У різних регіональних кухнях є свої варіанти овочевої ікри. На балканській кухні це айвар, який традиційно готується на основі червоного болгарського перцю. Айвар є не тільки смачною закускою до м'яса або гарнірів, але й чудовою заготовкою на зиму. А як саме його краще приготувати – розповімо далі у нашій добірці рецептів!
Зміст
1. Айвар із запеченого перцю на зиму
Базовий рецепт із мінімуму інгредієнтів.
Тобі знадобиться: 2,5 кг болгарського перцю, 2 гострі червоні перці, 2 головки часнику, 5 ст.л. яблучного оцту, 1 ч. л. солі, 6-7 ст. оливкової олії, 2 ст.л. цукру, 2 щіпки кориці.
Приготування: Запекти перці в духовці при 220-240 градусах до чорних підпалин періодично перевертаючи. Виклади їх у миску і накрий плівкою або фольгою на півгодини.
Очисти перці від шкірки та насіння, і подрібни м'якоть блендером. Також можна дрібно нарубати овочі ножем. Пропусти часник через прес, змішай усі інгредієнти та провари айвар 20-30 хвилин на помірному вогні. Закатай його до стерилізованих банків.
2. Айвар по-сербськи на зиму
Один із класичних рецептів айвару, перед яким неможливо встояти.
Тобі знадобиться: 1 кг болгарського перцю, 500 г баклажанів, 50 г часнику, 1 ст. цукру, 50 мл олії, 0,5 ст.л. солі, 50 мл 6% оцту, 1 перець чилі, спеції.
Зараз читають:12 апетитних рецептів рису з креветками
Приготування: Запеки болгарський перець та баклажани в духовці до підпалин при 200 градусах – це триватиме близько 40 хвилин. Переклади овочі в пакет на півгодини і потім очисти їх від шкірки і видали насіння. Блендер подрібни м'якоть до однорідності.
Окремо подрібни часник та чилі. Відправте всі інгредієнти, крім оцту, в каструлю. Провари айвар на середньому вогні до бажаної густоти, влий оцет, провари ще 1 хвилину і закатай у стерилізовані банки.
3. Айвар із гострим перцем на зиму
Якщо хочеш зробити його ще гострішим, додай більше пекучого перцю.
Тобі знадобиться: 2,5 кг болгарського перцю, 2 гострі червоні перці, 500 г баклажанів, 3 зубчики часнику, 100 мл рослинної олії, 2 ч.л. цукру, 1 ч. л. солі, 1 ч. л. копченої паприки, 3 ст. винного оцту.
Приготування: Запеки обидва види перцю та баклажани в духовці при 200 градусах до підпалин. Ненадовго склади овочі в пакет, очистіть від шкірки і потім блендером подрібніть їх до однорідності. Доведи пюре до кипіння і додай решту інгредієнтів. Проварити 15-20 хвилин на слабкому вогні і закатай айвар у стерилізовані банки.
4. Айвар без оцту на зиму
Обов'язково зберігай айвар у темному прохолодному місці чи холодильнику.
Тобі знадобиться: 1,8 кг болгарського перцю, 700 г баклажанів, 5 зубчиків часнику, 1/2 гострого перцю, 50 мл олії, 1 ст.л. цукру, 0,5 ст. солі.
Зараз читають:15 рецептів морсу з брусниці, який припаде до смаку кожному
Приготування: Запеки овочі в духовці до чорних підпалин, переклади в пакет і залиш на 10 хвилин. Далі очисти овочі від шкірки і залиши їх на 1 годину в друшляку, щоб стек сік.
Подрібни перці та баклажани за допомогою блендера або ножа, додай подрібнений гострий перець та часник. Додай олію, сіль та цукор, доведи айвар до кипіння і трохи увари до густоти на середньому вогні. Закатай його до стерилізованих банків.
5. Айвар із цибулею на зиму
Ще один спосіб надати родзинку класичному айвару – додати цибулю.
Тобі знадобиться: 2,5 кг болгарського перцю, 1-2 гострі червоні перці, 3 цибулини, 5 ст.л. яблучного оцту, 1 ч. л. солі, 100 мл оливкової олії, 2 ст. цукру, спеції.
Приготування: Довільно наріж і запікати усі овочі в духовці при 200 градусах до підпалин. Склади перці в пакет на півгодини і потім очисти від шкірки. Пропусти всі овочі через м'ясорубку, додай олію, сіль, цукор та спеції за смаком. Доведи до кипіння та увари айвар до бажаної густоти. Влий оцет, перемішай і заходи в стерилізовані банки на зиму.
6. Айвар із помідорами на зиму
Для аромату додай у заготівлю кілька ложок копченої паприки.
Тобі знадобиться: 3 кг болгарських перців, 1 кг помідорів, 2 гострі червоні перці, 6 зубчиків часнику, 100 мл оливкової олії, 100 мл оцту, 1 ст.л. солі, 3 ст. цукру.
Приготування: Запікай болгарський перець та помідори півгодини у духовці при 200 градусах. Очисти овочі від шкірки і відправ їх у блендер. Додай часник і гострий перець і подрібни всі разом. Додай олію, цукор та сіль, і вари айвар півгодини на слабкому вогні після кипіння. Влий оцет, провари заготівлю ще 1 хвилину і закатай у стерилізовані банки.
Зараз читають:20 найкращих салатів із зелених помідорів на зиму
7. Айвар з овочами та гірчицею через м'ясорубку
Рекомендуємо цей рецепт усім любителям пікантних закусок та намазок.
Тобі знадобиться: 2,5 кг болгарського перцю, 2 кг помідорів, 1 кг цибулі, 2 перцю чилі, 70 г гірчиці, 1 головка часнику, 60 мл олії, 2 ст.л. оцту, 4 ст.л. цукру, 3 ст. солі, спеції
Приготування: Очисти і довільно наріж всі овочі. Пропусти їх через м'ясорубку з чилі та часником. Додай решту інгредієнтів, доведи айвар до кипіння і вари близько 40 хвилин на помірному вогні. Закатай його до стерилізованих банків.
8. Айвар на мангалі на зиму
Запечені овочі з димком роблять закуску ще смачнішою!
Тобі знадобиться: 1 кг болгарського перцю, 500 г баклажанів, 5 зубчиків часнику, 1 ст. цукру, 50 мл олії, 0,5 ст.л. солі, 50 мл 6% оцту, спеції.
Готуй овочі на мангалі до підпалин, постійно перевертаючи . Переклади їх у миску, затягніть плівкою або пакетом і залиш на півгодини.
Повністю очисти перець і баклажани, дрібно порубай їх ножем або пропусти через м'ясорубку. Додай подрібнений часник та інші інгредієнти, крім оцту. Трохи проварити заготовку до густоти, влий оцет і закатай айвар у стерилізовані банки.
Джерело: dietcenter.com.ua