Це тільки на перший погляд може здатися, що приготувати домашнє вино з ожини дуже складно. Насправді все гранично просто і швидко. Радимо тільки придбати кришки з гідрозатвором, але і замість них можна використовувати медичні рукавички з діркою в пальці. Розповідаємо 8 чудових рецептів!
Зміст
1. Вино з ожини з родзинками
Родзинки потрібні для того, щоб запустити процес бродіння. Промивати його не потрібно!
Тобі знадобиться: 2 кг ожини, 1 л води, 1 кг цукру, 50 г родзинок.
Приготування: Розімни ожину в пюре і змішай її з водою, родзинками та 400 г цукру. Виклади все в банку, зав'яжи шийку марлею і залиште заготовку в темному теплому місці на 3-4 дні. Перемішуйте її раз на добу.
Проціди сік через марлю, і туди ж віджми макуху. Додай ще 300 г цукру, перемішай і залиш все під гідрозатвором в темному теплому місці. Через 4 дні злий 500 мл соку, змішай з цукром, що залишився і влий назад. Знову встанови гідрозатвор.
Залиш вино з ожини на 1-2 місяці до припинення бродіння. Проціди заготівлю, залишаючи осад на дні, розлий у чисті ємності і відправь вино ще на 2-3 місяці в холодне темне місце. Раз на 3-4 тижні проціджуй його від осаду. Потім розлий по чистих пляшках, закупор та відправь ожинове вино на зберігання.
2. Вино з ожини з медом
Для цього рецепту рекомендуємо використовувати квітковий чи липовий мед.
Зараз читають:15 найкращих рецептів брускетти з креветками
Тобі знадобиться: 1 кг ожини, 4,5 л води, 1,7 кг цукру, 300 г меду.
Приготування: Розімни ожину в пюре, залий 3 л теплої води і залиш у скляній ємності, зав'язавши шийку марлею. Витримуй у теплому темному місці 4 доби, а потім профілюй через кілька шарів марлі.
Звари сироп з води, цукру і меду, що залишилася, дай йому охолонути і змішай з винною заготовкою. Встанови гідрозатвор і відправ вино назад у тепле темне місце на бродіння близько 1-2 місяців. Коли бродіння закінчиться і з гідрозатвору перестане виходити повітря, тоді протруй вино від осаду.
Розлий його по чистих ємностях, знову накрий гідрозатвором і залиш ще на 2 місяці, але вже в холодному темному приміщенні. Розлий вино по чистих пляшках і відправ на зберігання.
3. Вино з ожини з лимоном та апельсином
При необхідності відрегулюй кількість цукру на власний смак.
Тобі знадобиться: 2 кг ожини, 2 кг цукру, 6 л води, 1 лимон, 3 апельсина, 5 г винних дріжджів, 4 г підживлення для винних дріжджів.
Приготування: Подрібни ожину в пюре. Закип'ятити 3,5 л води, додати цукор і проварити до розчинення. Змішай сироп із ягодами та додай лимонний сік. У 100 мл теплої води розчини підживлення для дріжджів. Влий її і воду, що залишилася в заготівлю. Накрий все гідрозатвором і залиш на ніч у теплому темному місці.
Паралельно розведи дріжджі у свіжому апельсиновому соку і теж залиш на ніч. Відправте дріжджі в заготовку, накрийте все гідрозатвором і залиште в теплому темному місці ще на тиждень. Перемішуйте всі 1-2 рази на день.
Проціди заготовку будь-яким зручним способом, розлий по чистих ємностях, накрий гідрозатвором і витримуй у темному місці при кімнатній температурі ще 3-4 тижні. Знову проціди вино і продовжуй витримувати його вже у прохолоді до повного освітлення. Розлий вино по пляшках.
Зараз читають:12 шикарних рецептів желе з вишні з желатином
4. Вино з ожини з виннокам'яною та дубильною кислотою
Знайти такі кислоти можна у спеціальних відділах для заготівель.
Тобі знадобиться: 6 кг ожини, по 15 дубильної та виннокам'яної кислоти, 1/2 пакетика дріжджів, 1,5 кг цукру.
Приготування: Відіжми сік з ожини і змішай його з цукром і кислотами. Окремо розведи дріжджі у невеликій кількості цієї заготовки та змішай з основною масою. Відправ все в ємність з гідрозатвором і залиш на 2-3 тижні в темному теплому місці.
Проціди заготовку, розлий по чистих пляшках і знову накрий гідрозатвором. Відправ вино на тихе бродіння в прохолодне темне місце ще на 1-2 місяці. Періодично проціджуй його від осаду. Коли бродіння остаточно закінчиться, то проціди вино ще раз і розлий по пляшках.
5. Кріплене вино з ожини
Заздалегідь відіжми ожиновий сік будь-яким зручним способом.
Тобі знадобиться: 3 л соку ожини, 3 л води, 1,2 кг цукру, 750 мл горілки чи коньяку, 5 г винного каменю.
Приготування: Залиш сік в ожині в теплі на 3-4 дні і проціди від макухи. Додай цукор, воду та винний камінь, перемішай та залиш у теплому темному місці під гідрозатвором або рукавичкою. Через пару тижнів, коли бродіння закінчиться, злий вино з осадом.
Додай міцний алкоголь, знову накрий гідрозатвором та витримуй 2 тижні. Після цього проціди кріплене вино, розлий по пляшках і відправ його на дозрівання в темне прохолодне місце мінімум на кілька тижнів.
6. Вино з ожини та малини
Ці дві ягоди чудово поєднуються у будь-яких рецептах.
Зараз читають:15 незрівнянних рецептів желе з|із| червоної смородини без варіння
Тобі знадобиться: 3 кг ожини, 3 кг малини, 1,3 кг цукру, 2 л води.
Приготування: Розімни ожину та малину в пюре, додай 600 г цукру та залиш у теплому темному місці на 2 дні під марлею, періодично помішуючи. Перелий все в банку або сулію, закрий гідрозатвором і залиш ще на 20 днів.
Проціди заготівлю, додай ще 400 г цукру, знову розлий по банках, закрий гідрозатвором і прибери на тиждень у прохолодне темне місце. Злий вино з осаду, знову розлий по чистих ємностях і відправь назад на 1-2 місяці.
Періодично його проціджуй, а коли вино остаточно посвітлішає – додай ще цукор. Залиш його ще на тиждень, розлий по пляшках і прибери вино на витримку на 2-3 місяці.
7. Вино з ожини з хмелем та імбиром
Дуже оригінальний, але простий рецепт для любителів спробувати щось новеньке.
Тобі знадобиться: 2 л води, 1 корінь імбиру, 2 ч. л. хмелю, 2 кг ожини.
Приготування: Закип'яти воду з хмелем та нарізаним імбиром. Дай відвару настоятися, процідити і охолодити. Розімни ожину в пюре, змішай з відваром, перелий у стерильну банку та накрий кришкою з гідрозатвором. Відправте вино в темне місце при кімнатній температурі на 2-3 тижні, а потім процідіть.
8. Швидке вино з ожини
Ще один легкий рецепт вина для тих, хто не хоче чекати на місяці!
Тобі знадобиться: 3 кг ожини, 3 л води, 4 склянки цукру, 0,5 ст. дріжджів.
Залий ягоди ожини окропом і дай настоятися 4 дні. Процідити заготовку через марлю, додати цукор з дріжджами та перемішати до розчинення. Перелий заготовку в чисту банку, накрий гідрозатвором або рукавичкою, і залиш на місяць у темному місці. Розлий вино по пляшках.
Джерело: dietcenter.com.ua