20 найкращих рецептів із чорної смородини

У чорної смородини дуже яскравий і виразний смак, тому вона така гарна в найрізноманітніших стравах – від салатів та соусів до десертів чи напоїв. Розповідаємо 20 чудових рецептів!

Зміст

  • 1. Сирна запіканка з чорною смородиною
  • 2. Соус із чорної смородини
  • 3. Маффіни з чорною смородиною
  • 4. Цибулевий салат із чорною смородиною
  • 5. Мармелад із чорної смородини
  • 6. Варення із чорної смородини
  • 7. Маринована чорна смородина
  • 8. Пиріжки з чорною смородиною
  • 9. Сирне суфле з чорною смородиною в духовці
  • 10. Салат з буряка та чорної смородини
  • 11. Шоколадна шарлотка з чорною смородиною
  • 12. Повидло з яблук та чорної смородини
  • 13. Салат з куркою та чорною смородиною
  • 14. Смузі із чорної смородини з вівсянкою
  • 15. Молочний коктейль із чорною смородиною
  • 16. Чізкейк із чорною смородиною
  • 17. Морс із чорної смородини
  • 18. Вівсяна каша з чорною смородиною
  • 19. Сорбет із чорної смородини
  • 20. Суфле з чорною смородиною
  • 1. Сирна запіканка з чорною смородиною

    Ніхто у сім'ї не відмовиться від такого сніданку!

    Тобі знадобиться: 600 г 9% сиру, 3 яйця, 100 г манки, 50 мл 20% сметани, 100 г цукру, 1 ч.л. соди, 5 г ваніліну, 100 г чорної смородини.

    Приготування: Міксером збий яйця, цукор, ванілін та соду. Окремо змішай перетертий сир, сметану та манку. З'єднай обидві маси і втрути туди чорну смородину. Вилий тісто у форму та готуй запіканку 40 хвилин у духовці при 180 градусах.

    2. Соус із чорної смородини

    Відмінний соус до м'яса або птиці – солодкуватий, кислуватий і дуже пряний.

    Тобі знадобиться: 500 г чорної смородини, 50 мл води, 100 г цукру, по 5 г сушеного часнику, кориці та пластівців чилі, сіль, спеції, 100 мл яблучного оцту.

    Приготування: Залий смородину водою, проварити 5 хвилин і перетріть через сито. Додай цукор, сіль та всі спеції. Блендером збий масу до однорідності і провари соус 15 хв на слабкому вогні. Влий оцет, знову доведи соус до кипіння і розлий його в стерилізовані банки.

    3. Маффіни з чорною смородиною

    За бажання, покрий їх глазур'ю або зроби шапочку з крему.

    Тобі знадобиться: 100 г вершкового масла|мастила|, 200 г цукру, 190 г борошна, 120 мл молока, 2 ч.л. розпушувача, 2 яйця, ванільний цукор, 1 склянка чорної смородини.

    Приготування: Міксером зби м'яке вершкове масло і половину цукру. Додай яйця, потім – цукор, що залишився, і далі – тепле молоко. Поступово додай борошно з розпушувачем. Змішай чорну смородину з 2 ложками муки|борошна| і вмішай її в тісто. Виклади у формочки для маффінів і випікай 25 хвилин у духовці при 180 градусах.

    4. Цибулевий салат із чорною смородиною

    Простий у приготуванні з доступних інгредієнтів, але в той же час – дуже оригінальний.

    Тобі знадобиться: 4-5 солодких фіолетових цибулин, 1 перець чилі, 1 ст. суміші перців горошком, 2 палички кориці, 1,5 ст. солі, 60 г меду, 60 мл червоного винного оцту, 200 г чорної смородини, 5-7 зубчиків часнику.

    Зараз читають:Золотава картопля по-селянськи: швидкий рецепт до обіднього столу

    Злегка подрібни перець і корицю, наріж чилі і відправ все в сотейник. Туди ж додай мед, сіль та оцет, влий літр води і доведи маринад до кипіння на слабкому вогні. Наріж часник пластинками, а цибуля – тонкими півкільцями. Додай до них смородину, залий все маринадом, остуди, нарою кришкою і відправ на добу в холодильник.

    5. Мармелад із чорної смородини

    Домашній мармелад набагато смачніший і точно корисніший за магазинний.

    Тобі знадобиться: 500 г чорної смородини, 250 г цукру, 70 мл води, 10 г агар-агару.

    Блендером подрібни чорну смородину і змішай її з цукром. Доведи до кипіння і проварити 15 хвилин на слабкому вогні. Залий агар-агар теплою водою, залиш на 5 хвилин і влий до смородини. Вари мармелад ще 10 хвилин|мінути|, помішуючи. Дай масі трохи охолонути, перелий у форму і залиш у прохолодному місці до застигання.

    6. Варення із чорної смородини

    Апетитне та густе смородинове варення – просто знахідка!

    Тобі знадобиться: 1 кг чорної смородини, 1 кг цукру.

    Смородину засип цукром і залиш на ніч. Доведи до кипіння і проварити 5 хвилин на слабкому вогні. Дай варенню охолонути і проварити ще 5 хвилин. І так ще 2-3 рази. Закатай варення у стерилізовані банки відразу після останнього варіння.

    7. Маринована чорна смородина

    Оригінальна закуска, яка доповнить святкову тарілку із соліннями та іншими заготовками.

    Тобі знадобиться: 1,5 л чорної смородини, 400 мл води, 100 мл оцту, 400 г цукру, 5 бутонів гвоздики, 5 горошин запашного перцю, 1 щіпка кориці.

    Засип чорну смородину в чисті банки. Змішай воду та інші інгредієнти, залий ягоду холодним маринадом і стерилізуй банки 5-7 хвилин у киплячій воді. Захід на зиму.

    8. Пиріжки з чорною смородиною

    Чорна смородина – одна з найкращих ягідних начинок для пиріжків.

    Тобі знадобиться: 500 г борошна, 150 мл молока, 100 мл вершків, 50 г вершкового масла|мастила|, 1 яйце, 1-2 жовтки, 10 г сухих дріжджів, 100 г і 2 ст.л. цукру, 1 ч. л. солі, 400 г чорної смородини, 1 ст. крохмалю.

    Приготування: Змішай тепле молоко, вершки, дріжджі, сіль та 2 ложки цукру. Залишити на 15 хвилин. У просіяне борошно влий опару, розтоплену олію і яйце. Замісити тісто і залиши його на 1 годину в теплі. Змішай чорну смородину, крохмаль та 100 г цукру.

    Розділи тісто на шматочки, розкатай і виклади начинку. Сформуй, виклади пиріжки на пергамент швом донизу, накрий їх рушником і залиш на півгодини. Змасти пиріжки жовтком і випікай приблизно 25-30 хвилин у духовці при 180 градусах.

    9. Сирне суфле з чорною смородиною в духовці

    Перед запіканням змасти форму олією.

    Тобі знадобиться: 3 ст. манки, 100 мл молока, 2 склянки чорної смородини, 1 ч.л. ванільного цукру, 2 яйця, 5 ст.л. цукру, 200 г сиру.

    Блендером подрібни смородину з двома видами цукру. Манку залий теплим молоком і дай трохи набрякнути. Збий жовтки з сиром, манкою та чорною смородиною. Окремо зби до піків білки і лопаткою втрути їх у сирну масу. Вилий суфле у форму та випікай 30-35 хвилин у духовці при 170 градусах.

    Зараз читають:Зачаровані смаком: ТОП-5 заготовок часнику на зиму

    10. Салат з буряка та чорної смородини

    Вітамінний салат дуже яскравого та апетитного рожевого відтінку.

    Тобі знадобиться: 500 г буряків, 100 г чорної смородини, 1 плавлений сир, 100 г волоських горіхів, 100 г чорносливу, 3 зубчики часнику, майонез, сіль.

    Приготування: Відварити буряк до готовності і дай йому охолонути. Натрій буряк і сирок на великій тертці, подрібни горіхи та чорнослив, пропусти часник через прес. Додай смородину, посоліть і заправ салат майонезом.

    11. Шоколадна шарлотка з чорною смородиною

    Вибирай хороший какао порошок без цукру та добавок.

    Тобі знадобиться: 180 г чорної смородини, 1 ч.л. розпушувача, 4 яйця, 1 склянка цукру, 3/4 склянки борошна, 2 ст. какао, ванілін.

    Приготування: Міксером зби яйця з цукром до піни. Поступово всип просіяні сухі інгредієнти. Виклади у форму половину ягід смородини, вили половину тіста, знову виклади чорну смородину і знову зали тестом. Випікай шарлотку 40 хвилин|мінути| в духовці при 180 градусах.

    12. Повидло з яблук та чорної смородини

    Можливо як начинкою для випічки, так і самостійним десертом.

    Тобі знадобиться: 1 кг яблук, 500 г смородини чорної, 1,3 кг цукру.

    Приготування: Подрібніть очищені яблука за допомогою терки, м'ясорубки або кухонного комбайна. Так само подрібни чорну смородину. Проварити яблука 20-25 хвилин до м'якості, додай смородину і вари ще 6-8 хвилин. Блендером перебий повидло до однорідності і всип цукор. Провар його ще 15 хвилин до густоти і розклади в стерилізовані банки.

    13. Салат з куркою та чорною смородиною

    Приємна кислинка смородини оригінально відтіняє інші інгредієнти.

    Тобі знадобиться: 1 філе куряче, 3 яйця, 100 г чорної смородини, 100 г твердого сиру, майонез, 1 ст.л. зернистої гірчиці, 2 ст.д. соєвого соусу, 1 ч.л. коричневого цукру, 2 ст. оливкової олії.

    Приготування: Змішай соєвий соус, оливкову олію та цукор. Замарин курку на півгодини в цій суміші і потім запікати її в духовці 30 хвилин при 180 градусах. Наріж курку кубиком. Відвари та натрі яйця на тертці. Сир теж натрій, змішай все разом, додай чорну смородину і заправ салат майонезом з гірчицею.

    14. Смузі із чорної смородини з вівсянкою

    Плюс цього рецепту ще й у тому, що він повністю пісний та веганський.

    Тобі знадобиться: 200 г чорної смородини, 250-300 мл яблучного соку, 1 банан, 3 ст. вівсяні пластівці, мед або цукор.

    Очисти банан і подрібни його в блендері зі смородиною. Додай інші інгредієнти та зби смузі ще раз.

    15. Молочний коктейль із чорною смородиною

    Замість молока можеш використовувати кефір, ряженку або йогурт.

    Тобі знадобиться: 250 г чорної смородини, 400 мл молока, 80 г меду.

    Промий і перебери чорну смородину, подрібни її за допомогою блендера. Додай інші інгредієнти та зби коктейль ще раз.

    Зараз читають:20 низькокалорійних рецептів страв для схуднення

    16. Чізкейк із чорною смородиною

    Прикрась готовий чізкейк збитими вершками, желе або свіжими ягодами.

    Тобі знадобиться: 200 г пісочного печива, 100 г вершкового масла, 500 г вершкового сиру, 160 г цукру, 100 мл 33% вершків, 20 г борошна, 3 яйця, 1 ст. лимонного соку, 10 г ванільного цукру, 200 г чорної смородини.

    Приготування: Подрібни печиво в крихту, змішай його з|із| розтопленим маслом|мастилом| і утрамбуй основу у форму. Випікай її 15 хвилин|мінути| в духовці при 160 градусах. Блендером подрібни чорну смородину до однорідності і перетрій через сито. Окремо блендером змішай вершковий сир та яйця. Додай вершки, два види цукру, борошно та лимонний сік. Перемішай і влий ягідне пюре, знову перемішай масу і вили її у форму.

    Розігрій духовку до 160 градусів, постав у неї ємність з водою і відправ туди чізкейк. Випікай його близько 1 години і дай йому охолонути в трохи відкритій вимкненій духовці, а потім прибери на ніч в холодильник.

    17. Морс із чорної смородини

    Улюблений літній напій – навіть смачніший за домашні компоти.

    Тобі знадобиться: 300 г чорної смородини, 50 г цукру, 1 л води.

    Приготування: Засип смородину цукром і розімні її товкачем. Після чого залий все окропом і знову доведи до кипіння. Процідити морс через сито.

    18. Вівсяна каша з чорною смородиною

    Цікава варіація найпростішого та найшвидшого сніданку.

    Тобі знадобиться: 50 г вівсяних пластівців, 300 мл звичайного або кокосового молока, 50 г чорної смородини, 10 г вершкового масла|мастила|, сіль|соль| і цукор.

    Приготування: Закип'яти молоко і засип у нього вівсянку, цукор і сіль. Вари кашу на слабкому вогні майже готовності. Додай чорну смородину та вари ще пару хвилин. Додай олію та дай каші 10 хвилин настоятися під кришкою.

    19. Сорбет із чорної смородини

    Незважаючи на наявність цукру, у цьому десерті зовсім небагато калорій.

    Тобі знадобиться: 500 г чорної смородини, 100 г цукру, 200 мл води.

    Приготування: Закип'яти воду з цукром і проварити цей сироп близько 5 хвилин. Блендер подрібни смородину в пюре. Залий чорну смородину сиропом і дай трохи постояти. Після чого вилий масу в контейнер і відправь в морозилку. Перемішуйте сорбет кожні 40-60 хвилин протягом перших 3 годин.

    20. Суфле з чорною смородиною

    Якщо захочеш, то його можна використовувати як окремий шар для торта.

    Тобі знадобиться: 1 склянка чорної смородини, 200 мл 33% вершків, 100 г цукру, 2 яєчні білки, 1 ст.л. желатину, 50 мл води, 80 г білого шоколаду.

    Розведи желатин у воді за інструкцією на упаковці. Засип чорну смородину цукром, трохи провари, розімні товкачем і перетрій через сито. Нагрій яєчні білки на водяній бані та міксером зби їх до стійких піків. Окремо збий вершки до пишноти. Влий ягідну заготовку в вершки і акуратно змішай усі інгредієнти. Розклади суфле формочками і прибери в холодильник.

    Джерело: dietcenter.com.ua

    No votes yet.
    Please wait...

    Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *