Яйця Бенедикт займають особливе місце серед усіх видів сніданків, популярних у всьому світі. По-перше, це класичний яєчний сніданок з м'ясом та хлібом – однак у більш витонченій інтерпретації. По-друге, це ще й просто гарна страва, яку подають у найкращих ресторанах та готелях. Розповідаємо 8 чудових рецептів та способів приготування!
Зміст
1. Яйця Бенедикт – класичний рецепт
Вважається, що звичний нам сьогодні рецепт народився у Нью-Йорку.
Тобі знадобиться: 2 яйця, 2 яєчні жовтки, 2 ч.л. винного оцту, 150 г вершкового масла|мастила|, 2 булочки, 2 скибочки шинки, зелень, сіль|соль|, мелений чорний перець.
Приготування: Для соусу Голландез постав миску на водяній бані і зби в ній віночком жовтки з ложкою оцту, поступово додаючи шматочки вершкового масла. Приправ соус і прогрівай до загусання, помішуючи. При подачі соус обов'язково має бути теплим.
Закип'яти воду, посолити і влий оцет, що залишився. Закрути невелику вирву. Вбий яйце в окрему філіжанку і акуратно перелий його в каструлю. Вари яйце на слабкому вогні пару хвилин до бажаної консистенції і потім викладіть на паперову серветку. Те саме повтори з другим яйцем.
Обсмаж булочки до хрусткої скоринки і виклади на них по скибочці шинки. Зверху виклади яйця пашот, полюй все теплим соусом і посип блюдо рубаною зеленню.
2. Яйця Бенедикт із копченим лососем
Така варіація особливо популярна у Британії, Канаді та Австралії.
Тобі знадобиться: 2 англійські мафіни або булочки, 100 г копченого лосося, 2 пера зеленої цибулі, 4 яйця, 1,5 ст.л. винного оцту, 2 яєчні жовтки, 1 лимон, 125 г вершкового масла, спеції.
Розігрів у сотейнику вершкове масло з цедрою одного лимона і дай йому хвилину покипіти. На водяній бані збий віночком жовтки, 0,5 ст. води, сік половини лимона, 0,5 ч. л. оцту та спеції. Прогрій жовтки і поступово влий туди олію, продовжуючи заважати. Прогрівай соус далі до загусання. За бажанням проціди його через сито.
Зараз читають:15 чудових рецептів смажених пиріжків на сковороді
Закип'яти воду з оцтом, що залишився, і посолили. Вбий яйце в маленьке сито, дай йому трохи стекти і акуратно опусти у воду. Зроби те саме з іншими яйцями і проварити 1,5-2 хвилини. Буквально на мить охолоди їх у крижаній воді і виклади на паперові серветки.
Булочки розріж навпіл і підсуши на сковороді або на грилі. Добре змасти їх соусом і виклади зверху по шматочку лосося. Потім виклади яйце пашот, знову полів теплим соусом і посип рубаною зеленою цибулею.
3. Яйця Бенедикт зі шпинатом та беконом
Ще один популярний рецепт, який теж можна назвати класичним.
Тобі знадобиться: 4 яйця, 1 ст. столового оцту, 4 скибочки хліба або 2 булочки, 1/2 лимона, 200 г шпинату, 3 зубчики часнику, 8 смужок бекону, 0,5 ст.л. білого винного оцту, 2 яєчні жовтки, 125 г вершкового масла, спеції.
Приготування: Збий на водяній бані 2 жовтки, винний оцет, півстолової ложки води та спеції за смаком. Поступово влий лимонний сік, а потім – розтоплене вершкове масло. Прогрій соус, помішуючи, до загусання. Підсмажити скибочки хліба або половинки булочок до хрусткої скоринки.
Окремо обсмажте до рум'яності бекон. У тій же сковороді обсмаж подрібнений шпинат із часником. Закип'яти воду із звичайним оцтом. Розбий яйце в маленьке ситечко і акуратно опусти у воду. Так само опусти інші яйця і провари їх до 2 хвилин, а потім виклади на паперові серветки.
Змасти булочки теплим соусом, виклади шпинат, скибочки бекону та яйце. Знову полів все теплим соусом і за бажанням посип ще спеціями або рубаною зеленню. Злегка присип яйця лимонною цедрою для аромату.
4. Яйця Бенедикт із соусом Морне
Флорентійський різновид страви без голландського соусу – дуже смачно!
Тобі знадобиться: 2 булочки, 4 яйця, 1 ст. оцту, 300 г свіжого шпинату, 1 цибуля-шалот, 1 зубчик часнику, 1 ст.л. оливкової олії, 1 ч.л. копченої паприки, 50 г витриманого твердого сиру, 3/4 склянки молока, 1,5 ст.л борошна, 30 г вершкового масла|мастила|.
Зараз читають:15 відмінних рецептів фрикадельок у томатному соусі
Обсмаж борошно на половині вершкового масла до золотистості. Поступово влий молоко, продовжуючи помішувати, доведи до кипіння і трохи проварити. Зменш вогонь і вари соус до гладкої однорідної консистенції. Додай тертий сир, паприку і за бажанням ще спеції, і зніми соус з вогню.
Змішай вершкове і оливкове масло, що залишилося, і обсмаж на них подрібнений шалот з часником. Додай рубаний шпинат і готуй все на сильному вогні близько 3-4 хвилин.
Закип'яти воду, влий оцет і закрути вирву. Влий туди одне яйце і вари його 2-4 хвилини, до бажаної консистенції. Виклади готове яйце пашот на паперову серветку і так само відвари інші. Розріж булочки навпіл, злегка підсмаж і змасти соусом. Виклади шпинат, яйця та знову полів соусом.
5. Яйця Бенедикт із сальсою по-мексиканськи
Якщо немає іспанських ковбасок чорізо, то візьми будь-яку копчену ковбасу або просто бекон.
Тобі знадобиться: 2 булочки, 4 яйця, 20 мл оцту, 1-2 помідори, 1/2 фіолетової цибулини, 20 г кінзи, 1-2 перцю халапеньо, 1 авокадо, 100 г ковбасок чоризо, 30 г зелені або крес- спеції, 100 мл голландського соусу.
Приготування: Дрібно порубай помідори, цибулю, кінзу і халапеньо, і приправ сальсу за смаком. Закип'яти воду з оцтом, закрути вирву, влий туди одне яйце і вари його кілька хвилин до бажаної густоти. Так само відвари інші яйця.
Розріж навпіл булочки та підсуши їх на грилі. Виклади слайси авокадо та шматочки чоризо. Виклади трохи сальси, яйце пашот, полів усе соусом і посип рубаною зеленню. Подавай яйця з сальсою, що залишилася.
6. Яйця Бенедикт із гуакамоле
Яскрава латиноамериканська версія для шанувальників сніданків з яйцем та авокадо.
Тобі знадобиться: 4 яйця, 4 тости або 2 булочки, 4 скибочки чоризо або шинки, 1 авокадо, 2 зубчики часнику, 50 г 20% сметани, 1/2 фіолетової цибулини, 1 пучок кінзи, 1 помідор, 1 ст. соку лайма, 2 перці халапеньо, 300 г зелених помідорів, 1 цибулина.
Приготування: Наріж зелені помідори, третина цибулини та один халапеньо. Додай один зубчик часнику, залий все водою, щоб вона покривала заготовку, доведи до кипіння і тушкуй 7 хвилин на слабкому вогні. Злий воду, додай цибулю, що залишилася, половину кінзи і спеції, і злегка збий все блендером – це латиноамериканський соус Сальса верде.
Зараз читають:25 найсмачніших начинок для тортів
Розімни виделкою авокадо, додай сік лайма, рубану кинзу, що залишилася, дуже дрібно нарізаний помідор, другий давлений зубчик часнику, другий подрібнений халапеньо і дрібно нарізаний фіолетовий лук. Перемішай гуакамоле, приправ за смаком і додай сметану.
Закип'ятіть воду і опусти туди розбите яйце за допомогою маленького ситечка. Так само опусти інші яйця і провари 3-4 хвилини, а потім виклади на паперові рушники. Розріж булочки і підсмаж до хрусткої скоринки. Виклади на них шар гуакамоле, потім – чоризо, яйця пашот та полів усе зверху соусом із зелених помідорів.
7. Яйця Бенедикт з йогуртовим соусом
Голландез – досить жирний соус, тому пропонуємо менш калорійну альтернативу.
Тобі знадобиться: 2 ст. густого йогурту, 3 пера зеленої цибулі, 1 зубчик часнику, 2 яйця, 2 помідори, 2 скибочки хліба або 1 булочка, 2 жмені шпинату, 0,5 ч.л. оцту, 1 щіпка прованських трав, 3 ст. оливкової олії, спеції.
Приготування: Подрібніть шпинат і обсмажте його на ложці оливкової олії. Розріж помідори навпіл, присип травами і обсмаж на другій ложці олії. Підсуши хліб або половинки булочки на сковороді і збризкати маслом, що залишилося.
Змішай йогурт, давлений часник і спеції. Закип'яти воду, влий оцет, закрути вирву і по черзі відвари яйця пашот до готовності 2-4 хвилини. Злегка змасти булочки йогуртом, виклади помідори, шпинат і яйце, і полів йогуртом, що залишився.
8. Яйця Бенедикт з копченою куркою та помідорами
Для простоти приготування – пропонуємо взяти готовий сирний соус або майонез.
Тобі знадобиться: 1 булочка, 2 яйця, 50 г копченої курки, 2 редиски, 1 помідор, 2 салатні листки, 2 ст.л. сирного соусу, кунжут та зелень.
Приготування: Закип'ятіть воду і опустіть туди розбиті яйця по черзі за допомогою маленького ситечка. Відвар їх 3-5 хвилин і виклади на паперові серветки. Розріж навпіл булочку, обсмаж до хрусткої скоринки і змасти сирним соусом. Виклади по салатному листку, слайси копченої курки, кружечки помідорів, редиски та яйця. Ще полів соусом і посип все кунжутом і рубаною зеленню.
Джерело: dietcenter.com.ua