Не гай часу і приготуй на зиму варення з акації! Збирати квіти треба в перші 3-4 дні після початку цвітіння, а що робити далі – ми докладно розповімо у нашій добірці з 20 рецептів!
Зміст
1. Класичний рецепт варення з акації
Найпопулярніший та базовий спосіб приготування.
Тобі знадобиться: 2 кг кольорів акації, 1,5 кг цукру, 1,2 л води.
Приготування: Закип'яти воду в глибокій каструлі, додати цукор і проварити 5-7 хвилин. Всип квіти акації, проварити 30 хвилин і прибери убік на 1 годину. Процідити і уварювати отримане варення на повільному вогні ще 15-20 хвилин. Розклади в стерилізовані банки і закатай.
2. Варення з акації з лимонною кислотою
Готуй варення в емальованій каструлі з товстим дном.
Тобі знадобиться: 1,5 кг кольорів акації, 1 кг цукру, 0,5 ч.л. лимонної кислоти, 1 л води.
Змішай воду з цукром і прокип'яті 10 хвилин. Всип підготовлені квіти акації та вари 30 хвилин, періодично помішуючи. Зніми заготівлю з вогню, остуди до кімнатної температури та проціди. Змішай варення з лимонною кислотою, проваріть ще 15 хвилин і закрийте в стерилізовані банки.
3. Варення з білої акації на зиму
Квіти акації попередньо залили на 10 хвилин підсоленою водою.
Тобі знадобиться: 1,5 кг кольорів акації, 1,5 кг цукру, сік одного лимона, 1 л води.
Приготування: Закип'яти воду, додати цукор і проварити 5-7 хвилин. Всип підготовлені квіти акації, прокип'яти 5 хвилин і прибери убік на 1 годину. Після чого постав заготівлю на вогонь, провари 20 хвилин і залиш ще на 1 годину. Втретє доведи варення до кипіння, влий сік лимона і прокип'ятити 10 хвилин. Розклади гаряче варення по банках і закатай.
4. Варення з акації з ваніллю
Ближче до кінця варіння – слід почати частіше перемішувати варення.
Тобі знадобиться: 2 кг кольорів акації, 2 кг цукру, 2 краплі ванільної есенції, 0,5 ч.л. лимонної кислоти, 1,5л води.
У глибокій каструлі змішай воду з цукром. Проварити 10 хвилин, всип промиті квіти акації і варити 40 хвилин, періодично помішуючи. Проціди, додай ванільну есенцію, лимонну кислоту і томи ще 20 хвилин. Розклади варення з акації в підготовлені банки і закатай.
Зараз читають:12 відмінних рецептів варення з аґрусу без варіння
5. Ароматне варення з акації з корицею
Корисна та смачна заготівля для всієї родини.
Тобі знадобиться: 2 кг кольорів акації, 2 палички кориці, 1,5 кг цукру, 1,5 л води.
Змішай воду з цукром і прокип'ятити її 5-7 хвилин. Всип квіти акації та корицю, провари 40 хвилин, а потім зніми з вогню і залиш на 1,5-2 години. Знову доведи до кипіння і вари ще 30-40 хвилин. Видали корицю, виклади варення в чисті банки і закатай на зиму.
6. Варення з акації з квітами
Регулярне вживання такого варення покращує імунітет.
Тобі знадобиться: 1,5 кг акації, 2 кг цукру, 1 л води.
Квіти акації промою, склади в каструлю і засип їх 1 кг цукру. Розімні все за допомогою дерев'яної качалки до кашоподібного стану, накрий кришкою і постав у прохолодне місце на 4-6 годин. Змішай воду з цукром, що залишився і проварити 10 хвилин. Вилий сироп у заготівлю з акації та томи всі разом 45 хвилин. Розклади варення у підготовлені банки і закатай.
7. Варення з білої акації з горілкою
Алкоголь виконує тут роль консерванту і аж ніяк не позначається на смаку.
Тобі знадобиться: 2 кг акації, 1,5 кг цукру, сік половини лимона, 50 мл горілки, 1,2 л води.
Приготування: Закип'яти воду в глибокій каструлі, додати цукор і проварити 5-7 хвилин. Всип промиті квіти акації, потім 40 хвилин і прибери убік на 2 години. Потім знову доведи варення до кипіння, влий горілку та лимонний сік. Проварити ще 10 хвилин, розлий по банках і закатай.
8. Варення з акації з кардамоном
Збирай квіти акації вранці та в місцях, віддалених від проїжджої частини.
Тобі знадобиться: 2 кг кольорів акації, 2 кг цукру, 0,5 ч.л. лимонної кислоти, насіння кардамону на кінчику ножа, 1,2 л води.
Приготування: Квіти акації склади в каструлю, засип цукром і добре розімні качалкою. Влий воду і проварити 1 годину, а потім додай насіння кардамону, лимонну кислоту і томи ще 15-20 хвилин. Розлий варення з акації в підготовлені банки і заходьте.
9. Густе варення з акації на зиму
Рекомендуємо готувати на фільтрованій воді.
Тобі знадобиться: 4 кг кольорів акації, 5 кг цукру, сік одного лимона, 1,6 л води.
Приготування: Склади в глибоку каструлю квіти акації, гарненько розімни їх качалкою, залий окропом і залиш на 10-12 годин. Всип цукор і уваривай заготівлю 1 годину на слабкому вогні. Додай лимонний сік, прокип'ятіть ще 3-5 хвилин і закрий варення у підготовлені банки.
10. Варення з акації з яблучним соком
Розітріть акацію качалкою або пропусти через м'ясорубку.
Тобі знадобиться: 2 кг кольорів акації, 2 кг цукру, 250 мл яблучного соку, 1 л води.
Приготування: Квіти акації розітріть з 1 кг цукру до кашоподібного стану. Влий яблучний сік, прокип'ятити 10 хвилин і прибери убік на 2 години. Звари сироп з води і цукру, що залишився, вили його в заготівлю з акацією і прокип'яті всі разом 30 хвилин. Проціди через марлю, а макуха – гарненько відіжми. Провари отримане варення ще 15-20 хвилин, розлий по банках і закатай.
Зараз читають:20 шикарних ПП рецептів з курячої грудки
11. Варення з бузкової акації на зиму
Закривай варення у баночки об'ємом 300-500 мл.
Тобі знадобиться: 3 кг кольору акації, 3 кг цукру, 150 мл лимонного соку, 1,6 л води.
Квіти акації підготуй , засип цукром і залиш на всю ніч. Розімни їх дерев'яною качалкою до кашоподібного стану, додай воду і проварити 40 хвилин. Зніми заготівлю з вогню, остуди, а потім проціди через марлю і добре відіжми макуху. Змішай отримане варення з лимонним соком, проварити 20 хвилин, розклади в банки і закатай.
12. Варення з акації з виноградним соком
Готове варення можна подавати просто так, мазати на хліб, використовувати для просочення бісквітів або додавати в чай.
Тобі знадобиться: 1,5 кг кольорів акації, 2 кг цукру, 250 мл виноградного соку, 1 л води.
Приготування: Змішай воду з цукром і прокип'яти сироп протягом 10 хвилин. Всип підготовлені квіти акації, провари 20 хвилин і прибери заготовку на 2 години. Після чого постав варення на вогонь і прокип'яти 25-30 хвилин. Проціди, влий виноградний сік і уваривай ще 40 хвилин. Розлий по чистим сухим банкам, заходь і залиш на добу в теплі.
13. Варення з акації з медом
Бережи в темному місці при кімнатній температурі.
Тобі знадобиться: 1,5 кг кольорів акації, 500 г цукру, сік половини лимона, 500 г меду, 1 л води.
Приготування: Квіти акації помісти в каструлю, засип цукром і добре розітріть до кашоподібного стану. Влий воду, проварити 40 хвилин і процідити. Отриману рідину змішай із лимонним соком та медом. Провари варення ще 20 хвилин, розлий у підготовлені банки і заходи на зиму.
14. Прозоре варення з акації з білим вином
Оригінальний рецепт варення для любителів кулінарних експериментів.
Тобі знадобиться: 2 кг кольорів акації, 250 мл білого вина, 2 кг цукру, 0,5 ч.л. лимонної кислоти, 1 л води.
