У запасливої господині комора завжди переповнена смачною консервацією. Серед різних огірків, варення та салатів, обов'язково знайдеться кілька баночок компоту з яблук. Розповідаємо 20 простих рецептів, які допоможуть тобі запастись цим напоєм на зиму!
Зміст
1. Яблучний компот – класичний рецепт
Базовий варіант популярної заготівлі.
Тобі знадобиться: 1 кг яблук, 300 г цукру, 0,5 ч.л. лимонної кислоти, 5 л води.
Яблука промий , наріж четвертинками, очисти від кісточок і склади в банки. Залий киплячою водою і залиш під кришками на 30 хвилин. Злий воду в каструлю, додай лимонну кислоту, цукор і прокип'яті 3 хвилини. Влий киплячий сироп у банки і закочуй.
2. Компот з яблук, сливи та глоду
Співвідношення фруктів можна змінювати на власний розсуд.
Тобі знадобиться: 500 г яблук, 500 г сливи, 300 г глоду, 300 г цукру, 2 г лимонної кислоти, 5 л води.
Приготування: У стерилізовані банки помісти глід, подрібнені яблука та сливи. Залий до верху окропом і залиш під кришками на 30 хвилин. Злий воду в каструлю та прокип'яті 2 хвилини. Всип у банки лимонну кислоту і цукор, залий сиропом і закатай.
3. Компот із зелених яблук з м'ятою
Готовий компот повинен вийти трохи кисленьким.
Тобі знадобиться: 1 кг зелених яблук, 250 г цукру, 5 гілочок м'яти, лимонна кислота на кінчику ножа, 5 л води.
Яблука наріж четвертинками, очисти від кісточок і склади в банки. Залий окропом і прибери убік на півгодини. Злий воду в каструлю, додай м'яту, цукор, лимонну кислоту і провари 5 хвилин. Влий киплячий сироп у банки, закатай компот і переверни вгору дном.
4. Компот з яблук та обліпихи зі спеціями
Чудовий букет смаків та ароматів!
Тобі знадобиться: 1 кг яблук, 400 г обліпихи, 2 палички кориці, 2 бутони гвоздики, 400 г цукру, 2 г лимонної кислоти, 6 л води.
Приготування: Підготовлену обліпиху та яблука склади у стерилізовані банки. Закип'ятіть воду, додай корицю, гвоздику і провари 5 хвилин. Влий киплячий сироп у банки, прикрий кришками і залиш прогріватися на 30 хвилин. Злий воду в каструлю, додай цукор, лимонну кислоту і прокип'ятіть 3 хвилини. Залий ароматну воду в банки, закатай і переверни вгору дном.
Зараз читають:15 простих рецептів тарталеток з печінкою тріски
5. Освіжаючий компот з яблук та м'яти
Замість м'яти можна використовувати тархун, мелісу або трохи лаванди.
Тобі знадобиться: 2 кг яблук, 50 г м'яти, 1 склянка цукру, 0,5 ч.л. лимонної кислоти, 10 л води.
Яблука наріж , очисти від кісточок і подрібни. Помісти в чисті банки м'яту та шматочки фруктів. Залий окропом, прикрий кришками і залиш на 30 хвилин. Злий воду в каструлю, додай цукор, лимонну кислоту і прокип'ятіть 3 хвилини. Залий киплячий сироп у банки, закатай і укутай компот на добу теплою ковдрою.
6. Компот із яблук та терну на зиму
Зливати воду зі банок зручніше, якщо користуватися спеціальною кришкою з отворами.
Тобі знадобиться: 500 г яблук, 500 г терну, 300 г цукрового піску, 2 г лимонної кислоти, 4 л води.
Яблука наріж , очисти від кісточок і подрібни. Помісти в підготовлені банки терен та шматочки яблук. Залий киплячою водою і залиш під кришками на 30 хвилин. Злить воду в каструлю і прокип'яти 3 хвилини. У банки з фруктами всип цукровий пісок та лимонну кислоту. Влий киплячий сироп, закатай і укутай теплою ковдрою.
7. Компот з яблук, чорноплідної горобини та глоду
Відмінна альтернатива магазинному газировці.
Тобі знадобиться: 1 кг яблук, 500 г чорноплідної горобини, 500 г глоду, 400 г цукру, 0,5 ч.л. лимонної кислоти, 8 л води.
Яблука наріж четвертинками , очисти від кісточок і подрібни. Склади в банки глід, горобину та шматочки яблук. Влий киплячу воду, прикрий кришками і залиш прогріватися на 30 хвилин. Злить воду в каструлю і прокип'яти 3 хвилини. У банки всип лимонну кислоту та цукор. Влий киплячий сироп, закатай і переверни вгору дном.
8. Компот із апельсинів та яблук з лимонним соком
Не забувай промивати цитруси окропом!
Тобі знадобиться: 1 кг яблук, 1 кг апельсинів, 300 г цукру, 50 мл лимонного соку, 6 л води.
Приготування: Яблука та апельсини підготуй, наріж та помісти в стерилізовані банки. Залий окропом і прибери убік на півгодини. Злий воду в каструлю, додай цукор і прокип'ятіть 3 хвилини. У банки з фруктами влий лимонний сік і киплячий сироп. Закатай, переверни вгору дном і закутай на добу теплою ковдрою.
9. Компот з яблук та журавлини з корицею
З часом компот настоїться і колір стане більш насиченим.
Тобі знадобиться: 1 кг яблук, 500 г журавлини, 1,5 склянки цукрового піску, 1 паличка кориці, лимонна кислота на кінчику ножа, 8 л води.
Яблука наріж четвертинками , очисти від кісточок і подрібни. Склади в підготовлені банки журавлину та шматочки яблук. Закип'ятіть воду, додай паличку кориці і провари 5 хвилин. Залий ароматну воду в банки і залиш під кришками на півгодини. Злий воду в каструлю, додай цукровий пісок, лимонну кислоту і провари 2-3 хвилини. Влий киплячий сироп у банки і закочуй.
Зараз читають:20 найкращих рецептів компоту з малини
10. Компота з яблук та груші зі стерилізацією
Зазначений час стерилізації є актуальним для банок об'ємом 1 л.
Тобі знадобиться: 500 г яблук, 500 г груші, 250 г цукру, 0,5 ч.л. лимонної кислоти, 6 л води.
Приготування: Яблука та груші підготуй, подрібни та помісти в стерилізовані банки. Воду змішай з лимонною кислотою та цукром, і прокип'ятіть 2 хвилини. Залий киплячий сироп у банки, простерилізуй компот 15 хвилин і закатай.
11. Компот із цілих яблук з мелісою та лимонним соком
Для такої консервації використовують яблука невеликого розміру.
Тобі знадобиться: 1 кг яблук, 5 гілочок меліси, 1 лимон, 300 г цукру, 6 л води.
Яблука промий і склади в підготовлені банки. Закип'ятіть воду, додай мелісу і провари 3 хвилини. Залий киплячу воду в банки і залиш під кришками на 30 хвилин. Лимон ошпар окропом, розріж навпіл і видави сік. Злий воду з банок у каструлю, всип цукор і прокип'яті 3 хвилини. Додайте лимонний сік і через 1 хвилину зніміть з вогню. Влий киплячий сироп у банки і закочуй.
12. Компот із цілих яблук без цукру
Рецепт компоту для тих, хто з різних причин відмовився від солодкого.
Тобі знадобиться: 2 кг яблук, лимонна кислота на кінчику ножа, 8 л води.
Приготування: Промиті яблука склади в стерилізовані банки та залий окропом. Прикрий кришками і залиш прогріватись на півгодини. Злий воду в каструлю і проварити 3 хвилини. У банки з яблуками всип лимонну кислоту і влий киплячий сироп. Закатай, переверни вгору дном і закутай на добу товстим рушником.
13. Компот із яблук та чорної смородини
Готуй компот тільки на очищеній воді!
Тобі знадобиться: 1 кг яблук, 500 г смородини чорної, 1,5 склянки цукру, лимонна кислота на кінчику ножа, 8 л води.
Яблука наріж четвертинками , очисти від кісточок і подрібни. Смородину зніми з гілочок та очисти від сухих хвостиків. Склади заготовки в чисті банки та залий до верху окропом. Через 30 хвилин злий воду в каструлю, додай цукор, лимонну кислоту і прокип'ятіть 3 хвилини. Залий киплячий сироп у банки, закатай і переверни вгору дном.
14. Фруктовий компот із яблук та сливи на зиму
Заготовлений таким чином компот відмінно зберігається навіть за кімнатної температури.
Тобі знадобиться: 500 г яблук, 500 г сливи, 250 г цукру, 0,5 ч.л. лимонної кислоти, 4 л води.
Приготування: Наріж яблука та сливи, очисти від кісточок і помісти в стерилізовані банки. Додай лимонну кислоту, цукор та киплячу воду. Простерилизуй компот 10 хвилин, закатай і укутай товстим рушником на добу.
15. Компот з яблук та гарбуза
За бажанням додай трохи кориці або ваніліну.
Тобі знадобиться: 500 г яблук, 500 г м'якоті гарбуза, 350 г цукру, лимонна кислота на кінчику ножа, 3 л води.
Зараз читають:Мариновані гриби на зиму: 15 класних рецептів
Приготування: Наріжте невеликими кубиками гарбуз і очищені від кісточок яблука. Помісти заготовки в каструлю, додай воду, цукор, лимонну кислоту і проварити все на повільному вогні 15 хвилин. Розлий гарячий компот у стерилізовані банки та заходи сонця.
16. Компот із яблук та шипшини на зиму
Взимку цей ароматний компот заповнить запас вітамінів в організмі!
Тобі знадобиться: 800 г яблук, 1 склянка шипшини, 250 г цукру, лимонна кислота на кінчику ножа, 4 л води.
Яблука наріж четвертинками , очисти від кісточок і подрібни. Шипшину виклади на друшляк і промий окропом. Склади заготовки в стерилізовані банки, залий окропом і залиш на 30 хвилин під кришками. Злий воду в каструлю, додай цукор, лимонну кислоту і проварити 3 хвилини. Влий киплячий сироп у банки, закатай і переверни вгору дном.
17. Компот із винограду та яблук
Не варто нарізати яблука дуже дрібно, оскільки під впливом окропу вони втратить форму.
Тобі знадобиться: 1 кг яблук, 1 кг винограду, 450 г цукрового піску, 2 г лимонної кислоти, 8 л води.
Яблука наріж четвертинками , очисти від кісточок і подрібни. Виноград зніми з кистей, а кожну ягідку проколи голкою. Склади все у банки, займаючи не більше половини обсягу. Влий киплячу воду, прикрий кришками і залиш на 30 хвилин. Злить воду в каструлю і прокип'яти 3 хвилини. У банки всип цукровий пісок і лимонну кислоту, влий киплячий воду і закатай.
18. Компот з яблук та журавлини
Лимонну кислоту можна замінити на 50 мл лимонного соку.
Тобі знадобиться: 1 кг яблук, 400 г журавлини, 400 г цукру, лимонна кислота на кінчику ножа, 6 л води.
Приготування: У підготовлені банки склади журавлину та нарізані шматочками яблука. Залий окропом і залиш під кришками на 30 хвилин. Злий воду, додай цукор, лимонну кислоту і проварити 3 хвилини. Залий киплячий сироп у банки, закатай і укутай товстим рушником.
19. Компот з яблук, сливи та груші
Банки попередньо вимий слабким розчином соди.
Тобі знадобиться: 1 кг яблук, 500 г груші, 500 г сливи, 400 г цукру, 4 ст. лимонного соку, 6 л води.
Приготування: Фрукти підготуй, очисти від кісточок і наріж невеликими шматочками. Склади в банки, залий окропом і залиш під кришками на півгодини. Злий воду в каструлю, додай цукор, лимонну кислоту і проварити 3 хвилини. Влий сироп у банки і закочуй.
20. Яблучний компот із обліпихою
Ароматний та дуже корисний компот для всієї родини!
Тобі знадобиться: 2 кг яблук, 500 г обліпихи, 500 г цукру, 2 г лимонної кислоти, 10 л води.
Приготування: У підготовлені банки помісти обліпиху та нарізані шматочками яблука. Залий киплячою водою, прикрий кришками і залиш на півгодини. Злий воду в каструлю, додай цукор, лимонну кислоту і проварити 3 хвилини. Залий киплячий сироп у банки і закочуй.
Джерело: dietcenter.com.ua