Антиядерна дієта: що треба їсти, щоб захиститися від радіації

Через війну в Україні треба завжди сподіватися на краще, але готуватися до найгіршого. Ми вже писали, що повинно бути в тривожному рюкзаку на випадок ядерного вибуху. На цей раз розкажемо, як потрібно харчуватися, щоб захиститися від радіації. Ці поради підготувала лікар-дієтолог Оксана Скіталінська.

Експертка впевнена, що харчування може мати непряму протирадіаційну дію (підвищувати стійкість організму до радіації) та пряму протирадіаційну дію (знижувати дозу внутрішнього опромінювання).  

Як потрібно вживати продукти, щоб знизити радіаційний вплив

Деякі продукти мають здатність накопичувати радіоактивні речовини. І тому важливо знати, як правильно їх вживати.

Молоко та молочні продукти

  • Цільне молоко має здатність найбільше накопичувати цезій та стронцій (до 100%).
  • Трохи менше — знежирене молоко (85—92%).
  • Набагато менше — вершки (15—8%).
  • Знежирений сир (10—12%).
  • Вершкове масло (2,5—1,5%).

Топлене масло практично не містить радіонуклідів (0%).

Тому з молока краще готувати масло, сир та сметану, адже більшість радіоактивних речовин переходить у молочну сироватку та маслянку.

Овочі

  • Механічне чищення (до 40% видалення радіонуклідів).
  • Ретельне миття зелені, овочів, ягід, фруктів у чистій води (40%).
  • Варіння (60-80%). Тому салати слід готувати із варених овочів. Оскільки у варених овочах мало вітамінів, в першу чергу, вітаміну С, потрібно додатково його вживати у таблетках, вітаміни групи В (найдоступнішим джерелом є аптечні дріжджі). 

Гриби, м’ясо,  риба, яйця

  • Печериці не вживати в сирому вигляді і не смажити, а обов’язково відварювати (у відвар переходить майже 85% цезію).
  • М’ясо та рибу відварювати (у бульйон переходить до 50% радіонуклідів). Найбільше накопичують радіонукліди кістки, тому їх не використовувати навіть для варіння бульйону.
  • В яйцях радіонукліди найбільше накопичуються в шкаралупі і при варінні можуть переходити у яйце, тому потрібно готувати омлети.

Ці продукти допоможуть захиститися від радіації © О. Скиталинська

 Антиядерна тарілка: які продукти захистять від радіації

Їжа може захищати і механізми цього захисту можуть бути різними.

  • Радіопротектори

Це продукти, які не впливають на накопичення радіоактивних речовин, проте зменшують їхню шкідливу дію.

До них належать антиоксиданти: 

  • токофероли (природній вітамін Е —  ростки пшениці, у капсулах), 
  • вітамін С у підвищених дозах (таблетки, шипшина, смородина), 
  • вітамін А (печінка тріски, яловича/куряча печінка, капсули), 
  • каротиноїди (морква, помідори, томатна паста), 
  • селен (цибуля, часник, сало), 
  • поліфеноли (кверцетин — настій цибулиння, гречка), 
  • рутин, катехіни (зелений та чорний чай).  
    • Блокатори надходження

    Вони зв’язують радіонукліди в травній системі.

    Це рослинні полімери  — різні види харчових волокон (клітковина, целюлоза, пектин, лігнін, альгінати).

    Нерозчинна клітковина (пшеничні та житні висівки), лігнани (насіння льону та сезаму мелене) прискорюють рух кишечного вмісту по кишечнику, сприяють жовчовиділенню та зв’язуванню жовчю шкідливих речовин.

    Це наступні продукти:

  • Пектини (яблука печені, буряк варений, буряковий жмих, шкірка лимона та апельсина, смородина, жито, ячмінь, рис нешліфований), фітати (горох, квасоля), 
  • альгінати (морська капуста та агар-агар) — зв’язують радіонукліди.
  • Це також можуть бути соки із мякоттю (морквяний, овочевий, вишневий).

    Корисні продукти: цукати із шкірок лимона та апельсина, смородина перетерта з цукром, агар-агар, суха морська капуста або у консервах, сушені яблука, пастила, мармелад, сушені пластинки буряка, моркви.

    • Блокатори накопичення

    Це продукти, які зменшують накопичення радіонуклідів в організмі, у певних органах, наприклад, кістках та щитовидній залозі.  

    Це хімічні аналоги  тих радіонуклідів, які надходять до організму при радіаційному забрудненні. Хімічні аналоги:

  •  радіоізотопів цезію — калій,
  • стронція — кальцій,
  • йоду — стабільний йод.
  • Тому таблетки кальцію глюконату  та йодиду калію (або 5% йоду спиртового) —  це прості і ефективні засоби. АЛЕ. Їх не можна просто так приймати для профілактики. Лише при потребі. Бажано мати упаковку. 

    • Декорпоранти

    Утворюють із радіоактивними речовинами комплексні сполуки, які легко виводяться з організму. Це багаті білками продукти, потогінні та легкі сечогінні чаї, адаптогени —  лимонник, женьшень, ехінацея.

    З білків важливі сірковмісни амінокислоти —  L-цистеїн (у жовтках яєць, яйцях).

    Так виглядає антиядерна тарілка © О. Скиталинська

    Антирадіаційні страви

    • Кисіль з пектином

    У киплячу воду додати розведений у воді картопляний крохмаль та порошок пектину, довести до кипіння, зняти з вогню, додати ягідного пюре, яблучного соку або настою шипшини.

    • Желе з пектином і агар-агаром

    В яблучний сік чи ягідний морс покласти пектин і агар-агар. Почекати, коли розчиниться, довести до кипіння, розлити у формочки.

    • Каша гречана з висівками

    У гречану кашу при варінні покласти суміш мелених пшеничних, вівсяних та житніх висівок. Посолити йодованою сіллю в кінці приготування страви. Вживати із пюре з вареного буряка.

    •  Бурий рис із квасолею та висівками

    Те саме, що і у попередньому рецепті (додаємо висівки під час варіння рису).

    Раніше ми писали про хвороби, які нагадують про себе восени. 

     

    Джерело: lady.tochka.net

    No votes yet.
    Please wait...

    Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *