Кожна господиня, безсумнівно, має свої способи заготівлі чорниці на зиму, але з нашою добіркою ти дізнаєшся ще більше цікавих і різноманітних рецептів. Смачний джем, корисна пастила або дивовижний чорничний соус – будь-що на будь-який смак!
Зміст
1. Варення-п'ятихвилинка з чорниці
Швидкий рецепт коли мало вільного часу.
Тобі знадобиться: 1 кг чорниці, 600 г цукру, лимонна кислота на кінчику ножа.
Чорницю помісти в каструлю, засип цукром і залиш на 3 години. Потім подрібніть заготовку занурювальним блендером до однорідності і на повільному вогні доведи до кипіння. Всип лимонну кислоту і проварити 5 хвилин. Розклади гаряче варення в підготовлені банки, закатай і переверни вгору дном.
2. Густе варення із чорниці з пектином
Замість лимонної кислоти можна додати 50 мл соку лимона чи лайма.
Тобі знадобиться: 3 кг чорниці, 25 г пектину, 1,5 кг цукру, лимонна кислота на кінчику ножа.
Чорницю пропусти через м'ясорубку, змішай з 1,4 кг цукру , накрий кришкою і залиш на 2 години. На повільному вогні прокип'яті 5 хвилин, всип лимонну кислоту і пектин, змішаний з цукром, що залишився. Проваріть варення ще 3-5 хвилин, викладіть у стерилізовані банки і заходьте на зиму.
3. Чорниця з цукром без варіння
Зберігається максимум корисних речовин.
Тобі знадобиться: 2 кг чорниці, 2 кг цукру.
Ідеально сухі ягоди чорниці пропусти через м'ясорубку. Додай цукор, перемішай і розклади чистими сухими банками. Присип заготовку зверху ще шаром цукру, щільно закрий кришками і прибери на зберігання холодильник.
4. Джем із чорниці
У процесі варіння чорниця розвариться і маса стане одноріднішою.
Тобі знадобиться: 2 кг чорниці, 1 кг цукру.
Чорницю помісти в каструлю, засип цукром і залиш на 2-3 години. Потім на повільному вогні доведи до кипіння і проварити 20 хвилин, періодично помішуючи. Наповни гарячим джемом підготовлену тару, закатай і закутай на добу товстим рушником.
Зараз читають:Меню на Різдво 2023 – найкращі рецепти страв, що приготувати на Різдво 2023
5. Конфітюр із чорниці з желатином
Головним правилом конфітюру є тихий вогонь та нетривале варіння.
Тобі знадобиться: 1 кг чорниці, 600 г цукру, лимонна кислота на кінчику ножа, 15 г желатину, 120 мл кип'яченої води.
Приготування: Желатин залий холодною водою і прибери на 15 хвилин. Чорницю подрібни в блендері, змішай із цукром і на слабкому вогні прокип'яті 2 хвилини. Всип лимонну кислоту, провари ще 3 хвилини і зніми з плити. Додай заготовку з желатином, добре перемішай і закатай у стерильні банки.
6. Чорниця у власному соку
Стеж за тим, щоб при стерилізації банки не торкалися один одного.
Тобі знадобиться: 2 кг чорниці, 1 кг цукрового піску.
Треть чорниці відклади , а інші змішай з цукром і розклади по банках. Постав ці банки в каструлю з теплою водою і включи середній вогонь. У міру зменшення чорниці в об'ємах додай відкладені ягоди. Простерилізуйте заготовку 10 хвилин, закатай і переверни вгору дном.
7. Чорничне желе з агар-агаром
Бажано використовувати ягоди, які були зібрані цього ж дня.
Тобі знадобиться: 2 кг чорниці, 1,2 кг цукру, лимонна кислота на кінчику ножа, 25 г агар-агару, 200 мл води.
Приготування: Агар-агар змішай з теплою водою і прибери на 10 хвилин. Чорницю подрібни в блендері, змішай із лимонною кислотою та цукром. Прокип'яті на слабкому вогні 5 хвилин|мінути|, додай заготовку з агар-агаром і вари ще 3 хвилини. Розклади желе по чистих сухих банках і заходьте на зиму.
8. Повидло з чорниці
Варі повидло в мідному тазику чи широкій каструлі з товстим дном.
Тобі знадобиться: 3 кг чорниці, 1,5 кг цукру, 300 мл води.
Чорницю пропусти через м'ясорубку, змішай з цукром і водою. Поставте заготівлю на мінімальний вогонь, прокип'ятіть 25 хвилин і закатай у стерильні банки.
9. Чорниця з цукром на зиму
Бережи таку заготівлю в темному прохолодному місці.
Тобі знадобиться: 1 кг чорниці, 1,5 кг цукру.
На дно підготовлених банок насип трохи цукру, додай пару жмень чорниці і знову всип цукор. Закрий кришкою і струси, щоб ягоди перемішалися із цукром. Знову засип шарами чорницю і цукор, закрий кришкою і струси. Продовжуй процедуру доти, доки банки не заповняться до верху.
10. Заморожені чорниці
У перші 2-3 години заморозки струшуйте пакет з ягодами, щоб вони не примерзли один до одного.
Тобі знадобиться: 1 кг чорниці.
Приготування: Чорниці промий і виклади сушитися на паперовий рушник. Ідеально сухі ягоди помісти в зип-пакети, закрий та прибери в морозилку на зберігання.
Зараз читають:20 відмінних рецептів круасанів із листкового тіста
11. Морс із чорниці
Якщо любиш посолодше, то кількість цукру можна збільшити до 600 г.
Тобі знадобиться: 3 кг чорниці, 400 г цукру, 0,5 ч.л. лимонної кислоти, 1 л води.
Чорницю подрібни в блендері. Додай цукор, воду, лимонну кислоту та прокип'яті 10 хвилин. Влий морс у стерилізовану банку, закатай і закутай ковдрою.
12. Компот із чорниці
Дуже простий рецепт смачного компоту!
Тобі знадобиться: 500 г чорниці, 150 г цукру, лимонна кислота на кінчику ножа, 4 л води.
Приготування: Чорницю підготуй та склади в стерилізовані банки, заповнюючи не більше однієї третини обсягу. Залий окропом і залиш прогріватися на 30 хвилин. Злий воду в каструлю, додай цукор, лимонну кислоту і проварити 2 хвилини. Влий киплячий сироп назад у банки, закатай і залиш на добу в теплому місці.
13. Густий сік із чорниці на зиму
Акуратно, киплячий сік сильно бризкається!
Тобі знадобиться: 3 кг чорниці, 250 г цукру, 3 ст. лимонного соку.
Чорницю подрібни в блендері , додай цукор і прокип'яті 5 хвилин. Влий лимонний сік, провари заготовку ще 5 хвилин і закатай.
14. Чорниця, сушена в духовці
Сушити ягоди можна також в електросушарці або просто на сонці.
Тобі знадобиться: 1 кг чорниці.
Приготування: Застели лист пекарським папером і виклади на неї чорниці тонким шаром. Суші ягоди 10-12 годин у духовці за температури 50 градусів.
15. Чорнична пастила на зиму
Ідеальна альтернатива цукеркам та шоколаду.
Тобі знадобиться: 2 кг чорниці, 250 г цукру, 1 ст. рослинного масла.
Чорницю подрібни в блендері, змішай з цукром і залиш на 30 хвилин. Проварити на повільному вогні 10 хвилин, вимкнути вогонь і злегка остудити. Застели лист пекарським папером, змасти рослинною олією і вилий туди чорничне пюре шаром близько 0,5-0,8 см. Суші 6-8 годин у духовці, розігрітій до 60 градусів. Готову пастилу відділи від паперу, наріж, зверни трубочками і склади в банки.
