Ми зібрали та розповідаємо 20 найкращих рецептів закваски для квасу. Тепер ти з легкістю приготуєш у домашніх умовах цей важливий інгредієнт і незабаром зможеш насолоджуватись освіжаючим напоєм!
Зміст
1. Класична закваска на житньому хлібі
Оптимальна температура води для закваски становить 32-35 градусів.
Тобі знадобиться: 300 г житнього хліба, 100 г цукру, 2 ст. солоду, 1 л кип'яченої води.
Приготування: Хліб наріж кубиками. Дві третини помісти у підготовлену ємність, а решту – відправь у духовку сушитися за 80 градусів до золотистого кольору. Змішай теплу воду з цукром та солодом. Влий її в ємність із сухариками, накрий марлею і постав у тепле місце на 2-3 дні. До готової закваски додай сушені сухарі.
2. Закваска на бородинському хлібі із родзинками
Кількість закваски в майбутньому квасі можна регулювати на свій смак.
Тобі знадобиться: 250 г бородинського хліба, 1/2 склянки родзинок, 3 ст. цукру, 1 л кип'яченої води.
Приготування: Наріж бородинський хліб кубиками, виклади на лист і злегка підсуши в духовці. Застуди та помісти у велику банку. Додай родзинки та теплу воду, змішану з цукром. Накрий марлею та прибери закваску в тепле місце на 3 дні.
3. Закваска з житнього борошна та сухих дріжджів
Використовуй для приготування глибоку ємність, тому що закваска зростатиме і сильно збільшуватиметься в обсязі.
Тобі знадобиться: 4 ст. житнього борошна, 0,5 ч.л. сухих дріжджів, 2 ч. л. цукру, 180мл води.
Приготування: У підготовленій банці змішай житнє борошно, дріжджі та цукор. Влий теплу воду, перемішай і накрий тканинною серветкою. Поставте закваску в тепле місце на 1 добу.
Зараз читають:20 найкращих салатів з огірків із цибулею на зиму
4. Закваска з житнього борошна із солодом та свіжими дріжджами
Бережи готову закваску в холодильнику і раз на 3 дні підживлюй її осадом квасу.
Тобі знадобиться: 100 г житнього борошна, 1 ч.л. солоду, 5 г свіжих дріжджів, 2 ч. л. цукрового піску, 200мл води.
Приготування: У глибокій банці змішай житнє борошно, солод і цукор. Додай розкрошені дріжджі, теплу воду та перемішай. Накрий закваску подвійним шаром марлі та постав її в тепле місце на 1 день.
5. Рисова закваска для квасу
Дієтологи рекомендують додавати рисовий квас до раціону при схудненні.
Тобі знадобиться: 4 ст. бурого рису, 1 ст. ізюму, 1 ст.л. цукру, 1л води.
Змішай теплу воду з цукром. У підготовлену ємність всип родзинки та бурий рис. Залий солодкою водою, перемішай і накрий тканинною серветкою. Забери закваску в темне тепле місце на 3 дні.
6. Закваска для квасу на шишках хмелю
Тільки натуральні інгредієнти, ніяких покращувачів смаку та шкідливих добавок.
Тобі знадобиться: 1 склянка шишок хмелю, 2 ст. житнього борошна, 2 ст.л. меду, 600 мл води.
Приготування: Шишки хмелю залий водою та проварю на слабкому вогні 15 хвилин. Застуди до кімнатної температури та проціди. Змішай теплий відвар з житнім борошном та медом. Перелий у глибокий посуд і накрий тканинною серветкою. Закваску вже можна буде використати за 2 дні.
7. Житня закваска для квасу
Процес приготування трохи тривалий, але дуже простий.
Тобі знадобиться: 400 г житнього борошна, 400 мл води.
Приготування: 50 г борошна змішай із 50 мл теплої води. Накрий тканинною серветкою та постав у тепле місце на 12 годин. Додай ще 50 г житнього борошна та 50 мл води, добре перемішай. Через 12 годин повтори дії знову і так доти, доки не закінчаться борошно та вода. Закваска буде готова через 12 годин з моменту останнього додавання води та борошна.
8. Закваска на березовому соку
Хліб можна сушити на сонці, в духовці та на сковороді.
Тобі знадобиться: 200 г черствого хліба, 1 жменю родзинок, 2 ст.л. цукру, 40 г сухого квасу, 1 л березового соку.
Хліб наріж невеликими шматочками і злегка його підсуши на сковороді. У підготовлену банку помісти хліб, цукор, родзинки та сухий квас. Залий все теплим березовим соком і добре перемішай. Накрий закваску марлею і постав у тепле місце на 3 дні.
9. Закваска на сухих дріжджах
Закваска буде готова вже за 2 години.
Зараз читають:20 салатів з рисом на зиму, від яких ти будеш у захваті
Тобі знадобиться: 1 ч.л. сухих дріжджів, 5 ст. житнього борошна, 2 ст.л. меду, 400 мл кип'яченої води.
Приготування: Всип у банку сухі дріжджі та житнє борошно, і гарненько струси. Додай теплу воду, змішану з медом, та перемішай. Накрий закваску марлею і постав у тепло на 2 години.
10. Закваска для квасу з ячменю
Таким рецептом користувалися навіть наші бабусі!
Тобі знадобиться: 1 склянка ячменю, 2 ст. цукру, 1 ст. солоду, 1 л води.
Ячмінь обсмаж на сухій сковороді до золотистого кольору , остуди та пересип у підготовлену банку. Додай солод та теплу воду, змішану з цукром. Накрий подвійним шаром марлі та постав закваску в тепле місце на 2-3 дні.
11. Закваска для квасу з вівсяних пластівців
Рекомендуємо готувати закваску з пластівцями «Геркулес».
Тобі знадобиться: 100 г вівсяних пластівців, 1 ст. цукру, 500 мл кип'яченої води.
Змішай теплу воду з цукром. Всип вівсяні пластівці в банку і залий їх солодкою водою. Перемішайте, накрийте тканинною серветкою і поставте закваску в тепле місце на 2 дні.
12. Закваска із сухофруктів та солоду
Простий рецепт, який сподобається навіть малодосвідченим кулінарам.
Тобі знадобиться: 100 г сухофруктів, 1 ст. ізюму, 2 ст.л. солоду, 1 ст.л. цукру, 500 мл кип'яченої води.
Приготування: У банку всип сухофрукти, родзинки та солод. Залий все теплою водою, змішаною із цукром. Струси закваску, накрий її рушником і прибери в темне тепле місце на 3 дні.
13. Бурякова закваска для квасу
Знадобиться буряк винегретного сорту.
Тобі знадобиться: 200 г буряків, 2 ст. меду, 1 шматочок хліба, 1 жменю родзинок, 2 л води.
Приготування: Буряк очисти, дрібно наріж і склади у велику банку. Додай розкришений хліб, родзинки та теплу воду, змішану з медом. Перемішай, накрий тканинною серветкою і забери в тепле місце. Через 4 дні закваска буде готова.
14. Закваска з чайної троянди з ізюмом та солодом
На такій основі квас виходить дуже ароматним та смачним.
Тобі знадобиться: 1 склянка пелюсток чайної троянди, 1 ст. ізюму, 1 ст.л. солоду, 2 ст.л. меду, 1 л води.
Приготування: Замочи пелюстки троянди на 10 хвилин у підсоленій воді, після чого – промийте їх і перекладіть у банку. Додай ізюм, солод та теплу воду, змішану з медом. Перемішайте, накрийте і поставте закваску в тепле місце на 3 дні.
15. Горобинова закваска для квасу
Тут обов'язково використовуй лише черствий хліб.
Тобі знадобиться: 1 склянка горобини, 1 шматочок хліба, 0,5 ч.л. сухих дріжджів, 2 ч. л. цукру, 1л води.
Зараз читають:Пиріжки з чорницею: 15 простих і дуже смачних рецептів
Приготування: Горобину промою та помісти в підготовлену ємність. Змішай теплу воду з цукром та дріжджами. Залий горобину отриманою рідиною і додай хліб. Накрий закваску подвійним шаром марлі та прибери у тепле місце на 1 добу.
16. Закваска з винограду з житнім борошном
Якщо потрапив несолодкий виноград, тоді додай у закваску 1 ст. цукру.
Тобі знадобиться: 100 г солодкого винограду, 2 ст. житнього борошна, 1 л води.
Приготування: Подрібни виноград у блендері та перелий у скляну банку отриману заготівлю. Додай житнє борошно, теплу воду і добре все перемішай. Накрий закваску марлею та постав її в тепло на 1 день.
17. Закваска з ячменем, вівсяними пластівцями та сухофруктами
Цієї порції закваски буде достатньо для приготування 3 літрів квасу.
Тобі знадобиться: 1 склянка ячменю, 2 ст. вівсяних пластівців, 1 склянка сухофруктів, 2 ст.л. цукру, 1 л кип'яченої води.
Злегка обсмаж ячмінь і вівсяні пластівці на сухій сковороді, а потім пропусти їх через м'ясорубку. Переклади заготовку в банку, додай сухофрукти та залий теплою водою, змішаною з цукром. Перемішай, накрий тканинною серветкою та постав у тепло на 2 дні.
18. Закваска з житнього хліба та пшона
Напій виходить красивого жовтого кольору.
Тобі знадобиться: 1 склянка пшона, 200 г житнього хліба, 1 ст.л. родзинок, 50 г рідкого меду, 1 л кип'яченої води.
Приготування: Ретельно промийте і перекладіть пшоно в скляну банку. Додай родзинки та розфарбований житній хліб. Змішай теплу воду з медом і влий її в банку. Накрий закваску марлею і постав у тепле місце на 2 дні.
19. Бездрожжева закваска із ізюму з цикорієм
У цьому рецепті мити родзинки – не треба.
Тобі знадобиться: 100 г ізюму, 1 ст.л. порошку цикорію, 1 ст.л. цукру, 1 л кип'яченої води.
Змішай теплу воду, цукор і порошок цикорію. Помісти ізюм у банку та залий його підготовленою рідиною. Струси, накрий серветкою і постав у тепле місце. Через 2 дні бездрожжева закваска для квасу буде готова!
20. Закваска для квасу з вишні та ягід
Готувати можна як із свіжих, так і заморожених ягід.
Тобі знадобиться: 1 склянка ягід до смаку, 1 жменю вишні, 1 ст.л. ізюму, 2 ст.л. житнього борошна, 2 ст.л. цукру, 1л води.
Приготування: Розімни руками всі ягоди та вишню. Отриману масу змішай з житнім борошном і родзинками, і перелий у скляну сулію. Влий теплу воду, змішану з цукром, і гарненько струсни. Накрий закваску марлею та постав її в тепле місце на 2 дні.
Джерело: dietcenter.com.ua