Від літніх дачних страв хочеться легкість у всіх сенсах. Щоб вони були не надто жирними, а ще щоб просто і швидко готувалися з підручних інгредієнтів. Зібрали для тебе 20 саме таких рецептів!
Зміст
1. Соковитий шашлик зі свинини
У класичному маринаді з цибулею та оцтом – мінімум зусиль.
Тобі знадобиться: 3 кг свинини, 1 кг цибулі, 30 г солі, 60 мл оцту, 30 мл олії, спеції.
Приготування: Наріж свинину середніми шматочками, а цибуля – пір'ям. Виклади всі шарами в миску і полів олією та оцтом. Додай сіль та спеції, перемішай і накрий плівкою. Залиш шашлик маринуватися в холодильнику на ніч. Знову перемішай і одягни м'ясо на шампури. Поступово обсмаж шашлик на мангалі або на багатті з усіх боків.
2. Швидкі бутерброди для дачі
Для цих бутербродів краще використовувати об'ємні булочки.
Тобі знадобиться: 2 булочки, 1 фіолетова цибулина, 1 помідор, 100 г салямі, 100 г сиру, 10 маслин, 100 г шинки, 40 г маринованих грибів, майонез.
Приготування: Розріж булочки навпіл і частково дістань м'якуш. Довільно наріж всі інгредієнти для начинки і вклади їх усередину. Додай трохи майонезу або іншого соусу до смаку і збери булочки.
3. Короп на грилі
Ідеальний рецепт для приготування свіжого улову.
Тобі знадобиться: 2 коропа, 1 цибулина, 20 г кропу, 1 ч.л. майорану, 6 ст.л. оливкової олії, 1 лимон, спеції.
Приготування: Випотроши і очисти рибу, натрій її сіллю і спеціями всередині і зовні. Змішай 2 ложки олії та майоран, та збризни рибу. Дрібно наріж цибулю і кріп, змішай, наповни череха коропів і скріпи зубочистками. Залишити на 10 хвилин. Зроби надрізи з боків і вклади туди часточки лимона. Збризкати коропів маслом, що залишилося, і смажу близько 10 хвилин на грилі.
4. Курка з овочами у казані
Радимо взяти просто цілу тушку курки та обробити її на частини.
Тобі знадобиться: 1 курка, 1 кг картоплі, 5 помідорів, 2 цибулини, 5 болгарських перців, 1/2 голівки часнику, 100 мл олії, спеції.
Приготування: Розроби курку на шматочки. Обсмаж її прямо в казані в розігрітій олії до рум'яності, помішуючи. Влий воду, щоб вона злегка покривала курку, і туші 20-30 хвилин під кришкою.
Зараз читають:20 простих рецептів, як приготувати вино з аґрусу
Довільно наріж усі овочі. Відправте в казан цибулю, перець і часник. Через 10 хвилин додай картоплю, помідори, спеції та трохи води. Туші все під кришкою на помірному вогні ще близько півгодини. Дай страві трохи настоятися.
5. Овочі на грилі
А заразом лови рецепт чудового маринаду для будь-яких овочів!
Тобі знадобиться: 150 г помідорів чері, 2 болгарських перцю, 1 цибулина, 1 баклажан, 1 кабачок, 1 головка часнику, 200 г печериць, 4 ст.л. олії, 1 ст.л. соєвого соусу, по 1 ч. л. орегано, червоного та чорного меленого перцю та інших спецій за смаком.
Приготування: Наріж болгарський перець смужками, гриби – половинками, цибуля – кільцями, а кабачок та баклажан – кружальцями. Очисти зубчики часнику, помідори черрі залиш повністю. Змішай масло, соєвий соус і спеції, і замарин все в цьому маринаді на 15 хвилин. Обсмажити овочі на грилі по кілька хвилин з двох сторін до гарного кольору. Найшвидше смажаться помідори.
6. Компот з ревеню
Неймовірно освіжаючий і тонізуючий компот навіть у найспекотніші дні.
Тобі знадобиться: 300 г ревеню, 7 склянок води, 5 ст.л. цукру.
Приготування: Зніми з ревеню жорсткий верхній шар і наріж стебла кубиком. Закип'ятіть воду, додай цукор і ревінь, і знову доведи до кипіння. Зніми з вогню і дай компот півгодини настоятися під кришкою.
7. Люля-кебаб на дачі
Особливо смачним він буде з різними соусами та свіжими овочами.
Тобі знадобиться: 1 кг баранини чи свинини, 300 г курдючного жиру, 300 г цибулі, 2 ст. лимонного соку, 1 пучок зелені, 3 зубчики часнику, 1 ст. хмелі-сунелі, 1 ч.л. меленого червоного перцю, 0,5 ч. л. зіри, спеції.
Приготування: Подрібни курдючний жир, цибулю та зелень з часником у блендері. Пропусти м'ясо через м'ясорубку, змішай всі інгредієнти разом, відби фарш і дай йому трохи відпочити в холодильнику. Сформуй люля-кебаб вологими руками навколо шампурів. Жар їх на вугіллі близько 8-10 хвилин з усіх боків.
8. Овочевий салат із кабачком
Для заправки салату можеш взяти сметану, йогурт чи оливкову олію.
Тобі знадобиться: 1 кабачок, 1 морква, 1 пучок редиски, 4 огірки, 1 ст.л. лимонного соку, 1 банка кукурудзи, спеції.
Приготування: Наріж всі овочі приблизно однаковою тонкою соломкою. За бажанням можеш трохи обсмажити моркву. Змішай все разом, додай кукурудзу, приправ і збризкати салат лимонним соком.
9. Легкий овочевий суп
Врятує у дні, коли більше нічого не хочеться.
Тобі знадобиться: 1 цибулина, 2 моркви, 2 стебла селери, 1 болгарський перець, 2 помідори, 500 г молодої капусти, 1,5 л води або бульйону, спеції, ароматні трави та зелень.
Приготування: Подрібни всі овочі. Обсмажити цибулю пару хвилин у мінімальній кількості олії. Додай моркву та селеру, і смажу ще кілька хвилин. Закип'яти воду, виклади капусту та болгарський перець. Через 5-7 хвилин додай засмажку, нарізані помідори та спеції. Вари суп до готовності овочів і наприкінці посип його зеленню.
Зараз читають:20 найкращих рецептів конфітюру з вишні
10. Літній салат із капусти з огірками
Найкраще підходить молода ніжна капуста, нещодавно зібрана з городу.
Тобі знадобиться: 500 г капусти, 200 г огірків, 50 г кропу, 3 ст. олії, 0,5 ч.л. солі, 1 ст. 6% оцту, 1 ст. цукру.
Наріжте капусту і перетріть її руками з сіллю до появи соку. Подрібніть кріп, наріжте огірки соломкою і змішайте все разом. Для заправки змішай оцет, олію та цукор.
11. Салат з молодими овочами та рисом
Готовий салат можна посипати горішками чи насінням.
Тобі знадобиться: 1 склянка рису, 2 моркви, 5 редисок, 5 помідорів чері, 1/2 склянки зеленого горошку, 50 г салатного листя, 1 цибулина шалот, 3 гілочки чебрецю, 6 гілочок петрушки, 4 пера зеленої цибулі, 2 ст. . винного оцту, 6 ст. оливкової олії, спеції.
Приготування: Відварити рис до готовності, промити і дай охолонути. Довільно наріж усі овочі та подрібни салатне листя та зелень. Перемішати салат. Для заправки змішай олію, винний оцет та улюблені спеції.
12. Курячі крильця з картоплею у фользі
У найкращих традиціях дачного відпочинку готуються на багатті.
Тобі знадобиться: 6 курячих крилець, 7-8 картоплин, 2 цибулини, 6 зубчиків часнику, 80 г зелені, спеції, 1 ст.л. оцту.
Приготування: Замарин курячі крильця в спеціях, давленому часнику та оцті на 1 годину. Наріж картоплю, подрібни цибулю та зелень. Розділи все на порції та загорни в щільні мішечки з фольги, щоб у них не залишалося зайвого повітря. Готуй курку на вугіллі близько 1 години, періодично перевертаючи.
13. Дачний салат з редискою та зеленню
Дуже смачна варіація на тему популярного салату з редиски та огірків.
Тобі знадобиться: 2 огірки, 8 редисок, 50 г твердого сиру, 2 жмені салатного листя, 2 пера зеленої цибулі, по 1/2 пучка кропу та петрушки, 2 ст.л. сметани, 2 ст. оливкової олії, 1 ст.л. лимонного соку, 1 ч. л. зернистої гірчиці, спеції.
Приготування: Тонко наріж огірки та редиску. Натрій сир на тертці, подрібни всю зелень і перемішай. Змішай сметану, гірчицю, масло|мастило|, лимонний сік і спеції, і заправ салат.
14. Шурпа з яловичини на багатті
Якщо вдасться дістати баранину – використовуй її за цим же рецептом.
Тобі знадобиться: 2 кг яловичини, 1 кг моркви, 1 кг картоплі, 1 кг цибулі, 3 болгарські перці, 2 гострі перці, 500 г помідорів, 2 пучки зелені, спеції.
Нарубай яловичину шматками середнього розміру, відправ її в казан, залий водою і вари на багатті близько 2,5 годин, знімаючи піну. Крупно наріж і відправте всі овочі в казан. Готуй ще півгодини і потім додай спеції. Готуй ще трохи, додай рубану зелень, зніми з вогню і дай шурпі трохи настоятися.
15. Запечена кукурудза на вугіллі
Один із найкращих дачних рецептів. Для пікантності – візьми лайм замість лимона.
Зараз читають:20 найсмачніших рецептів варення з нектаринів
Тобі знадобиться: 3 качани кукурудзи, 1/2 лимона, спеції за смаком.
Приготування: Очисти кукурудзу від листя та виклади її над готовим розпеченим вугіллям. Перевертай кукурудзу в міру появи підпалин. Обсмаж з усіх боків, зніми з вогню, збризкай лимонним соком і посип спеціями.
16. Молочний суп з вермішеллю
Сніданок для всієї родини з дитинства.
Тобі знадобиться: 500 мл молока, 100 г вермішелі, 2 ст. цукру, 2 щіпки солі, 5 г вершкового масла|мастила|.
Доведи молоко до кипіння, додай сіль і цукор, і виклади вермішель. Вари 5-7 хвилин, знімаючи піну. В кінці додай шматочок вершкового масла і дай йому розтанути.
17. Салат з бурякового бадилля
Надзвичайна заправка надає йому особливо пікантні нотки.
Тобі знадобиться: 3 буряки з бадиллям, 1 свіжий огірок, 1 малосольний огірок, 1 яблуко, 1 фіолетова цибулина, 100 мл оливкової олії, 1 ч.л. гірчиці, 1 ст. меду, 2 ч.л меленого імбиру, 2 щіпки солі.
Приготування: Запекти буряк до готовності у фользі і крупно її наріж. Огірки, цибуля та яблуко – наріж дрібним кубиком. Довільно подрібни бадилля і змішай все разом. Збий в блендері масло з інгредієнтами, що залишилися, і полів салат цією заправкою.
18. Сирники з яблуками
А якщо їх приготувати з домашнього сиру – як тут встояти.
Тобі знадобиться: 200 г сиру, 1 яйце, 1 яблуко, 3 ст. муки|борошна|, 2 ст.л. манки, 2 ст.л. цукру, кориці, сіль.
Приготування: Виделкою разомні сир з манкою та яйцем. Додай очищене терте яблуко та решту інгредієнтів. Перемішай тісто і сформуй сирники. За бажанням ще обваляй їх у муці. Обсмажити сирники на сковороді приблизно по 3-4 хвилини з кожного боку на середньому вогні.
19. Дачний лимонад із мелісою
Кількість цукру змінюй на смак – дивлячись наскільки солодкий лимонад ти хочеш отримати.
Тобі знадобиться: 2 лимони, 10 листків смородини, 5 листків меліси або м'яти, 700 мл води, 100 г цукру, лід.
Залий все листя водою і доведи до кипіння. Додай цукор і провари сироп 3 хвилини. Дай йому охолонути і проціди. Змішай цей відвар та сік 1 лимона. Перелий у глечик, додай лід та кілька лимонних часточок.
20. Щи із молодої капусти з картоплею
І із свіжими помідорами замість томатної пасти!
Тобі знадобиться: 1,5 л курячого бульйону, 400 г картоплі, 1 цибулина, 3 помідори, 1 морква, 450 г молодої капусти, спеції.
Доведи бульйон до кипіння, додай картоплю і залиш варитися. Дрібно наріж цибулю, натрій моркву і обсмаж до золотистості. Очисти та нарубай помідори дрібним кубиком. Додай їх туди ж і смажу ще 5 хвилин, помішуючи.
Тонко нашаткуй капусту. Коли картопля буде майже готова, додай у щи засмажку, капусту та спеції за смаком. Проварити ще 2-3 хвилини після кипіння.
Джерело: dietcenter.com.ua