Агрус – універсальні ягоди, з яких можна приготувати все що завгодно. Сьогодні ми пропонуємо зупинитися на джемах з аґрусу. І з цієї нагоди вже підготували 20 найсмачніших рецептів!
Зміст
1. Джем з аґрусу – класичний рецепт
Банки краще мити за допомогою сухої гірчиці чи соди.
Тобі знадобиться: 2 кг аґрусу, 1 кг цукру, лимонна кислота на кінчику ножа.
Приготування: Агрус засип цукром і прибери у бік на 3 години. Потім проварити 10 хвилин, зніми з вогню та остуди. Знову доведи джем до кипіння, всип лимонну кислоту і вари ще 7-10 хвилин. Розклади гарячий джем по банках і закатай.
2. Джем з аґрусу через м'ясорубку
У процесі варіння джем слід часто помішувати.
Тобі знадобиться: 3 кг аґрусу, 2 кг цукру, 150 мл води, 0,5 ч.л. лимонної кислоти.
Приготування: Аґрус пропусти через м'ясорубку. Додай цукор, воду та прокип'яті 10 хвилин. Вимкни вогонь та залиш на 1 годину. Знову доведи до кипіння, додай лимонну кислоту, проваріть 5 хвилин і закатай.
3. Джем із зеленого агрусу з ваніллю та горілкою
Замість горілки можна додати стільки ж спирту чи коньяку.
Тобі знадобиться: 3 кг зеленого аґрусу, 1 стручок ванілі, 3 ст.л. горілки, 1,5 кг цукру, 2 ст. лимонного соку.
Приготування: Стручок ванілі розріж, вибери насіння і змішай із цукром. Агрус помісти в каструлю і засип ароматним цукром на 3 години. Постав на слабкий вогонь, проварити 5 хвилин і прибери убік остигати. Знову доведи до кипіння, влий горілку, лимонний сік і провари ще 5 хвилин. Наповни гарячим джемом стерилізовані банки, закатай і укутай теплим рушником.
4. Густий джем з аґрусу з пектином
Найпростіше взяти вже готовий магазинний пектин.
Тобі знадобиться: 2 кг аґрусу, 1 кг цукру, 20 г пектину, 3 ст.л. лимонного соку.
Приготування: Агрус пропусти через м'ясорубку, змішай з половиною цукру і прибери в бік на 1 годину. Постав каструлю на слабкий вогонь, провари 5 хвилин, додай лимонний сік і цукор, що залишився, змішаний з пектином. Прокип'яті 5 хвилин, розклади по банках і закатай.
Зараз читають:20 відмінних рецептів томатного соку на зиму
5. Джем з агрусу з екстрактом стевії
Рецепт джему для тих, хто не любить цукру.
Тобі знадобиться: 1 кг аґрусу, 1 ст.л. екстракт стевії, сік половини лимона.
Приготування: Агрус подрібни в блендері, проварити 5 хвилин і прибери в бік остигати. Знову постав каструлю на вогонь, додай екстракт стевії, лимонний сік та вари 10 хвилин. Розклади гарячий джем по банках, закатай і переверни вгору дном.
6. Джем з аґрусу з желатином
Зверніть увагу на те, що після додавання желатину джем не кип'ятиться.
Тобі знадобиться: 3 кг аґрусу, 1,5 кг цукру, 30 г желатину, 180 мл кип'яченої води, лимонна кислота на кінчику ножа.
Приготування: Желатин залий водою і прибери убік на 15 хвилин. Агрус помісти в каструлю з товстим дном і засип цукром на 3 години. Постав на слабкий вогонь, прокип'яти 5 хвилин і відстав на 1 годину убік. Доведи джем до кипіння, додай лимонну кислоту та провари ще 10 хвилин. Зніми з вогню, влий желатинову заготовку і перемішай. Розклади по чистих сухих банках, закатай і укутай на добу теплою ковдрою.
7. Джем з аґрусу зі стерилізацією
Зберігати таку консервацію можна навіть за кімнатної температури.
Тобі знадобиться: 2 кг аґрусу, 1 кг цукрового піску, лимонна кислота на кінчику ножа.
