Весною квітуча ірга дивує медовим ароматом, а в липні вже щедро ділиться врожаєм. Із цих маленьких темно-фіолетових плодів варять корисні заготівлі на зиму. Сьогодні поговоримо про варення з ірги. Розповідаємо 20 чудових рецептів!
Зміст
1. Варення з ірги через м'ясорубку
Кришки також важливо стерилізувати, як і банки.
Тобі знадобиться: 2 кг ірги, 800 г цукру.
Підготовлену іргу пропусти через м'ясорубку . Додай цукор, перемішай і залиши на 20-30 хвилин. Проварити 15 хвилин, розклади варення по чистих банках і закатай.
2. Варення з ірги за 5 хвилин
Відмінний спосіб швидко зварити смачне варення на зиму.
Тобі знадобиться: 1 кг ірги, 500 г цукру.
Приготування: Іргу промий, залий окропом і залиш під кришкою на 2-3 хвилини. Відкинь ягоди на друшляк і залиш стікати. Засип іргу цукром і прибери убік на 2-3 години. Постав на повільний вогонь, прокип'яти варення 5 хвилин, розкладіть у підготовлену тару і заходьте.
3. Варення з ірги з чорною смородиною
Ягоди попередньо перебери та очисти від сухих хвостиків.
Тобі знадобиться: 1 кг ірги, 1 кг чорної смородини, 1 кг цукру.
Іргу промий , залий окропом і накрий кришкою на 2 хвилини. Відкинь ягоди на друшляк і залиш стікати. Додай цукор, чорну смородину та прибери убік на 1 годину. Проварити двічі по 5 хвилин, роблячи перерву до повного остигання. Гаряче варення розклади по чистим сухим банкам і заходьте.
4. Варення з ірги з лимонною кислотою
Готувати можна із свіжої чи замороженої ірги.
Зараз читають:20 простих рецептів соусу до м'яса з|із| червоної смородини на зиму
Тобі знадобиться: 3 кг ірги, 1 кг цукру, лимонна кислота на кінчику ножа.
Промиту іргу засип цукром і прибери на 2-3 години, щоб з'явився сік. Постав каструлю з ягодами на вогонь, проварити 5 хвилин і прибери убік остигати. Додай лимонну кислоту, прокип'ятіть варення ще 5-7 хвилин, розклади по банках і закатай.
5. Ірга, перетерта з цукром без варіння
Варення в банках присип шаром цукру.
Тобі знадобиться: 1 кг ірги, 1 кг цукру, лимонна кислота на кінчику ножа.
Іргу промий і ретельно обсуши. Подрібни ягоди в блендері, додай цукор, лимонну кислоту та перемішай. Розклади по чистих сухих банках, щільно закрий кришками і прибери на зберігання холодильник.
6. Варення з ірги з желатином
З листовим желатином працювати у рази зручніше.
Тобі знадобиться: 2 кг ірги, 1 кг цукру, лимонна кислота на кінчику ножа, 25 г желатину, 150 мл кип'яченої води.
Приготування: Желатин залий водою і прибери убік на 15 хвилин. Іргу перебери, промий і подрібни в блендері. Додай цукор, лимонну кислоту та прокип'яті 5-7 хвилин. Зніміть каструлю з вогню, злегка остудіть, додай желатинову заготовку і перемішай. Розклади варення по стерилізованих банках і закатай.
7. Густе варення з ірги з пектином
Гаряче варення викладай у банки невеликими порціями.
Тобі знадобиться: 1 кг ірги, 500 г цукру, 10 г пектину.
Приготування: Підготовлену іргу засип половиною цукру і залиш на 2-3 години. Провари на повільному вогні 20 хвилин, додай цукор, що залишився, змішаний з пектином, і вари ще 10 хвилин. Наповни гарячим варенням стерилізовані банки, закатай і переверни вгору дном.
8. Варення з ірги з перцем та лимоном
Незвичайне поєднання цитрусового аромату, солодких ягід та гостроти чорного перцю.
Тобі знадобиться: 2 кг ірги, 1 лимон, 1 кг цукру, мелений чорний перець на кінчику ножа.
Приготування: Лимон розріж навпіл і видави сік. Змішай промиту іргу, цукор, сік лимона та вари 15 хвилин на повільному вогні. Всип мелений перець, перемішай і через 2 хвилини розклади в підготовлені банки. Закатай варення і укутай його на добу товстим рушником.
9. Варення з ірги без цукру
Спеціально для тих, хто стежить за фігурою!
Тобі знадобиться: 1 кг ірги, 1 склянка води.
Приготування: Підготовлену іргу переклади в каструлю з товстим дном, залий водою та прокип'яті 30 хвилин. Наповни гарячим варенням стерилізовані банки, заходь і залиш на добу в теплому місці.
Зараз читають:15 найкращих рецептів курячих крилець з картоплею в духовці
10. Варення з ірги з яблуками
Промий подрібнені яблука підсоленою водою, і вони не потемніють.
Тобі знадобиться: 2 кг ірги, 1 кг яблук, 1,5 кг цукру, 0,5 ч.л. лимонної кислоти.
Яблука очисти від насіння, подрібни і змішай з підготовленою іргою. Засип цукром і залиште на 2-3 години при кімнатній температурі. Проварити 10 хвилин, вимкни і прибери убік остигати. Постав каструлю на вогонь, додай лимонну кислоту і кип'ятіть ще 5 хвилин. Розклади варення в підготовлену тару і закатай.
11. Варення з ірги з медом
Таке варення слід зберігати у прохолодному місці.
Тобі знадобиться: 1 кг ірги, 500 г рідкого меду, 1 л води.
Приготування: Промиту іргу залий водою і проварити 30 хвилин. Зніми каструлю з вогню, остуди, додай мед і перемішай. Розклади варення по стерилізованих банках і закатай.
12. Варення з ірги з лимонами
Лимонного соку має вийти приблизно 120 мл.
Тобі знадобиться: 1 кг ірги, 2 лимони, 1 кг цукру.
Приготування: Лимони розріж навпіл і видави сік. Іргу залий окропом і накрий кришкою на 20 хвилин. Злий воду, додай цукор і провари 10 хвилин. Подрібніть масу занурювальним блендером, додай лимонний сік і провари ще 5 хвилин. Розклади гаряче варення по чистих сухих банках, закочуй і закутай на добу теплим рушником.
13. Варення з ірги з журавлиною
В одній ложечці таких ласощів міститься ударна доза вітамінів.
Тобі знадобиться: 1 кг ірги, 500 г журавлини, 1 кг цукру, 200 мл води.
Іргу пропусти через м'ясорубку, додай цукор , воду і журавлину. Проварити 15 хвилин, розклади в підготовлену тару і заходьте.
14. Варення з ірги з вишнею
Не відходь далеко від плити, в перші хвилини утворюється багато піни.
Тобі знадобиться: 2 кг ірги, 1 кг вишні, 1 кг цукру, лимонна кислота на кінчику ножа.
Вишню очисти від кісточок, додай іргу, цукор і залиш на 2-3 години, щоб ягоди дали сік. Проварити 15 хвилин, зніми з вогню та остуди. Додай лимонну кислоту, проваріть варення ще 10 хвилин і закатай.
15. Варення з малини, ірги та чорної смородини
Кількість цукру можна зменшити за бажання.
Тобі знадобиться: 1 кг малини, 1 кг ірги, 1 кг чорної смородини, 2 кг цукру, 0,5 ч.л. лимонної кислоти.
Зараз читають:20 найкращих закусок з креветками на святковий стіл
Промиті ягоди пропусти через м'ясорубку, змішай з цукром і провари 20 хвилин. Зніми з вогню та остуди. Додай лимонну кислоту, проварити 5 хвилин і розклади в підготовлену тару. Закатай, переверни банки вгору дном і закутай на добу товстим рушником.
16. Варення з ірги з виноградом
Підійде будь-який сорт винограду.
Вам знадобиться: 2 кг ірги, 1 кг винограду, 1 кг цукру, сік половини лимона, 1 л води.
Приготування: Виноград залий окропом, проварити 5 хвилин, відкинь на друшляк, остуди і протріть через сито. Отримане пюре змішай з іргою та цукром. Проварити 15 хвилин і прибери убік остигати. Знову доведи до кипіння, додай лимонний сік, прокип'ятіть 5 хвилин і закатай.
17. Варення з ирги, аґрусу та вишні
Не варто варити за раз більше 5 кг варення, від цього найчастіше страждає якість.
Тобі знадобиться: 2 кг ірги, 1 кг аґрусу, 1 кг вишні, 2 кг цукрового піску, лимонна кислота на кінчику ножа.
Приготування: Вишню очисти від кісточок, додай іргу та аґрус. Засип цукром і залиште на 2-3 години, щоб ягоди дали сік. Проварити двічі по 10 хвилин. Під час останнього варіння додай лимонну кислоту. Наповни гарячим варенням чисті банки, заходь і залиш на добу в теплі.
18. Варення з ірги та жимолості з лимонною кислотою
Поетапне проварювання дозволяє досягти ідеальної консистенції.
Тобі знадобиться: 2 кг ірги, 1 кг жимолості, 1 кг цукру, 0,5 ч.л. лимонної кислоти.
Іргу і жимолість помісти в каструлю з товстим дном і засип цукром на 2 години. Проварити двічі по 10 хвилин. При останньому варінні додай лимонну кислоту. Розклади гаряче варення по чистим сухим банкам і заходьте.
19. Варення з ірги, аґрусу та апельсинів
Таке варення точно сподобається всім домочадцям!
Тобі знадобиться: 2 кг ірги, 1 кг аґрусу, 3 апельсини, 2 кг цукру.
Приготування: Пропусти через м'ясорубку іргу, аґрус та очищений апельсин. Додай цукор, перемішай і проварити 15 хвилин на повільному вогні. Розклади гаряче варення в чисті сухі банки, закатай і переверни вгору дном.
20. Варення з ірги в мультиварці
Готувати можна в режимах Гасіння, Варення або Каша.
Тобі знадобиться: 2 кг ірги, 1 кг цукру, 150 мл води.
Іргу промий , помісти в чашу мультиварки і засип цукром. Додайте воду, закрийте кришку і встановіть на 1 годину режим «Каша». Після звукового сигналу розклади варення по чистих банках і закатай.
Джерело: dietcenter.com.ua