Безпечність продуктів харчування © Depositphotos
Сьогодні, 7 червня, у світі відзначають день безпеки харчових продуктів. Редакція tochka.net вирішила з’ясувати, що відбувається з безпекою продуктів харчування у світі, і до яких втрат призводять неякісні продукти харчування (йдеться не тільки про економічний збиток, але і про життя людей).
9 фактів про безпеку продуктів харчування
- Одним з найважливіших факторів для зміцнення здоров’я є доступ до достатньої кількості безпечних продуктів харчування.
- Понад 200 захворювань від діареї до онко викликають неякісні та небезпечні харчові продукти, які містять віруси, паразитів, хвороботворні бактерії і шкідливі хімічні речовини.
- Майже кожен 10-й житель планети хворіє від вживання забруднених шкідливими бактеріями або хімічними речовинами продуктів, а від хвороб, викликаних прийомом в їжу неякісних продуктів вмирають 4,2 млн осіб на рік.
- Вживання небезпечних продуктів харчування призводить і до економічного збитку (близько 100 млрд. дол. США). Сюди входить зниження продуктивності праці і медичні витрати.
- Близько 40% тих, хто страждає на захворювання харчового походження — діти до 5 років. І подібні захворювання забирають життя 125 тисяч дітей щорічно.
- Найпоширеніші захворювання від вживання забруднених харчових продуктів — діарейні. Щорічно на них хворіють 550 млн осіб, а близько 2,3 млн осіб помирає.
- Вживання небезпечних продуктів харчування породжує порочне коло хвороб. Це особливо зачіпає дітей грудного та раннього віку, а також літніх осіб.
- Захворювання харчового походження впливають на соціально-економічний розвиток. Через надмірне навантаження на систему охорони здоров’я вони завдають шкоди національній економіці, туризму і торгівлі.
- Сьогодні для забезпечення безпеки харчових продуктів уряди країн, виробники і споживача налагоджують ефективну співпрацю.
Що можна зробити сьогодні, щоб покращити якість продуктів харчування
Виходячи із перерахованих вище фактів, очевидно, що безпека продуктів харчування важлива не тільки для здоров’я людей, а й для національної економіки. Для вирішення проблеми небезпечних продуктів харчування повинні докласти зусиль не тільки політики і уряди країн, а також працівники харчової промисловості та споживачі. Давай розберемося, що може зробити кожен з нас.
Уряди країн можуть зробити для виробництва безпечних продуктів харчування:
- Створити і підтримувати інфраструктуру, яка забезпечує безпеку харчових продуктів протягом всього продовольчого ланцюжка.
- Сприяти співпраці між наступними секторами: суспільна охорона здоров’я, охорона здоров’я тварин, сільське господарств і т.д.
Працівники харчової промисловості та споживачі можуть:
- Вирощувати фрукти та овочі, поводитися з продуктами харчування і готувати їжу з дотриманням правил безпеки згідно з рекомендаціями ВООЗ “П’ять найважливіших принципів вирощування безпечних фруктів і овочів” і “П’ять найважливіших принципів безпечного харчування”, з метою скорочення ризику мікробного зараження.
- Звертати увагу на те, які продукти харчування ти використовуєш (читати етикетки на упаковці, робити обізнаний вибір, знати про поширені види небезпеки, пов’язаних з продуктами харчування).
Раніше ми розповідали про дієту по групі крові.
Джерело: lady.tochka.net