20 незрівнянних рецептів варення з ірги

Весною квітуча ірга дивує медовим ароматом, а в липні вже щедро ділиться врожаєм. Із цих маленьких темно-фіолетових плодів варять корисні заготівлі на зиму. Сьогодні поговоримо про варення з ірги. Розповідаємо 20 чудових рецептів!

Зміст

  • 1. Варення з ірги через м'ясорубку
  • 2. Варення з ірги за 5 хвилин
  • 3. Варення з ірги з чорною смородиною
  • 4. Варення з ірги з лимонною кислотою
  • 5. Ірга, перетерта з цукром без варіння
  • 6. Варення з ірги з желатином
  • 7. Густе варення з ірги з пектином
  • 8. Варення з ірги з перцем та лимоном
  • 9. Варення з ірги без цукру
  • 10. Варення з ірги з яблуками
  • 11. Варення з ірги з медом
  • 12. Варення з ірги з лимонами
  • 13. Варення з ірги з журавлиною
  • 14. Варення з ірги з вишнею
  • 15. Варення з малини, ірги та чорної смородини
  • 16. Варення з ірги з виноградом
  • 17. Варення з ирги, аґрусу та вишні
  • 18. Варення з ірги та жимолості з лимонною кислотою
  • 19. Варення з ірги, аґрусу та апельсинів
  • 20. Варення з ірги в мультиварці
  • 1. Варення з ірги через м'ясорубку

    Кришки також важливо стерилізувати, як і банки.

    Тобі знадобиться: 2 кг ірги, 800 г цукру.

    Підготовлену іргу пропусти через м'ясорубку . Додай цукор, перемішай і залиши на 20-30 хвилин. Проварити 15 хвилин, розклади варення по чистих банках і закатай.

    2. Варення з ірги за 5 хвилин

    Відмінний спосіб швидко зварити смачне варення на зиму.

    Тобі знадобиться: 1 кг ірги, 500 г цукру.

    Приготування: Іргу промий, залий окропом і залиш під кришкою на 2-3 хвилини. Відкинь ягоди на друшляк і залиш стікати. Засип іргу цукром і прибери убік на 2-3 години. Постав на повільний вогонь, прокип'яти варення 5 хвилин, розкладіть у підготовлену тару і заходьте.

    3. Варення з ірги з чорною смородиною

    Ягоди попередньо перебери та очисти від сухих хвостиків.

    Тобі знадобиться: 1 кг ірги, 1 кг чорної смородини, 1 кг цукру.

    Іргу промий , залий окропом і накрий кришкою на 2 хвилини. Відкинь ягоди на друшляк і залиш стікати. Додай цукор, чорну смородину та прибери убік на 1 годину. Проварити двічі по 5 хвилин, роблячи перерву до повного остигання. Гаряче варення розклади по чистим сухим банкам і заходьте.

    4. Варення з ірги з лимонною кислотою

    Готувати можна із свіжої чи замороженої ірги.

    Зараз читають:20 простих рецептів соусу до м'яса з|із| червоної смородини на зиму

    Тобі знадобиться: 3 кг ірги, 1 кг цукру, лимонна кислота на кінчику ножа.

    Промиту іргу засип цукром і прибери на 2-3 години, щоб з'явився сік. Постав каструлю з ягодами на вогонь, проварити 5 хвилин і прибери убік остигати. Додай лимонну кислоту, прокип'ятіть варення ще 5-7 хвилин, розклади по банках і закатай.

    5. Ірга, перетерта з цукром без варіння

    Варення в банках присип шаром цукру.

    Тобі знадобиться: 1 кг ірги, 1 кг цукру, лимонна кислота на кінчику ножа.

    Іргу промий і ретельно обсуши. Подрібни ягоди в блендері, додай цукор, лимонну кислоту та перемішай. Розклади по чистих сухих банках, щільно закрий кришками і прибери на зберігання холодильник.

    6. Варення з ірги з желатином

    З листовим желатином працювати у рази зручніше.

    Тобі знадобиться: 2 кг ірги, 1 кг цукру, лимонна кислота на кінчику ножа, 25 г желатину, 150 мл кип'яченої води.

    Приготування: Желатин залий водою і прибери убік на 15 хвилин. Іргу перебери, промий і подрібни в блендері. Додай цукор, лимонну кислоту та прокип'яті 5-7 хвилин. Зніміть каструлю з вогню, злегка остудіть, додай желатинову заготовку і перемішай. Розклади варення по стерилізованих банках і закатай.

    7. Густе варення з ірги з пектином

    Гаряче варення викладай у банки невеликими порціями.

    Тобі знадобиться: 1 кг ірги, 500 г цукру, 10 г пектину.

    Приготування: Підготовлену іргу засип половиною цукру і залиш на 2-3 години. Провари на повільному вогні 20 хвилин, додай цукор, що залишився, змішаний з пектином, і вари ще 10 хвилин. Наповни гарячим варенням стерилізовані банки, закатай і переверни вгору дном.

    8. Варення з ірги з перцем та лимоном

    Незвичайне поєднання цитрусового аромату, солодких ягід та гостроти чорного перцю.

    Тобі знадобиться: 2 кг ірги, 1 лимон, 1 кг цукру, мелений чорний перець на кінчику ножа.

    Приготування: Лимон розріж навпіл і видави сік. Змішай промиту іргу, цукор, сік лимона та вари 15 хвилин на повільному вогні. Всип мелений перець, перемішай і через 2 хвилини розклади в підготовлені банки. Закатай варення і укутай його на добу товстим рушником.

    9. Варення з ірги без цукру

    Спеціально для тих, хто стежить за фігурою!

    Тобі знадобиться: 1 кг ірги, 1 склянка води.

    Приготування: Підготовлену іргу переклади в каструлю з товстим дном, залий водою та прокип'яті 30 хвилин. Наповни гарячим варенням стерилізовані банки, заходь і залиш на добу в теплому місці.

    Зараз читають:15 найкращих рецептів курячих крилець з картоплею в духовці

    10. Варення з ірги з яблуками

    Промий подрібнені яблука підсоленою водою, і вони не потемніють.

    Тобі знадобиться: 2 кг ірги, 1 кг яблук, 1,5 кг цукру, 0,5 ч.л. лимонної кислоти.

    Яблука очисти від насіння, подрібни і змішай з підготовленою іргою. Засип цукром і залиште на 2-3 години при кімнатній температурі. Проварити 10 хвилин, вимкни і прибери убік остигати. Постав каструлю на вогонь, додай лимонну кислоту і кип'ятіть ще 5 хвилин. Розклади варення в підготовлену тару і закатай.

    11. Варення з ірги з медом

    Таке варення слід зберігати у прохолодному місці.

    Тобі знадобиться: 1 кг ірги, 500 г рідкого меду, 1 л води.

    Приготування: Промиту іргу залий водою і проварити 30 хвилин. Зніми каструлю з вогню, остуди, додай мед і перемішай. Розклади варення по стерилізованих банках і закатай.

    12. Варення з ірги з лимонами

    Лимонного соку має вийти приблизно 120 мл.

    Тобі знадобиться: 1 кг ірги, 2 лимони, 1 кг цукру.

    Приготування: Лимони розріж навпіл і видави сік. Іргу залий окропом і накрий кришкою на 20 хвилин. Злий воду, додай цукор і провари 10 хвилин. Подрібніть масу занурювальним блендером, додай лимонний сік і провари ще 5 хвилин. Розклади гаряче варення по чистих сухих банках, закочуй і закутай на добу теплим рушником.

    13. Варення з ірги з журавлиною

    В одній ложечці таких ласощів міститься ударна доза вітамінів.

    Тобі знадобиться: 1 кг ірги, 500 г журавлини, 1 кг цукру, 200 мл води.

    Іргу пропусти через м'ясорубку, додай цукор , воду і журавлину. Проварити 15 хвилин, розклади в підготовлену тару і заходьте.

    14. Варення з ірги з вишнею

    Не відходь далеко від плити, в перші хвилини утворюється багато піни.

    Тобі знадобиться: 2 кг ірги, 1 кг вишні, 1 кг цукру, лимонна кислота на кінчику ножа.

    Вишню очисти від кісточок, додай іргу, цукор і залиш на 2-3 години, щоб ягоди дали сік. Проварити 15 хвилин, зніми з вогню та остуди. Додай лимонну кислоту, проваріть варення ще 10 хвилин і закатай.

    15. Варення з малини, ірги та чорної смородини

    Кількість цукру можна зменшити за бажання.

    Тобі знадобиться: 1 кг малини, 1 кг ірги, 1 кг чорної смородини, 2 кг цукру, 0,5 ч.л. лимонної кислоти.

    Зараз читають:20 найкращих закусок з креветками на святковий стіл

    Промиті ягоди пропусти через м'ясорубку, змішай з цукром і провари 20 хвилин. Зніми з вогню та остуди. Додай лимонну кислоту, проварити 5 хвилин і розклади в підготовлену тару. Закатай, переверни банки вгору дном і закутай на добу товстим рушником.

    16. Варення з ірги з виноградом

    Підійде будь-який сорт винограду.

    Вам знадобиться: 2 кг ірги, 1 кг винограду, 1 кг цукру, сік половини лимона, 1 л води.

    Приготування: Виноград залий окропом, проварити 5 хвилин, відкинь на друшляк, остуди і протріть через сито. Отримане пюре змішай з іргою та цукром. Проварити 15 хвилин і прибери убік остигати. Знову доведи до кипіння, додай лимонний сік, прокип'ятіть 5 хвилин і закатай.

    17. Варення з ирги, аґрусу та вишні

    Не варто варити за раз більше 5 кг варення, від цього найчастіше страждає якість.

    Тобі знадобиться: 2 кг ірги, 1 кг аґрусу, 1 кг вишні, 2 кг цукрового піску, лимонна кислота на кінчику ножа.

    Приготування: Вишню очисти від кісточок, додай іргу та аґрус. Засип цукром і залиште на 2-3 години, щоб ягоди дали сік. Проварити двічі по 10 хвилин. Під час останнього варіння додай лимонну кислоту. Наповни гарячим варенням чисті банки, заходь і залиш на добу в теплі.

    18. Варення з ірги та жимолості з лимонною кислотою

    Поетапне проварювання дозволяє досягти ідеальної консистенції.

    Тобі знадобиться: 2 кг ірги, 1 кг жимолості, 1 кг цукру, 0,5 ч.л. лимонної кислоти.

    Іргу і жимолість помісти в каструлю з товстим дном і засип цукром на 2 години. Проварити двічі по 10 хвилин. При останньому варінні додай лимонну кислоту. Розклади гаряче варення по чистим сухим банкам і заходьте.

    19. Варення з ірги, аґрусу та апельсинів

    Таке варення точно сподобається всім домочадцям!

    Тобі знадобиться: 2 кг ірги, 1 кг аґрусу, 3 апельсини, 2 кг цукру.

    Приготування: Пропусти через м'ясорубку іргу, аґрус та очищений апельсин. Додай цукор, перемішай і проварити 15 хвилин на повільному вогні. Розклади гаряче варення в чисті сухі банки, закатай і переверни вгору дном.

    20. Варення з ірги в мультиварці

    Готувати можна в режимах Гасіння, Варення або Каша.

    Тобі знадобиться: 2 кг ірги, 1 кг цукру, 150 мл води.

    Іргу промий , помісти в чашу мультиварки і засип цукром. Додайте воду, закрийте кришку і встановіть на 1 годину режим «Каша». Після звукового сигналу розклади варення по чистих банках і закатай.

    Джерело: dietcenter.com.ua

    No votes yet.
    Please wait...

    Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *