Насправді дуже просто зробити свій раціон різноманітним, варто лише виявити трохи фантазії. Відмінний вибір – це пісні запіканки з овочів, круп та фруктів. Тримай добірку найкращих рецептів для натхнення!
Зміст
1. Пісна запіканка з картоплею та грибами
Почнемо із класичного варіанту, перед яким просто неможливо встояти.
Тобі знадобиться: 1 кг картоплі, 500 г печериць, 2-3 помідори, 2 цибулини, пісний майонез, спеції.
Приготування: Очисти та наріж картопля середніми шматочками. Відвари його до готовності і розімніть у пюре з кількома ложками відвару. Подрібни та обсмаж цибулю з грибами до випаровування вологи. Виклади у форму третину картоплі, гриби, картопля, нарізані кружальцями помідори та знову картопля. Присипай шари спеціями до смаку. Останній шар – змасти пісним майонезом. Готуйте запіканку в духовці 40 хвилин при 180 градусах.
2. Пісна запіканка з кабачків та картоплі
Така смачна, що гарна не лише в пост, а й у повсякденному меню.
Тобі знадобиться: 800 г картоплі, 800 г кабачків, 500 мл овочевого бульйону, 3 ст. борошна, 3 ст. олії, 1 ст.л. солі.
Приготування: Натрій овочі на великій тертці, змішай їх з сіллю і злегка розімні. Відіжміть сік. Обсмажити борошно в олії до рум'яності і поступово влий овочевий бульйон, постійно помішуючи. Змішай цю заготівлю з овочами, виклади все у форму та готуй запіканку близько 45-55 хвилин у духовці при 200 градусах.
3. Пісна запіканка з капусти
Для аромату пропонуємо додати трохи паприки, коріандру чи інших спецій.
Тобі знадобиться: 1/2 качан капусти, 1 ст.л. панірувальних сухарів, 100 г манки, спеції.
Приготування: Тонко нашаткуй капусту, виклади її в розігріту сковорідку, додай трохи води та спеції, і протушкуй до напівготовності. Додай манку, перемішай та готуй капусту ще 4-5 хвилин. Виклади масу у форму, присип сухарями і відправ на 20 хвилин у духовку при 180 градусах.
4. Пісна запіканка з макаронів
Підійдуть будь-які овочі, але з готовою замороженою сумішшю буде швидше.
Тобі знадобиться: 250 г макаронів, 400 г овочевої суміші, 3 ст.л. борошна, 3 ст. олії, 700 мл овочевого бульйону або води, спеції.
Відвари макарони до напівготовності. Овочі обсмаж до випаровування вологи. Окремо обсмаж борошно на олії до золотистості, влий бульйон, перемішай і проварити 5 хвилин. Приправи цей соус. Змішай макарони з овочами, виклади в жароміцну форму та залий заливкою. Відправте запіканку в духовку на 20-30 хвилин при 180 градусах.
Зараз читають:12 найкращих салатів з кабачків та баклажанів на зиму
5. Пісна запіканка з рисом та рибою
Можна використовувати будь-який рибний фарш на власний смак.
Тобі знадобиться: 300 г відвареного рису, 300 г рибного фаршу, 1 ст. манки, 2 ст.л. пісного майонезу, спеції, 1 пучок зелені.
Приготування: Подрібніть зелень і змішайте разом всі інгредієнти. Залиш масу на 20 хвилин, виклади у форму та запікай у духовці 20 хвилин при 190 градусах.
6. Пісна запіканка з цвітною капустою
Дуже ситна і в той же час в міру калорійна запіканка просто знахідка.
Тобі знадобиться: 300 г цвітної капусти, 300 г картоплі, 1 цибулина, 1 морква, 3 ст. панірувальних сухарів, спеції.
Приготування: Наріж і відвари картоплю до готовності, розімни її в пюре. Подрібни та обсмаж цибулю з морквою до золотистості. Злегка приварити суцвіття цвітної капусти. Змішай все разом зі спеціями, виклади у форму, присип панірувальними сухарями і відправ запіканку в духовку на 30 хвилин при 180 градусах.
7. Пісна запіканка з гарбузом
Від цієї солодкої запіканки будуть у захваті навіть діти, яким так важко догодити.
Тобі знадобиться: 350 г гарбуза, 75 г манки, 50 мл олії, 20 г родзинок, 3 ч.л. цукрової пудри.
Приготування: Очисти, наріж та відвари гарбуз до готовності. Блендер подрібни її в пюре і змішай з іншими інгредієнтами. Залиш масу на 15 хвилин і відправ запіканку на півгодини в духовку при 190 градусах.
8. Пісна яблучна запіканка
Така солодка запіканка – гарний та корисний сніданок для дорослих та дітей.
Тобі знадобиться: 600 г яблук, 220 г борошна, 60 мл олії, 200 мл води, 120 г цукру, 1,5 ч.л. розпушувача, 1 щіпка солі.
Приготування: Змішай масло, воду, цукор та сіль. Додай муку|борошно| з розпушувачем і потім вмішай дрібно|мілко| нарізані або крупно натерті яблука. Вилий масу у форму та випікай запіканку 45-50 хвилин у духовці при 180 градусах.
9. Пісна запіканка з гречки з яблуками
Якщо ти любиш мед, то можеш узяти його замість сиропу.
Тобі знадобиться: 2 склянки гречки, 2 яблука, 1 склянка родзинок, 1 ст.л. муки|борошна|, 2 ст.л. крохмалю, 100 мл олії, 100-120 мл сиропу топінамбуру, 1 ч.л. розпушувача.
Приготування: Відварити гречку до розвареного стану і змішати її з сиропом топінамбуру, борошном, крохмалем і розпушувачем. Запар родзинки в окропі на 10 хвилин і обсуши. Дрібно наріж яблука, додай все це до гречки і туди ж влий олію. Виклади масу у форму і запікайте в духовці 35-40 хвилин при 180 градусах.
10. Пісна запіканка з кускусом та яблуками
Оригінальний рецепт солодкої запіканки без молочних продуктів та яєць.
Тобі знадобиться: 300 г кускуса, 3 яблука, 40 г олії, 60 г цукру, 5 г кориці.
Зараз читають:20 закусок з авокадо, які потішать своїм смаком
Приготування: Запар кускус в 600 мл окропу на 10 хвилин, а яблука – очисти і дрібно наріж. Обсмажити яблука в олії до м'якості, додати цукор з корицею і смажити ще 2 хвилини, помішуючи. Змішай яблука зі кускусом, виклади все у форму і готуй запіканку 15-20 хвилин у духовці при 180 градусах.
11. Пісна запіканка із пшонки з фруктами
Незвичайний рецепт із простих продуктів – чудовий варіант на сніданок.
Тобі знадобиться: 3 склянки води, 1 склянка пшонки, 4 склянки рослинного молока, 1 яблуко, 1 груша, 1 морква, цукор.
Приготування: Промийте пшонку, залийте її водою і рослинним молоком, і зваріть рідку кашу за інструкцією на упаковці. Додай цукор до смаку. Натрій моркву на тертці, дрібно наріж фрукти і змішай все з пшонкою. Додай 10 мл олії. Виклади масу у формочки і запікайте півгодини в духовці при 180 градусах.
12. Пісна запіканка з картоплею та бататом
Не тільки смачна, але ще й дуже ситна, яскрава та апетитна.
Тобі знадобиться: 2 картоплини, 2 батати, 40 мл рослинної олії, 1 склянка соєвого молока, 20 г борошна, 2 ст.л. панірувальних сухарів, спеції.
Приготування: Наріж картоплю та батат тонкими слайсами. Обсмажити борошно на олії, влий соєве молоко, перемішай і трохи увари соус. Приправ його за смаком. Викладай у форму шарами картоплю та батат, кожен шар поливай соусом. Посип запіканку панірувальними сухарями і запікайте 1 годину в духовці при 180 градусах.
13. Пісна запіканка з тофу
Аналог звичної сирної запіканки – смачно, оригінально та підходить у піст.
Тобі знадобиться: 350 г тофу, по 1 ст. борошна та крохмалю, 3 ст.л. цукру, 2 ст. кокосового молока, 2 жмені родзинок, цукор, 50 мл рослинної олії.
Блендером подрібни все, крім родзинок. Повинна вийти м'яка, не надто рідка чи густа маса. Додай більше кокосового молока за потребою. Втрути в цю масу промиті родзинки або цукати. Виклади у форму і готуй запіканку в духовці 40 хвилин|мінути| при 180 градусах.
14. Пісна запіканка з квашеною капустою
Стане прекрасною та бюджетною сімейною вечерею.
Тобі знадобиться: 5 картоплин, 200 г грибів, 1 цибулина, 200 г квашеної капусти, 1 склянка води, 140 г борошна, спеції.
