У свіжому вигляді глід – це не та ягода, яку можна їсти просто так. Зате вона відмінно підходить для найрізноманітніших рецептів, особливо заготовок на зиму та напоїв. Зібрали велику добірку цікавих ідей на будь-який смак: від варення та компотів до пирогів чи настоянок!
Зміст
1. Варення з глоду без кісточок
Класична та найпопулярніша заготівля.
Тобі знадобиться: 700 г глоду, 400 г цукру, 1,5 склянки води, 2 щіпки лимонної кислоти.
Приготування: Тонким гострим ножем виріж з глоду кісточки. Додай цукор і воду, доведи заготовку до кипіння і проварити 15 хвилин. Накрий кришкою та залиш на 1 добу. Після чого проварити варення ще 15 хвилин і знову залиши на добу. Знову провари варення 15 хвилин, додай лимонну кислоту і розклади по стерилізованим банкам.
2. Морс з глоду
Один із найкращих рецептів, який легко можна приготувати самостійно.
Тобі знадобиться: 1,5 склянки глоду, 4 ст.л. цукру, 1 ст. лимонного соку, 1л води.
Приготування: Залий глід водою, доведи до кипіння і провари півгодини на слабкому вогні. Дай відвару настоятися кілька годин і потім перетрій через сито. Додай цукор та лимонний сік, і нагрій морс до розчинення цукру.
3. Чай з глоду
Одночасно бадьорить і зігріває!
Тобі знадобиться: 20 г чорного чаю, 20 г глоду, 5 г меду, 200 мл води.
Приготування: Виклади чай і глід у френч-прес або заварник. Зали окропом, дай чаю настоятися 5-7 хвилин і додай мед за смаком.
4. Компот із глоду з яблуком
Відмінний літній компот – вгамовує спрагу навіть у найспекотніші дні.
Тобі знадобиться: 2 л води, 300 г глоду, 1 яблуко, 2 ст.л. цукру.
Зараз читають:12 швидких рецептів варення з малини без варіння
Приготування: Закип'яти воду із цукром. Виклади в неї ягоди глоду та нарізані часточками яблука. Провар компот 15 хвилин при слабкому кипінні і дай йому трохи настоятися.
5. Варення з глоду з корицею на зиму
Неймовірно ароматні і в той же час оригінальні ласощі.
Тобі знадобиться: 1 кг глоду, 800 г цукру, 1 ч.л. ванільного цукру, 1 ч. л. кориці, 200мл води.
Приготування: Звари однорідний сироп з води та цукру, додай до нього ванільний цукор та корицю. Залий ягоди глоду цим сиропом і залиш на ніч чи добу. Доведи заготовку до кипіння, проварити півгодини на слабкому вогні і закатай варення в стерилізовані банки.
6. Пиріг з глодом
Для випічки глоду підходить нітрохи не гірше будь-якої іншої ягоди.
Тобі знадобиться: 1 склянка кефіру, 1 склянка цукру, 1 склянка борошна, 200 г глоду, 1 ч.л. розпушувача.
Приготування: Наріж ягоди глоду так, щоб видалити кісточки. Міксером зби кефір з цукром і борошном, всип розпушувач і втрути ягоди. Вилий тісто у форму і випікай пиріг близько 1 години в духовці при 180 градусах.
7. Компот із глоду на зиму
Чудово зберігається всю зиму, а готується простіше.
Тобі знадобиться: 500 г глоду, 200 г цукру, 1,5 л води.
Приготування: Засип глоду в чисту суху банку, залий окропом і залиш під кришкою на 15 хвилин. Після чого злий цю воду, повторно закип'ятіть її з цукром, залий назад і закатай компот на зиму.
8. Глід з медом
Сподобається всім, хто уникає білого цукру у раціоні.
Тобі знадобиться: 1 кг глоду, 700 г меду, 0,5 ч.л. лимонної кислоти, 500мл води.
Приготування: Залий глід водою, відваріть до м'якості і перетріть через сито. Додай мед, прогрій майже до кипіння, всип лимонну кислоту і розклади заготовку в стерилізовані банки. Бережи в темному холодному місці.
9. Настоянка з коньяку на глоду
Замість коньяку також можеш взяти бренді чи інший міцний алкоголь.
Тобі знадобиться: 200 г глоду, 200 мл коньяку, 40 г цукру.
Приготування: Перебери ягоди глоду, виклади їх у чисту банку, засип цукром і залий коньяком. Акуратно перемішай, закрий кришкою і прибери в темне прохолодне місце на 1-1,5 місяці. Процідити готову настоянку.
10. Соус з глоду
Як і більшість інших видів ягід – глід годиться не тільки для варення, але і для приготування смачних соусів.
Зараз читають:20 бутербродів для пікніка, які неодмінно здивують
Тобі знадобиться: 500 г глоду, 300 мл води, 200 мл яблучного оцту, 2 зубчики часнику, 1/2 перцю чилі, 2 гілочки кінзи, сіль, цукор, спеції.
Приготування: Залий глід водою і яблучним оцтом, доведи до кипіння і проварити півгодини. Перетріть його через сито, додай спеції за смаком, подрібнений чилі, часник і зелень. Доведи до кипіння та провари соус ще 5 хвилин.
11. Желе з глоду на зиму
Желе чудово застигає навіть без желатину чи агар-агару.
Тобі знадобиться: 1,2 кг глоду, 800 мл води, 600 г цукру.
Приготування: Залий глід водою, проваріть до м'якості і відіжми за допомогою марлі. В отриманий сік додай цукор і доведи до кипіння. Уварюй глід на слабкому вогні до загусання, розлий желе по стерилізованих банках і закатай на зиму.
12. Морс із глоду з медом
Не зовсім класична, але дуже смачна варіація морсу.
Тобі знадобиться: 1 склянка меду, 3 л води, 1 кг глоду, 1 лимон.
Приготування: Залий глід літром води, доведи до кипіння і проварити 25 хвилин. Злий цю воду, а ягоду – перетрій через сито. До ягідного пюре, що вийшов, влий 2 л гарячої води, перемішай і дай настоятися. Проціди напій через марлю, додай мед і лимонний сік, і знову перемішай.
13. Компот із глоду з апельсином на зиму
Точно буде доречним у сезон нестачі вітамінів!
Тобі знадобиться: 1 кг глоду, 2 апельсина, 300 г цукру.
Розклади промитий глід і довільно нарізаний апельсин в чисті сухі банки. Зали окропом, накрий кришками і залиш на 5 хвилин. Злий цю воду, знову закип'яти і залий у банки ще на 5 хвилин. Знову злий і доведи до кипіння, всип цукор, провари до розчинення і розлий сироп, що вийшов, в банки. Захід на зиму.
14. Варення з глоду з яблуком
Можна додати ще трохи лимонного соку, цедри чи кориці.
Тобі знадобиться: 700 г глоду, 400 г яблук, 150 г цукру.
Приготування: Залий глід водою, приварю до м'якості, відкинь на друшляк і перетрій через сито. Додай терті яблука, цукор та перемішай. Доведи до кипіння і проваріть варення 20 хвилин на слабкому вогні.
15. Сирники з глодом
Для цього рецепту використовуй жирний, бажано – домашній сир.
Тобі знадобиться: 200 г сиру, 100 мл кефіру, 100 г борошна, 25 г цукру, 100 г глоду.
Зараз читають:15 простих рецептів маринованого болгарського перцю на зиму
Приготування: Подрібни глід так, щоб позбутися кісточок. Вимішай тісто з сиру, кефіру, борошна та цукру. Втрути в нього глід, сформуй сирники та обсмаж їх на сковороді з двох боків до рум'яності.
16. Кисіль з глоду
Сюди найкраще підійде кукурудзяний крохмаль.
Тобі знадобиться: 300 г глоду, 1 л води, 30 г цукру, 3 ст. крохмалю.
Приготування: Виріж з глоду кісточки і блендером подрібни ягоди до однорідності. Додай воду та цукор, і доведи до кипіння. Розведи крохмаль ще в декількох ложках води, влий його в киплячий компот, перемішай і проварити ще 2 хвилини.
17. Глід з обліпихою та цукром на зиму
Подвійна користь в одній простій заготівлі, а який цікавий смак!
Тобі знадобиться: 1 кг обліпихи, 600 г глоду, 400 г цукру.
Приготування: Перетріть обліпиху через сито. Глід спочатку залий окропом на кілька хвилин, а потім теж перетри. Змішай обоє пюре, всип цукор і перемішай до розчинення. Виклади заготовку в банки і простерилізуйте 20 хвилин у киплячій воді.
18. Пастила з глоду
Кількість цукру обов'язково регулюй на власний розсуд.
Тобі знадобиться: 1 кг глоду, 200 г цукру.
Приготування: Залий глід невеликою кількістю води, відвари його 20-30 хвилин до м'якості і перетріть через сито. Додай цукор і трохи увари пюре на слабкому вогні. Суші пастилу в сушінні за інструкцією або вилий на застелений пергаментом лист і суші в відкритій духовці при 80 градусах.
19. Варення з глоду з перцем чилі
Всім любителям незвичайних заготовок – варто звернути увагу на цей рецепт.
Тобі знадобиться: 1 кг глоду, 800 г цукру, 1 ч.л. ванільного цукру, 1 ч. л. кориці, 2 перці чилі, 200 мл води.
Приготування: Залий глід водою і протушкуй до м'якості. Перетріть його через сито і додай подрібнений чилі та інші інгредієнти. Проварити варення 15 хвилин на слабкому вогні після кипіння і розклади по стерилізованим банкам.
20. Кава з глодом
До готового напою можна додатково додати цукор або мед.
Тобі знадобиться: 1 ст. глоду, 2 ч.л. меленої кави, 150 мл води, цедра лимона.
Приготування: Залий глід окропом і проварити 10-15 хвилин на слабкому вогні. Додай лимонну цедру і дай настоятися 6-10 годин. Проціди цей відвар і залий їм мелену каву. Вари його на слабкому вогні до кипіння, зніми з плити та проціди.
Джерело: dietcenter.com.ua