Влітку так хочеться зробити багато заготовок на зиму! Радимо почати з головного – приготувати найсмачнішу ікру з баклажанів. У нашій добірці ми зібрали 20 найкращих рецептів цієї популярної овочевої закуски!
Зміст
1. Ікра з баклажанів з часником та свіжими помідорами
Готувати ікру найзручніше у великому казанку.
Тобі знадобиться: 2 кг баклажанів, 400 г помідорів, 200 г моркви, 3 великі цибулини, 50 г часнику, 60 мл олії, 1 ст.л. цукру, мелений чорний перець та сіль за смаком.
Приготування: Баклажани очисти від шкірки, наріж і залий солоною водою на 15 хвилин. Подрібни помідори, моркву та очищену цибулю. Обсмажте цибулю з морквою до золотистого кольору, додай баклажани і готуй 10-15 хвилин, часто помішуючи. Всип помідори, цукор, сіль і мелений перець. Накрий кришкою та туші 30 хвилин. Подрібни заготовку занурювальним блендером, додай пропущений через прес часник і потім ще 5 хвилин. Виклади ікру в стерилізовані банки і закатай.
2. Ікра з баклажанів та кабачків шматочками
Овочі повинні бути молоденькими, соковитими та красивими.
Тобі знадобиться: 2 кг баклажанів, 2 кг кабачків, 200 г моркви, 200 г цибулі, 60 г томатної пасти, 1/2 склянки олії, лимонна кислота на кінчику ножа, 0,5 ч.л. меленого чорного перцю, 2 ст. цукру, сіль до смаку, 1 склянка води.
Овочі підготуй і наріж кубиками приблизно одного розміру. Обсмажити цибулю з морквою в олії до золотистого кольору. Всип кабачки і готуй 15 хвилин. Додай баклажани та воду, змішану з томатною пастою, накрий кришкою та протушкуй півгодини. Всип мелений перець, цукор, сіль, лимонну кислоту і томи на слабкому вогні ще 10 хвилин. Розклади ікру по стерилізованих банках, закатай і переверни вгору дном.
3. Баклажанна ікра шматочками на зиму
Банки попередньо прокали в духовці або простерилізуй над парою.
Тобі знадобиться: 2 кг баклажанів, 500 г помідорів, 2 середні моркви, 2 великі цибулини, 1/2 склянки олії, 2 ст.л. цукру, 0,5 ч. л. меленого чорного перцю, 2 ст. солі, 150мл води.
Приготування: Баклажани очисти від шкірки, наріж і залий підсоленою водою на 20 хвилин. Морква, помідори та очищена цибуля наріж невеликими шматочками. Обсмаж цибулю з морквою 3-4 хвилини, додай баклажани і готуй 10 хвилин. Всип помідори, накрий кришкою і томи 20 хвилин. Поперчити, посолити, додати цукор, воду і добре перемішати. Протушкуй ікру 10 хвилин, розклади по стерилізованих банках, закатай кришками і переверни вгору дном.
4. Ікра з баклажанів «Апетитна»
Обов'язково пробуй готову ікру, можливо, овочі вимагатимуть більше цукру чи солі.
Тобі знадобиться: 3 кг баклажанів, 300 г моркви, 200 г цибулі, 20 г часнику, 100 г томатної пасти, 100 мл олії, 0,5 ч.л. лимонної кислоти, 30 г цукру, 80 г солі, мелений чорний перець до смаку, 1 склянка води.
Приготування: Моркву натрій на великій тертці, цибулю очисти та подрібни. Баклажани наріж разом зі шкіркою та залий підсоленою водою на 15 хвилин. Обсмаж цибулю з морквою до золотистого кольору, всип баклажани і готуй 15 хвилин, періодично помішуючи. Влий воду, змішану з томатною пастою, сіллю та цукром. Перемішай, накрий кришкою і томи на слабкому вогні півгодини. Всип мелений перець, лимонну кислоту та видави через прес часник. Подрібни ікру занурювальним блендером, прогрій ще 3 хвилини, розклади по чистих банках і закатай.
5. Баклажанна ікра з болгарським перцем та помідорами
Постарайся зняти з помідорів шкірку.
Зараз читають:12 відмінних рецептів морсу з чорної смородини
Тобі знадобиться: 2 кг баклажанів, 500 г болгарського перцю, 300 г помідорів, 1 велика морква, 200 г цибулі, 80 мл олії, 2 г лимонної кислоти, 2 ст.л. цукру, 50 г солі, мелений чорний перець за смаком.
Приготування: Овочі підготуй та наріж. У глибокому казанку обсмаж цибулю з морквою, всип болгарський перець і готуй 10 хвилин. Додай баклажани, протушкуй 15 хвилин і всип помідори. Через 15 хвилин додай цукор, сіль та мелений перець. Накрий кришкою і томи 30 хвилин. Всип лимонну кислоту, протушкуй ікру ще 5 хвилин, розклади по банках і закатай кришками.
6. Баклажанна ікра з гострим перцем
Перед подрібненням ікри в блендері, забирай казанок з вогню.
Тобі знадобиться: 3 кг баклажанів, 200 г моркви, 200 г цибулі, 2 гострих перцю, 100 г томатної пасти, 1/2 склянки олії, 50 г цукру, 60 г солі, 0,5 ч.л. паприки, 0,5 ч. л. лимонної кислоти, 200мл води.
Приготування: Овочі підготуй та наріж. Обсмажити цибулю з морквою в олії до золотистого кольору. Всип баклажани, гострий перець і готуй 20 хвилин, часто помішуючи. Додай воду, змішану з томатною пастою, цукром та сіллю. Всип паприку і томи 20 хвилин під кришкою. Подрібни ікру занурювальним блендером, всип лимонну кислоту, прогрій на слабкому вогні ще 2 хвилини і розклади по банках. Закатай, переверни вгору дном і закутай на добу теплою ковдрою.
7. Ікра з баклажанів через м'ясорубку
Вимочені баклажани обсушили паперовим рушником.
Тобі знадобиться: 4 кг баклажанів, 300 г болгарського перцю, 200 г моркви, 200 г цибулі, 1/2 пучка будь-якої зелені, 100 г томатної пасти, 100 мл олії, 60 г цукру, 2 ст.л. солі, мелений чорний перець до смаку, 200 мл води.
Приготування: Баклажани очисти від шкірки, подрібни та залий підсоленою водою на 15 хвилин. Окремо пропусти через м'ясорубку моркву, замочені баклажани, очищений болгарський перець та цибулю. Обсмажити цибулю з морквою в олії 3-5 хвилин. Всип масу з болгарського перцю і продовжуй готувати 10 хвилин, часто помішуючи. Додай баклажани, протушкуй 30 хвилин і влий воду, змішану з томатною пастою, цукром та сіллю. Всип подрібнену зелень, поперчити і прогрій на слабкому вогні ще 5 хвилин. Наповни гарячою ікрою підготовлені банки і заходьте.
8. Ікра з баклажанів без олії
Відмінний рецепт, коли вдома закінчилося масло!
Тобі знадобиться: 1 кг баклажанів, 4 великі помідори, 300 г болгарського перцю, 500 г цибулі, 400 г моркви, лимонна кислота на кінчику ножа, 2 ст.л. цукру, мелений чорний перець, паприка та сіль за смаком.
Приготування: Овочі очисти, наріжте невеликими шматочками, змішайте з цукром, спеціями і невеликою кількістю солі, помістіть в рукав для запікання і відправте на 40 хвилин в духовку, прогріту до 200 градусів. Акуратно переклади овочі з рукава на сковорідку з антипригарним покриттям, додай лимонну кислоту і доведи до солі. Туши всі разом доти, доки не випарується зайва волога. Розклади гарячу ікру в підготовлену тару, заходь і залиш на добу в теплому місці.
9. Ікра з баклажанів з гострим томатним соусом
Можна також використовувати готовий томатний соус.
Тобі знадобиться: 2 кг баклажанів, 1 стручок гострого перцю, 500 г помідорів, 200 г моркви, 3 великі цибулини, 4 зубчики часнику, 1/2 склянки олії, 1 ст.л. цукру, 1,5 ст. солі.
Приготування: Баклажани наріж разом зі шкіркою та залий підсоленою водою на 15 хвилин. Наріж помідори, моркву, гострий перець та очищену цибулю. Обсмаж гострий перець 2-3 хвилини, всип цибулю і готуй 5 хвилин. Додай помідори та цукор, накрий кришкою і томи чверть години на слабкому вогні.
Окремо обсмаж моркву до золотистого кольору, всип баклажани і готуй 20 хвилин. Додай томатний соус, сіль та туші під кришкою півгодини. Видави через прес часник і томи ще 10 хвилин. Розклади ікру по банках, закрий кришками і укутай теплою ковдрою на добу.
10. Ікра із запечених баклажанів на зиму
Краще смажити на рафінованій олії.
Тобі знадобиться: 3 кг баклажанів, 400 г помідорів, 300 г болгарського перцю, 300 г моркви, 200 г цибулі, 1/2 склянки олії, 2 ст.л. цукру, 2 г лимонної кислоти, мелений чорний перець та сіль за смаком.
Баклажани наріж кубиками, замочи в підсоленій воді на 15 хвилин, а потім обсуши. Наріж помідори, очищену цибулю та болгарський перець. Змасти лист маслом, виклади баклажани і запікай їх 20 хвилин в духовці при 200 градусах.
Зараз читають:20 найсмачніших заготовок із калини на зиму
Окремо на сковороді обсмаж моркву з цибулею до золотистого кольору, додай помідори, болгарський перець та томи під кришкою 20 хвилин. Змішай обидві заготовки в глибокому казанку, всип цукор, сіль і мелений перець. Готуй півгодини на слабкому вогні, додай лимонну кислоту і через 2 хвилини зніми з плити. Розклади ікру в підготовлену тару, закрий кришками і переверни вгору дном.
11. Ікра з баклажанів із яблуками на зиму
Оригінальний смак із невеликою яблучною кислинкою!
Тобі знадобиться: 2 кг баклажанів, 400 г кислих яблук, 200 г помідорів, 150 г моркви, 150 г цибулі, 80 мл олії, 1 ст.л. оцту, 20 г цукру, 30 г солі.
Приготування: Підготуй та подрібни овочі з яблуками. Обсмаж баклажани на олії до золотистого кольору, додай цибулю та туші 3-4 хвилини. Всип помідори та яблука, і готуй під кришкою 20 хвилин. Додай цукор, сіль, моркву та томи ще 20 хвилин. Влий оцет, пюруй масу занурювальним блендером і прогрій на слабкому вогні 5 хвилин. Розклади гарячу ікру по стерилізованих банках, закатай і укутай теплою ковдрою на добу.
12. Баклажанна ікра з гарбузом, помідорами та гострим перцем
Для литки зазвичай використовують ємності об'ємом 250 або 500 мл.
Тобі знадобиться: 1 кг баклажанів, 500 г гарбуза, 200 г помідорів, 2 стручки гострого перцю, 300 г моркви, 300 г цибулі, 4 зубчики часнику, лимонна кислота на кінчику ножа, 1/2 склянки олії. цукру, 1 ст. солі.
Приготування: Овочі підготуй та наріж. У глибокому казанку обсмаж цибулю з морквою до золотистого кольору. Додай гарбуз, гострий перець та готуй 15 хвилин. Всип баклажани з помідорами і томи ще 20 хвилин. Додай цукор, сіль та пропущений через прес часник. Протушкуй всі разом 10 хвилин, всип лимонну кислоту і через 5 хвилин зніміть ікру з вогню. Наповни стерилізовані банки і заходь.
13. Ікра з баклажанів з оцтом на зиму
У солоній воді баклажани віддають свою гіркоту.
Тобі знадобиться: 2 кг баклажанів, 400 г моркви, 400 г цибулі, 60 мл оливкової олії, 2 ст. оцту, 20 г цукру, мелений чорний перець та сіль за смаком.
