Є різні причини відмовитися від глютена: для когось це потреба або обраний режим харчування, а хтось просто любить різноманітність у повсякденному раціоні. Розповідаємо 15 найкращих рецептів, як швидко та легко приготувати безглютеновий хліб у домашніх умовах!
Зміст
1. Безглютеновий хліб із зеленої гречки
Хороший тим, що для його приготування потрібно зовсім небагато інгредієнтів.
Тобі знадобиться: 350 г зеленої гречки, 400 мл води, 1 жменю родзинок, 1 жменю насіння та насіння за смаком, сіль.
Приготування: Промий зелену гречку, залий її чистою водою і залиш на ніч. Блендером перебий заготовку до однорідності, посоли, накрий рушником і залиш ще на ніч або добу, щоб вона забродила – це буде видно по появі бульбашок повітря. Після чого приправте тісто, втрути родзинки з насінням і випікай хліб 1 годину в духовці при 170 градусах.
2. Безглютеновий хліб із рисового борошна
Ніжний та повітряний дріжджовий хліб на кожен день.
Тобі знадобиться: 350 г рисового борошна, 150 мл води, 1 яйце, 2,5 ч.л сухих дріжджів, 1 ч.л. цукру, 1 ч. л. солі.
Приготування: Розчини сіль, цукор та дріжджі в теплій воді. Змішай рисове борошно з яйцем, порціями влий опару, вимішай ще раз і залиши тісто на 2 години в теплі. Після чого сформуй буханець і випікай хліб 30-40 хвилин у духовці при 190 градусах.
3. Безглютеновий хліб із кукурудзяного борошна
Важлива перевага у тому, що він готується ще й без дріжджів – дуже зручно.
Тобі знадобиться: 1,5 склянки кукурудзяного борошна, 1,5 склянки молока, 3 яйця, 1,5 ч.л. соди, 1 ч. л. цукру, 0,5 ч. л. солі.
Злегка нагрій молоко з цукром та сіллю. Змішай кукурудзяне борошно, яйця та молоко. Погасити соду оцтом або лимонним соком, додати її в тісто і перемішати. Відправте готове тісто у форму і випікай безглютеновий хліб 30-40 хвилин у духовці при 180 градусах.
Зараз читають:Як приготувати ідеальний соус до курки
4. Безглютеновий хліб із лляного борошна на кефірі
Якщо немає готового лляного борошна, тоді подрібни насіння за допомогою кавомолки.
Тобі знадобиться: 1,5 склянки кефіру, 3 яйця, 300 г лляної муки, 6-7 ст.л. кукурудзяного борошна, 15 г розпушувача, 3 ст. оливкової олії, 1,5 ст.л. меду, 1,5 ч.л. солі.
Приготування: Віночком збий яйця, кефір, сіль та мед до однорідності. Окремо змішай сухі інгредієнти, з'єднай обидві маси та виміси тісто. Сформуй один або два буханці, злегка надріж їх зверху і випікай 40-45 хвилин у духовці при 180 градусах. Загорни готовий хліб у чистий рушник, дай охолонути і зберігай у холодильнику.
5. Амарантовий безглютеновий хліб
Коли захочеться більше різноманітності, скуштуй цей рецепт!
Тобі знадобиться: 300 мл молока, 100 г амаранту, 350 г муки борошна, 150 г амарантового борошна, 10 г сухих дріжджів, 1 ст.л. меду, 1 ст. олії, 1 ч.л. солі.
Приготування: Відвари амарант у воді до готовності. Розчини мед та дріжджі в половині теплого молока та залиш на 10 хвилин. Ретельно змішай всі інгредієнти з рецепту разом і залиште тісто, що вийшло, на півгодини в теплі. Потім відправь у форму, залиши ще на 20 хвилин і випікай хліб 40 хвилин у духовці при 180 градусах.
6. Безглютеновий хліб із сочевиці на кокосовому молоці
Не тільки оригінальний, але ще й пісний хліб.
Тобі знадобиться: 250 г червоної сочевиці, 300 мл кокосового молока, 5 г розпушувача, 5 г псиллиума, 15 мл оливкової олії, 2 щіпки солі.
Заздалегідь замочи сочевицю на ніч і потім промий. Відправ сочевицю і кокосове молоко в блендер, зби їх до однорідності, додай інші інгредієнти і перемішай рідке тісто. Вилий тісто в одну або дві форми і відправте на 50-60 хвилин в духовку при 180 градусах.
7. Безглютеновий хліб із різними видами борошна
Спробуй міняти пропорції сухих інгредієнтів на власний смак.
Тобі знадобиться: 250 мл молока, 2 яйця, 150 г гречаного борошна, 150 г кукурудзяного борошна, 50 г лляного борошна, 50 г рисового борошна, 6 г сухих дріжджів, 2 ст.л. оливкової олії, 15 г цукру, 0,5 ч.л. солі.
Розчини цукор і сухі дріжджі в теплому молоці, залиш на 15 хвилин . Змішай всі сухі інгредієнти, що залишилися, і віночком збий яйця з маслом. Вилий яйця та опару в суху суміш та заміси тісто.
Зараз читають:20 пирогів з ревенем, які ти точно захочеш приготувати
Залиш тісто в теплі на 45 хвилин, а потім сформуй буханець хліба або булочки. Випікай 40 хвилин у духовці за 200 градусів, залежно від розміру.
8. Безглютеновий хліб із нутового борошна
Такий хліб виходить щільнішим, але дуже смачним.
Тобі знадобиться: 350 г нутового борошна, 300 мл води, 3 ст. олії, 1,5 ст.л. кленового чи іншого сиропу, 1,5 ч.л. сухих дріжджів, 0,5 ч. л. солі, куркуми.
Змішай всі сухі інгредієнти . Влий теплу воду, олію та сироп, і вимішай тісто. Залиш його на 40 хвилин у теплі, а потім сформуй і залиши буханець ще на 20 хвилин. Випікай безглютеновий хліб близько 40 хвилин у духовці за 180 градусів.
9. Безглютеновий хліб з мигдального борошна
Хороший і як просто хліб, і як булочка до чашки чаю чи кави.
Тобі знадобиться: 150 г мигдального борошна, 4 яйця, 100 г вершкового масла|мастила|, 1 ч.л. соди, 1 ч. л. оцту, 1 ч.л. солі.
Приготування: Розтопи вершкове масло, віночком зби яйця і погаси соду оцтом. Змішай усі інгредієнти разом та вимішай тісто. Вилий його у форму та випікай хліб 30-40 хвилин у духовці при 180 градусах.
10. Безглютеновий хліб із зеленої гречки та пшона
Оригінальний рецепт хліба, у складі якого взагалі немає борошна.
Тобі знадобиться: 1/2 склянки зеленої гречки, 1/2 склянки пшона, 1/2 склянки води, 50 г гарбузового насіння, 50 г насіння соняшника, 25 г насіння чиа, 2,5 ст.л. насіння льону, 1 ст. кокосової олії, 1 ч.л. соди, 1 ч. л. лимонного соку, 0,5 ч. л. солі, куркума, кмин.
Приготування: Промий зелену гречку з пшоном, залий водою на ніч, а вранці – злий зайву воду і блендером збий заготовку до однорідності. Окремо подрібни насіння льону, змішай його з невеликою кількістю води, залиш на 10 хвилин і з'єднай з крупами. Додай решту інгредієнтів, включаючи гашену лимонним соком соду.
Вимішай і виклади тісто у форму, додатково посип насінням і насінням за смаком. Випікай безглютеновий хліб 45-60 хвилин|мінути| в духовці при 180 градусах.
11. Безглютеновий хліб на гречаному борошні
Якщо хочеш, втрути в тісто трохи смаженої цибулі.
Тобі знадобиться: 500 г гречаного борошна, 2 яйця, 250-300 мл води, 1 ч.л. соди, 1,5 ст. яблучного оцту, 1 ч. л. солі.
Зараз читають:15 компотів з чорносливу, які припадуть до смаку кожному
Приготування: Віночком зби яйця з сіллю, додай решту інгредієнтів і ретельно вимішай тісто. Відправ його у форму і випікай хліб 35-40 хвилин у духовці при 180 градусах.
12. Безглютеновий гарбузовий хліб з кокосовим борошном
Точно сподобається любителям нових та цікавих поєднань інгредієнтів.
Тобі знадобиться: 200 г гарбузового пюре, 5 яєць, 50 г вершкового масла|мастила|, 1/2 склянки кокосового борошна, 50 мл меду, 1 ч.л. розпушувача, спеції.
Заздалегідь приготуй гарбузове пюре, щоб воно охололо. Змішай його з м'яким вершковим маслом, яйцями та медом. Всип просіяні сухі інгредієнти, відправте тісто у форму і випікай хліб 20-30 хвилин у духовці при 200 градусах.
13. Безглютеновий хліб із соєвим борошном
Декілька видів борошна – завжди роблять текстуру та смак хліба яскравішими.
Тобі знадобиться: 120 г кукурудзяного борошна, 50 г соєвого борошна, 50 г кукурудзяного крохмалю, 15 г лляного борошна, 10 г кокосового борошна, 1 ч.л. сухих дріжджів, 15 г насіння льону, сіль, спеції, ароматні трави.
Приготування: Змішай всі інгредієнти і поступово влий 250-350 мл води, ретельно вимішуючи тісто. Залиш його в теплі на 40 хвилин, виклади у форму та випікай хліб 40-50 хвилин у духовці при 180 градусах.
14. Безглютеновий хліб із бананами
Для цього рецепту підійде будь-яке безглютенова мука, яка тобі подобається.
Тобі знадобиться: 2 банани, 1 яйце, 50 г вершкового масла, 100 г безглютенового борошна, 25 г сухофруктів, 0,5 ч.л. соди, 2 щіпки солі, спеції.
Приготування: Очисти банани, промий сухофрукти та розтопи олію. Відправте всі інгредієнти в блендер і зби тісто до однорідності. Вилий його у форму та випікай банановий хліб 35-40 хвилин у духовці при 200 градусах.
15. Гороховий безглютеновий хліб
Буханець погано тримає форму, а ще сам хліб – дуже смачний.
Тобі знадобиться: 200 г колотого сухого гороху, 50 мл води, 15 мл гірчичного масла, 1 ст. Псіліум, 0,3 ч.л. соди, 1 ч. л. яблучного оцту, сіль, паприка, спеції.
Горох заздалегідь замочи на ніч, а потім промий. Відправте всі інгредієнти в блендер (крім соди, яблучного оцту та псилліуму). Збий заготовку і далі додай псилліум і гашену оцтом соду. Ретельно вимішай тісто, виклади буханець у форму або пергамент і випікай хліб 50 хвилин у духовці при 180 градусах.
Джерело: dietcenter.com.ua