Приготування: Агрус подрібни в блендері, змішай з цукровим піском, лимонною кислотою і провари 5-7 хвилин на слабкому вогні. Розклади гарячий джем по банках і простерилізуйте 10 хвилин. Акуратно вийми баночки з ванни для стерилізації, закатай і переверни вгору дном.
8. Джем із зеленого агрусу з лимонами та кардамоном
Чудові ласощі з нотками східної кухні.
Тобі знадобиться: 3 кг аґрусу, 2 лимони, 2 кг цукру, 0,5 ч.л. меленого кардамону.
Приготування: Агрус помісти в каструлю, засип цукром і прибери у бік на 3 години. Лимони ошпарити окропом, розріж навпіл і видави сік. Постав каструлю на слабкий вогонь і прокип'ятити 10 хвилин. Додай кардамон, лимонний сік і томи ще 7-10 хвилин. Наповни гарячим джемом підготовлену тару і закатай.
9. Джем з агрусу з медом
Жодних добавок, тільки натуральні продукти!
Тобі знадобиться: 1 кг аґрусу, 1 кг меду, 1 склянка кип'яченої води.
Приготування: Аґрус пропусти через м'ясорубку. Закип'ятіть воду, додай мед і провари 5 хвилин. Додай масу з аґрусу і продовжуй уварювати на слабкому вогні ще 5-7 хвилин. Розклади джем по банках, закатай і переверни вгору дном.
10. Джем з агрусу з крохмалем
Рекомендуємо використовувати саме кукурудзяний крохмаль.
Зараз читають:20 закусок з оселедця, які припадуть до смаку кожному
Тобі знадобиться: 2 кг аґрусу, 5 ст.л. кукурудзяного крохмалю, 1 кг цукру, лимонна кислота на кінчику ножа, 100 мл кип'яченої води.
Приготування: Агрус пропусти через м'ясорубку, змішай з цукром, лимонною кислотою і прокип'яті 5 хвилин. Відстав каструлю вбік і остудити до кімнатної температури. Знову доведи джем до кипіння. Крохмаль змішай з водою і влий тонким струмком в киплячий джем, безперервно помішуючи. Прокип'яти 5 хвилин, розклади по чистим сухим банкам і закатай.
11. Джем з аґрусу з мелісою
Аналогічно можна приготувати джем і з м'ятою.
Тобі знадобиться: 1 кг аґрусу, 2 гілочки меліси, 800 г цукрового піску, лимонна кислота на кінчику ножа.
Приготування: Агрус засип цукровим піском і прибери в бік на 2 години. Зніми листочки меліси зі стебел і подрібни. Каструлю з аґрусом постав на слабкий вогонь і доведи до кипіння. Додай ароматну заготовку, лимонну кислоту і проварити 15 хвилин, періодично помішуючи. Наповни гарячим джемом підготовлену тару, закатай і закутай на добу товстим рушником.
12. Джем з аґрусу та апельсинів
Стиглі апельсини повинні бути середніми за розміром, важкими та дуже ароматними.
Тобі знадобиться: 3 кг аґрусу, 1 кг апельсинів, 2 кг цукрового піску, 2 г лимонної кислоти.
Апельсини промий окропом , очисти від шкірки і розбери на часточки. Пропусти через м'ясорубку аґрус та апельсини. Додай цукровий пісок, прокип'ятіть 10 хвилин і прибери убік на 1 годину. Постав каструлю на слабкий вогонь, всип лимонну кислоту і вари ще 5-7 хвилин. Виклади джем у чисті сухі банки і закатай.
13. Джем з аґрусу та апельсинів без цукру
Для цього рецепту краще використовувати солодкі цитруси.
Тобі знадобиться: 2 кг аґрусу, 3 апельсини, 0,5 ч.л. лимонної кислоти.
Апельсини промий окропом , очисти від шкірки і розбери на часточки. Подрібни в блендері аґрус та часточки апельсинів. Прокип'ятити заготовку двічі по 5 хвилин. Під час другого варіння додай лимонну кислоту. Розклади гарячий джем по стерилізованих банках і закатай.
14. Джем з аґрусу з апельсинами та лимонами
Красивий і смачний джем виходить із зеленого агрусу.
Тобі знадобиться: 2 кг аґрусу, 1 кг апельсинів, 2 лимони, 1,5 кг цукру.
Лимони, апельсини промий окропом, очисти від шкірки і наріж невеликими шматочками. Пропусти через м'ясорубку аґрус та цитруси. Додай цукор, перемішай і залиште на 1 годину. Проварити заготовку 10 хвилин, розклади по чистим сухим банкам і закатай.
15. Джем з аґрусу та яблук
За бажанням доповни джем ароматною корицею.
Тобі знадобиться: 2 кг яблук, 1 кг аґрусу, 1,5 кг цукру, лимонна кислота на кінчику ножа.
Яблука наріж четвертинками, очисти від кісточок і подрібни в блендері. Змішай агрус, масу з яблук, цукор і проварити 10 хвилин. Зніми каструлю з вогню та прибери убік на 1 годину. Доведи джем до кипіння, додай лимонну кислоту, проварити ще 10 хвилин і закатай.
Зараз читають:20 найкращих способів посмажити креветки на сковороді
16. Джем з аґрусу та червоної смородини
Безпрограшний рецепт джему, який точно здивує.
Тобі знадобиться: 1 кг аґрусу, 1 кг червоної смородини, 1 кг цукрового піску, лимонна кислота на кінчику ножа.
Приготування: Ягоди подрібни в блендері, змішай з|із| цукровим піском і прибери в бік на 1 годину. На слабкому вогні доведи масу до кипіння, додай лимонну кислоту і проварити 10 хвилин. Наповни гарячим джемом підготовлену тару, закатай і переверни вгору дном.
17. Джем з аґрусу з грушею
Тверду шкірку з груш краще зрізати.
Тобі знадобиться: 2 кг аґрусу, 1 кг груші, 1,5 кг цукру, сік половини лимона.
Груші наріж четвертинками, очисти від кісточок і наріж невеликими шматочками . Подрібни в блендері аґрус та груші. Додай цукор, перемішай і залиште на 1 годину. Проварити на слабкому вогні 10 хвилин, влий сік лимона і кип'ятити ще 5 хвилин. Розклади джем по стерилізованих банках і закатай.
18. Джем з аґрусу з кардамоном та агар-агаром
У міру остигання – джем стане густішим.
Тобі знадобиться: 3 кг аґрусу, 2 коробочки кардамону, 1,5 кг цукру, лимонна кислота на кінчику ножа, 30 г агар-агару, 100 мл кип'яченої води.
Приготування: Агрус подрібни в блендері, змішай з цукром і залиш на 1 годину. Кардамон прогрій на сухій сковороді 2 хвилини, розкрий коробочки і дістань насіння. Агар-агар змішай з водою і прибери убік на 10 хвилин. Проварь агрус на повільному вогні 5 хвилин, додай кардамон, лимонну кислоту і заготовку з агар-агаром. Прокип'яти 4 хвилини, розклади по банках і заходьте.
19. Джем з аґрусу та персиків
Домогтися потрібної консистенції вдається з допомогою поетапної проварки.
Тобі знадобиться: 2 кг аґрусу, 1 кг персиків, 1,5 кг цукру, лимонна кислота на кінчику ножа.
Персики очисти від шкірки, кісточок і наріж невеликими шматочками. Подрібни в блендері аґрус та персики. Додай цукор і прокип'ятіть 10 хвилин на слабкому вогні. Вимкни вогонь і залиште при кімнатній температурі на 1 годину. Знову доведи масу до кипіння, всип лимонну кислоту і уваривай ще 10-15 хвилин. Виклади джем у підготовлену тару, закатай та укутай на добу товстим рушником
20. Джем з аґрусу з желфіксом у мультиварці
Відмінний спосіб приготувати смачний джем на зиму.
Тобі знадобиться: 2 кг аґрусу, 1 кг цукру, 20 г желфіксу.
Змішай желфікс з 3 ст.л. цукру і прибери убік. Агрус помісти в чашу мультиварки і засип цукром, що залишився, на 2 години. Закрий кришку та активуй на 45 хвилин програму «Випічка». Після звукового сигналу додай заготовку з желфіксом та увімкни на 5 хвилин режим «Варка». Розклади гарячий джем по чистим сухим банкам і закатай.
Джерело: dietcenter.com.ua