Яким би багатим не був твій стіл, але баночка домашньої консервації точно ніколи не завадить! Серед популярних заготовок на зиму – лечо займає одне з перших місць. Тим більше що готувати його зовсім нескладно. Розповідаємо 20 чудових рецептів!
Зміст
1. Лечо з помідорів, цибулі, болгарського та гострого перцю
Якщо гострий перець очистити від насіння, то лечо вийде менш жарким.
Тобі знадобиться: 2 кг помідорів, 2 кг болгарського перцю, 3 стручки гострого перцю, по 5 горошин запашного та чорного перцю, 3 ст.л. оцту, 3 ст. олії, 80 г цукру, 35 г солі.
Помідори очисти від шкірки, наріж і подрібни в блендері. Гострий перець наріж разом із насінням, болгарський перець очисти і наріж великими часточками. Закип'ятіть томатну масу в каструлі, додай цукор, сіль, олію, спеції і провари 10 хвилин. Всип болгарський і гострий перець, і вари 20 хвилин на повільному вогні. Влий оцет, перемішай і розклади лечо по стерилізованих банках. Закатай, переверни вгору дном і закутай на добу теплою ковдрою.
2. Класичний рецепт лечо на зиму
Стеж за тим, щоб овочі не перетравилися, інакше вони втратить форму і будуть м'якими.
Тобі знадобиться: 2 кг помідорів, 1,5 кг болгарського перцю, 50 г часнику, 2 великі цибулини, 100 мл олії, 80 мл яблучного оцту, 3 ст.л. цукру, 1,5 ст. солі.
Приготування: З помідорів вичавлюй сік, болгарський перець і цибулю очисти, наріж великими часточками. Влий томатний сік у каструлю з товстим дном, додай олію, сіль, цукор і провари 20 хвилин. Всип болгарський перець, цибулю та вари ще 20 хвилин. Всип нарізаний пластинами часник, прокип'яти 5 хвилин і влий оцет. Вимкни вогонь, розклади гаряче лечо по банках і закатай.
3. Лечо без оцту
Якщо не вистачає звичної кислинки, додай пару ложок лимонного соку.
Тобі знадобиться: 2 кг помідорів, 2 кг солодкого перцю, 3 великі цибулини, 80 мл олії, 1/2 склянки цукру, 40 г солі, 1 склянка води.
Помідори очисти від шкірки, наріж і пропусти через м'ясорубку. Перелий у каструлю, додай воду, цукор, сіль і проварити 20 хвилин. Всип нарізану цибулю і солодкий перець, влий олію і провари ще 20 хвилин. Розклади лечо в підготовлені банки, закатай і переверни вгору дном.
4. Лічо з лимонною кислотою на зиму
Небагато зусиль і приголомшлива овочева заготовка готова!
Тобі знадобиться: 3 кг помідорів, 3 кг солодкого перцю, 500 г цибулі, 100 мл олії, 1 ч.л. лимонної кислоти, 4 ст. цукру, 2 ст. солі, мелений чорний перець, мелена паприка до смаку.
Помідори очисти від шкірки і подрібни в блендері. Солодкий перець і цибулю очисти, наріж часточками. Скип'ятіть томатну масу, додай цукор і сіль, і вари 20 хвилин на слабкому вогні. Додай подрібнені овочі, лимонну кислоту, спеції та олію. Накрий кришкою та провари ще 15 хвилин. Розклади лечо по стерилізованих банках і закатай.
Зараз читають:15 рецептів тарталеток із червоною рибою, які порадують своїм смаком
5. Лечо з болгарського перцю, помідорів та моркви
Овочі для лечо обов'язково повинні бути соковитими та свіжими.
Тобі знадобиться: 1,5 кг помідорів, 1 кг болгарського перцю, 1 кг моркви, 80 мл олії, 80 мл оцту, 50 г цукру, 30 г солі.
Приготування: Наріж моркву та очищений болгарський перець. Помідори очисти від шкірки, пропусти через м'ясорубку і влий у глибоку каструлю. Додай цукор, сіль, олію та вари 20 хвилин. Всип моркву, болгарський перець і томи під кришкою ще 15 хвилин. Влий оцет, перемішай і через хвилину зніми з вогню. Наповни лечо підготовлені банки, закрий кришками і укутай на добу теплою ковдрою.
6. Лечо з кабачків та болгарського перцю на зиму
Таке лечо найзручніше готувати у великому казанку.
Тобі знадобиться: 1,5 кг помідорів, 1 кг болгарського перцю, 1 кг кабачків, 4 великі цибулини, 50 г часнику, 80 мл олії, 60 мл оцту, 4 ст.л. цукру, 2 ст. солі.
Приготування: Наріж кабачки, очищену цибулю та болгарський перець. Помідори очисти від шкірки, подрібни в блендері та перелий у каструлю. Додай сіль, цукор, олію та провари 20 хвилин. Всип подрібнені овочі, влий масло і томи лечо під кришкою 15 хвилин. Додай оцет, пропущений через прес часник і через 2 хвилини вимкни вогонь. Переклади лечо в підготовлені банки і заходи на зиму.
7. Лечо з гострим перцем, морквою та цибулею
Намагайся різати овочі на шматочки приблизно однакового розміру.
Тобі знадобиться: 2 кг помідорів, 1 кг болгарського перцю, 400 г моркви, 300 г цибулі, 1 стручок гострого перцю, 120 мл олії, 100 мл оцту, 0,5 ч.л. паприки, 0,5 ч. л. меленого чорного перцю, 100 г цукру, 45 г солі.
Болгарський перець, цибуля очисти і наріж, гострий перець подрібни, моркву натрій на тертці. Помідори очисти від шкірки, подрібни в блендері, змішай із цукром, сіллю, спеціями та проварю 15-20 хвилин. Всип решту овочів, додай олію і вари 20 хвилин. Влий оцет, вимкни вогонь і розклади по банках. Закатай і закутай на добу теплою ковдрою.
8. Лечо з томатною пастою на зиму
Кількість солі та цукру регулюй на свій смак.
Тобі знадобиться: 2 кг болгарського перцю, 500 г цибулі, 50 г часнику, 100 г томатної пасти, 1 ч.л. чорного перцю горошком, 80 мл олії, 80 мл оцту, 50 г цукру, 40 г солі, 2 склянки кип'яченої води.
Болгарський перець, цибуля очисти і наріж . Змішай воду з цукром, сіллю, чорним перцем та томатною пастою. Провари 10 хвилин, додай подрібнені овочі та вари 15 хвилин. Всип нарізаний пластинами часник, влий масло і томи ще 5-7 хвилин. Додай оцет, перемішай і вимкни вогонь. Розклади гаряче лечо в чисті банки і закатай.
9. Лечо з баклажанів, солодкого перцю та помідорів
Періодично помішуйте лечо в процесі варіння, інакше воно може підгоріти.
Тобі знадобиться: 2 кг баклажанів, 1 кг помідорів, 1 кг солодкого перцю, 400 г цибулі, 120 мл олії, 100 мл оцту, 1/2 склянки цукру, 2 ст.л. солі, 300мл води.
Приготування: Баклажани наріж і замочіть на 10 хвилин у підсоленій воді. Солодкий перець та цибулю очисти, наріж. Помідори пропусти через м'ясорубку, перелий у каструлю, змішай із цукром, сіллю та водою. Проварити 20 хвилин, а потім додай баклажани, солодкий перець, цибулю та масло. Прокип'яті лечо 10 хвилин на повільному вогні. Влий оцет, акуратно перемішай і закатай.
Зараз читають:20 рецептів зелених смузі з яскравим кольором, смаком та ароматом
10. Лечо з баклажанів та гострого перцю на зиму
Не забувай промивати баклажани підсоленою водою.
Тобі знадобиться: 1 кг помідорів, 1 кг баклажанів, 1 кг болгарського перцю, 2 стручки гострого перцю, 4 середні цибулини, 80 мл олії, 80 мл яблучного оцту, 4 ст.л. цукру, 2 ст. солі.
Приготування: Наріж баклажани, гострий перець, очищену цибулю та болгарський перець. Помідори подрібни в блендері, змішай із сіллю, цукром, олією і провари 20 хвилин на слабкому вогні. Додай подрібнені овочі та вари лечо ще 20 хвилин. Влий оцет, перемішай і розклади по стерилізованих банках. Закатай, переверни вгору дном і закутай на добу теплою ковдрою.
11. Лечо з баклажанів з томатною пастою
Розкладати лечо по банках найзручніше за допомогою великої ложки.
Тобі знадобиться: 4 кг баклажанів, 2 кг болгарського перцю, 500 г цибулі, 100 г томатної пасти, 0,5 ч.л. меленого чорного перцю, 120 мл олії, 100 мл оцту, 100 г цукру, 80 г солі, 800 мл кип'яченої води.
Приготування: Наріж баклажани, очищену цибулю та болгарський перець. Змішай воду, цукор, сіль, томатну пасту і проварити 10 хвилин. Додай овочі, олію, мелений перець і томи 20 хвилин на слабкому вогні. Влий оцет і через 2 хвилини зніміть лечо з вогню. Наповни банки заготівлею, закатай і постав на добу догори дном.
12. Лечо з баклажанів та помідорів без оцту
Такий варіант консервації добре зберігається в коморі.
Тобі знадобиться: 3 кг помідорів, 3 кг баклажанів, 500 г цибулі, 3 стручки гострого перцю, півголовки часнику, 4 ст.л. оцту, 120 мл олії, 100 г цукру, 80 г солі.
Помідори очисти від шкірки, подрібни в блендері і перелий в каструлю. Додай цукор, сіль, олію та вари 15 хвилин. Всип подрібнені баклажани, цибуля та гострий перець. Накрий кришкою та томи лечо 20 хвилин на повільному вогні. Влий оцет, додай пропущений через прес часник і через 3-4 хвилини зніми каструлю з плити. Розклади лечо в чисту тару і закатай.
13. Лечо з патисонів на зиму
Обов'язково зрізай шкірку з патисонів.
Тобі знадобиться: 1 кг помідорів, 1 кг патисонів, 1 кг болгарського перцю, 400 г цибулі, 400 г моркви, 120 мл оцту, 2 ст. томатної пасти, 1/2 склянки олії, 4 ст.л. цукру, 2 ст. солі.
Приготування: Помідори, цибуля та морква подрібни в блендері, змішай з цукром, сіллю та проварю 15 хвилин. Додай томатну пасту, олію, подрібнені патисони, болгарський перець і томи 15 хвилин. Влий оцет, провари лечо ще 2 хвилини і закатай.
14. Лечо з кабачків, помідорів та гострого перцю
Чим стигліші помідори, тим смачніше вийде лечо.
Тобі знадобиться: 2 кг помідорів, 2 кг кабачків, 4 великі цибулини, 2 стручки гострого перцю, 100 мл олії, 100 мл оцту, 4 лаврових листи, 5 горошин запашного перцю, 3 ст.л. цукру, 1,5 ст. солі.
Приготування: Наріж кабачки, гострий перець та очищену цибулю. Помідори очисти від шкірки та подрібни у блендері. Змішай томатну масу з цукром, сіллю, спеціями та проварити 15 хвилин. Додай подрібнені овочі, влий олію та готуй на повільному вогні ще 20 хвилин. Влий оцет, прокип'яті 2 хвилини, розклади лечо по банках і закатай на зиму.
15. Лечо з цукіні, болгарського перцю та помідорів
Відмінний рецепт лечо, з яким впорається кожна господиня.
Тобі знадобиться: 2 кг помідорів, 1 кг цукіні, 1 кг болгарського перцю, 200 г моркви, 300 г цибулі, 80 мл олії, 100 мл яблучного оцту, 4 ст.л. цукру, 2 ст. солі, 300мл води.
Зараз читають:20 найсмачніших ПП салатів із пекінської капусти
Помідори подрібни в блендері або пропусти через м'ясорубку. Додай олію, цукор, сіль, воду та провари 15-20 хвилин. Всип подрібнені цукіні, морква, цибуля та болгарський перець. Прокип'ятити всі разом 15 хвилин, додати оцет і через 3 хвилини зняти з вогню. Наповни чисті банки гарячим лечо, закатай і закутай на добу теплою ковдрою.
16. Солодке лечо з молодих кабачків
Використовуй кабачки довжиною до 10 сантиметрів.
Тобі знадобиться: 3 кг помідорів, 2 кг молодих кабачків, 300 г моркви, 300 г цибулі, 100 мл олії, 80 мл оцту, 5 горошин запашного перцю, 2 бутони гвоздики, 120 г цукру, 80 г солі.
Приготування: Наріж кабачки, моркву та очищену цибулю. Помідори очисти від шкірки та пропусти через м'ясорубку. Томатну масу змішай зі спеціями, олією, цукром, сіллю та проварити 20 хвилин. Всип підготовлені овочі та вари 15 хвилин після повторного закипання. Додай оцет, перемішай і одразу ж розклади лечо по банках. Закатай, переверни вгору дном і закутай на добу теплою ковдрою.
17. Лечо з печерицями
Обережно, у процесі варіння лечо може бризкати.
Тобі знадобиться: 2 кг помідорів, 1 кг печериць, 1 кг болгарського перцю, 400 г цибулі, 100 мл олії, 80 мл оцту, 4 лаврові листи, 3 ст.л. цукру, 1,5 ст. солі.
Приготування: Наріж печериці, очищену цибулю та болгарський перець. Помідори пропусти через м'ясорубку, змішай із цукром, сіллю, олією та провари 20 хвилин. Додай подрібнені овочі, лавровий лист та вари ще 20 хвилин. Влий оцет, перемішай і зніми з вогню. Розклади гаряче лечо в стерилізовані банки і закатай.
18. Лечо з квасолею на зиму
Для цього рецепту підійде будь-який вид квасолі.
Тобі знадобиться: 2 кг помідорів, 2 склянки сухої квасолі, 1 кг болгарського перцю, 300 г цибулі, 100 мл олії, 3 ст.л. оцту, 100 г цукру, 2 ст. солі.
Приготування: Квасоля замочіть на 10-12 годин, а потім проваріть до готовності. Помідори та очищену цибулю подрібни в блендері. Перелий масу в каструлю з товстим дном, додай цукор, сіль і вари 15 хвилин. Всип нарізаний шматочками болгарський перець і готуй ще 10 хвилин. Додай квасолю, масло, провари 10 хвилин і влий оцет. Через 2 хвилини розклади лечо по стерилізованих банках і закатай.
19. Лечо з болгарського перцю, печериць та свіжих помідорів
Безпрограшний варіант, який варто спробувати приготувати!
Тобі знадобиться: 3 кг помідорів, 1 кг болгарського перцю, 1 кг печериць, 500 г моркви, 500 г цибулі, півголовки часнику, 80 мл оцту, 1/2 склянки олії, 100 г цукру, 1,5 ст.л. солі, 500 мл окропу.
Помідори подрібни в блендері, змішай з маслом , цукром, сіллю і провари 15 хвилин. Додай воду, нарізані печериці, моркву, цибулю та болгарський перець. Прокип'яті 15 хвилин, влий оцет, видави через прес часник і перемішай. Розклади лечо в підготовлену тару і закатай.
20. Лечо з яблуками та гострим перцем на зиму
Яблука надають лечо легкої кислинки і приголомшливого аромату.
Тобі знадобиться: 1,5 кг помідорів, 1 кг болгарського перцю, 600 г яблук, 2 цибулини, 2 середні моркви, 20 г петрушки, 1 стручок гострого перцю, 2 ст. яблучного оцту, 60 мл олії, 3 ст.л. цукру, 1,5 ст. солі.
Приготування: Помідори та цибулю подрібни в блендері, змішай з цукром, сіллю та проварю 15 хвилин. Додай подрібнені яблука, петрушку, моркву, гострий та болгарський перець. Влий масло і прокип'яті лечо 20 хвилин. Додай оцет, перемішай і розклади чистими банками. Закатай, переверни вгору дном і закутай на добу теплою ковдрою.
Джерело: dietcenter.com.ua