20 найкращих рецептів варення з брусниці

Що тільки не готують із брусниці – напої, десерти, соуси, її додають у випічку та закуски, і варять чудове варення. Саме на ньому ми сьогодні зупинимося докладніше, і вже підготували для тебе велику добірку рецептів. Готове варення можна їсти одразу або закатати у банки на зиму!

Зміст

  • 1. Брусничне варення – класичний рецепт
  • 2. Варення-п'ятихвилинка з брусниці
  • 3. Варення з брусниці без кісточок
  • 4. Варення з брусниці без варіння
  • 5. Варення з брусниці з лимоном
  • 6. Брусничне варення у мультиварці
  • 7. Варення з брусниці з медом без варіння
  • 8. Варення з брусниці та яблук зі спеціями
  • 9. Варення з брусниці та шипшини
  • 10. Варення з брусниці та груші
  • 11. Варення з брусниці та моркви
  • 12. Варення з брусниці та журавлини
  • 13. Варення з брусниці та гарбуза
  • 14. Варення з брусниці з апельсином
  • 15. Варення з брусниці з буряком
  • 16. Варення з брусниці з динею та медом
  • 17. Варення з брусниці з кабачками
  • 18. Варення з брусниці та сливи
  • 19. Ванільне варення з брусниці та яблук
  • 20. Варення з брусниці з волоськими горіхами
  • 1. Брусничне варення – класичний рецепт

    Найпростіший варіант із ягодами брусниці в ароматному солодкому сиропі.

    Тобі знадобиться: 1 кг брусниці, 250 мл води, 900 г цукру.

    Приготування: Зварити з води та цукру однорідний сироп, і проварити його 5 хвилин. Виклади в нього брусницю, доведи до кипіння і провари ще 20 хвилин.

    2. Варення-п'ятихвилинка з брусниці

    Завдяки такій технології приготування – брусниця не розварюється та зберігає свою приємну структуру.

    Тобі знадобиться: 1 кг брусниці, 1 склянка води, 1 кг цукру.

    Приготування: Додайте до брусниці цукор і воду, доведіть до кипіння і проваріть 5 хвилин. Дай варенню охолонути, знову доведи до кипіння і проварити ще 5 хвилин. Повтори попередній крок ще раз і закатай варення у банки.

    3. Варення з брусниці без кісточок

    Звичайно, розбирати кожну ягоду вручну не доведеться!

    Тобі знадобиться: 1 кг брусниці, 1 склянка води, 1 кг цукру.

    Приготування: Залийте брусницю водою і проваріть близько 10 хвилин до м'якості. Перетріть її через сито, додай цукор і знову доведи до кипіння. Проварити варення до бажаної густоти на слабкому вогні.

    4. Варення з брусниці без варіння

    Таке варення потрібно зберігати у холодильнику чи морозилці.

    Зараз читають:20 легких способів приготувати пісний борщ

    Тобі знадобиться: 1 кг брусниці, 1 кг цукру.

    Пропусти брусницю через м'ясорубку і перетріть через сито за бажанням. Додай цукор, перемішай і залиши на 15 хвилин. Ще раз перемішай варення до повного розчинення цукру.

    5. Варення з брусниці з лимоном

    Любителям кислуватого варення точно сподобається ця заготівля.

    Тобі знадобиться: 1 кг брусниці, 1 кг цукру, 1 лимон.

    Приготування: Засип брусницю цукром і залиш її на ніч. Додай довільно нарізаний лимон, доведи до кипіння і проварити 10-15 хвилин. Дай заготівлі охолонути, проварити ще 15 хвилин і зняти з вогню.

    6. Брусничне варення у мультиварці

    Мультиварка – один із найзручніших способів приготування будь-якого варення.

    Тобі знадобиться: 500 г брусниці, 300 г цукру, 0,5 ч.л. кориці, 1/2 лимона.

    Приготування: Подрібни лимон без кісточок у блендері. Надішліть всі інгредієнти в чашу мультиварки і включи режим «Гасіння» на 1 годину. Пару разів перемішай варення в процесі приготування.

    7. Варення з брусниці з медом без варіння

    Можна додати трохи кориці, ваніліну чи інших спецій.

    Тобі знадобиться: 250 г брусниці, 200 г меду.

    Перебери брусницю, подрібни її блендером і змішай з медом до однорідності. Бережи сире варення в холодильнику або льоху.

    8. Варення з брусниці та яблук зі спеціями

    Ідеальне пряне варення на зиму, особливо до Нового року.

    Тобі знадобиться: 1 кг брусниці, 350 г цукру, 500 г яблук, 0,5 ч.л. меленої гвоздики, 1 паличка кориці, 1 щіпка мускатного горіха.

    Приготування: Засип бруснику цукром, залиш на пару годин і потім додай до неї терті яблука і всі спеції. Доведи варення до кипіння і проварити 15 хвилин на слабкому вогні.

    9. Варення з брусниці та шипшини

    Шипшину обов'язково потрібно спочатку очистити від кісточок та волосків.

    Тобі знадобиться: 600 г брусниці, 600 г очищеної шипшини, 1,3 кг цукру, 250 мл води.

    Приготування: Провар шипшину 3-5 хвилин і відкинь його на друшляк. Звари однорідний сироп з 250 мл води та цукру. Додай туди шипшину та брусницю, проварити 10 хвилин і дай заготівлі охолонути. Проварити варення ще півгодини на слабкому вогні.

    10. Варення з брусниці та груші

    Приголомшливий смак та аромат, перед якими неможливо встояти!

    Тобі знадобиться: 1,5 кг брусниці, 3 кг груші, 1 л води, 3 кг цукру, 1 ст. кориці, 6 бутонів гвоздики, 1 лимон.

    Зараз читають:20 незрівнянних рецептів варення з ірги

    Приготування: Залий брусницю окропом на пару хвилин і відкинь на друшляк. Очисти і довільно наріж груші, і змішай їх із брусницею. Звари сироп з води та цукру, залий їм заготовку і доведи до кипіння. Проварити варення 5 хвилин і дай охолонути.

    Знову доведи до кипіння, проварити 15 хвилин і ще раз дай варенню охолонути. Додай подрібнений у блендері лимон і всі спеції, і провари варення останні 15 хвилин.

    11. Варення з брусниці та моркви

    Сподобається навіть дітям, які не люблять овочі.

    Тобі знадобиться: 1 кг брусниці, 300 г моркви, 400 г цукру.

    Приготування: Залий брусницю окропом на пару хвилин і відкинь на друшляк. Додай терту моркву та цукор, доведи варення до кипіння і проварити близько 20 хвилин, помішуючи.

    12. Варення з брусниці та журавлини

    Дві ароматні та яскраві ягоди з виразним смаком, які добре доповнюють один одного.

    Тобі знадобиться: 500 г брусниці, 500 г журавлини, 3 склянки води, 1,2 кг цукру.

    Приготування: Перебери і змішай журавлину з брусницями. Звари сироп з води та цукру, залий їм ягоди і доведи до повторного кипіння. Проварити варення близько 20 хвилин на слабкому вогні.

    13. Варення з брусниці та гарбуза

    Оригінальна солодка заготівля для сім'ї.

    Тобі знадобиться: 1 кг брусниці, 500 г гарбуза, 300 г цукру, 5 г кориці.

    Приготування: Перебери брусницю, засип її цукром і залиш на пару годин. Дрібно наріж гарбуз, відправ туди ж і влий трохи води за потребою. Доведи до кипіння і варіть варення близько півгодини на слабкому вогні. Ближче до кінця приготування – додай корицю.

    14. Варення з брусниці з апельсином

    Якщо апельсини солодкі, то цукру можна взяти трохи менше.

    Тобі знадобиться: 1 кг брусниці, 4 апельсини, 4 склянки цукру, 2 склянки води.

    Додай до брусниці воду і 2 склянки цукру, і залиш на ніч. Злий сироп, додай до нього цукор, що залишився, і проварити 5 хвилин після кипіння.

    Відіжми з апельсинів склянку соку, а інші – дрібно наріж. Влий сік у сироп і провари ще 5 хвилин. Додай брусниці і апельсини, і провари варення востаннє близько 5-10 хвилин.

    15. Варення з брусниці з буряком

    Домочадці навіть не здогадаються, з чого воно насправді виготовлене!

    Тобі знадобиться: 1 кг брусниці, 400 г цукру, 300 г буряка.

    Зараз читають:20 рецептів пасти болоньєзе для тих, хто любить смачно поїсти

    Приготування: Приварити брусницю пару хвилин в киплячій воді і відкинь її на друшляк. Натрій буряки на великій тертці. Змішай всі інгредієнти, доведи до кипіння і проваріть варення близько півгодини на слабкому вогні.

    16. Варення з брусниці з динею та медом

    Не просто незвичайне, але ще й дієтичне поєднання, бо тут немає цукру.

    Тобі знадобиться: 1,2 кг брусниці, 150 г меду, 1 яблуко, 150 г дині, 1 ч. л. кориці.

    Приготування: Наріж очищене яблуко та диню. Доведи брусницю з медом до кипіння, можеш підлити трохи води за потребою. Додай яблуко, диню та корицю, і провари всі разом близько 7 хвилин.

    17. Варення з брусниці з кабачками

    Ще один доказ, що брусниця добре поєднується не тільки з фруктами, але і овочами.

    Тобі знадобиться: 500 г брусниці, 1 кг кабачків, 100 мл води, 1 кг цукру.

    Приготування: Звари однорідний сироп з води та цукру, додай брусницю та дрібно нарізані очищені кабачки. Вари варення на слабкому вогні до прозорості кабачків, помішуючи.

    18. Варення з брусниці та сливи

    Цікавий рецепт ще й тому, що дуже швидко готується!

    Тобі знадобиться: 500 г брусниці, 500 г сливи, 750 г цукру.

    Приготування: Видали зі сливи кісточки і подрібни її блендером. Доведи до кипіння, додай брусницю і проварити 5 хвилин. Потім додай цукор і провари варення ще 5 хвилин. Готово!

    19. Ванільне варення з брусниці та яблук

    Трохи ванільного цукру приємно урізноманітнює навіть найпростіше варення.

    Тобі знадобиться: 1 кг яблук, 600 г брусниці, 1 кг цукру, 5 ч.л. ванільного цукру, 1 ч. л. кориці.

    Приготування: Дрібно наріж яблука, засип їх цукром і додай півсклянки води. Проварити на слабкому вогні до розчинення цукру. Потім додай брусницю, ванільний цукор та корицю. Знову доведи до кипіння і варіть варення півгодини на слабкому вогні.

    20. Варення з брусниці з волоськими горіхами

    Найчастіше в заготовках використовуються волоські горіхи, але насправді підійдуть будь-які.

    Тобі знадобиться: 500 г брусниці, 3/4 склянки волоських горіхів, 400 г цукру, 0,5 ч.л. лимонної кислоти.

    Приготування: Засип брусницю цукром, доведи до кипіння і проварити 15 хвилин. Додай рубані горіхи та провари ще 10 хвилин. Додай лимонну кислоту і провари варення останні 2-3 хвилини.

    Джерело: dietcenter.com.ua

    No votes yet.
    Please wait...

    Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *