Літо – час можливостей для любителів супів. Величезний вибір молодих та свіжих овочів у поєднанні з доступними цінами на них – таке просто не можна упустити. А власники власного городу можуть взагалі ні в чому собі не відмовляти. Лови добірку з 20 найкращих рецептів, як приготувати літній суп!
Зміст
1. Овочевий суп із цвітною капустою
Простий, ароматний та низькокалорійний – просто знахідка.
Тобі знадобиться: 1,5 л бульйону або води, 500 г цвітної капусти, 1 морква, 3 картоплини, 1 цибулина, спеції.
Приготування: Закип'яти бульйон, виклади нарізану картоплю і через 5 хвилин додай суцвіття цвітної капусти. Злегка обсмажити подрібнену цибулю та моркву – близько 5-7 хвилин. Відправ їх у суп, приправ за смаком і провари ще трохи до готовності овочів.
2. Суп зі стручкової квасолі
Якщо під рукою немає пастернаку, тоді візьми корінь селери або інший коренеплід до смаку.
Тобі знадобиться: 400 г стручкової квасолі, 2 картоплини, 1 цибулина, 1 морква, 100 г пастернаку, зелень, 1,5-2 л бульйону чи води, спеції.
Приготування: Доведи бульйон до кипіння, додай нарізану картоплю і через 10 хвилин стручкову квасолю. Наріж соломкою моркву та пастернак, і подрібни цибулю. Обсмаж їх разом 5-7 хвилин і відправь у суп. Приправ та вари до готовності овочів. Додай зелень.
3. Суп на буряковому бадиллі
По-справжньому літній суп, який просто не вдасться зробити в іншу пору року.
Тобі знадобиться: 500 г свинини, 3 л води, 6-8 штук буряка з бадиллям, 2 корені петрушки, 4 картоплини, 2 цибулини, по 1 пучку кропу та зеленої цибулі, спеції.
Залий свинину водою, відвари до готовності і проціди бульйон. Наріж картопля кубиком, а буряки – соломкою. Відправте в суп і вари 15 хвилин.
За цей час обсмаж подрібнену цибулю, моркву та коріння. Додай засмажку в суп. Через 2 хвилини додай подрібнене бадилля, зелень та спеції. Поверни назад м'ясо і провари суп ще близько 5 хвилин.
4. Суп з кропивою та яйцем
Кропива потрібна обов'язково молода, а працювати з нею радимо в рукавичках.
Тобі знадобиться: 1 л бульйону, 2 яйця, 1 цибулина, 1 морква, 2 пучки кропиви, 2 картоплини, 1/2 пучки кропу, спеції.
Приготування: Наріж картоплю кубиком, цибуля – пір'ям, а морква – соломкою. Залий бульйоном, доведи до кипіння і вари 20-25 хвилин на слабкому вогні. Замочіть кропиву на 2-3 хвилини в окропі. Подрібни кропиву та кріп, додай у суп, приправ та вари ще пару хвилин. При подачі додай у суп по половинці вареного яйця.
Зараз читають:15 рецептів найсмачніших страв із сосисок
5. Літній суп з молодою капустою
Зверни увагу, що молода капуста набагато ніжніша, тому вона швидше вариться.
Тобі знадобиться: 1 л бульйону або води, 1/2 цибулини, 200 г молодої капусти, 2 см цибулі-порею, 2 зубчики часнику, 1, яйце, 1 морква, 1 ст.л. вершкового масла|мастила|, спеції.
Приготування: Наріж порей тонкими смужками, подрібни цибулю та часник, і протушкуй це на вершковому маслі 7-10 хвилин. Додай моркву та спеції, протушкуй ще 1 хвилину і додай нашатковану молоду капусту. Вбий сире яйце і перемішай. Залий все водою або бульйоном, доведи до кипіння, помішуючи. Вари суп 10 хвилин і приправте його в кінці.
6. Щавельний суп
Суп зі свіжим молодим щавлем виходить у рази смачнішим, ніж із замороженим.
Тобі знадобиться: 80 г щавлю, 4 картоплини, 300 г курки, 20 г цибулі, 3 яйця, 50 г моркви, 1,2 л води, спеції.
Приготування: Залийте курку водою, доведіть до кипіння і відваріть до готовності. Забери з бульйону м'ясо, але можеш повернути його наприкінці за бажання. Додай у бульйон нарізану картоплю та вари 15 хвилин.
Злегка обсмаж подрібнену цибулю та моркву. Відправ їх до картоплі і вари ще 2-3 хвилини. Додай нарізаний щавель та спеції за смаком. Перемішай суп і тонким струмком влий збиті яйця, продовжуючи помішувати. Дай супу прокипіти ще кілька хвилин.
7. Літня окрошка
Замість вареної курки можеш взяти будь-яке м'ясо на власний розсуд – хоч ковбасу.
Тобі знадобиться: 2-3 картоплини, 1 варена куряча грудка, 3 огірки, по 1 пучку петрушки, кропу та зеленої цибулі, 2-3 яйця, 1-1,5 л квасу.
Приготування: Відварити до готовності картоплю, курку та яйця. Наріжте всі інгредієнти дрібним кубиком і подрібніть зелень. Залий окрошку холодним квасом і додай сметану за бажанням.
8. Літній гаспачо
Цей суп особливо добрий тим, що готується він за лічені хвилини.
Тобі знадобиться: 4 болгарські перці, 5 помідорів, 1 огірок, 2 фіолетові цибулини, 1 пучок селери, 4 зубчики часнику, по 1/2 пучка базиліка, м'яти та петрушки, 2 ст.л. яблучного оцту, 1 л томатного соку, спеції, лід, 100 мл оливкової олії.
Приготування: Наріж овочі дрібним кубиком, подрібни часник і зелень, і змішай. Перебий у блендері томатний сік, оливкова олія, оцет, спеції за смаком та колотий лід. Додай інші інгредієнти та перебий все ще раз.
9. Холодний буряк
Один із найпростіших рецептів цього освіжаючого супу.
Тобі знадобиться: 1-2 буряка, 1 огірок, 1-2 яйця, 2 пучки зелені, спеції.
Приготування: Натрій сирий буряк на тертці, залий водою і провари до готовності близько 40 хвилин. Додай цукор чи спеції за бажанням. Дай відвару охолонути і процідити. Подрібни зелень, натрій огірок на тертці, і залий все це буряковим відваром. Додай половинки вареного яйця до тарілок. Радимо подавати буряк із сметаною.
10. Холодний огірковий суп
Якщо ти не боїшся експериментувати на кухні – цей рецепт для тебе.
Зараз читають:15 найкращих способів приготувати пастилу з гарбуза
Тобі знадобиться: 300 мл йогурту, 1 зубчик часнику, 800 г огірків, 6 гілочок м'яти, 3 ст.л. винного оцту, 250 мл вершків, спеції.
Приготування: Очисти огірки, наріж і зби їх у блендері з часником, йогуртом і жменею листків м'яти. Приправ цю масу і втрути в неї вершки. Охолоди суп і посип його м'ятою перед подачею.
11. Літній суп з кабачками та шпинатом
Чудовий крем-суп без картоплі та інших важких інгредієнтів.
Тобі знадобиться: 4 кабачки або цукіні, 4 зубчики часнику, 1 л вершків, 2 ч.л. оливкової олії, 1 пучок шпинату, спеції.
Злегка обсмаж подрібнений часник в оливковій олії. Додай нарізані кабачки та смажу ще пару хвилин. Додай шпинат та туши всі разом 7-10 хвилин. Влий вершки, протоми все до готовності, подрібни блендером і ще раз доведи суп до кипіння. Приправ за смаком і зніміть з вогню.
12. Овочевий суп із рисом
Якщо братимеш бульйон, тоді рекомендуємо використовувати овочевий.
Тобі знадобиться: 1,5 л води або бульйону, 2 помідори, 1 болгарський перець, 3 ст.л. рису, 1 цибулина, 1 морква, зелень, спеції.
Приготування: Дрібно наріж всі інгредієнти. Злегка обсмаж цибулю, додай решту овочів і смажу ще 3 хвилини. Влий воду, доведи до кипіння і додай рис. Вари суп до готовності крупи і в кінці додай спеції та зелень.
13. Літній суп із зеленим горошком
Ще один варіант легкого супу з великою кількістю овочів.
Тобі знадобиться: 400 г курки, 1 морква, 1 цибулина, 300 г капусти, 1 склянка зеленого горошку, 2 картоплини, 1 болгарський перець, спеції, зелень.
Залий курку водою і відвари її до готовності. Прибери з бульйону м'ясо і додай нарізану картоплю, вари 10 хвилин. Наріж кубиком моркву, цибулю та болгарський перець.
Обсмаж їх пару хвилин. Додай до картоплі засмажку, нашатковану капусту та поверни м'ясо. Проварити до готовності картоплі. За пару хвилин до кінця додай зелений горошок та спеції.
14. Холодний суп із мацоні
Втамовує спрагу і голод у найспекотніші літні дні.
Тобі знадобиться: 500 мл мацони, 500 мл води, 3 ст. сметани, 1 пучок кропу, 1 пучок зеленої цибулі, 250 г огірків, спеції.
Приготування: Очисти та наріж огірки дрібним кубиком. Подрібни всю зелень. Змішай мацоні, воду та сметану, та залий інгредієнти. Приправ суп за смаком.
15. Холодний щавлевий суп із фетою
Зазвичай при словах «щавлевий суп» представляється цей мамин зелений борщ, але є й інші варіанти.
Тобі знадобиться: 150 г щавлю, 600 г кефіру, 100 г огірків, 4 редиски, 100 г фети, 1 яйце, 2 ст.л. оливкової олії, спеції.
Приготування: Збий у блендері щавель та половину кефіру. Додай кефір, що залишився, практично всю фету, оливкову олію і спеції. Збий усі разом. Наріж огірок кубиком, а редиска – тонкими пластинками. Залий їх отриманою заготівлею з кефіру і посип фетою, що залишилася. Додай половинки вареного яйця під час подачі.
16. Овочевий суп із курячими фрикадельками
Корисний, дієтичний та досить ситний – підходить всій родині.
Тобі знадобиться: 200 г курячого філе, 140 г болгарського перцю, 60 г стебел селери, 60 г цибулі, 80 г помідорів, 50 г шпинату, спеції, 1 л води.
Зараз читають:20 незрівнянних рецептів компоту з груші на зиму
Приготування: Подрібни куряче філе у фарш, приправ та сліпи маленькі фрикадельки. Подрібни та обсмаж цибулю 2-3 хвилини. Додай нарізаний перець і селеру, і смажу ще 2-3 хвилини. Додай очищений нарізаний помідор і смажу ще 2-3 хвилини.
Влий воду, доведи все до кипіння і проварити 5-6 хвилин. Приправ за смаком. Додай фрикадельки та вари суп ще 5 хвилин. Наприкінці додай нарізаний шпинат і провари суп останні 5 хвилин.
17. Таратор
Холодний болгарський суп – відмінна альтернатива харошці.
Тобі знадобиться: 4 огірки, 200 мл густого йогурту, 1 склянка мінералки, 1 зубчик часнику, 6 гілочок кропу, 3 пера зеленої цибулі, 1 лимон, 2 ст.л. оливкової олії, 100 г волоських горіхів, 1 зірочка бадяну, 2 ст.л. меду, спеції.
Приготування: Натрій половину огірків на тертці, а іншу половину – наріж дрібним кубиком. Нагрій мед з бадяном, щоб бадьян віддав аромат, і прибери зірочку. Перемішай огірки з медом.
Додай подрібнений часник і зелень, а потім сік і цедру лимона за смаком. Туди ж порубай горіхи, додай йогурт і перемішай все разом. Влий у суп мінералку та олію. Відправ таратор настоятися на кілька годин у холодильник.
18. Овочевий суп із черемшею
Сезонна зелень не обмежується одним кропом та петрушкою – не варто про це забувати.
Тобі знадобиться: 1 корінь селери, 1 цибулина, 200 г черемші, 4 картоплини, 1 л води або бульйону, спеції.
Приготування: Наріж кубиком селера і картоплю. Наріж цибулю пір'ям, обсмаж близько 5 хвилин і додай коренеплоди. Приправ та туші разом під кришкою ще близько 15 хвилин. Злегка розімни все товкачем, влий воду і доведи до кипіння. Додай нарізану черемшу та спеції, знову доведи до кипіння та зніми суп із вогню.
19. Овочевий суп із баклажанами
Через баклажани такий суп виходить ситнішим.
Тобі знадобиться: 1 баклажан, 1 морква, 1 цибулина, 3 картоплини, 1 помідор, 2 зубчики часнику, 30 г кореня селери, 1,5 л води, спеції.
Приготування: Злегка обсмажити подрібнену цибулю, часник і селеру. Додай терту моркву та ще через 2 хвилини – нарізані дрібним кубиком баклажани.
Через 3 хвилини додай нарізану картоплю та очищений нарізаний помідор. Перемішай засмажку, залий окропом і доведи до кипіння. Вари суп близько 20 хвилин під кришкою на слабкому вогні та приправ.
20. Вершковий суп із овочами
Дуже ніжний та красивий одночасно – одне задоволення.
Тобі знадобиться: 200 г зеленого горошку, 200 г цвітної капусти, 200 г броколі, 200 г картоплі, 100 г морква, 150 мл вершків, 1 л бульйону, спеції та зелень.
Морква наріж кубиком і обсмаж 2-3 хвилини. Додай нарізану картоплю, залий бульйоном і вари 5 хвилин після кипіння. Додай суцвіття цвітної капусти та броколі. Через 10 хвилин додай зелений горошок та вари ще 5 хвилин. Влий вершки, приправ суп, додай зелень, перемішай, зніми з вогню і дай йому настоятися пару хвилин.
Джерело: dietcenter.com.ua