Найкращий спосіб приготувати легку та низькокалорійну їжу – це пароварка. Виходить не тільки корисно, а й смачно, якщо виявити трохи фантазії. Тим більше є багато рецептів, з якими швидко впорається навіть недосвідчений кулінар. Лови велику добірку!
Зміст
1. Кукурудзяна каша в пароварці
Прекрасний ситний сніданок для дорослих та дітей. І нічого не пригорає!
Тобі знадобиться: 50 г кукурудзяної крупи, 100 мл молока, 100 мл води, 5 г вершкового масла, цукор, сіль, ванілін.
Змішай воду з молоком, залиш 50 мл, а решті – залий кукурудзяну крупу в ємності для пароварки. Готуй 20 хвилин, додай рідину, що залишилася, цукор, сіль і ванілін за смаком, і постав ще на 10 хвилин. Наприкінці додай шматочок вершкового масла|мастила|.
2. Картопля в пароварці
Найкраще для цього рецепту підходить дрібна молода картопля.
Тобі знадобиться: 500 г картоплі, 100 г вершкового масла|мастила|, 1 пучок кропу, спеції.
Приготування: Вимий картоплю, наріж, додай спеції та виклади її в ємність для пароварки на нижній рівень. Готуй 25-30 хвилин до готовності картоплі. Після чого переклади в тарілки, полів розтопленим вершковим маслом і посип рубаним кропом.
3. Гороховий суп у пароварці
Вибирай колотий горох, бо він швидше розварюється.
Тобі знадобиться: 200 г м'яса, 50 г гороху, 3 картоплини, 1 болгарський перець, 1 морква, сухарики, спеції.
Приготування: Замоч горох на пару годин. Наріж м'ясо і картоплю кубиком, довільно наріж болгарський перець і моркву натрій. Відправ у пароварку м'ясо, горох та 4 склянки води на 30 хвилин. Додай овочі та спеції, та готуй ще 30 хвилин. Подавай готовий суп із сухариками.
Зараз читають:20 бутербродів з сирним сиром, смачніші за які ви ще не їли
4. Брокколі в пароварці
Дивовижний гарнір або просто закуска, яку можна подати із соусом.
Тобі знадобиться: 500 г броколі, спеції.
Розбери брокколі на суцвіття, просуши і приправ. Виклади все на верхній рівень пароварки та готуй близько 8-10 хвилин.
5. Морквяні котлети в пароварці
Дієтичні, яскраві, із чудовим смаком та просто корисні!
Тобі знадобиться: 600 г моркви, 3-4 ст. манки, 2 ст.л. цукру, 2 щіпки солі, 125 мл молока, 1 яйце, 30 г вершкового масла|мастила|, панірувальні сухарі.
Приготування: Натрій моркву на тертці і протушкуй її в вершковому маслі з цукром, сіллю і молоком 15 хвилин. Додай манку, туши ще 5 хвилин і дай охолонути. Вбий яйце, перемішай фарш, сформуй і обваляй котлети в сухарях. Готуй їх 20 хвилин у пароварці на максимальній парі.
6. Брюссельська капуста в пароварці
Підійде як свіжа, так і заморожена капуста – це не впливає на процес.
Тобі знадобиться: 300 г брюссельської капусти, 2 ст. оливкової олії, 1 ст.л. лимонного соку, спеції.
Виклади брюссельську капусту у форму пароварки і готуй близько 15 хвилин на верхньому рівні до м'якості. Змішай оливкову олію, лимонний сік та спеції, та збризни готову капусту.
7. Цвітна капуста в пароварці
Можна їсти її так зі сметаною та зеленню, або перетворити на пюре на гарнір.
Тобі знадобиться: 700 г цвітної капусти, 2 ч.л. лимонного соку, 1 ст. солі.
Розбери капусту на суцвіття і замочіть їх на 10 хвилин у воді з лимонним соком і сіллю. Промий, просуши і виклади в ємність пароварки. Готуй цвітну капусту 15-20 хвилин.
8. Парові котлети з курки з хлібом
Соковиті, м'які та зовсім не пересушені – просто знахідка.
Тобі знадобиться: 450 г курячого філе, 2 цибулини, 100 г білого хліба, 1 яйце, 4 гілочки зелені, 2 зубчики часнику, спеції.
Приготування: Розмочіть хліб у воді і відіжміть. Пропусти всі інгредієнти через м'ясорубку або подрібни блендером. В кінці додай яйце і спеції, і сформуй котлети. Готуй їх у пароварці 20-25 хвилин.
9. Лосось на пару
Найкращий спосіб приготування лосося для шанувальників правильного харчування.
Тобі знадобиться: 200 г лосося, 20 г лимонної цедри, 25 мл лимонного соку, 1 гілочка розмарину, сіль.
Зараз читають:15 швидких рецептів варення з гарбуза з лимоном
Приготування: Посолити рибу, збризкати лимонним соком, посип цедрою і залиш на 6-7 хвилин. Виклади в ємність пароварки і зверху додай гілочку розмарину. Готуй лосось на пару 10-15 хвилин.
10. Сирники у пароварці
Рекомендуємо використовувати жирніший сир, щоб сирники не розвалювалися.