Приготування: Баклажани наріж невеликими кубиками та замочіть у підсоленій воді на 20 хвилин. Наріж шматочками моркву та очищену цибулю, і обсмаж їх у маслі до золотистого кольору. Всип баклажани і продовжуй готувати 15 хвилин, часто помішуючи. Додай оцет, мелений перець та томи під кришкою ще 10 хвилин. Всип цукор, посоліть і через 5 хвилин зніміть з плити. Наповни ікрою стерилізовані банки і закатай.
14. Баклажанна ікра зі шматочками солодкої цибулі
Готуйте цибулю в невеликій кількості масла на сковороді з антипригарним покриттям.
Тобі знадобиться: 3 кг баклажанів, 1 кг цибулі, 300 г моркви, 100 мл томатного соусу, 1/2 склянки олії, 4 ст.л. цукру, 2 г лимонної кислоти, 0,5 ч. л. паприки, 0,5 ч. л. меленого чорного перцю, сіль за смаком.
Баклажани очисти від шкірки, подрібни і залий на 15 хвилин солоною водою. Моркву натрій на тертці, цибулю очисти і наріж крупними шматочками. Обсмаж цибулю в маслі 2-3 хвилини, всип цукор і готуй ще 2 хвилини. Баклажани обсмаж окремо до золотистої скоринки, додай моркву та туші 10 хвилин. Влий томатний соус, всип спеції, цукор і сіль. Накрий кришкою і томи 20 хвилин. Подрібніть масу блендером, додай солодку цибулю, лимонну кислоту і прогрійте всі разом 10 хвилин. Розклади ікру в чисті банки, закатай кришками та залиш у теплому місці на добу.
15. Ікра з баклажанів із томатним соком на зиму
Видави сік зі свіжих помідорів або використовуй вже готовий.
Тобі знадобиться: 3 кг баклажанів, 1 кг болгарського перцю, 200 г моркви, 300 г цибулі, 250 мл томатного соку, 80 мл олії, 5 г лимонної кислоти, 1 ст.л. цукру, 1,5 ст. солі, мелений коріандр і мелений чорний перець за смаком.
Овочі промий , очисти і наріж. У глибокому казанку обсмаж цибулю з морквою до золотистого кольору, додай болгарський перець і готуй 10 хвилин. Висип баклажани та туші на слабкому вогні ще 20 хвилин. Влий томатний сік, змішаний з цукром та сіллю. Накрий кришкою і томи 15 хвилин. Всип лимонну кислоту, спеції і через 5 хвилин вимкни вогонь. Розклади ікру по банках і закатай.
16. Баклажанна ікра з болгарським перцем, помідорами та петрушкою
Ідеально із чорним хлібом!
Зараз читають:15 найкращих способів приготувати пастилу з малини
Тобі знадобиться: 2 кг баклажанів, 1 кг болгарського перцю, 500 г помідорів, 3 середні цибулини, 150 г моркви, 50 г петрушки, 4 зубчики часнику, 80 мл олії, 1,5 ст.л. солі, 1 ст. цукру, 0,5 ч. л. паприки, 0,5 ч. л. меленого чорного перцю, 0,5 ч. л. лимонної кислоти.
Приготування: Овочі підготуй та наріж. Баклажани додатково замочіть на 10 хвилин у солоній воді і викладіть сушитися на рушник. Обсмаж цибулю в олії до прозорості, додай болгарський перець і готуй 7-10 хвилин. Всип баклажани, протушкуй ще 15 хвилин, додай помідори і моркву. Накрий кришкою та томи на слабкому вогні півгодини. Додай цукор, лимонну кислоту, спеції, сіль, подрібнений часник та петрушку. Протушкуй ікру ще 10 хвилин, розклади по стерилізованих банках, закатай і закутай на добу теплою ковдрою.
17. Ікра з баклажанів за ГОСТом на зиму
Спробуй цей рецепт і він нагадає тобі найсмачнішу ікру із радянських магазинів.