16. Солодкий соус із чорниці на зиму
Таким соусом поливають морозиво, лимонний пудинг та кекси.
Тобі знадобиться: 1 кг чорниці, 250 г цукру, 50 мл лимонного соку, 1 ст. кукурудзяного крохмалю, 0,5 ч.л. шафрану, 0,5 ч.л. чебрецю, 200 мл кип'яченої води.
Чорницю помісти в каструлю, додай цукор, спеції і залиши все на 1 годину. Потім розімні ягоди товкачем, постав на слабкий вогонь і вари 8-10 хвилин. Крохмаль змішай з водою і влий тонким струмком в киплячий соус, безперервно помішуючи. Додай лимонний сік, прокип'ятити ще 5 хвилин і закатай.
Зараз читають:Компот зі сливи: 20 найкращих рецептів на будь-який смак
17. Соус із чорниці, помідорів та часнику
Пробуй готовий соус, можливо, тобі захочеться додати більше цукру чи спецій.
Тобі знадобиться: 1 кг чорниці, 400 г помідорів, 20 г часнику, 4 ст. яблучного оцту, 4 ст. олії, 0,5 ч.л. меленого чорного перцю, 0,5 ч. л. орегано, 150 г цукру, 1 ч.л. солі.
Чорницю і помідори подрібни в блендері і протріть через сито. Всип спеції, цукор, сіль і прокип'яті 10 хвилин. Додай олію, пропущену через прес часник і вари ще 5 хвилин. Влий оцет, перемішай і закатай у стерильні банки.
18. Чатні з чорниці, журавлини та цибулі
Популярний індійський соус, який тобі захочеться готувати знову та знову.
Тобі знадобиться: 500 г чорниці, 300 г журавлини, 3 червоні цибулини, 1/2 голівки часнику, 150 мл білого вина, 3 ст. оцту, 1 ч.л. каррі, 1 ч.л. орегано, 100 г цукру, 10 г солі, 150 мл води.
Лук очисти, подрібни і помісти в каструлю . Додай воду та томи на мінімальному вогні 10 хвилин. Злий рідину, що утворилася, додай спеції, журавлину і чорницю. Накрий кришкою та туші 10 хвилин. Всип цукор і сіль, додай вино, пропущений через прес часник і вари ще 5-7 хвилин, періодично помішуючи. Додай оцет, зніми чатні з вогню і закатай.
19. Чорниця, маринована зі спеціями
Якщо тканинного мішечка немає, то склади спеції в марлевий вузлик.
Тобі знадобиться: 1 кг чорниці, 1 паличка кориці, 3 горошини запашного перцю, 1 ст. сухих зерен гірчиці, 0,5 ч. л. сухих зерен коріандру, 50 мл оцту, 150 г цукру, 0,5 ч.л. солі, 1 л води.
Приготування: Спеції помісти в мішечок тканини і кинь в киплячу воду. Всип сіль, цукор і проварити 10 хвилин. Видали мішечок зі спеціями, всип ягоди чорниці, вимкни вогонь і залиш під кришкою ще на 10 хвилин. Злий воду в окрему каструлю, а ягоди розклади по чистих сухих банках. Доведи сироп до кипіння, додай оцет і влий у банки з чорницею. Закатай і закутай на добу товстим рушником.
20. Мариновані чорниці
Її можна додавати в соуси, подавати до м'яса чи копченої форелі.
Тобі знадобиться: 1 кг чорниці, 250 г цукру, 100 мл оцту, 1,2 л води.
Приготування: Закип'яти воду, додати цукор і проварити 5 хвилин. Всип чорницю і прокип'ятити ще 2 хвилини. Злий рідину в окрему ємність, а ягоди розклади по банках. Прокип'яті сироп 3 хвилини, додай оцет, влий у банки з чорницею і закатай.
Джерело: dietcenter.com.ua