Тобі знадобиться: 400 г сиру, 1 яйце, 40 г вершкового масла|мастила|, 45 г борошна, 1 ст.л. манки, 10 г ванільного цукру, 1 щіпка солі.
Приготування: Розтопи вершкове масло і зби всі інгредієнти блендером до однорідності. Сформуй сирники вологими руками та запануй їх у борошні. Застелить ємність пароварки пергаментом для запікання, виклади сирники і готуй 20 хвилин.
11. Парові курячі котлети з кабачком
Найдієтичніший рецепт котлет, який тільки можна придумати.
Тобі знадобиться: 800 г курячого фаршу, 250 г кабачків, 1 яйце, 2 ст. панірувальних сухарів, спеції.
Натрій і злегка відіжми кабачок. Змішай разом усі інгредієнти з курячим фаршем. Добре вимішай, сформуй котлети та готуй їх на пару 25-30 хвилин.
12. Кекс на пару
Дивно, але навіть апетитний кекс до чаю можна приготувати в пароварці.
Тобі знадобиться: 120 г вершкового масла|мастила|, 120 г цукру, 200 мл молока, 2 яйця, 220 г борошна, 2 ч.л. розпушувача, 1 ст.л. какао.
Приготування: Збий яйця з цукром у піну, додай розтоплену олію і знову збий. Додай сухі просіяні інгредієнти і все перемішай. Вилий тісто у форму для випічки і постав її в ємність пароварки. Готуй кекс протягом 1 години.
13. Рибні котлети у пароварці
Якщо змішати кілька видів риби у фарші, тоді буде ще смачніше.
Тобі знадобиться: 800 г рибного фаршу, 1 лимон, 100 г панірувальних сухарів, спеції.
Приготування: Вимішай рибний фарш зі спеціями і додай трохи панірувальних сухарів до зручної консистенції. Сформуй котлети, виклади їх у пароварку та на кожну виклади часточку лимона. Готуй 15-20 хвилин.
14. Кукурудза в пароварці
Полей готову кукурудзу вершковим маслом та посип сіллю.
Тобі знадобиться: 3 качани кукурудзи.
Приготування: Очисти кукурудзу від усіх листків та вусиків. Виклади в ємність пароварки та готуй близько 35 хвилин. Або трохи довше – якщо кукурудза не надто молода.
15. Котлети зі свинини у пароварці
Для яскравого кольору та аромату – можна додати ложку паприки.
Зараз читають:10 легких рецептів компоту з абрикосів та апельсинів на зиму
Тобі знадобиться: 300 г свинини, 1 цибулина, 1 морква, 20 г батону, спеції.
Приготування: Розмочи та відіжми батон. Пропусти його через м'ясорубку зі свининою та цибулею. Додай терту моркву та спеції, відби фарш до в'язкості і сформуй котлети. Готуй їх у пароварці близько 40 хвилин.
16. Паровий омлет
За бажання в пароварці можна приготувати буквально будь-що.
Тобі знадобиться: 2 яйця, 100 мл молока, спеції.
Приготування: Добре збий яйця з молоком та спеціями. Вилий суміш у формочки для маффінів і готуй омлет у пароварці 8-10 хвилин при слабкому кипінні.
17. Курячі ніжки в пароварці
Гомілки або стегна – вибирай на свій смак.
Тобі знадобиться: 6 курячих ніжок, 6 зубчиків часнику, 3 ч.л. оливкової олії, спеції.
Приготування: Замаринуй курячі ніжки в спеціях, олії та часнику приблизно на півгодини. Виклади їх у ємність пароварки прямо із залишками маринаду. Готуй страву 50 хвилин.
18. Рис із овочами в пароварці
Зазвичай такий рис готується на сковороді, але ми пропонуємо корисніший рецепт.
Тобі знадобиться: 120 г рису, 200 мл води, 70 г моркви, 80 г помідорів чері, 60 г зеленого горошку, 15 г вершкового масла|мастила|, спеції.
Приготування: Промий рис, виклади у форму пароварки та залий водою. Додай довільно нарізані овочі та зверху виклади шматочки вершкового масла. Приправ та готуй у пароварці 25-30 хвилин.
19. Фарширований перець у пароварці
Повноцінна сімейна вечеря – дуже ситна і все ще корисна.
Тобі знадобиться: 6 болгарських перців, 1 морква, 1 цибулина, 200 г м'ясного фаршу, 1 склянка вареного рису, спеції.
Акуратно зріж у перцю верхівки з боку стебла і видали насіння. Подрібни цибулю, натрій моркву і змішай їх з фаршем, рисом і спеціями. Наповни перці начинкою та готуй 40 хвилин у пароварці.
20. Парова запіканка з кабачків та баклажанів
Якщо хочеш, додай до неї і будь-які інші овочі на власний розсуд.
Тобі знадобиться: 1 баклажан, 1 кабачок, 1 болгарський перець, 1 яйце, 150 г твердого сиру, спеції.
Приготування: Наріж всі овочі кубиком, натрій сир, зби яйце і перемішай все разом. Приправ, виклади в ємність пароварки, накрий фольгою і готуй 25-30 хвилин.
Джерело: dietcenter.com.ua