Тобі знадобиться: 3 кг баклажанів, 3 зубчики часнику, 200 г моркви, 220 г цибулі, 70 мл оцту, 200 г томатного соусу, 100 мл олії, мелений чорний перець і сіль за смаком.
Приготування: Баклажани повністю виклади на лист і запікайте їх 40 хвилин у духовці при 200 градусах. Остуди, очисти та порубай ножем. Подрібнена цибуля з морквою обсмаж 4-5 хвилин у маслі. Додай заготовку з баклажанів, томатний соус і протушкуй все на повільному вогні 20 хвилин. Влий оцет, додай мелений перець, сіль і пропущений через прес часник. Потім 10 хвилин під кришкою, потім подрібніть ікру занурювальним блендером, прогрійте 2 хвилини і розкладіть по банкам. Закатай, переверни вгору дном і закутай на добу теплою ковдрою.
18. Ікра з баклажанів з помідорами, солодким перцем та базиліком
Жорсткі стебла базиліка краще не використовувати.
Тобі знадобиться: 2 кг баклажанів, 300 г помідорів, 300 г солодкого перцю, 1/2 пучка базиліку, 200 г моркви, 200 г цибулі, 80 мл оливкової олії, 3 г лимонної кислоти, 1,5 ст. солі, мелений чорний перець за смаком.
Баклажани очисти від шкірки, наріж і залий підсоленою водою на 15 хвилин. Моркву натрій на тертці, а помідори, очищену цибулю та солодкий перець – дрібно наріж. Обсмаж цибулю до прозорості, всип баклажани і готуй 7-10 хвилин. З інтервалом у 5 хвилин додай солодкий перець, помідори та моркву. Накрий кришкою, протушкуй 20 хвилин і пюруй занурювальним блендером. Всип лимонну кислоту, мелений перець, сіль і дрібно нарубане листя базиліка. Прогрій 5 хвилин, розклади ікру по стерилізованих банках і заходьте на зиму.
19. Ікра з баклажанів по-домашньому
Закатай цю ікру на зиму або одразу подавай на стіл із хлібом.
Тобі знадобиться: 2 кг баклажанів, 1/2 головки часнику, 200 г помідорів, 150 г моркви, 200 г цибулі, 1 стручок гострого перцю, 80 мл олії, 2 г лимонної кислоти, 1 ст.л. цукру, мелений чорний перець та сіль за смаком.
Приготування: Баклажани очисти від шкірки і проварити 7 хвилин у підсоленій воді. Помідори, перець та цибуля дрібно наріж, а морква – натрій на великій тертці. Обсмажити цибулю з морквою 3-5 хвилин. Додай помідори, гострий перець та готуй ще 30 хвилин під кришкою. Всип подрібнені баклажани, цукор, мелений перець та сіль. Протоми 10 хвилин на слабкому вогні, а потім подрібніть занурювальним блендером. Додай лимонну кислоту, пропущену через прес часник і через 5 хвилин зніміть з вогню. Розклади гарячу ікру в підготовлену тару і закатай кришками.
20. Баклажанна ікра “Царська” на зиму
Радимо готувати відразу більше. Виходить просто смакота!
Тобі знадобиться: 2 кг баклажанів, 300 г болгарського перцю, 200 г моркви, 200 г цибулі, 50 г часнику, 80 мл оливкової олії, 1/2 склянки томатного соусу, лимонна кислота на кінчику ножа, 50 г цукрового піску, мелений і сіль за смаком.
Баклажани натрі на тертці і залий солоною водою на 10 хвилин. Болгарський перець і цибуля – очисти та наріж тонкою соломкою, а морква – натрій на великій тертці. Обсмаж цибулю з морквою до золотистого кольору, додай баклажани та туші 20 хвилин. Всип болгарський перець і продовжуй готувати 7-10 хвилин, періодично помішуючи. Додай томатний соус, цукор, мелений перець, сіль і накрий кришкою заготовку на 15 хвилин. Всип лимонну кислоту, подрібнений часник і через 10 хвилин зніміть з вогню. Наповни ікрою стерилізовані банки і закатай.
Джерело: dietcenter.com.ua