Головна перевага агар-агару в тому, що він повністю рослинного походження, на відміну від желатину. Крім того, він трохи інакше працює і загусає навіть без холоду, що швидко знайшло своє застосування у кулінарії. Зібрали для тебе 20 класних рецептів!
Зміст
1. Полуничне желе з агар-агаром
Найпростіший і очевидніший спосіб застосування агару-агару – це желе.
Тобі знадобиться: 300 г полуниці, 180 г цукру, 350 мл води, 1 ч.л. агар-агару.
Приготування: Засип полуниці цукром, додай 100 мл води, доведи до кипіння і провари 1-2 хвилини. Залишся водою залий агар-агар і залиш ненадовго. Злий полуничний відвар через сито і додай воду з агаром у сироп. Доведи до кипіння і проварити 1-2 хвилини. Виклади у форми трохи ягід, залий їх сиропом і прибери желе в холодильник до застигання.
2. Домашній мармелад із агар-агаром
Для приготування підійде будь-який сік на твій смак.
Тобі знадобиться: 200 мл соку, 2 ст. цукру, 1 ч. л. агар-агару.
Змішай сік, цукор і агар-агар, доведи до кипіння і проварити близько 10 хвилин на середньому вогні, помішуючи. Розлий сироп за формами і дай мармеладу застигнути в холодильнику.
3. Зефір на агар-агарі
Обваляй його в цукровій пудрі або зали шоколадом.
Тобі знадобиться: 2 яблука, 0,5 ч.л. лимонного соку, 300 г цукру, 5 г агар-агару, 100 мл води, 1 яєчний білок.
Приготування: Очисти та наріж яблука, додай ложку води та лимонний сік, протушкуй до м'якості і перетрій через сито. Потрібно одержати приблизно 125 г пюре. Додай до нього 100 г цукру, проваріть до однорідності і дай пюре охолонути.
Змішай 75 мл води, 200 г цукру та агар-агар, доведи до кипіння на слабкому вогні. Вари сироп, щоб він тягнувся з ложки товстою ниткою.
Міксер збий білок до легких піків. Поступово в кілька заходів додай яблучне пюре, продовжуючи збивати. Тонким цівком влий гарячий сироп і збивай далі ще 4-5 хвилин. Переклади масу в мішок кондитерський, виклади зефір на пергамент і залиш його до застигання.
4. Суфле на агар-агарі
Ніжне низькокалорійне суфле, яке стане чудовим доповненням до чаю.
Тобі знадобиться: 2 яєчні білки, 2 ч.л. цукру, 100мл води, 1 ч.л. агар-агару, 20 г ягідного пюре.
Змішай воду, агар-агар і цукор, доведи до кипіння і проварити 2 хвилини. Збий білки в піну, додай ягідне пюре і, продовжуючи збивати, тонким струмком влий сироп. Збивай суфле ще трохи, виклади у форму і відправь на 3-4 години в холодильник.
5. Шоколадний пудинг із агар-агаром
Спробуй приготувати пудинг із різними видами шоколаду.
Тобі знадобиться: 80-100 г шоколаду, 120 мл молока, 50 мл жирних вершків, 2 яєчні жовтки, 50 г цукру, 3 г агар-агару, 1 щіпка солі.
Зараз читають:12 найсмачніших рецептів креветок у вершковому соусі
Приготування: Віночком змішай вершки, молоко, жовтки, цукор та сіль. Доведи до кипіння на середньому вогні, постійно помішуючи і додай агар-агар. Проварити 1 хвилину і зали цією сумішшю подрібнений шоколад. Перебий все блендером до однорідності. Розлий суміш по келихах і залиши пудинг до застигання.
6. Чізкейк із сиру на агар-агарі
Швидкий рецепт чізкейку без випічки та з доступних продуктів.
Тобі знадобиться: 380 г пісочного печива, 180 г вершкового масла|мастила|, 400 г сиру, 350 г 15% сметани, 200 мл молока, 150 г коричневого цукру, 2 ст.л. агар-агару.
Блендером подрібни печиво, змішай його з розтопленим маслом і утрамбуй основу у форму. Відправ у морозилку.
Розімні або збий сир зі сметаною до однорідності. Молоко з цукром та агар-агаром доведи до кипіння і провари 1 хвилину. Вилий сироп у сир, швидко перемішай і виклади цей шар на основу з печива. Забери чізкейк у холодильник до застигання.
7. Панна-котта на агар-агарі
У класичний рецепт іде желатин, але можна легко приготувати десерт і так.
Тобі знадобиться: 720 мл молока, 240 мл 33% вершків, 60 г цукру, 2 ч.л. ванільного екстракту, 1 ч.л. агар-агару.
Змішай всі інгредієнти за допомогою віночка. Доведи їх до кипіння на середньому вогні, постійно помішуючи, і потім ще 15 хвилин вари на слабкому вогні. Дай суміші трохи охолонути, розлий формами і прибери в холодильник.