Приготування: Закип'яти воду, додати цукор і проварити 10 хвилин. Всип квіти акації, зніми заготівлю з вогню і наполягай під кришкою 2 години. Потім проварити ще 40 хвилин, процідити і гарненько відтиснути макуху. Змішай варення з вином та лимонною кислотою, проварити 20 хвилин і закрий у стерилізовану тару.
15. Варення з акації з пелюстками троянд
Якщо не хочеш надто солодке варення, тоді кількість цукру можна зменшити до 2,5 кг.
Тобі знадобиться: 2 кг кольорів акації, 1 кг пелюстків троянди, 3 кг цукру, сік одного лимона, 600 мл води.
Приготування: Звари сироп з води та цукру, всип туди квіти акації та пелюстки троянди, проварити 30 хвилин і процідити. Отриману рідину поверни на вогонь і томи 20 хвилин. Влий лимонний сік, прокип'ятити ще 10 хвилин і закатай варення в підготовлені банки.
Зараз читають:12 відмінних рецептів настойки з абрикосів
16. Варення з м'яти та акації на зиму
За бажанням додай мелісу або гілочку тархуна.
Тобі знадобиться: 2 кг кольорів акації, 50 г м'яти, 3 кг цукру, сік одного лимона, 1,5 л води.
Приготування: Склади в каструлю квіти акації і м'яту, засип все цукром і добре розітри качалкою. Додати воду, проварити 40 хвилин і процідити. Змішай варення з лимонним соком і уварюйте його 20-30 хвилин, періодично помішуючи. Розлий заготовку в чисті банки і закатай.
17. Варення з акації з лимоном на зиму
Найкраще готувати варення відразу після збору квітів.
Тобі знадобиться: 2 кг кольорів акації, 500 г лимонів, 3 кг цукру, 1,2 л води.
Приготування: У глибокій каструлі змішай воду з цукром, проваріть 10 хвилин і всип підготовлені квіти акації. Зменш вогонь до мінімального і томи 40 хвилин. Проціди через подвійний шар марлі і гарненько відіжми макуху. Очисти від шкірки і подрібни лимони в блендері, додай їх у варення, проварити 20 хвилин і закрий у підготовлені банки.
18. Варення з акації з імбиром та лимоном
Працюючи з імбиром – не забувай одягати рукавички.
Тобі знадобиться: 2 кг кольорів акації, 100 г кореня імбиру, 2 лимони, 3 кг цукру, 1,2 л води.
Квіти акації склади в каструлю, засип цукром і разомни качалкою до кашоподібного стану. Накрий кришкою і прибери заготовку на 3-4 години. Влий воду, проварити 40 хвилин і процідити. Очисти від шкірки і подрібни в блендері лимон та корінь імбиру. Все змішай і уваривай до потрібної густини. Розклади варення з акації в стерилізовані банки і закатай.
19. Варення з акації з квітами жасмину
Вишуканий десерт для прихильників здорового харчування.
Тобі знадобиться: 1,5 кг квітів акації, 1 жменя квітів жасмину, 3 кг цукру, сік одного лимона, 1 л води.
Приготування: Змішай воду з цукром і проварити 10 хвилин. Всип квіти жасмину і прибери убік на 1 годину. Після чого доведи заготовку до кипіння, додай квіти акації та вари 40 хвилин. Всі процідити і відтиснути макуху. Змішай варення з лимонним соком і прокип'ятіть 15-20 хвилин, часто помішуючи. Розлий по банках, заходь і залиш на добу в теплі.
20. Варення з акації та кульбаб.
Можна додати квіти кульбаб цілком або зрізати ножицями жовту частину.
Тобі знадобиться: 1 кг кольорів акації, 1 кг кольорів кульбаб, 0,5 ч.л. лимонної кислоти, 3 кг цукру, 1,3 л води.
Приготування: Склади в каструлю квіти акації та кульбаб, засип їх цукром, гарненько розімні і прибери убік на 2-3 години. Додай воду і лимонну кислоту, і провари заготовку на повільному вогні протягом 1 години. Потім остудити до кімнатної температури, процідити через два шари марлі і уварювати отриману рідину ще 1 годину. Виклади варення в стерилізовані банки і закатай.
Джерело: dietcenter.com.ua