Чисте харчування: головні принципи та думка дієтологів

Питання “як схуднути?” вічне. Тому постійно пропонуватимуться охочим скинути зайву вагу різні дієти та системи харчування. Сьогодні набирає популярності так зване “чисте харчування”. У чому його суть? Які є особливості? Читай у нашій статті.

5 основних принципів чистого харчування

Їх можна порахувати на пальцях однієї руки.

1. Їжа має бути максимально натуральною. Адепти чистого харчування цінують фермерську та органічну продукцію, цільнозерновий хліб, горіхи, насіння, бобові, зелень, овочі, фрукти та ягоди. У їхній тарілці ти не побачиш кетчуп, сосиски чи консерви. 

В ідеалі, щоб продукти були тільки з гілки або грядки © freepik.com

2. Все, що можна з’їсти сирим, краще їсти сирим. Ні, чисте харчування — це сироїдіння. Але якщо є можливість з’їсти продукт без термічної обробки, краще це зробити. Адже в такому разі в ньому залишається більше вітамінів.

3. Відмова від смаження та запікання при високих температурах. Вони “вбивають” харчову цінність продуктів, в результаті ми отримуємо порожні калорії та канцерогени, які виділяються з олії під час смаження. Тому варимо, тушкуємо, запікаємо на середніх температурах.

Піцу їсти можна, але якщо вона приготована за правилами © freepik.com

Думка дієтологів

Чисте харчування — одна з найкорисніших систем харчування, тому що в її основі лежить максимально натуральна їжа та повна відмова від рафінованих, “хімічних” продуктів.

За словами дієтолога Оксани Скиталинської, натуральна їжа дає в результаті натуральні метаболіти. Вони дуже насичені корисними речовинами та організм отримує те, що йому потрібно. Коли ми їмо їжу неприродного походження (печиво, ковбаси та інших.), отримуємо хворі метаболіти, порожні калорії, у яких немає вітамінів, клітковини та інших корисних речовин. 

Завдяки цьому ми не тільки їмо більше (адже організму потрібно якось компенсувати нестачу корисних речовин), а й більше нервуємо. Адже не виробляються нейромедіатори, які роблять наші нерви міцнішими, а нас спокійнішими.

Двома руками за таке харчування та дієтолог Борис Скачко. Єдине, що він радить, то це не надто захоплюватися сирими овочами та фруктами, особливо вечорами. На вечерю, на його думку, краще віддавати перевагу тушкованим або запеченим овочам. А сирі лікар рекомендує розжовувати до рідкого стану. За такого підходу організм отримає максимум корисних речовин і це профілактика метеоризму.

Про будь-який фастфуд доведеться забути © freepik.com

3-денний план чистого харчування

  • День 1

Сніданок (260 ккал): 1 ст. л. смаженого, несолоного мигдалю та 3/4 чашки зеленого смузі на вибір.

Ранковий перекус (70 ккал): 2 мандарини.

Обід (345 ккал): тост з авокадо та яйцем.

Вечірній перекус (48 ккал): сушені абрикоси (6 шт.)

Вечеря (458 ккал): спаржа, приготовлена ​​на пару, з кіноа та куркою.

  • День 2 

Сніданок (265 ккал): смузі з однієї чашки простого, знежиреного грецького йогурту, 1/4 чашки чорниці та 1/4 чашки мюслів.

Ранковий перекус (32 ккал): 1 слива. 

Обід (325 ккал): вегетаріанський сендвіч.

Вечірній перекус (86 ккал): 4 половинки волоського горіха та 4 половинки абрикосу.

Вечеря (490 ккал): запечене курча з фенхелем та 1/2 чашки вареного коричневого рису.

  • День 3

Сніданок (250 ккал): тост з авокадо та яйцем.

Ранковий перекус (161 ккал): 1/2 чашки смажених, несолоних фісташок.

Обід (336 ккал): салат із нуту та овочів.

Вечірній перекус (111 ккал): 1/4 чашки смажених, несолоних фісташок або одна слива.

Вечеря (430 ккал): 3/4 чашки вареного коричневого рису з 1 порцією зелених бобів та вареною тріскою з песто. 

Раніше ми писали про продукти для підвищення настрою та імунітету.

 

Джерело: lady.tochka.net

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *