Способів приготувати айву значно більше, ніж може здатися. Вона підходить не тільки для варення або компотів, але також і для салатів, гарнірів та заготовок на зиму. Айвою часто доповнюють м'ясні страви, а ще використовують у випічці. Вибирай рецепти на свій смак у нашій добірці!
Зміст
1. Айва в кисло-солодкому соусі
Ідеально поєднується з відвареним рисом.
Тобі знадобиться: 250 г айви, по 1 ст. меду, лимонного соку, олії та соєвого соусу, 2 зубчики часнику, 120 мл води, сіль, кунжут.
Приготування: Очисти та наріж айву середніми шматочками. Влий воду і протушкуй її 6-7 хвилин. Додай решту інгредієнтів і протушкуй все разом ще 3-4 хвилини.
2. Простий пиріг з айвою
Смачний та ароматний. Він настільки простий у приготуванні, що справиться кожен.
Тобі знадобиться: 1 айва, 150 г цукру, 3 яйця, 1,5 склянки борошна, 1 склянка кефіру, 2 щіпки солі, 1 ч.л. розпушувача, 1 ст.л лимонного соку.
Приготування: Наріж айву тонкими часточками, збризкайте лимонним соком, засип половиною цукру і додай 1-2 ложки води. Протушкуй все це 10-15 хвилин на середньому вогні і дай охолонути. Міксером збий яйця з цукром, що залишився, додай кефір, а потім – борошно і розпушувач. Вилий тісто, що вийшло у форму, виклади зверху айву і випікай пиріг 30-35 хвилин в духовці при 180 градусах.
3. Салат з айви із сиром
Особливо такий салат добре виглядає на святковому столі.
Тобі знадобиться: 1 айва, 80 г твердого сиру, 80 г сметани, 50 г волоських горіхів, спеції.
Приготування: Очисти та натрій айву на великій тертці. Так само натрій сир, подрібни горіхи і приправ все до смаку. Заправи салат сметаною.
4. Крамбл із айвою
Випічка зі злаковими пластівцями чудово підходить на сніданок.
Тобі знадобиться: 80 г вершкового масла, 50 г меду, 100 г будь-яких злакових пластівців, 50 г борошна, 200 г айви, 25 г цукру, 5 г ванільного цукру.
Злегка подрібни пластівці і змішай їх з усіма сухими інгредієнтами . Туди ж додай нарізану холодну вершкову олію та мед, і швидко розітри все в крихту. Наріж айву тонкими пластинками, виклади у формочки і засип цією крихтою. Відправ крамбл на 20-25 хвилин в духовку при 180 градусах.
Зараз читають:10 відмінних рецептів курячих рулетиків у беконі
5. Компот із айви на зиму
Незвичайний смак, що відчутно відрізняється від звичних фруктів.
Тобі знадобиться: 2,5 кг айви, 4 л води, 400 г цукру, 2 ч. л. лимонної кислоти.
Наріж айву часточками і засип її в банки приблизно на третину . Зали окропом, накрий кришками і залиш на 20 хвилин. Після чого злий цю воду, знову закип'яти і залий ще на 20 хвилин. Злий ще раз, всип цукор, доведи до кипіння і додай лимонну кислоту. Залий айву сиропом, що вийшов, і закатай компот на зиму.
6. Курка з айвою в соєвому соусі
Замість курячого філе можна ще взяти філе індички.
Тобі знадобиться: 1 куряче філе, 400 г айви, 15 мл соєвого соусу, спеції.
Приготування: Наріж і обсмаж айву приблизно 3-4 хвилини, помішуючи. Додай нарізану курку і обсмажуйте ще кілька хвилин. Додай спеції та соєвий соус, влий 50 мл води та протушкуй всі 10 хвилин під кришкою на слабкому вогні.
7. Запечена картопля з айвою
Класний гарнір до баранини, свинини, яловичини чи птиці.
Тобі знадобиться: 800 г картоплі, 400 г айви, 3 ст. оливкової олії, 3 гілочки розмарину, 1 головка часнику, сіль.
Приготування: Наріж картоплю та айву однаковими часточками, а голівку часнику – пластинами впоперек. Змішай все з оливковою олією, спеціями та подрібненим розмарином. Випікай 30-35 хвилин|мінути| в духовці при 180 градусах.
8. Соус з айви до м'яса
Можеш використовувати його одразу або закатати на зиму до стерилізованої банку.
Тобі знадобиться: 3 айви, 2 ст. цукру, 0,5 ч. л. солі, 1 ч. л. паприки, 0,5 ч. л. коріандру, 1 лавровий лист, 1 склянка води, 1 ч.л. лимонного соку, спеції.
Наріж айву скибочками , додай лавровий лист і воду, влий лимонний сік і протушкуй 20-25 хвилин на середньому вогні. Видали лавровий лист і блендером подрібни айву до однорідності. Всип всі спеції, цукор та сіль. Ще раз доведи соус до кипіння та зніми з вогню.
9. Лобіо з айвою
Ситне грузинське лобіо стане чудовою вечерею для всієї родини.
Тобі знадобиться: 200 г квасолі, 1 айва, 70 г волоських горіхів, 1 цибулина, 3 зубчики часнику, 2 ст.л. кетчупу, по 1/2 пучка кінзи та петрушки, спеції.
Приготування: Замочіть на ніч і відваріть квасолю до готовності. Подрібни та обсмаж цибулю до золотистості, додай кетчуп та обсмаж ще 1 хвилину. Змішай подрібнені горіхи з часником і спеціями, додай їх до цибулі, перемішай і смажу ще 2 хвилини.
Толкушкою розімні квасолю з частиною відвару, але не зовсім у пюре. Очисти і натрій айву на тертці, відправ її до квасолі і протушкуй 10 хвилин. Додай цибулю з горіхами та готуй ще 5 хвилин. Посип рубаною зеленню і прогрій блюдо ще 3 хвилини.
Зараз читають:20 смузі з огірком, які варто додати до свого раціону
10. Шарлотка з айвою
Класична шарлотка готується з яблуками, тож варіація з айвою так і проситься сама!
Тобі знадобиться: 4 яйця, 1 склянка цукру, 1 склянка борошна, 30 г вершкового масла|мастила|, 2 айви.
Наріж айву часточками , злегка обсмаж її на вершковому маслі і виклади у форму для випікання. Міксером збий яйця з цукром до пишності, всип борошно і залий айву тестом, що вийшов. Готуйте шарлотку 30-40 хвилин у духовці при 180 градусах.
11. Маринована айва на зиму
Якщо волієш гострі заготовки, тоді додай подрібнений перець чилі.
Тобі знадобиться: 500 г айви, 400 мл води, 100 г цукру, 2 ст. оцту, 3 бутони гвоздики, 1 паличка кориці.
Приготування: Наріж айву, трохи приваріть її в киплячій воді, відразу остуди в холодній і викладіть в стерилізовані банки. Закип'ятіть воду з цукром і спеціями, додай оцет і залий айву цим маринадом. Простерилізуйте заготовки ще 10 хвилин і закатай кришками.
12. Варення з айви з волоськими горіхами
Коли хочеться чогось справді оригінального, але не надто екзотичного.
Тобі знадобиться: 600 г айви, 400 г цукру, 120 мл води, 1/2 лимона, 2 щіпки лимонної кислоти, 50 г волоських горіхів, 2 щіпки ваніліну.
Наріж айву , полів її лимонним соком і додай цедру. Звари сироп з води та цукру, залий їм айву і залиш на 8-12 годин. Після чого доведи заготовку до кипіння, проварити 10 хвилин і знову дай охолонути. Повтори цей крок ще двічі. Додай подрібнені горіхи та ванілін, провари айву ще 10 хвилин і всип лимонну кислоту. Закатай варення у стерилізовані банки на зиму.
13. Сирна запіканка з айвою
При бажанні частину айви можна замінити гарбузом.
Тобі знадобиться: 400 г сиру, 2 яйця, 70 г цукру, 200 г айви, 1 ч.л. розпушувача, 3 ст. манки.
Блендером збий сир , яйця та цукор. Всип манку, залиш на 20 хвилин і додай розпушувач. Натрій половину айви на тертці, втрути в тісто і виклади його у форму. Другу половину – тонко наріж і встроми часточки в запіканку. Готуйте її 35-40 хвилин у духовці при 180 градусах.
14. Плов з айвою
Одна із класичних варіацій улюбленого домашнього плову.
Тобі знадобиться: 400 г свинини, 2 айви, 150 г рису, 1 морква, 1 цибулина, 4 зубчики часнику, 1 ст.л. барбарису, спеції, 500 мл води.
Приготування: Наріж цибулю кільцями, моркву – брусочками, а айву – великими шматочками. Трохи обсмаж все це в казані, додай нарізану свинину і смаж до рум'яності. Влий воду, всип барбарис і спеції за смаком, і тушкуй м'ясо 35-40 хвилин під кришкою на слабкому вогні. Засип промитий рис, зверху виклади часник та туші плов під кришкою ще 15-20 хвилин. Дай йому трохи настоятись перед подачею.
Зараз читають:Молода кукурудза: секрети ідеального варіння
15. Салат з айвою та чорною редькою
Дуже рекомендуємо цей рецепт всім, хто дотримується дієти та правильного харчування.
Тобі знадобиться: 1 айва, 2 чорні редьки, 1 морква, олія, сіль.
Приготування: Очисти та натрі овочі на тертці. Посолити салат за смаком і заправити його олією.
16. Запечена айва з сиром та волоськими горіхами
Навіть якщо у сирому вигляді айва не надто смачна, ось гарне рішення.
Тобі знадобиться: 2 айви, 100 г жирного сиру, 60 г меду, 20 г волоських горіхів, 20 г родзинок.
Приготування: Замочіть ізюм у гарячій воді на 10 хвилин. Подрібни горіхи і змішай все це з сиром та половиною меду. Зріж з айви верхівки і виріж серединки, наповни їх сиром, накрий капелюшками і виклади в жароміцну форму. Влий сюди ж 50 мл води і запікайте 40-60 хвилин у духовці при 180 градусах.
17. Пиріг з тертою айвою
Ще один цікавий спосіб додати айву у випічку!
Тобі знадобиться: 250 г айви, 3 яйця, 150 г цукру, 150 мл олії, 160 г борошна, 10 г розпушувача.
Приготування: Міксером зби яйця з цукром, додай олію і далі – сухі інгредієнти, що просіяють. Втрути в тісто очищену та терту айву. Випікай пиріг 45-50 хвилин|мінути| в духовці при 180 градусах.
18. Джем із айви
При термічній обробці айва ще яскравіше розкриває свій аромат, тому джем із неї виходить просто неймовірним.
Тобі знадобиться: 500 г айви, 50 мл води, 200 г цукру.
Приготування: Очисти айву, наріж її шматочками, залий водою, протушкуй 20 хвилин і потім подрібніть блендером до бажаної консистенції. Додай цукор, знову доведи джем до кипіння і проварити 10 хвилин, помішуючи. Закатай джем у стерилізовані банки.
19. Смажена айва з гарбузом
Пряне блюдо для тих, хто любить смачно поїсти.
Тобі знадобиться: 200 г айви, 200 г гарбуза, 1 морква, 1 цибулина, по 0,5 ч.л. каррі та паприки, 4 зубчики часнику, спеції.
Приготування: Цибулю наріж півкільцями і злегка обсмаж. Додай нарізану соломкою моркву та смажу ще 5-6 хвилин. Всип нарізану кубиком айву, а ще через 5 хвилин – гарбуз. Додай спеції, подрібнений часник і продовжуй готувати все ще 4-5 хвилин, помішуючи. Зменш вогонь і ще 5 хвилин протушкуй блюдо під кришкою.
20. Салат з айвою та яблуком
Яскравий та корисний – а що ще потрібно від салату?
Тобі знадобиться: 1 айва, 2 яблука, 1 морква, 1 ст. меду по 0,5 ч.л. оливкової олії та лимонного соку.
Приготування: Наріжте всі інгредієнти тонкою соломкою або натрій на тертці. Додай мед, оливкову олію та лимонний сік, перемішай салат.
Джерело: dietcenter.com.ua