20 ситних та смачних рецептів з птитимом

Коли звичні крупи або макрони вже набридли, рекомендуємо спробувати ізраїльський птитім. Від частини він нагадує кускус і булгур, але використовують його так само – для приготування різних страв з м'ясом, овочами, соусами, а також іншими добавками. Бери на замітку наші 20 рецептів!

Зміст

  • 1. Птитим із куркою у вершковому соусі
  • 2. Птитім з куркою та грибами
  • 3. Пташка з куркою та овочами в томаті
  • 4. Суп з фрикадельками та птитимом
  • 5. Табулі з птитімом
  • 6. Салат з птитімом, огірками та м'ятою
  • 7. Овочевий салат із птитимом
  • 8. Суп з птитимом, помідорами та зеленим горошком
  • 9. Салат з птитимом та бринзою
  • 10. Фарширований болгарський перець із птитимом
  • 11. Салат з птитимом, авокадо та лососем
  • 12. Салат з птитимом, беконом та запеченим перцем
  • 13. Птитім з броколі та шпинатом
  • 14. Птитім з баклажанами
  • 15. Суп з буряком та птитимом
  • 16. Птитім із креветками
  • 17. Пісний суп з птитимом та сочевицею
  • 18. Птитим з грибами та стручковою квасолею
  • 19. Птитім з помідорами та моцарелою
  • 20. Птитім із вершками та пармезаном
  • 1. Птитим із куркою у вершковому соусі

    Можна використовувати як філе, і будь-які інші частини курки.

    Тобі знадобиться: 200 г птитиму, 300 г курки, 150 мл вершків, сіль, спеції.

    Приготування: Довільно наріж, приправ та обсмаж курку до золотистості. Влий вершки і 5-7 хвилин протушкуй на слабкому вогні. У цей же час відвари птитим, а потім змішай його з куркою і протушкуй ще 5-7 хвилин. При подачі можеш посипати все рубаною зеленню або тертим сиром.

    2. Птитім з куркою та грибами

    Поживна страва, що ідеально підходить для обіду або вечері.

    Тобі знадобиться: 150 г птитиму, 1 куряче філе, 250 г грибів, 1 цибулина, 200 мл вершків, спеції.

    Приготування: Відвари птитим за інструкцією на упаковці. Дрібно наріж і обсмаж курку до золотистості, а потім додай до неї подрібнені гриби з цибулею. Жар далі до готовності, влий вершки, приправ і протушкуй всі кілька хвилин, помішуючи. Виклади птитім в соус, знову перемішай і прогрій ще 2-3 хвилини.

    3. Пташка з куркою та овочами в томаті

    Птитім відмінно вбирає аромат і соки овочів, тому виходить просто чарівно.

    Тобі знадобиться: 200 г птитиму, 1 куряче філе, 2 помідори, 1 морква, 1 болгарський перець, 1 стебло селери, 1 цибулина, 1-2 ст.л. томатної пасти, сіль, спеції.

    Приготування: Обсмажити цибулю з морквою і селера до м'якості. Відправ до них дрібно нарізане куряче філе і смажу ще 3 хвилини, помішуючи. Додай решту овочів, приправ за смаком і готуй ще 2-3 хвилини.

    Виклади птитим рівним шаром і влий 400-450 мл води з розведеною томатною пастою. Накрий сковорідку кришкою та туші блюдо 15-20 хвилин на слабкому вогні до готовності. Перед подачею можна посипати все нарізаною зеленню.

    4. Суп з фрикадельками та птитимом

    Найкраще сюди підійде курячий фарш, але можеш скуштувати різні варіанти.

    Тобі знадобиться: 300 г м'ясного фаршу, 100 г птитиму, 4-5 картоплин, 1/2 моркви, 1 цибулина, сіль, спеції, зелень.

    Зараз читають:20 найкращих рецептів з агар-агаром

    Приготування: Приправ фарш за смаком і вологими руками сформуй маленькі фрикадельки. Очисти і дрібно наріж картоплю, залий її водою і відвари майже до готовності.

    Посоли бульйон, опусти в нього фрикадельки і всип птитим. Додай цілу очищену цибулину та дрібно нарізану моркву. Доведи суп до кипіння, проваріть до готовності інгредієнтів, прибери цибулю і посип зеленню.

    5. Табулі з птитімом

    Класична східна закуска, але цього разу із птитімом.

    Тобі знадобиться: 200 г птитиму, 2 помідори, 1 фіолетова цибулина, 1 пучок петрушки, 1 пучок кінзи, 1 лимон, 4 ст.л. оливкової олії, сіль, спеції.

    Приготування: Відвари птитим за інструкцією на упаковці і дай йому стекти. Дуже дрібно наріж овочі та зелень, змішай усі інгредієнти, приправ та заправ салат оливковою олією.

    6. Салат з птитімом, огірками та м'ятою

    Простий та ароматний салат для всієї родини.

    Тобі знадобиться: 100 г птитіма, 3 огірки, 1 фіолетова цибулина, 1/2 пучка зелені, 2-3 гілочки м'яти, 2 ст.л. оливкової олії, 1 ст.л. лимонного соку, сіль, спеції.

    Приготування: Відвари птитим до готовності, дрібно наріж овочі, подрібни зелень і змішай салат. Заправте його оливковою олією з лимонним соком, сіллю і спеціями.

    7. Овочевий салат із птитимом

    За бажання, додай до нього подрібнену зелень або трохи горіхів.

    Тобі знадобиться: 1/2 склянки птитима, 1 болгарський перець, 1 огірок, 2 помідори, 1 фіолетова цибулина, 2 ст.л. оливкової олії, 1 ст.л. лимонного соку, сіль, спеції.

    Приготування: Відвари птитим за інструкцією, а овочі – тонко наріж. Злегка обсмажте цибулю з болгарським перцем, а потім змішай усі інгредієнти. Заправ салат оливковою олією з лимонним соком і спеціями.

    8. Суп з птитимом, помідорами та зеленим горошком

    Смачний, яскравий та корисний – одні переваги!

    Тобі знадобиться: 150 г птитіма, 300 г картоплі, 200 г моркви, 200 г помідорів, 150 г зеленого горошку, 100 г цибулі, 1 пучок зеленої цибулі, сіль, паприка, спеції.

    Приготування: Подрібни та обсмаж цибулю з морквою до м'якості. Додай дрібно нарізану або терту картоплю, смаж ще 3-4 хвилини і додай очищені подрібнені помідори.

    Залий гарячою водою або бульйоном, доведи до кипіння і засип зелений горошок з птитімом. Вари суп до готовності інгредієнтів, а за кілька хвилин до кінця – приправ його за смаком. Перед подачею посип суп січеною зеленою цибулею.

    9. Салат з птитимом та бринзою

    Замість бринзи підійде фета або інший подібний сир.

    Тобі знадобиться: 150 г птитіма, 300 г помідорів чері, 200 г огірків, 1-2 авокадо, 150 г бринзи, 1 пучок зелені, оливкова олія, сіль, спеції.

    Приготування: Відвари птитим за інструкцією, наріж помідори чері на четвертинки і подрібни зелень. Наріж решту інгредієнтів приблизно однаковим кубиком, змішай салат, приправ його за смаком і заправ оливковою олією.

    10. Фарширований болгарський перець із птитимом

    Відмінна страва для тих, хто стежить за раціоном та калоріями.

    Тобі знадобиться: 2 болгарські перці, 150 г птитиму, 10 помідорів чері, 100 г сирного сиру, 2 зубчики часнику, 4 гілочки базиліка, 3 гілочки чебрецю, 2 ч.л. лимонного соку, оливкова олія, сіль, спеції.

    Зараз читають:20 найсмачніших рецептів страв із малини

    Приготування: Розріж болгарський перець на половинки, посип його подрібненим часником, чебрецем і спеціями, і запікай до готовності в духовці або мікрохвильовій печі. Відвари птитим і змішай його з подрібненим базиліком, сирним сиром, ложкою оливкової олії та спеціями. Наповни перець начинкою, що вийшла. Змішай нарізані помідори чері, ще трохи часнику, базиліка та олії, виклади зверху та збризни все лимонним соком. Запікати ще 3-5 хвилин.

    11. Салат з птитимом, авокадо та лососем

    Такий салат однаково гарний на сніданок, обід чи вечерю.

    Тобі знадобиться: 100 г птитіма, 150 г слабосоленого лосося, 1 авокадо, 1/2 пучка зеленої цибулі, 50 г пармезану, оливкова олія, лимонний сік, спеції.

    Приготування: Відвари птитим, натрій пармезан на тертці, подрібни зелену цибулю і наріж авокадо з лососем кубиком. Змішай і приправ салат, збризкати його маслом і лимонним соком.

    12. Салат з птитимом, беконом та запеченим перцем

    Ситний салат, який легко замінить навіть основну страву.

    Тобі знадобиться: 80-100 г птитіма, 6 слайсів бекону, 1 болгарський перець, 5-6 помідорів чері, оливкова олія, сіль, спеції, ароматні трави.

    Приготування: Запеки болгарський перець 15-20 хвилин у духовці при 200 градусах, а після чого – відправ у пакет, дай трохи охолонути, очисти від шкірки і наріж. Далі змішай його з невеликою кількістю олії, сіллю, спеціями та ароматними травами.

    Окремо наріж і обсмаж бекон до рум'яності, відвари птитим і змішай їх разом. Помідори черрі можеш просто розрізати на половинки або теж трохи обсмажити. Наприкінці готування – з'єднай усі інгредієнти.

    13. Птитім з броколі та шпинатом

    Низькокалорійний гарнір із простих та доступних продуктів.

    Тобі знадобиться: 200 г птитіма, 300 г броколі, 1 пучок шпинату, 1 цибулина, 2-3 зубчики часнику, сіль, спеції.

    Приготування: Відвари птитим за інструкцією на упаковці. Дрібно наріж овочі, шпинат та часник. Обсмажте цибулю з броколі до м'якості, додай часник зі шпинатом і готуй ще 2-3 хвилини, помішуючи. Після чого втрути птитім, приправ на смак і готуй все разом ще 2 хвилини.

    14. Птитім з баклажанами

    Дивовижне поєднання, яке нікого не залишить байдужим!

    Тобі знадобиться: 100 г птитиму, 1 баклажан, 1-2 помідори, 1/2 цибулини, 1 зубчик часнику, 0,5 ст.л. томатної пасти, сіль, кмин, мелений червоний перець та інші спеції.

    Приготування: Подрібни цибулю та часник, а баклажан з помідорами – наріж кубиком. Обсмаж баклажан 5-6 хвилин, всип цибулю з часником, готуй ще стільки ж, а потім додай томатну пасту, приправ за смаком і готуй ще 1 хвилину. Засип птитим, влий 150-180 мл гарячої води, накрий сковороду кришкою та туші 20 хвилин на слабкому вогні.

    15. Суп з буряком та птитимом

    Готуй його на будь-якому бульйоні, який тобі більше подобається.

    Тобі знадобиться: 150 г птиці, 3 картоплини, 2 буряки, 2 стебла селери, 1 цибулина, 1 пучок бурякового бадилля або зелені, 2-2,5 л бульйону, часник, спеції.

    Приготування: Дрібно наріж всі овочі, обсмаж цибулю з селерою до м'якості і додай до них буряки. Жар 2-3 хвилини, додай подрібнене бадилля і протушкуй ще 1 хвилину. У цей же час доведи бульйон до кипіння, виклади нарізану картоплю та вари 10 хвилин. Засип птитим і вари далі 10-15 хвилин, після чого додай засмажку і доведи суп до готовності на слабкому вогні. Наприкінці – заправ його часником і спеціями.

    Зараз читають:Буряк на зиму: 15 рецептів, які варто приготувати

    16. Птитім із креветками

    Якщо захочеться чогось вишуканішого – вибирай цей рецепт!

    Тобі знадобиться: 400 г креветок, 200 г птитиму, 250 мл вершків, 1 цибулина, 2 зубчики часнику, 80 г вершкового масла|мастила|, 1,5 ст.л. оливкової олії, сіль, спеції.

    Приготування: Відвари птитім. Очисти креветок, подрібни цибулю з часником і обсмаж все це в суміші двох олій, приправивши до смаку. Влий вершки і готуй ще 2-3 хвилини, а потім додай птитім, перемішай і готуй ще стільки ж.

    17. Пісний суп з птитимом та сочевицею

    Дуже ситний, але без м'яса і навіть без картоплі.

    Тобі знадобиться: 150 г птитиму, 100 г червоної сочевиці, 3 помідори, 1-2 стебла селери, 2 моркви, 1 цибулина, 2 зубчики часнику, 2-2,5 л овочевого бульйону, сіль, спеції.

    Приготування: Наріж і обсмаж цибулю, моркву та селеру до м'якості. Додай подрібнений часник і помідори, приправ та протушкуй ще 2 хвилини. Виклади все в киплячий бульйон, всип птитим з сочевицею і вари суп до готовності інгредієнтів.

    18. Птитим з грибами та стручковою квасолею

    Виходить так смачно, що одразу захочеться приготувати ще одну порцію.

    Тобі знадобиться: 250 г птитиму, 100 г томатного пюре, 150 г грибів, 100 г болгарського перцю, 100 г стручкової квасолі, 1 цибулина, сіль, копчена паприка, спеції.

    Приготування: Подрібни та обсмаж цибулю з грибами до готовності. Додай нарізаний болгарський перець та томатне пюре, а через 3-4 хвилини – стручкову квасолю. Приправ все до смаку, всип птитим і готуй ще 2-3 хвилини. Влий приблизно 2 склянки окропу, перемішай, накрий сковорідку кришкою і тушкуй блюдо близько 20 хвилин.

    19. Птитім з помідорами та моцарелою

    Неймовірний рецепт із нотками італійської кухні!

    Тобі знадобиться: 1 склянка птитима, 4 помідори, 1 склянка тертої моцарели, 2 ст.л. соусу песто, 2 зубчики часнику, зелень, пармезан.

    Приготування: Подрібни і обсмаж помідори, злегка розімни їх лопаткою і засип птитим. Влий приблизно 4 ст.л. води та туші всі 6-7 хвилин під кришкою на слабкому вогні.

    Додай песто і подрібнений часник, і доведи птахів до готовності. Якщо потрібно – часткою ще трохи води. Наприкінці готування – змішай блюдо з тертою моцарелою, прогрій ще 2 хвилини та зніми з вогню. Посип рубаною зеленню і тертим пармезаном, якщо хочеш.

    20. Птитім із вершками та пармезаном

    Вибирай жирні вершки, щоб гарнір вийшов максимально ніжним.

    Тобі знадобиться: 300 г птитиму, 150 мл вершків, 50 г пармезану, сіль, спеції.

    Приготування: Відвари птитім 20 хвилин до готовності та злий воду. Після чого залий його вершками, приправ, перемішай і протушкуй 2 хвилини. Посип тертим пармезаном, знову перемішай і зніми блюдо з вогню.

    Джерело: dietcenter.com.ua

    No votes yet.
    Please wait...

    Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *