20 найсмачніших закусок із баклажанів на зиму

Усі люблять баклажани за їх неповторний смак, користь та універсальність. Вони гарні у найрізноманітніших стравах – смажені, тушковані, запечені. І навіть у вигляді закусок на зиму. Тим більше, що тут так багато різноманітних рецептів, що можна розгубитись. Зібрали 20 найкращих із них в одній добірці!

Зміст

  • 1. Ікра з баклажанів на зиму
  • 2. «Тіщина мова» з баклажанів на зиму
  • 3. Баклажани як гриби на зиму
  • 4. Баклажани з медом на зиму
  • 5. Баклажани по-корейськи на зиму
  • 6. Рулетики з баклажанів із овочами
  • 7. Гострі смажені баклажани «Вогник» на зиму
  • 8. Лечо з баклажанів на зиму
  • 9. Баклажани з часником та зеленню на зиму
  • 10. Солоні фаршировані баклажани на зиму
  • 11. Ікра з баклажанів та кабачків на зиму
  • 12. Грузинська закуска з баклажанів на зиму
  • 13. Баклажани з квасолею на зиму
  • 14. Язички з баклажанів
  • 15. Мариновані баклажани цілком
  • 16. Баклажанна ікра з волоськими горіхами
  • 17. Овочева закуска з баклажанами
  • 18. Баклажани з огірками у томатному соусі на зиму
  • 19. Баклажани з капустою на зиму
  • 20. Закуска з баклажанів, яблук та буряків на зиму
  • 1. Ікра з баклажанів на зиму

    Баклажанна ікра миттєво стає зіркою будь-якого повсякденного чи святкового столу.

    Тобі знадобиться: 1 кг баклажанів, 1 кг помідорів, по 300 г моркви, цибулі та болгарського перцю, 1 гострий перець, 4 зубчики часнику, 100 мл олії, 1 ст.л оцту, 1 ст.л. солі, 2 ст. цукру, спеції.

    Приготування: Розріж баклажани на великі шматки та запікання близько 20 хвилин до м'якості в духовці при 180 градусах. Подрібни цибулю та обидва види перцю, натрі моркву та обсмаж їх у маслі до м'якості. Пропусти помідори та часник через м'ясорубку, додай туди ж і протушкуй півгодини на слабкому вогні.

    Додай цукор, сіль та спеції, і потім подрібни всі овочі та м'якоть баклажанів за допомогою блендера або м'ясорубки. Доведи баклажанну ікру до кипіння, провари пару хвилин, влий оцет і закатай у стерилізовані банки.

    2. «Тіщина мова» з баклажанів на зиму

    Одна з найпопулярніших закусок із баклажанами, помідорами та болгарським перцем.

    Тобі знадобиться: 1 кг баклажанів, 1 кг помідорів, 4 болгарські перці, 1 головка часнику, 2 перці чилі, 4 ст.л. олії, 4 ст.л. цукру, 2 ст. солі, 2 ст. оцту, спеції.

    Пропусти помідори через м'ясорубку, доведи до кипіння і проварити 10 хвилин. Додай цукор, сіль, олію та спеції. Додай нарізані баклажани та провари ще 10 хвилин. Потім додай нарізаний перець і продовжуй варити 5-7 хвилин. Наприкінці додай чилі і часник, ще через 5 хвилин – оцет, і закатай заготівлю до підготовлених банків.

    3. Баклажани як гриби на зиму

    Цікава закуска, яка нікого не залишить байдужим.

    Тобі знадобиться: 2 кг баклажанів, 10 зубчиків часнику, 2,5 л води, 1/2 пучка кропу, 4 ст. солі, 50 г цукру, 70 мл оцту, 50 мл олії.

    Приготування: Закип'яти воду із сіллю, цукром та оцтом. Виклади туди нарізані баклажани та провари 7-10 хвилин. Додай подрібнений часник і зелень, доведи заготовку до кипіння та розклади по стерилізованих банках. Влий у кожну по ложці гарячої олії і закатай.

    4. Баклажани з медом на зиму

    Досить легко готується, а виходить дуже оригінально.

    Тобі знадобиться: 1,5 кг баклажанів, 2 ч.л. солі, 5 ст. винного оцту, по 1 ст. насіння коріандру та гірчиці, 3 бутони гвоздики, 4 зубчики часнику, 4 лаврові листки, 1 фіолетова цибулина, 150 мл меду, 3 гострих перцю, 400 мл оливкової олії.

    Зараз читають:15 найкращих способів приготувати пастилу з малини

    Приготування: Наріж баклажани кружальцями та запікання в духовці на пергаменті 15-20 хвилин при 200 градусах. Подрібни цибулю, часник і гострий перець, злегка обсмаж їх у невеликій кількості олії та додай туди всі спеції.

    Олію з медом, оцтом і сіллю доведи до кипіння. Виклади баклажани і цибульну засмажку в стерилізовані банки шарами, залий все киплячим маринадом і закатай.

    5. Баклажани по-корейськи на зиму

    Гострі, пікантні та смачні баклажани – для любителів корейських закусок.

    Тобі знадобиться: 1 кг баклажанів, по 500 г моркви та болгарського перцю, по 100 мл оцту та олії, 100 г цукру, 4 зубчики часнику, 1 ч.л. солі, спеції для корейської моркви.

    Очисти баклажани, наріж їх брусочками і обсмаж до рум'яності. Натрій моркву на корейській тертці, наріж перець соломкою, подрібни часник і змішай разом всі інгредієнти. Залиш заготовку на пару годин, потім щільно поклади в банки, простерилізуй ще 15-20 хвилин і закатай на зиму.

    6. Рулетики з баклажанів із овочами

    Приємний плюс цієї закуски в тому, що начинку для рулетиків можна міняти на свій смак.

    Тобі знадобиться: 1,5 кг баклажанів, 600 г помідорів, 400 г солодкого перцю, 1 кг моркви, 1 пучок петрушки, 1 голівка часнику, 500 мл олії.

    Приготування: Наріж баклажани тонкими слайсами та обсмаж у маслі з двох сторін. Помідори наріж часточками, натрій моркву, подрібни часник і петрушку, а перець наріж смужками.

    Довільно виклади все це на слайси баклажанів і зверни щільні рулетики. Уклади їх у чисті банки, залий гарячим маслом і простерилізуй ще 10-15 хвилин. Закатай кришками.

    7. Гострі смажені баклажани «Вогник» на зиму

    Гаряча закуска, яка особливо гарна до міцного алкоголю.

    Тобі знадобиться: 1 кг баклажанів, 50 г перцю чилі, 1 болгарський перець, 50 г часнику, по 1 ч.л. солі та цукру, 3 ст.л. оцту, 100 мл олії, 150 мл води.

    Приготування: Наріж баклажани кружальцями та обсмаж в маслі до м'якості з двох сторін. Інші інгредієнти – окремо збий у блендері. Виклади баклажани в банки шарами, перекладаючи їх гострим соусом. Залий соус, що залишився до верху, простерилізуй банки ще 10 хвилин і закатай.

    8. Лечо з баклажанів на зиму

    Можна подавати як закуску, а можна як повноцінний овочевий гарнір.

    Тобі знадобиться: 2 баклажани, 2 цибулини, 6 болгарських перців, 4 кг помідорів, по 2 ст.л. солі та цукру, 3 ст.л. олії, спеції.

    Приготування: Довільно наріж всі овочі. Баклажани обсмажити на олії до золотистості. Цибуля, перець та помідори протушкувати з ложкою олії та ложкою води близько 15 хвилин. Додай цукор, сіль та спеції, і потім ще 20 хвилин. Додай баклажани, протушкуй все разом ще трохи, і закатай лечо в стерилізовані банки.

    9. Баклажани з часником та зеленню на зиму

    Спробуй готувати їх із різними видами зелені – і завжди буде щось новеньке.

    Тобі знадобиться: 1,5 кг баклажанів, 80 мл олії, 60 мл оцту, 1,5 ст.л. солі, 2 ст. цукру, 1 пучок петрушки, по 1/2 пучка кінзи та кропу, 1 головка часнику.

    Приготування: Очисти і наріж баклажани, і проварити їх 5 хвилин у киплячій воді. Відкинь на друшляк і дай охолонути. Подрібніть часник і всю зелень, нагрійте масло до кипіння і змішайте всі інгредієнти разом. Щільно поклади заготівлю в банки, простерилізуй ще 20 хвилин і закатай кришками.

    Зараз читають:15 салатів з авокадо та огірком, які сподобаються всій родині

    10. Солоні фаршировані баклажани на зиму

    Готову заготовку зберігай у сухому та прохолодному місці.

    Тобі знадобиться: 1 кг баклажанів, 1 пучок зелені селери, 2 гострі перці, 3 зубчики часнику, по 1/2 пучка кропу та петрушки, спеції, 1,5 ст.л. солі.

    Зроби в баклажанах поздовжній надріз і відвари їх 10 хвилин в киплячій воді. Потім залиш на 20 хвилин у холодній воді і відкинь на друшляк. Закип'яти 4 склянки води з селерою, проварити 5 хвилин і процідити.

    Подрібни часник, гострий перець, кріп і петрушку, змішай із сіллю та спеціями, і нафаршируй баклажани цією сумішшю. Щільно поклади все в банку, залий відваром, закрий кришками і прибери в прохолодне місце.

    11. Ікра з баклажанів та кабачків на зиму

    Як зробити овочеву ікру ще смачнішою? Додати ще більше овочів!

    Тобі знадобиться: 450 г баклажанів, 500 г кабачків, 200 г моркви, 30 г часнику, 200 г цибулі, 100 г томатної пасти, 100 мл олії, 1 ст.л. оцту, сіль, цукор, спеції.

    Приготування: Довільно подрібни всі овочі. Обсмаж цибулю з морквою в олії, потім додай баклажани та кабачки, і смаж ще 10 хвилин. Додай томатну пасту і протушкуй всі 10-15 хвилин під кришкою. Додай тиск часник і спеції за смаком, і подрібни заготовку блендером. Знову доведи до кипіння, влий оцет і закатай ікру в банки.

    12. Грузинська закуска з баклажанів на зиму

    Ця пікантна закуска завжди розлітається зі столу насамперед!

    Тобі знадобиться: 1,2 кг баклажанів, 4 болгарські перці, 2 гострі перці, 1 головка часнику, 1 ст.л. цукру, 1 ч. л. солі, 80 мл оцту, 100 мл олії.

    Приготування: Наріж баклажани кубиком і обсмаж в маслі до рум'яності. Подрібни в блендері обидва види перцю та часник. Змішай всі інгредієнти разом, доведи заготовку до кипіння і проварити 15 хвилин. Закатай закуску у підготовлені стерилізовані банки.

    13. Баклажани з квасолею на зиму

    Ситний та приємний салат, який неодноразово виручить у потрібний момент.

    Тобі знадобиться: 2 кг баклажанів, 500 г квасолі, 1 кг помідорів, 200 г часнику, по 500 г цибулі, моркви та болгарського перцю, 1 склянка олії, 150 г цукру, 2 ст.л. солі, 100 мл оцту.

    Заздалегідь відвари квасолю до готовності. Пропусти помідори через м'ясорубку, додай олію, цукор і сіль, і провари 10 хвилин. Додай туди нарізані овочі та квасолю, і провари ще 15-20 хвилин. Додай подрібнений часник і оцет, і ще через 5 хвилин закатай салат у банки на зиму.

    14. Язички з баклажанів

    Баклажани обов'язково потрібно нарізати тонкими слайсами.

    Тобі знадобиться: 1 кг баклажанів, 1 кг помідорів, 1 головка часнику, 1 ст. солі, спеції.

    Приготування: Наріж баклажани тонкими смужками та обсмаж їх на сковороді до рум'яності. Наріж помідори кружальцями та подрібни часник. Загорни у кожен слайс баклажана по кружечку помідора, присипаного часником. Щільно поклади рулетики в банки і простерилізуй їх ще близько 40 хвилин.

    15. Мариновані баклажани цілком

    Для цього рецепту потрібно баклажани приблизно одного невеликого розміру.

    Тобі знадобиться: 2 кг баклажанів, 2 моркви, 1 головка часнику, 20 г кропу, 20 г петрушки, по 4 ст. солі та цукру, 1 ст.л. суміші перців горошком, 1 ч. л. гвоздики, 4 лаврові листи, 2 ч.л. насіння гірчиці, 200 мл оцту, 1,5 л води.

    Зараз читають:8 рецептів курячих ніжок у тесті для тих, хто любить смачно поїсти

    Приготування: Зріж у баклажанів кінчики, наколи овочі вилкою і відвари 5-6 хвилин у киплячій солоній воді. Відкинь їх на друшляк і залиш під пресом. Подрібни часник і зелень, наріж моркву слайсами і розклади все це по стерилізованих банках зі спеціями.

    Туди ж поклади баклажани. Закип'яти воду з сіллю та цукром, проварити пару хвилин, додати оцет і довести до повторного кипіння. Зали баклажани маринадом і закатай.

    16. Баклажанна ікра з волоськими горіхами

    Більш оригінальна варіація ікри для любителів різноманітності.

    Тобі знадобиться: 400 г баклажанів, 100 г моркви, 100 г цибулі, 100 г болгарського перцю, 150 г помідорів, 100 г волоських горіхів, 3 ст. соєвого соусу, 50 мл оливкової олії, спеції.

    Приготування: Наріжте баклажани кубиком, збризкайте маслом і відправте в духовку до м'якості при 200 градусах. Наріж кубиком всі інші овочі, додай їх до баклажанів, полів все соєвим соусом і відправь назад в духовку на 20-25 хвилин, іноді помішуючи. Пропусти все через м'ясорубку, додай спеції та рубані горіхи та закатай ікру у стерилізовані банки.

    17. Овочева закуска з баклажанами

    Готується так просто, що легко впорається навіть недосвідчений кулінар.

    Тобі знадобиться: 2 баклажани, 1 кабачок, 2 моркви, 2 помідори, 3 зубчики часнику, по 1 ч.л. солі та цукру, 50 мл рослинної олії, 2 ст.л. оцту, спеції.

    Приготування: Дрібно наріж кабачок, баклажани, морква, помідори та часник. Змішай разом всі інгредієнти, окрім оцту, доведи до кипіння та протушкуй півгодини. Влий оцет, перемішай і закатай закуску в стерилізовані банки.

    18. Баклажани з огірками у томатному соусі на зиму

    Легкий та смачний салат, від якого ти будеш у захваті.

    Тобі знадобиться: 500 г баклажанів, 500 г огірків, 500 г помідорів, 200 г цибулі, 50 г цукру, 25 г солі, 100 мл олії, 40 мл оцту.

    Приготування: Пропусти помідори через м'ясорубку, а решту інгредієнтів – довільно наріж. У томат додай олію, оцет, сіль і цукор, і доведи до кипіння. Виклади туди овочі, протушкуй всі 40 хвилин і закатай закуску в підготовлені банки.

    19. Баклажани з капустою на зиму

    Просто, апетитно та готується з найдоступніших інгредієнтів. А що ще потрібно?

    Тобі знадобиться: 1 кг баклажанів, 1 кг капусти, 300 г моркви, 1 головка часнику, 1 ст. суміші перців горошком, 1,5 ст. солі, 1/2 склянки оцту, спеції.

    Приготування: Відварити баклажани 5-7 хвилин у киплячій воді, відкинь на друшляк, придави вантажем і дай їм стекти. Тонко нашаткуй капусту і моркву, подрібни часник, наріж баклажани і додай всі спеції. Влий оцет, залиш заготівлю на 1 годину, потім щільно поклади в банки і простерилізуй ще 20 хвилин.

    20. Закуска з баклажанів, яблук та буряків на зиму

    Оригінальна заготовка з легким ароматом та гармонійним смаком.

    Тобі знадобиться: 500 г баклажанів, 500 г буряків, 500 г яблук, 20 г солі, 70 г цукру, 170 мл олії, 1 ст.л. яблучного оцту.

    Приготування: Очисти баклажани та яблука, і наріж їх дрібним кубиком. Натрій буряк на тертці. Все змішай, додай цукор і сіль, залиш на 1 годину настоятися і потім доведи до кипіння. Протушкуй заготівлю близько 1 години на слабкому вогні, влий масло і ще через 10 хвилин – оцет. Захід у стерилізовані банки на зиму.

    Джерело: dietcenter.com.ua

    No votes yet.
    Please wait...

    Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *