Чи можна мандарини при цукровому діабеті, особливості вживання фрукта при 1 та 2 типу

Мандарини відрізняються великим вмістом вітамінів, мінералів та інших корисних речовин, необхідних організму. До складу цитрусових входять макро – і мікроелементи, які благотворно впливають на травну й імунну системи.

Визначити, чи можна мандарини при цукровому діабеті, нескладно: вони не впливають на рівень інсуліну і цукру в крові, тому не завдадуть шкоди здоров’ю. Фрукти можна їсти в свіжому вигляді, готувати з них джеми і компоти, додавати в салати та інші страви.

Зміст

  • Унікальний склад мандарин
  • Цукровий діабет і мандарини
  • 1 типу
  • 2 типу
  • Як правильно вибрати
  • Рецепти з мандаринами
  • Відвар з шкірки
  • Джем
  • Салат
  • Можливі протипоказання
  • Унікальний склад мандарин

    Плоди містять велику кількість флавоноїду нобилетина, який сприяє прискоренню метаболізму і стимулює розщеплення жирів. Завдяки його змістом можна запобігти розвиток атеросклерозу та інших судинних захворювань.

    Свіжі мандарини при цукровому діабеті 2 типу не тільки можна, але й потрібно додавати в щоденний раціон. Однак не слід їсти цитрусові фрукти у великих кількостях — вони можуть стати причиною алергії.

    Хімічний склад:

  • Мандарини містять яблучну і лимонну кислоти. Вони допомагають виводити з організму токсини та інші продукти розпаду.
  • Фрукти є рекордсменами за вмістом вітаміну А. Ретинол входить до складу косметичних і лікувальних препаратів. Він покращує стан шкіри і стимулює синтез колагену і еластину, нормалізує обмінні процеси і бере участь в регенерації тканин і клітин.
  • В мандаринах є калій, кальцій, магній, вітаміни групи В та інші мінеральні речовини. Аскорбінова і фолієва кислоти зміцнюють імунну систему і допомагають організму боротися з важкими захворюваннями.
  • Зараз читають:Дієта при псоріазі нігтів і волосистої частини голови

    Особливу увагу слід приділити шкірці плодів. В них міститься велика частина нобилетина — речовини, яка захищає організм від захворювань серця і цукрового діабету 2 типу. Флавоноїд надає профілактичну дію та полегшує перебіг хвороби.

    Цукровий діабет і мандарини

    Діабетикові необхідно контролювати своє харчування, щоб забезпечити нормальне функціонування всіх органів і систем організму. Денний раціон необхідно розділити на 4 прийоми, наприклад: 8:00, 11:00, 14:00 і 19:00 (залежить від показань і рекомендацій лікаря).

    Калорійність денного прийому їжі повинна становити не більше 15% добової норми, тому найбільш підходящим часом для вживання цитрусових плодів є обід. Уточнюючи у лікаря, чи можна їсти мандарини при цукровому діабеті, також необхідно враховувати деякі нюанси: стан, вік і наявність супутніх захворювань у пацієнта.

    1 типу

    Аутоімунне захворювання ендокринної системи характеризується підвищеним рівнем цукру в крові. При інсулінозалежному типі захворювання хворому призначається лікувальна дієта.

    Щоб не допустити утворення дефіциту вітамінів і знижувати рівень цукру в крові, рекомендується включати в денний меню 2-3 мандарина.

    2 типу

    Мандарини і цукровий діабет 2 типу, при якому необхідно дотримуватись дієти, що входять в список необхідних продуктів лікувального раціону.

    Позитивне дію цитрусових плодів на організм діабетиків:

  • Вживання плодів з середнім глікемічним індексом не викликає різкого підвищення глюкози.
  • Нобилетин знижує вміст холестерину та інсуліну.
  • Харчові волокна активно переробляють вуглеводи і фруктозу, завдяки чому перешкоджають різких стрибків цукру в крові.
  • Мандарини є низькокалорійним продуктом, який допомагає корекції ваги.
  • Солодкі плоди підвищують імунітет і захисну реакцію організму.
  • Клітковина покращує травлення.
  • Зараз читають:Рецепти закусок з авокадо

    Натуральний сік містить велику кількість цукрів і менш клітковини. Щоб не завдати шкоди здоров’ю, при цукровому діабеті 2 типу від вживання концентрованого напою бажано відмовитися.

    Як правильно вибрати

    Якість плодів можна визначити по їх зовнішньому вигляді і стані шкірки.

    Правила вибору стиглих і корисних мандаринів:

  • Фрукти повинні бути щільними з пружною шкірою. Хороший стиглий плід швидко відновлює форму після натискання.
  • Поверхня шкірки повинна бути чистою, гладкою, без плям та інших ознак псування. Якщо вона липка і блискуча, значить, для обробки плодів використовувались хімічні препарати.
  • Не можна вживати в їжу фрукти, якщо на поверхні є цвіль.
  • Мандарин повинен бути однорідною забарвлення: чим темніше, тим солодший плід.
  • Стиглість фруктів також визначаться по їх формі — зрілі плоди злегка приплюснуті.
  • Рецепти з мандаринами

    У їжу можна вживати не тільки м’якоть, але і шкірку плодів. Завдяки тому, що цитрусові здатні зберігати всі корисні властивості навіть після термічної обробки, їх можна їсти в будь-якому вигляді.

    Відвар з шкірки

    Напій поповнює дефіцит вітамінів та нормалізує обмін речовин. Для зміцнення імунної системи рекомендується пити відвар по 1 склянці щодня.

    Приготування:

  • Зняти шкірку з 3-4 плодів середніх розмірів, помити і покласти в каструлю.
  • Влити 6 склянок холодної води.
  • Уварювати суміш протягом 10 хвилин після закипання.
  • Пити відразу після охолодження.
  • Зараз читають:Калорійність кукурудзи на 100 грам, скільки калорій у вареному вигляді

    Джем

    Смачний і корисний десерт зміцнить імунітет і нормалізує баланс корисних речовин в організмі.

    Необхідні продукти:

    • мандарини — 200 г;
    • лимонний сік — 1 ст. л.;
    • кориця за смаком.

    Як приготувати:

  • Мандарини вимити і очистити від шкірки.
  • М’якоть покласти в каструлю і залити невеликою кількістю води. Варити часточки до м’якості 10-15 хвилин.
  • Частина шкірки нарізати дрібно ножем, частина — відкласти і посушити. Її можна використовувати для приготування ароматного чаю та інших напоїв.
  • Цедру і сік лимона додати до м’якоті, проварити ще 5 хвилин. Для додання пікантного аромату можна додати корицю.
  • Готовий джем перекласти в скляний посуд і охолодити.

    Салат

    Вітамінна закуска допомагає знизити артеріальний тиск.

    Інгредієнти:

    • мандарин — 20 часточок;
    • зерна граната — 25 шт.;
    • вишня — 10 шт.;
    • яблуко — 0,5 шт.;
    • кефір 1% — 2-3 ст. л.

    Підготувати продукти і змішати в посуді. Кефір використовувати для заправки салату.

    Можливі протипоказання

    Корисні властивості мандаринів обумовлені біохімічним складом цитрусових плодів. Однак навіть великий вміст вітамінів і органічних речовин може стати причиною ускладнень і негативних реакцій організму. Фрукти не рекомендується вживати при наявності протипоказань:

    • алергії та індивідуальній непереносимості;
    • запальних процесах в органах ШКТ;
    • виразкової хвороби шлунка;
    • гастриті з підвищеною кислотністю;
    • гепатиті;
    • ниркової недостатності;
    • холециститі.

    При захворюванні на цукровий діабет мандарини можна їсти тільки в помірних кількостях і складі дієтичних страв.

    Джерело: dietcenter.com.ua

    No votes yet.
    Please wait...

    Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *