Хочеш здивувати всіх оригінальною овочевою закускою? Тоді радимо приготувати баклажани на грилі! Їх можна запекти цілком, нафарширувати, обсмажити шматочками чи половинками. Розповідаємо 20 найсмачніших рецептів!
Зміст
1. Баклажани з олією, лимоном та часником на грилі
Нарізай баклажани на шматочки завтовшки близько 0,5 см.
Тобі знадобиться: 500 г баклажанів, 100 мл оливкової олії, 120 мл лимонного соку, 2 зубчики часнику, 3 лаврові листи, 1 ст.л. солі, 2 л води.
Приготування: Наріж баклажани товстими кружальцями і склади їх у миску. Влий воду, змішану з сіллю, додай лавровий лист і прибери на 15 хвилин. Після чого злий воду і гарненько промакни баклажани паперовим рушником. Додати масло, лимонний сік, подрібнений часник і перемішати. Накрийте заготовку харчовою плівкою і залиште ще на 15 хвилин. Обсмажити баклажани на розігрітому грилі до золотистого кольору з обох боків.
2. Баклажани на грилі з приправою з помідорів
Також часто готують, використовуючи свіжі помідори навпіл з в'яленими.
Тобі знадобиться: 4 середні баклажани, 150 г помідорів, 3 зубчики часнику, 3-4 гілочки зелені, 1 ст.л. яблучного оцту, 120 мл оливкової олії, 0,5 ч.л. меленого чорного перцю, 0,5 ч. л. меленого коріандру, 1 ст.л. солі, 2 л води.
Приготування: Баклажани наріж, склади в миску та залий підсоленою водою на 15 хвилин. Злий воду, а баклажани обсуши паперовим рушником. Додай половину олії, подрібнений часник і залиш маринуватися на 10 хвилин. Виклади овочі на розігрітий гриль та обсмаж їх по 1,5-2 хвилини з кожного боку.
Наріж і змішай помідори із зеленню, додай спеції, оцет і масло, що залишилося. Виклади готові баклажани на тарілку і змасти їх цією заготовкою з помідорів.
3. Баклажани без олії на грилі
Дієтичний варіант баклажанів, запечених на грилі.
Тобі знадобиться: 3 баклажани, 3 горошини запашного перцю, 2 лаврові листки, 100 мл лимонного соку, 1 ст.л. солі, 2 л води.
Баклажани наріж товстими кружальцями і залий їх підсоленою водою. Додай спеції, прибери убік на 15 хвилин, а потім злий воду та обсуши все паперовим рушником. Виклади баклажани на розігрітий гриль і обсмаж їх до рум'яної скоринки з обох боків. Готові баклажани збризкають лимонним соком.
4. Баклажани на грилі, мариновані в соєвому соусі з лимоном та спеціями
Замість лимона можна використовувати бальзамічний, рисовий або яблучний оцет.
Зараз читають:10 простих рецептів соку з|із| червоної смородини на зиму
Тобі знадобиться: 500 г баклажанів, 3 ст. соєвого соусу, 4 ст.л. оливкової олії, сік половини лимона, 0,5 ч. л. чебрецю, 0,5 ч.л. меленого коріандру, 0,5 ч.л. меленого чорного перцю, 0,5 ч. л. цукру, 1 ст. солі, 2 л води.
Приготування: Наріж баклажани кружальцями і замочіть їх на 15 хвилин у підсоленій воді. Злий воду і ретельно обсуши овочі. Додай соєвий соус, лимонний сік, олію, цукор та спеції. Накрий кришкою та прибери в холодильник на 30 хвилин. Розігрій гриль, змасти його олією і виклади баклажани. Обсмажуйте їх 1 хвилину, а потім переверни на інший бік і готуй ще стільки ж.
5. Баклажани в медово-гірчичному маринаді на грилі
Оригінальне поєднання смаків!
Тобі знадобиться: 500 г баклажанів, 2 ст. меду, 2 ст.л. гірчиці, 3 ст. рослинної олії, 3 лаврові листи, 1 ст.л. солі, 2 л води.
Приготування: Наріж баклажани поздовжніми пластинами і склади їх у миску. Додай лавровий лист та воду, змішану із сіллю. Прибери убік на 15 хвилин, а потім злий воду та промокни баклажани паперовим рушником. Окремо змішай гірчицю, олію та мед. Влий цей маринад у миску з баклажанами, перемішай і залиши ще на 15 хвилин. Виклади баклажани на змащену поверхню розігрітого грилю та обсмаж по 1,5-2 хвилини з кожного боку.
6. Баклажани з бальзамічним оцтом та часником на грилі
Подавай їх на закуску або використовуй для приготування салатів та бутербродів.
Тобі знадобиться: 3 баклажани, 30 г часнику, 50 мл бальзамічного оцту, 50 мл оливкової олії, 1 ст.л. солі, 2 л води.
Приготування: Баклажани наріж, склади в миску та залий підсоленою водою на 15 хвилин. Злий воду, а овочі добре обсуши паперовим рушником. Додай оцет, олію та пропущений через прес часник. Перемішайте, накрийте кришкою і залиште маринуватися на 15 хвилин. Готуйте баклажани на розігрітому грилі, обсмажуючи по 1-2 хвилини з кожного боку.
7. Половинки баклажанів з в'яленими томатами та горіхами на грилі
Потрібні молоді баклажани невеликого розміру.
Тобі знадобиться: 4 молоді баклажани, 100 г в'ялених томатів, 1 жменя будь-яких горіхів, сік половини лимона, 80 мл рослинної олії, 0,5 ч.л. меленого чорного перцю, 0,5 ч. л. меленого коріандру, 15 г солі, 2 л води.
Приготування: Розріж баклажани вздовж та залий їх підсоленою водою на 15 хвилин. Злий воду і добре обсуши овочі паперовим рушником. Готуйте баклажани на розігрітому грилі 10 хвилин. Окремо подрібни та змішай горіхи з в'яленими томатами. Додай олію, спеції, лимонний сік та ще раз перемішай. Виклади запечені баклажани на тарілку, а зверху додай суміш із томатів та горіхів.
8. Швидкий рецепт баклажанів на грилі
Рецепт баклажанів для газового чи електричного гриля.
Тобі знадобиться: 500 г баклажанів, 3 ст. олії, 0,5 ч.л. меленого чорного перцю, 1 ч. л. солі.
Баклажани наріж пластинами і склади в миску. Додай сіль, перець та олію. Перемішай і прибери убік на 5-7 хвилин. Виклади баклажани на розігрітий гриль та обсмаж їх по 2 хвилини з кожного боку.
9. Баклажани на грилі, мариновані в аджику
За бажанням – додай у маринад трохи часнику.
Тобі знадобиться: 3 середні баклажани, 3 ст.л. аджики, 3 ст. олії, 1 ст.л. солі, 2 л води.
Приготування: Наріж баклажани кружальцями, залий їх підсоленою водою і прибери на 15 хвилин. Злий воду, ретельно обсуши овочі паперовим рушником і склади в миску. Додай аджику, олію і добре перемішай. Накрий кришкою і залиш маринуватися на 20 хвилин. Готуй баклажани на розігрітому грилі, обсмажуючи до золотистого кольору з обох боків.
Зараз читають:20 рецептів пісних пиріжків, яких ти будеш у захваті
10. Баклажани на грилі, мариновані в кефірі з часником
Готові баклажани присип розфарбованою фетою, подрібненою зеленню та часником.
Тобі знадобиться: 3 середні баклажани, 250 мл кефіру, 3 зубчики часнику, 2 ст.л. олії, 0,5 ч.л. солі.
Баклажани наріж слайсами і склади в миску. Додай кефір, подрібнений часник і прибери на 15 хвилин. Злий цей маринад, а овочі змішай з олією та сіллю. Виклади баклажани на розігрітий гриль і обсмаж їх до готовності з обох боків.
11. Гострі баклажани половинками на грилі
Подавай готові баклажани лише у гарячому вигляді.
Тобі знадобиться: 3 молоді баклажани, 1/2 стручка гострого перцю, 2 зубчики часнику, 2-3 гілочки зелені, 3 ст.л. олії, сік половини лимона, 1 ст.л. солі, 2 л води.
Приготування: Розріж баклажани навпіл уздовж. Закип'ятіть воду з сіллю, додай туди баклажани і провари 2 хвилини. Відкинь овочі на друшляк, промийте холодною водою і перекладіть у миску. Додай олію, лимонний сік і залиш маринуватися на 10-15 хвилин. Виклади баклажани на розігрітий гриль і смаж їх 5-7 хвилин з кожного боку. Готові овочі переклади на тарілку, присип подрібненою зеленню, гострим перцем та часником.
12. Віяло з баклажанів з помідорами та сиром на грилі
Також можна додати слайси бекону та тонко нарізану ковбасу.
Тобі знадобиться: 3 баклажани, 2 помідори, 100 г твердого сиру, 3 ст.л. олії, 0,5 ч.л. солі.
Приготування: Наріж баклажани віялом так, щоб зверху овочі залишалися цілими. Наріж помідори кружальцями, а сир довгими слайсами. Змішай рослинну олію з сіллю і добре натрій баклажани цією сумішшю. Вклади в надрізи помідори та сир. Розклади віяло, помістіть його в тарілочку з фольги і запікайте на грилі 15-20 хвилин.
13. Баклажани повністю на грилі
Перевіряй готовність баклажанів, проколів їхньою дерев'яною шпажкою.
Тобі знадобиться: 3 баклажани, 2 ст.л. рослинного масла.
Приготування: Змасти маслом та виклади баклажани на розігрітий гриль. Готуй їх 15-20 хвилин, часто перевертаючи. Точний час залежить від розмірів овочів.
14. Баклажани, запечені повністю у фользі на грилі
Такі баклажани можна подавати як зі шкіркою, так і без неї.
Тобі знадобиться: 3 середні баклажани.
Приготування: Промий та обсуши баклажани. Кожен овоч окремо загорни у кілька шарів фольги. Готуйте баклажани на розігрітому грилі протягом 15-20 хвилин.
15. Баклажани в майонезі на грилі
Подавай їх на стіл із подрібненою зеленню, кедровими горішками та улюбленим соусом.
Тобі знадобиться: 500 г баклажанів, 3 ст. майонезу, 0,5 ч.л. меленого чорного перцю, 1 ст. солі, 2 л води.
Приготування: Баклажани наріж кружальцями, склади в миску та залий підсоленою водою на 15 хвилин. Злий воду, а овочі гарненько промокни паперовим рушником. Потім змішай їх з перцем, майонезом і прибери ще на 10 хвилин. Готуйте баклажани на грилі, обсмажуючи по 1 хвилині з кожного боку.
16. Баклажани з моцарелою у фользі на грилі
За необхідності – можна трохи видалити серединку із запечених баклажанів.
Тобі знадобиться: 4 дрібні баклажани, 150 г моцарелли, 2 ст.л. олії, 1 ч.л. солі.
Приготування: Баклажани присип сіллю і добре змасти маслом. Сформуй човники з кількох шарів фольги, помісти в них баклажани та запікай на розігрітому грилі до напівготовності. Дістань, злегка остудити і зроби на кожному глибокий поздовжній надріз. Наповни це поглиблення тертою моцарелою, знову помісти баклажани у фольгу і запікай ще 3-5 хвилин.
Зараз читають:25 найсмачніших начинок для тортів
17. Баклажани з овочами на грилі
Використовуй молоді та соковиті баклажани без пошкоджень.
Тобі знадобиться: 3 середні баклажани, 2 помідори, 100 г моркви, 2 зубчики часнику, 50 мл оливкової олії, 80 мл лимонного соку, 0,5 ч.л меленого коріандру, 0,5 ч.л. меленого чорного перцю, 1 ч. л. солі.
Наріж баклажани вздовж товстими слайсами, додай олію, чорний перець і залиш маринуватися на 10 хвилин. Після чого виклади їх на розігрітий гриль та обсмаж по 1 хвилині з кожного боку.
Дрібно наріж помідори, моркву, часник і пару шматочків смажених баклажанів. Додай коріандр, сіль і добре все перемішай. Виклади готові баклажани на тарілку, густо присип їх отриманою овочевою заготовкою та збризкайте лимонним соком.
18. Човники з баклажанів із овочами на грилі
Чудова закуска для вегетаріанців на пікніку!
Тобі знадобиться: 3 баклажани, 2 помідори, 100 г болгарського перцю, 20 г будь-якої зелені, 1/2 цибулини, 2 ст.л. оливкової олії, 2 ст.л. лимонного соку, 1 ст. солі, 2 л води.
Приготування: Баклажани розріж навпіл, склади їх у миску та залий підсоленою водою на 15 хвилин. Злий воду та обсуши баклажани паперовим рушником. Додати масло, лимонний сік і залишити під кришкою на 15 хвилин. Виклади баклажани на розігрітий гриль та готуй 10 хвилин. Окремо подрібни помідори, болгарський перець та цибулю. Дістань баклажани, вибери у них серединку ложкою, заповни це поглиблення овочевою начинкою, акуратно загорни все у фольгу і запікай їх на грилі ще 5-7 хвилин. Присип готові баклажани подрібненою зеленню.
19. Баклажани з овочевою начинкою на грилі
Якщо замочити баклажани в солоній воді, то це допоможе їм позбавитися гіркоти.
Тобі знадобиться: 4 баклажани, 2 болгарські перці, 3 зубчики часнику, 40 мл оливкової олії, 50 мл яблучного оцту, 1 ст.л. солі, 2 л води.
Баклажани розріж навпіл уздовж і залий їх на 15 хвилин підсоленою водою. Злий воду і промокни овочі паперовим рушником. Змасти олією болгарський перець та заготовки з баклажанів, виклади все на розігрітий гриль та запікайте 15-20 хвилин. Після чого дістань овочі, злегка остуди та видали ложкою серединку у баклажанів. Відділи та подрібни м'якоть болгарського перцю. Змішай м'якуш баклажанів, подрібнений болгарський перець, оцет і пропущений через прес часник. Заповни заглиблення в баклажанах цією начинкою та подавай на стіл.
20. Фаршировані баклажани з фаршем на грилі
Найкраще використовувати курячий або індичий фарш.
Тобі знадобиться: 3 баклажани, 150 г м'ясного фаршу, 1 помідор, 1 цибулина, 2 ст.л. олії, 1 ст.л. гострого кетчупу, 0,5 ч. л. меленого чорного перцю, 0,5 ч. л. солі, 2 л води.
Приготування: Розріж баклажани навпіл, залий підсоленою водою на 15 хвилин і потім обсуши їх паперовим рушником. Загорни овочі окремо у фольгу та запікай на розігрітому грилі 10-15 хвилин. Обсмажити подрібнену цибулю на олії до прозорості, всип фарш і готуй 7-10 хвилин, часто помішуючи. Додай сіль, чорний перець, кетчуп та перемішай начинку.
Видали серединку у запечених баклажанів і змішай її із заготовленою начинкою. Нафаршируй, виклади баклажани на тарілку і подавай до столу.
Джерело: dietcenter.com.ua