Фруктова пастила – найсмачніша та найкорисніша альтернатива будь-яким цукеркам та випічці. Особливо власноруч приготована в домашніх умовах. Тим більше для цього не потрібно нічого, крім терпіння. І навіть можна обійтися без спеціальних кухонних пристосувань. Зібрали для тебе 20 чудових рецептів!
Зміст
1. Пастила зі слив та яблук без цукру
Бережи готову пастилу в щільно закритих банках або скляних контейнерах.
Тобі знадобиться: 3 яблука, 7 слив.
Акуратно очисти фрукти від шкірки, серединок і кісточок. Подрібніть їх у блендері і викладіть пюре на застелені пергаментом піддони сушарки шаром до 7 мм. Суші пастилу 4-5 годин при 40 градусах.
2. Пастила з яблук та ягоди у духовці
Можеш додати будь-які ягоди на смак – вишню, смородину, малину або полуницю.
Тобі знадобиться: 1 кг яблук, 1,5 ст. лимонного соку, 350 г ягід, 70 г цукру.
Наріж яблука, додай трохи води і протушкуй до м'якості на слабкому вогні близько 20-30 хвилин. Подрібніть яблука в блендері, перетріть ягоду через сито, додай цукор і лимонний сік. Проварити всі разом близько 40 хвилин до густоти. Вилий масу на застелений пергаментом лист і відправ у відкриту духовку на 3-4 години при 70-80 градусах.
3. Фруктова пастила із персиків
Замість персиків можна взяти нектарини будь-якого ґатунку.
Тобі знадобиться: 5-7 персиків, 100 г цукру, 2 ст. лимонного соку.
Приготування: Наріж персики часточками, подрібни в блендері і додай цукор. Доведи до кипіння і проварити їх півгодини на слабкому вогні. Влий лимонний сік, вилий фруктове пюре на застелений пергаментом лист і відправь пастилу на 4-5 годин у відкриту духовку при 60-70 градусах.
4. Пастила з манго зі спеціями
Обов'язково вибирай стигле та м'яке манго, бо недозріле буде несмачним.
Зараз читають:20 найапетитніших рецептів лечо на зиму
Тобі знадобиться: 2 великі манго, по 2 щіпки гострого перцю, кориці, солі та імбиру.
Очисти манго, подрібни в блендері і додай всі спеції. Ретельно перемішай пюре, вилий на піддони і готуй пастилу 4-6 годин, залежно від налаштувань твоєї сушарки.
5. Пастила з бананів та полуниці
Така солодка пастила точно не потребує додаткового цукру.
Тобі знадобиться: 3 склянки полуниці, 2 банани, 2 ст.л. лимонного соку.
Приготування: Розімни банани, а полуницю перетрій через сито. Зби все разом у блендері, додай лимонний сік і вили масу на пергамент на деко. Суші пастилу в духовці близько 5 годин при 70 градусах з відкритими дверцятами.
6. Пастила з дині з апельсином
Можеш додати в заготівлю пару щіпок ваніліну до смаку.
Тобі знадобиться: 1,5 кг дині, 1 апельсин.
Приготування: Очисти диню від шкірки та насіння, а часточки апельсинів – від усіх плівок. Перебий фрукти в блендері і додай трохи цедри до смаку. Суші пастилу у сушарці близько 8 годин, за інструкцією.
7. Фруктова пастила на свіжому повітрі
Звичайно, на відкритому повітрі пастила готується довше, зате не потрібна ні духовка, ні сушарка.
Тобі знадобиться: 4 яблука, 2 груші, 1 лимон, 2 банани, 0,5 ч.л. кориці.
Приготування: Очисти яблука та груші, наріж шматочками, додай трохи води та протушкуй 20 хвилин до м'якості. Подрібни фруктове пюре у блендері. Додай банани, корицю, сік і цедру лимона до смаку, і знову все збий. Протушкуй заготовку ще півгодини і вилий на застелений пергаментом лист. Суши пастилу 2-3 дні в сонячному місці, що провітрюється, накривши її марлею.
8. Білівська фруктова пастила
Особливість цієї пастили в тому, що рецепт йдуть яєчні білки.
Тобі знадобиться: 500 г яблучного пюре, 4 яєчні білки.
Приготування: Приготуй пюре з яблук будь-яким зручним способом і перетрій через сито. Збий білки до стійкої піни, змішай обидві маси і знову збий. Виклади пастилу на пергамент шаром 15-25 мм і суші її в відкритій духовці 6-8 годин при 70 градусах.
9. Пастила зі сливи з горіхами
Для цього рецепту ідеально підійдуть сливи угорського сорту.
Тобі знадобиться: 1 кг сливи, 250 г цукру, 2 жмені волоських горіхів.
Приготування: Обсмажити горіхи на сухій сковороді та дрібно їх порубати. Видали зі сливи кісточки і протушкуй половинки близько 1 години на мінімальному вогні. Перетріть масу через сито, додай цукор і вари ще близько 1 години до загусання. Вилий масу на пергамент, посип горіхами і суші пастилу в відкритій духовці близько 6-8 годин при 60-70 градусах.
Зараз читають:Як приготувати білі гриби: 20 чудових рецептів на будь-який смак
10. Пастила з кавуна та яблук
Дуже незвичайні літні ласощі, які сподобаються дорослим і дітям.
Тобі знадобиться: 4 кг кавуна, 2,5 кг яблук.
Очисти яблука, наріж шматочками і відправ на 20-25 хвилин в духовку при 180 градусах. Подрібни блендером. Туди ж додай м'якоть кавуна без кісточок, перебий все разом і вилий масу на піддони від сушарки. Суші пастилу 10-12 годин.
11. Пастила з бананів, груші та ківі
Екзотичний варіант пастили, коли захочеться чогось незвичайного.
Тобі знадобиться: 500 г груші, 200 г ківі, 300 г бананів.
Очисти всі фрукти, подрібни блендером і доведи пюре до кипіння. Проварити його близько 20 хвилин до загусання, розлий на застелений пергаментом лист і суші пастилу 8-10 годин у відкритій духовці при 50-60 градусах.
12. Пастила з яблук та айви
Можна додати трохи кориці або інших запашних спецій на смак.
Тобі знадобиться: 1 кг айви, 3 яблука, 30 мл лимонного соку, 1 кг цукру.
Приготування: Наріж айву та яблука часточками, часткою трохи води та вари близько півгодини або більше до м'якості. Злий зайву воду і подрібни фрукти блендером або перетрій через сито.
Додай цукор та лимонний сік, і вари близько 2 годин на мінімальному вогні до загусання. Вилий все на застелений пергаментом лист шаром до 20 мм і суші пастилу в духовці близько 8 годин при 70-80 градусах з відкритими дверцятами.
13. Фруктова пастила з медом
Мед додай на свій смак, враховуючи, що висохла пастила стане солодшою.
Тобі знадобиться: 200 г яблук, 200 г груші, 300 г абрикосів, 300 г сливи, 100 г меду.
Очисти фрукти, видали кісточки і перебий все в блендері. Закип'ятити масу і проварити 30 хвилин до загусання. Дай трохи охолонути, додай мед та перемішай. Суші пастилу на пергаменті в духовці 4-5 годин при 50-55 градусах з відкритими дверцятами.
14. Запечена пастила з бананів
Якщо нікуди подіти банани, що переспіли – ось відмінне рішення!
Тобі знадобиться: 4 банани.
Приготування: Подрібни банани в пюре будь-яким зручним способом. Вилий пюре тонким шаром на силіконовий килимок і готуй пастилу в духовці 3:00 при 120 градусах.
15. Пастила з лимона з медом
Зі спецій тут будуть доречні пару дрібок кориці або імбиру.
Тобі знадобиться: 5 лимонів, 3 ст. меду.
Залий лимони окропом на 1 хвилину, наріж зі шкіркою, видали кісточки і постав їх на повільний вогонь. Доведи до кипіння та подрібни в блендері, додавши трохи води до консистенції. Додай мед, змішай все разом і вилий на змащені олією піддони. Суші пастилу 6-8 годин за 55 градусів.
Зараз читають:20 швидких рецептів желе із чорної смородини на зиму
16. Пастила з абрикосів
Хороша альтернатива сухофруктам та цукатам до чаю!
Тобі знадобиться: 1 кг абрикосів, 50 г цукру.
Приготування: Видалити з абрикосів кісточки, подрібни їх блендером і перетріть через сито. Додай цукор, перемішай масу і виклади на застелений пергаментом лист. Суші пастилу у відкритій духовці при 60 градусах близько 7-8 годин.
17. Фруктова пастила з ранеток
Ранетки зазвичай трохи кислуваті, так що в цьому випадку не радимо виключати цукор.
Тобі знадобиться: 1 кг ранеток, 200 г цукру, 100 мл води.
Приготування: Видалити з ранеток серединки, наріж часточками, влий воду і протушкуй 20 хвилин на слабкому вогні до м'якості. Подрібни їх блендером, додай цукор та вари пюре ще 20 хвилин. Вилий масу на пергамент і суші пастилу в духовці 8-10 годин при 80 градусах з відкритими дверцятами.
18. Пастила з аличі
Щоб пастила не прилипала до піддонів – злегка змасти їх олією.
Тобі знадобиться: 2 кг аличі, 1 кг цукру, 1/2 склянки води.
Приготування: Засип аличу в каструлю, додай воду і вари на слабкому вогні, поки шкірка не лусне. Перетрій все через сито, додай у пюре цукор за смаком і знову доведи до кипіння. Туші до консистенції густого пюре, розлий на пергамент тонким шаром і суші пастилу 2-3 дні в сонячному місці, що провітрюється.
19. Пастила з яблук із желатином
Альтернативна технологія приготування, яка стане в нагоді для різноманітності.
Тобі знадобиться: 30 г желатину, 1 кг яблук, 1 склянка води, 3 ст. цукрової пудри.
Приготування: Видалити з яблук серединки, наріж і відправ їх на 20 хвилин в духовку при 180 градусах. Зніми шкірку та розімні пюре. Розчини желатин у воді за інструкцією, змішай з яблучним пюре, додай цукрову пудру і зби все міксером до світлого відтінку. Вилий пюре тонким шаром у форму і відправ у холодильник до застигання.
20. Фруктова пастила із гранату
Для цього рецепту потрібен гранатовий сік, так що спочатку відіжмі його будь-яким зручним способом.
Тобі знадобиться: 1 л гранатового соку, 200 г цукру.
Змішай гранатовий сік і цукор, доведи до кипіння і увари все до консистенції густого сиропу. Вилий його в змащений маслом піддон шаром до 5 мм і суші пастилу в сушарці 8:00 при 55 градусах.
Джерело: dietcenter.com.ua