Вишня – безцінна ягода для найрізноманітніших заготовок, десертів чи випічки. З неї також виходить дивовижне варення та компоти, а ще вона гармонійно доповнить салати та інші страви. Розповідаємо 20 оригінальних рецептів, що можна приготувати із свіжої вишні!
Зміст
1. Вишневе варення з какао на зиму
Набагато оригінальніше, ніж класичне варення.
Тобі знадобиться: 1 кг вишні, 800 г цукру, 100 г какао.
Приготування: Видали з вишні кісточки, засип ягоду цукром і залиш на пару годин. Додай какао, перемішай, доведи до кипіння і варіть варення 20-30 хвилин на слабкому вогні, помішуючи. Закатай його до стерилізованих банків.
2. Маковий пиріг з вишнею
Дуже цікавий та простий рецепт, який легко готується.
Тобі знадобиться: 2 яйця, 200 г цукру, 100 г маку, 200 г сметани, 200 г борошна, 200 г вишні без кісточок, 3 ч.л. розпушувача.
Засип мак в блендер і трохи подрібни. Віночком зби яйця з цукром, додай сметану, а потім – мак. Всип борошно і розпушувач. Вилий тісто у форму, виклади вишню і випікай пиріг 40 хвилин у духовці при 180 градусах.
3. Салат з куркою та вишнею
Особливі пікантні нотки цьому салату надає заправка зі сметани та карі.
Тобі знадобиться: 150 г вишні без кісточок, 1 куряче філе, 4 пера зеленої цибулі, 1 пучок латуку, 4 ст.л. сметани, 2 ч. л. меду, 1 ч.л. каррі, 1 ст. лимонного соку.
Приготування: Приправте і обсмажте курку з двох сторін, наріжте її на шматочки. Подрібни зелену цибулю та латук, і змішай усі інгредієнти. Окремо змішай сметану, лимонний сік, мед і каррі, і заправи салат.
4. Маринована вишня
Незвичайна закуска, яка урізноманітнить асортимент звичних солінь та маринованих овочів.
Тобі знадобиться: 500 г вишні, 150 мл води, 2 ст. оцту, 1 ст. цукру, 1 ч. л. солі, 2 зубчики часнику, спеції.
Приготування: Закип'яти воду з цукром, сіллю та спеціями до смаку. Провари маринад 5 хвилин, влий оцет і зніми його з вогню. Наповни підготовлені банки вишнею, додай часник і зали їх маринадом. Простерилізуйте банки ще 10 хвилин у киплячій воді і заходьте.
Зараз читають:25 простих яблучних начинок для пиріжків
5. Сирний кекс з вишнею
Цілком можна приготувати його навіть на сніданок замість запіканки.
Тобі знадобиться: 400 г сиру, 1,5 склянки вівсяного борошна, 50 г вершкового масла|мастила|, 2 яйця, 150 г вишні без кісточок, 200 мл кефіру, 100 г цукру, 1 ч.л. розпушувача, 1 ч.л. ванільного цукру.
Приготування: Міксером зби яйця з двома видами цукру. Додай кефір, а далі – розтоплене масло. Всип вівсяне борошно з розпушувачем і в кінці – перетертий сир. Виклади у форму половину тіста, зверху додай вишню та залий її другою половиною тіста. Випікай кекс 40-60 хвилин|мінути| в духовці при 180-200 градусах.
6. Ванільне печиво з вишнею
Ніжне домашнє печиво на сметані з яскравим ароматом ванілі.
Тобі знадобиться: 300 г борошна, 100 г цукру, 10 г ванільного цукру, 1 ч.л. розпушувача, 50 г вершкового масла|мастила|, 5 ст.л. сметани, 1 яйце, 200 г вишні, 3 г солі.
Приготування: Міксером збий яйце з двома видами цукру та сіллю. Додай сметану і м'яке вершкове масло, знову збий. Всип сухі інгредієнти і в кінці – втрути вишню без кісточок. Вологими руками сформуй печиво та випікай його 15-20 хвилин у духовці при 180 градусах.
7. Вишня у коньяку
Така заготовка з вишні ідеально підійде для приготування випічки та різних десертів.
Тобі знадобиться: 1 кг вишні, 1-2 палички кориці, 300 г цукру, 600 мл коньяку.
Приготування: Видали з вишні кісточки і засип ягоди в банку з цукром. Додай корицю, залий коньяком, герметично закрий і залиши заготовку на 3 тижні у темному місці. Струшуйте банку 1 раз на тиждень.
8. Овочевий салат із вишнею
Приємна різноманітність на тлі банальних та звичних овочевих салатів.
Тобі знадобиться: 2 помідори, 100 г вишні, 1/2 фіолетової цибулини, 1 зубчик часнику, 1/2 перцю чилі, 3 ст.л. оливкової олії, спеції, по 5 гілочок базиліка та петрушки.
Приготування: Наріж помідори часточками, а цибуля – півкільцями. Подрібни зелень, часник і чилі, видали кісточки з вишні. Змішай салат, приправ та заправ його оливковою олією.
9. Компот із вишні на зиму
Такої кількості інгредієнтів вистачить на трилітрову банку.
Тобі знадобиться: 400 г вишні, 3 л води, 1 склянка цукру.
Вишню засип у банку і залий окропом на 5-7 хвилин. Злий цю воду, додай у неї цукор, доведи сироп до кипіння і знову залий їм вишню. Закатай компот на зиму.
10. Штрудель із лаваша з вишнею
Перевага штруделю з лаваша в тому, що не потрібно витрачати час на тісто.
Тобі знадобиться: 1 лист лаваша, 600 г вишні, 100 г волоських горіхів, 30 г йогурту, 1 яйце, 150 г цукру, 40 мл олії, 50 г кукурудзяного крохмалю.
Зараз читають:Золоті правила приготування рису в мультиварці: прості кроки до досконалості
Приготування: Видали кісточки з вишні. Розведи крохмаль у соку, який виділиться у процесі. Додай до вишні цукор і доведи до кипіння. Влий крохмаль, перемішай і увари начинку 4-5 хвилин на слабкому вогні. Віночком зби масло, йогурт і яйце.
Розріж лаваш навпіл – буде два штруделі. Виклади начинку, посип рубаними горіхами і зверни щільний закритий рулет. Змасти його яєчною сумішшю. Так само зроби другий штрудель і випікай їх 20-30 хвилин у духовці при 180 градусах.
11. Смажені пиріжки з вишнею
Вони готуються на бездрожжевому тесті, тому виходить дуже швидко.
Тобі знадобиться: 1/2 склянки кефіру, 1 яйце, 2 склянки борошна, 100 г та 1 ч.л. цукру, 0,5 ч. л. соди, 1 щіпка солі, 1 ст. крохмалю, 200 г вишні.
Змішай вишню без кісточок, крохмаль і 100 г цукру. Окремо змішай решту інгредієнтів до однорідності. Розділи тісто на шматочки, розкатай і виклади начинку. Сформуй плескаті пиріжки і смаж їх з двох сторін у великій кількості олії на середньому вогні приблизно 5-7 хвилин.
12. Вишневий соус до м'яса
Готовий соус дуже хороший до баранини, яловичини та свинини.
Тобі знадобиться: 2 кг вишні, 3 головки часнику, 2 ст. солі, 25 ст. цукру, 1 ч. л. меленого червоного перцю, 25 г карі, 25 г коріандру, 1 ч.л. мелений чорний перець.
Приготування: Видали з вишні кісточки і пропусти ягоди через м'ясорубку разом з часником. Додай решту інгредієнтів, увари соус до бажаної густоти на слабкому вогні і заходи в стерилізовані банки.
13. Маффіни з вишнею
Не заповнюй форми повністю, тому що мафіни сильно піднімаються.
Тобі знадобиться: 250 г борошна, 2 яйця, 120 г цукру, 1 ч.л. розпушувача, 100 мл молока, 100 мл олії, 100 г вишні без кісточок.
Приготування: Міксером зби яйця з цукром, влий тепле молоко та масло. Додай сухі інгредієнти та перемішай. Виклади у форми трохи тіста, вишню, знову тісто і знову вишню. Випікай маффіни півгодини в духовці при 180 градусах.
14. Ліниві вареники з вишнею
Поєднання вишні і сиру має одні переваги в різних видах.
Тобі знадобиться: 250 г сиру, 4 ст. муки|борошна|, 1 яйце, 1 ст.л. цукру, 1 щіпка солі, 1 склянка вишні.
Приготування: Видали кісточки з вишні. Заміс однорідне сирне тісто з інших інгредієнтів. Розділи його на 10-12 шматочків, сплюсни кожен у коржик, виклади по кілька ягід і сформуй ледачі вареники з вишнею всередині. Вари їх у солоній киплячій воді, доки вони не спливуть.
15. Заливний пиріг з вишнею
Кількість борошна залежатиме від густоти сметани.
Тобі знадобиться: 200 г сметани, 150 г борошна, 50 г вершкового масла|мастила|, 70 г і 2 ст.л. цукру, 2 яйця, 1 ч.л. розпушувача, 200 г вишні без кісточок, 2 ст. крохмалю.
Зараз читають:25 швидких та легких маринадів для м'яса
Приготування: Змішай вишню, крохмаль та 70 г цукру. Змішай м'яке вершкове масло, сметану та яйця. Окремо змішай муку|борошно|, 2 ложки цукру і розпушувач, з'єднай обидві маси і вили половину тіста у форму. Виклади вишню, залий другою половиною тіста і виклади вишню, що залишилася. Випікай пиріг 30-40 хвилин|мінути| в духовці при 180 градусах.
16. Морозиво з банана та вишні
Найсмачніше морозиво, яке можна приготувати буквально за кілька хвилин.
Тобі знадобиться: 3 банани, 1 ст.л. меду, 300 г вишні.
Очисти і довільно наріж банани, видали з вишні кісточки. Заморожуй все в морозилці і потім подрібни з медом у блендері.
17. Вишневий пудинг
Якщо хочеш зробити пудинг більш пікантним, додай у тісто 1-2 ложки лікеру.
Тобі знадобиться: 50 г вишні без кісточок, 250 мл молока, 25 г борошна, 4 яйця, 50 г цукрової пудри.
Приготування: Виклади вишню в змащену олією форму. Збий інші інгредієнти до однорідності та зали вишню. Випікай пудинг 40 хвилин|мінути| в духовці при 180 градусах і дай йому охолонути.
18. Салат з буряком та вишнею
Найкраще виходить із солодким і соковитим молодим буряком.
Тобі знадобиться: 180 г буряків, 140 г фети, 100 г руколи, 100 г вишні, 25 г волоських горіхів, 25 г цукру, 1,5 ст. оливкової олії.
Приготування: Відварити або запікати буряк, дай йому охолонути і крупно наріж. Виклади в сотейник вишню без кісточок, додай цукор та залий воду, щоб вона покривала вишню. Провари 4 хвилини на середньому вогні та злий сироп. Виклади на тарілки руколою, буряки, кубики фети та вишню. Посип рубаними горіхами і збризкати салат оливковою олією.
19. Вишневий конфітюр
Особливо такий конфітюр хороший для тортів та інших десертів.
Тобі знадобиться: 300 г вишні, 80 г цукру, 10 г крохмалю.
Приготування: Видали з вишні кісточки, засип ягоду цукром і проварити на слабкому вогні до розчинення. Розведи крохмаль у невеликій кількості води, влий до вишні та перемішай. Проварити конфітюр ще трохи до густоти. Закатай його в стерилізовану банку або дай охолонути перед використанням.
20. Крамбл із вишнею
Цікава альтернатива класичного пирога – простіше не знайти!
Тобі знадобиться: 1 кг вишні, 120 г цукру, 100 г вершкового масла|мастила|, 150 г борошна, 0,5 ч.л. солі, 100 г вівсяних пластівців, 40 г мигдальних пелюсток, 1 лимон.
Видалити кісточки з вишні і змішай ягоди з лимонним соком і 50 г цукру. Виклади у форму. Наріж холодну олію кубиком і розітри її в крихту з борошном. Додай інгредієнти, що залишилися, перемішай і посип вишню зверху. Випікай крамбл 30-35 хвилин у духовці при 200 градусах.
Джерело: dietcenter.com.ua