Приготування: Наріж картоплю кружальцями, гриби – платівками, а цибуля – пір'ям. Відіжми квашену капусту. Виклади у форму шарами картоплю, гриби, цибулю, капусту і знову картоплю. Присипай шари спеціями. Змішай воду з борошном, щоб не було грудочок, і залий запіканку. Відправ її на 1 годину в духовку при 190 градусах.
15. Пісна запіканка з рисом та нутом
Дуже рекомендуємо її любителям оригінальних рецептів та шанувальникам правильного харчування.
Тобі знадобиться: 1 склянка консервованого нуту, 1/2 склянки рису, 1/2 качана цвітної капусти, 1 пучок шпинату, спеції, 2 ст. оливкової олії.
Приготування: Відварити рис до готовності і викласти його на дно жароміцної форми. Розбери цвітну капусту на дрібні суцвіття, змішай з нутом, олією та спеціями, і виклади зверху. Присип все рубаним шпинатом і готуй запіканку в духовці 30 хвилин при 180 градусах.
Зараз читають:20 простих рецептів соку з абрикосів на зиму
16. Пісна запіканка з квасолі та рису
Для цього рецепту рекомендуємо використати бурий рис.
Тобі знадобиться: 300 г сухої квасолі, 300 г рису, 1 цибулина, 1 болгарський перець, 4 ст. оливкової олії, 2 ст.л. томатної пасти, 1 зубчик часнику, 2 ст. борошна, спеції та ароматні трави.
Приготування: Заздалегідь залий квасолю на ніч і відваріть до готовності. Так само відвари рис. Дрібно наріж і обсмаж овочі з часником на олії. Блендером подрібни квасолю до однорідності, змішай усі інгредієнти з рецепту та випікай запіканку 40 хвилин у духовці при 180 градусах.
17. Пісна запіканка із сочевиці
Ситна білкова запіканка – чудова альтернатива м'ясу.
Тобі знадобиться: 300 г сочевиці, 100 г рису, 1 цибулина, 1 морква, 2 зубчики часнику, 100 г томатного соусу, спеції.
Приготування: Відвари сочевицю до готовності і розімні її товкачем. Окремо відвари рис. Подрібни та обсмаж овочі з часником до готовності. Змішай всі інгредієнти, виклади масу у форму та відправь у духовку на півгодини при 180 градусах.
18. Пісна морквяна запіканка
Можна навіть сказати, повноцінний морквяний пиріг!
Тобі знадобиться: 500 г моркви, 150 мл олії, 300 г манки, 100 г родзинок, 200 г цукру, 1 лимон, 10 г ванільного цукру, 150 мл води, 0,5 ч.л. соди, спеції.
Приготування: Очисти і натрій моркву на дрібній тертці або подрібни блендером. Зніми з лимона цедру та відіжми сік з його половинки. Ретельно змішай разом всі інгредієнти і в останню чергу – додай соду, гашену соком половини лимона, що залишилася. Виклади у форму та випікай запіканку 50-60 хвилин у духовці при 180 градусах.
19. Пісна запіканка з цвітною капустою та стручковою квасолею
Дуже яскрава овочева запіканка, що викликає апетит своїм виглядом.
Тобі знадобиться: 250 г цвітної капусти, 150 г стручкової квасолі, 140 г помідорів, 100 г болгарського перцю, 90 г цибулі, 1 зубчик часнику, 30 мл олії, 1,5 ст.л. борошна, спеції.
Приготування: Приваріть стручкову квасолю і суцвіття цвітної капусти в киплячій воді по 2-3 хвилини. Довільно наріж перець і помідори, і змішай овочі. Подрібни цибулю та часник, обсмаж їх до м'якості в олії та додай борошно. Перемішай, влий 300 мл окропу, приправ і протушкуй заливку ще 1 хвилину. Виклади овочі у форму, залий їх заливкою і відправте запіканку на півгодини в духовку при 200-220 градусах.
20. Пісна рибна запіканка
Ще один рецепт для тих, хто залишає рибу в пісному раціоні.
Тобі знадобиться: 200 г відвареного рибного філе, 50 г вівсяних пластівців, 100 мл гарячої води, 120 г цибулі, 1 ч.л. манки, 1 ч.л. олії, 3 ст.л. соєвого соусу.
Залий вівсянку окропом на 5 хвилин. Пропусти через м'ясорубку відварену рибу, вівсяні пластівці та цибулю. Додай соєвий соус і перемішай масу. Змасти форму олією, присип манкою і виклади фарш. Випікай запіканку 30-40 хвилин|мінути| в духовці при 180 градусах.
Джерело: dietcenter.com.ua