додати чучвару і кип'ятити всі разом 5 хвилин.
19. Чучвара, смажена в олії
Готову чучвару викладай на паперові серветки, щоб забрати зайвий жир.
Тобі знадобиться:
Для тесту: 300 г муки|борошна|, 1 яйце, 0,5 ч.л. солі, 90мл молока.
Для начинки: 250 г баранячого фаршу, 1 цибулина, 0,5 ч.л. меленого червоного перцю, 1 ч. л. солі.
Додатково: 500 мл олії.
Приготування: Змішай борошно, що просіює, сіль, яйце і молоко. Замісити тісто, накрий харчовою плівкою та прибери убік на 10 хвилин. Очисти і дрібно наріж цибулю. Додай баранячий фарш, перець, сіль і добре перемішай. Розкатай тісто тонким коржем, наріж невеликі квадратики, виклади начинку та заліпи краї.
Обсмажуйте чучвару до золотистого кольору, додаючи її невеликими порціями в ківш із киплячим маслом.
20. Смажена чучвара з картоплею
Відмінний варіант чучвари для пісного меню!
Тобі знадобиться:
Для тіста: 300 г муки|борошна|, 0,5 ч.л. солі, 180мл води.
Для начинки: 250 г картоплі, 1 цибулина, 2 ст. олії, 0,5 ч.л меленого чорного перцю, 1 ч.л. солі, 800мл води.
Додатково: 500 мл олії.
Картоплю очисти , наріж і провари до готовності. Злий зайву воду і розімні товкачем. Подрібни та обсмаж цибулю на олії до золотистого кольору. Змішай картопляне пюре, засмажку, мелений перець та сіль. Замісити тісто з борошна, солі та теплої води. Розкатай тонкий корж і наріж його на квадратики розміром 4х4 см. Виклади начинку і щільно заліпи краї. Розігрій олію в глибокому ковші, додай невеликими порціями чучвару і обсмажуйте її до золотистого кольору.
Джерело: dietcenter.com.ua