8. Вишневе варення з агар-агаром
Готове варення виходить дуже густим та желеподібним.
Тобі знадобиться: 500 г вишні без кісточок, 250 г цукру, 1 ч.л. агар-агару, 1 ст.л. води.
Приготування: Засип вишню цукром, доведи до кипіння і проварити 20 хвилин на слабкому вогні, помішуючи. Розведи агар-агар у теплій воді, додай до вишні, перемішай і проварити ще 3 хвилини. Закатай варення у стерилізовані банки.
9. Сирно-шоколадний мус
Можливо як десертом, так і солодким сніданком.
Тобі знадобиться: 250 г сиру, 1 ч.л. агар-агару, 100 мл молока, 200 мл води, 3 ст.л. цукру, 200 г сметани, 100 г шоколаду.
Блендером перебий сметану, сир і цукор. Нагрій молоко майже до кипіння, залий подрібнений шоколад і перемішай до розчинення. Змішай цю суміш із сирною. Окремо залий агар-агар водою, доведи до кипіння і проварити 3-5 хвилин, помішуючи. Влий його в сир і теж перемішай. Розлий по формах і прибери десерт в холодильник або залиш застигати при кімнатній температурі.
10. Пісна квасоляна ковбаса
Незвичайна закуска для любителів веганської кухні.
Тобі знадобиться: 1 склянка квасолі, 2,5 склянки води, 1,5 ст. олії, 1 буряк, 1 ч.л. солі, 1 ч. л. агар-агару, спеції.
Приготування: Замочіть квасолю на ніч, залийте чистою водою і відваріть до готовності. Замочіть агар-агар у невеликій кількості квасолевого відвару. Натрій буряк на великій тертці і відправ його в блендер з квасолею, спеціями та агаром. Зби масу до однорідності, перелий у пакет, надай йому форму ковбаси і відправ у холодильник до застигання. Після чого прибери пакет і наріж готову пісну ковбасу порційними скибочками.
11. Абрикосовий джем із агар-агаром
Цей джем навіть не потрібно довго виварювати до густини.
Тобі знадобиться: 1 кг абрикосів, 500 г цукру, 50 мл води, 5 г агар-агару.
Зараз читають:Джем із білої смородини: 12 легких рецептів на будь-який смак
Приготування: Видалити з абрикосів кісточки, засип половинки цукром і залиш на пару годин або на ніч. Доведи до кипіння і проварити 10 хвилин на слабкому вогні. Блендером перебий джем до однорідності, знову доведи до кипіння і вари ще 10 хвилин. Розведи агар-агар у воді за інструкцією на упаковці, влий до абрикосів і проварити ще 5 хвилин. Закатай джем у стерилізовані банки.
12. Сир із кеш'ю
Оригінальна веганська альтернатива звичайному сиру і готується дуже просто.
Тобі знадобиться: 250 г кеш'ю, 100 г олії, 25 мл лимонного соку, 20-30 г агар-агару, 400 мл води, 20 г сушеної цибулі, спеції, сіль.
Залий кешью водою і залиш на ніч. Після чого злий воду, відправ у блендер і додай спеції, лимонний сік, олію та ще 200 мл води. Перебий все до однорідності. Залий агар-агар ще 200 мл води, доведи до кипіння і проварити 2 хвилини на слабкому вогні, помішуючи. Додай агар до горіхів і ще раз все збий. Вилий масу у відповідну форму і залиш у холодильнику до застигання.
13. Томатний джем
Ідеально підійде до м'яса та основних страв замість соусу.
Тобі знадобиться: 700 г помідорів, 6 зубчиків часнику, 1/2 перцю чилі, 1 склянка цукру, 70 мл оцту, 1 ч.л. солі, 1 ч. л. агар-агару, 0,5 ч.л. насіння гірчиці, спеції.
Приготування: Поклади перець чилі та спеції в мішечок з марлі, щоб потім прибрати всі разом. Очисти помідори, довільно наріж їх і додай цукор, сіль, оцет та спеції. Туди ж додай часник, доведи до кипіння і вари півгодини на слабкому вогні. Забери мішечок зі спеціями і перебий все до однорідності у блендері. Додай агар-агар, добре перемішай і провари ще 1-2 хвилини. Розлий джем по стерилізованих банках.
14. Яблучний соус на агар-агарі
Цікавий яблучно-гірчичний соус, який точно урізноманітнить твій раціон.
Тобі знадобиться: 1 кг яблук, 300 г цукру, 200 мл води, 50 г дижонської гірчиці, 200 мл білого винного оцту, 2 г агар-агару, спеції.
Розведи агар-агар у воді за інструкцією, додай цукор і оцет, доведи до кипіння і 1 хвилину проварити. Очисти і дрібно наріж яблука, виклади їх у сироп і вари ще півгодини на слабкому вогні. Додай гірчицю та спеції, перемішай, провари соус ще 1 хвилину і розклади по стерилізованих банках.
15. Яблучне повидло з агар-агаром
За таким самим принципом можна приготувати повидло з будь-яких фруктів та ягід.
Тобі знадобиться: 1,5 кг яблук, 600 г цукру, 1 ч.л. агар-агару, 1/2 лимона.
Очисти яблука, наріж їх кубиком, полів лимонним соком і засип цукром. Залиш на пару годин або на ніч, після чого доведи до кипіння і проварити півгодини на слабкому вогні.
Відклади трохи повидла, додай до нього агар-агар, доведи до кипіння і проварити 2 хвилини. Поверни цю заготівлю до основної маси, перемішай і проварю повидло ще 5 хвилин. Закатай його до стерилізованих банків.
16. Холодець на агар-агарі
Цей холодець точно загусне навіть на простому курячому бульйоні.
Тобі знадобиться: 1,5 кг курячих стегон і крил, 2 л води, 15-20 г агар-агару, 2 цибулини, 2 моркви, 1 пучок зелені, 3 зубчики часнику, по 2-4 ст.л кукурудзи та зеленого горошку, 2 ч. л. солі, 10 горошин чорного перцю, 3 лаврові листи.
Зараз читають:25 найсмачніших начинок для вареників
Залий курку водою і доведи до кипіння. Додай 2 цибулини, моркву, перець, лавровий лист, стебла зелені та інші добавки на смак. Вари бульйон 1 годину на мінімальному вогні під кришкою. Забери овочі та спеції, проціди бульйон і додай до нього сіль та пропущений через прес часник.
Наріж курку і варену моркву на холодець. Відміряй кількість агар-агару – по 5-7 г на 500 мл бульйону. Розведи його в склянці теплого бульйону та залиш на 15 хвилин. Влий в основну масу бульйону і проварити на слабкому вогні до розчинення, помішуючи.
Розклади у форми курку, моркву, горошок, кукурудзу і зелень. Залий все бульйоном, дай охолонути і прибери холодець у холодильник.
17. Домашнє морозиво з агар-агаром
Тут не потрібні яйця – тільки вершки та цукрова пудра.
Тобі знадобиться: 500 мл 20% вершків, 1 ч.л. агар-агару, 7 ст.л. цукрової пудри.
Приготування: Розмішай агар-агар у 100 мл вершків і залиш на півгодини. Додай цукрову пудру та нагрій до розчинення, але не доводячи до кипіння. Додай вершки, що залишилися, і прибери заготівлю на ніч в холодильник. Зби масу блендером, переклади в ємність для заморозки і відправ у морозилку. Кожні півгодини перемішуй морозиво – і так 4-5 разів до застигання.
18. Гарбузовий десерт із агар-агаром
Корисний сезонний десерт для всіх шанувальників гарбуза.
Тобі знадобиться: 400 г гарбуза, 2-3 ч.л. агар-агару, підсолоджувач.
Приготування: Дрібно наріж гарбуз, залий його водою і відвари 30 хвилин до м'якості. Злий воду і відправь гарбуз у блендер. Розведи агар-агар із підсолоджувачем у 300 мл води за інструкцією на упаковці. Влий до гарбуза і перебий все до однорідності. Розлий десерт за формами і дай йому застигнути.
19. Веганський кокосовий торт
Пісний торт, що нагадує чізкейк і готується за схожим принципом.
Тобі знадобиться: 220 г кокосової стружки, 350 г фініків, 1 ст. олії, 4-5 ч.л. агар-агару, 150 мл води, замінник цукру, ванілін, 800 мл кокосового молока, 150 мл лимонного соку або фруктового пюре, цедра 2 лимонів.
За допомогою блендера подрібни фініки без кісточок з кокосовою стружкою та олією. Утрамбуй основу у форму та прибери її в холодильник на 15 хвилин, а потім відправь на 10-15 хвилин у духовку при 180 градусах.
Розведи агар-агар у воді за інструкцією. Міксером зби кокосове молоко з фруктовим соком або пюре. Продовжуючи збивати, влий агар. Додай ваніль, підсолоджувач та цедру до смаку. Знов збий і залиш суміш на кілька хвилин. Як тільки вона почне трохи густіти, вили її на основу і прибери торт в холодильник на 3-4 години.
20. Сметанне желе з бананом
За бажанням, додай до нього інші фрукти, ягоди або подрібнене печиво на власний розсуд.
Тобі знадобиться: 10 г агар-агару, 3 ст.л. цукрової пудри, 400 г сметани, 1 банан.
Приготування: Залий агар-агар 50 мл води на півгодини. Міксером збий сметану з цукровою пудрою. Нагрій воду з агаром до розчинення, влий у сметану і перемішай. Додай нарізані банани, виклади масу у формочки і відправ у холодильник.
Джерело: dietcenter.com.ua