Коли стандартна картопля чи каші вже набридли, то в хід йдуть різноманітніші та винахідливіші рецепти. Наприклад, відмінно виходять гарніри з гарбуза – вареного, смаженого або запеченого. Тримай велику вибірку рецептів!
Зміст
1. Гарбузове пюре з цибулею
Гарбузове пюре саме по собі може бути трохи пріснуватим, але ми розповімо – як це виправити.
Тобі знадобиться: 400 г гарбуза, 1 цибулина, 3 г паприки, 2 зубчики часнику, спеції, зелень.
Приготування: Подрібни цибулю та часник, обсмаж їх до рум'яності та додай паприку зі спеціями. Наріж гарбуз кубиком, відвари його 20 хвилин до м'якості, злий воду і подрібни блендером. Змішай гарбузове пюре зі смаженою цибулею та рубаною зеленню.
2. Гарнір із гарбуза у горщиках
Дуже зручний спосіб приготування та гарний спосіб подачі.
Тобі знадобиться: 1,8 кг гарбуза, 3 помідори, 1 морква, 200 г твердого сиру, 4 зубчики часнику, спеції.
Приготування: Довільно наріж овочі і виклади їх у змащені горщики маслом. Додай подрібнений часник, спеції та тертий сир. Відправте на 1-1,5 години в духовку при 190 градусах.
3. Хрумкий салат із сирого гарбуза та капусти
Буває, що на гарнір хочеться чогось максимально свіжого. Ось ідея!
Тобі знадобиться: 400 г капусти, 200 г гарбуза, 100 г моркви, 1 зубчик часнику, по 1 ст. солі, цукру та оцту.
Приготування: Капусту нашаткуй і разомни з сіллю, цукром та оцтом. Натрій моркву і гарбуз на звичайній або корейській тертці, пропусти часник через прес і перемішай салат.
4. Запечений гарбуз у духовці
Виходить аналог картоплі по-сільському, але тільки з гарбуза.
Тобі знадобиться: 1 гарбуз, 1 ст. оливкової олії, 1 ч.л. італійських трав, 1 зубчик часнику, спеції.
Приготування: Наріж гарбуз скибочками і змішай його з олією, подрібненим часником і спеціями. Виклади на пергамент і запікайте 10-15 хвилин при 180 градусах і потім ще 4-5 хвилин при 200 градусах в духовці.
5. Овочеве рагу з гарбузом
Для яскравішого золотистого відтінку додай трохи куркуми або каррі.
Зараз читають:20 простих рецептів коктейлю Негроні
Тобі знадобиться: 700 г гарбуза, 1 морква, 1 болгарський перець, 1 цибулина, 200 г цвітної капусти, 4 помідори, 2 зубчики часнику, спеції.
Приготування: Довільно наріж овочі на рагу. Обсмаж цибулю та моркву до м'якості, додай болгарський перець, цвітну капусту та гарбуз. Туші всі разом 10-15 хвилин і зали тертими очищеними помідорами. Туши ще 20-25 хвилин на слабкому вогні та за 5 хвилин до кінця приготування – додай часник та спеції.
6. Драники з гарбуза
Драники можуть бути не тільки повноцінною самостійною стравою, а й чудовим гарніром.
Тобі знадобиться: 500 г гарбуза, 1 цибулина, 2 яйця, спеції, 4 ст. борошна.
Натрій на тертці гарбуз і цибулю. Змішай всі інгредієнти та обсмаж гарбузові драники на сковороді з двох сторін до рум'яності.
7. Гарбузова каша з пшоном
За бажанням, можеш зробити її солодкою чи солоною – на власний смак.
Тобі знадобиться: 250 г гарбуза, 1 склянка пшона, 250 мл води, 250 мл молока.
Приготування: Наріж гарбуз маленьким кубиком, залий водою і проварити 5 хвилин. Засип промите пшоно і вари ще трохи до м'якості гарбуза. Злегка розімні всі разом, влий молоко і вари кашу на слабкому вогні, постійно помішуючи, близько 15-20 хвилин. Приправ за смаком.
8. Смажений гарбуз з картоплею
Буде ще цікавіше, якщо нарізати овочі спеціальним ножем.
Тобі знадобиться: 400 г картоплі, 400 г гарбуза, 1 цибулина, спеції.
Приготування: Наріж всі інгредієнти. Обсмажити картоплю до напівготовності, помішуючи. Додай гарбуз та смажу ще 10 хвилин. Всип цибулю і готуй ще 5-7 хвилин, а в кінці – приправ.
9. Гарбуз під сиром у духовці
Дуже простий, але водночас смачний гарнір. А вже який аромат!
Тобі знадобиться: 500 г гарбуза, 50 мл оливкової олії, 150 г твердого сиру, 100 г панірувальних сухарів, спеції.
Приготування: Наріж гарбуз невеликими шматочками, натрій сир і змішай всі інгредієнти разом. Виклади у форму та відправь у духовку на півгодини при 200 градусах.
10. Гарбуз-фрі
Щоб готовий гарнір не був надто жирним, викладай гарбуз на паперові рушники.
Тобі знадобиться: 500 г гарбуза, олія, по 20 г паприки, сушеного часнику, солі та інших спецій за смаком.
Приготування: Наріж гарбуз брусочками трохи більше, ніж картопля фрі. Обвалюй у всіх спеціях за смаком і обсмаж у великій кількості олії у фритюрі приблизно по 2-3 хвилини.
11. Рис із гарбузом та овочами
Для більш незвичайного смаку можна додати жменю родзинок або барбарису.
Тобі знадобиться: 350 г рису, 450 г гарбуза, 2 цибулини, 2 моркви, 2 головки часнику, 1 гострий червоний перець, 1 банка кукурудзи, по 1 ч.л. паприки, куркуми, зіри та спецій.
Зараз читають:15 найкращих рецептів коктейлів з абсентом
Рис заздалегідь промий і залий окропом. Подрібни і злегка обсмаж цибулю в олії, найкраще – у казані. Додай подрібнену моркву та смажу до легкої золотистості. Всип нарізаний гострий перець і цілі зубчики часнику.
Через 5 хвилин додай нарізаний середніми шматочками гарбуз. Залий гарячою водою, щоб вона покривала овочі, доведи до кипіння, додай всі спеції і туші 15 хвилин.
Злий з рису воду, додай його до овочів і розрівняй, не перемішуючи. Долей ще трохи води і готуй все разом як плов, до готовності рису. При необхідності підливай воду. Наприкінці – додай кукурудзу і перемішай.
12. Тушкований гарбуз у томаті
Відмінний гарнір до м'яса, який легко урізноманітнити спеціями та зеленню.
Тобі знадобиться: 1 цибулина, 300 г гарбуза, 3 зубчики часнику, 120 мл води, 2 ст. томатної пасти, спеції.
Приготування: Подрібни цибулю та часник, і обсмаж їх до прозорості. Додай нарізаний гарбуз і смажу ще 5-7 хвилин. Приправ. Розведи томатну пасту у воді, залий гарбуз та туши всі разом 15-20 хвилин до м'якості на слабкому вогні.
13. Гарбуз у сметані
Готову страву можеш посипати рубаною кінзою або волоськими горіхами.
Тобі знадобиться: 700 г гарбуза, 3-5 зубчиків часнику, 180 мл сметани, 1 ст. вершкового масла, спеції та ароматні трави.
Приготування: Гарбуз наріж невеликим кубиком і обсмаж пару хвилин на вершковому маслі. Змішай сметану, подрібнений часник та всі спеції з травами. Залий гарбуз та туші під кришкою близько 15 хвилин на слабкому вогні.
14. Гарбуз із грибами в духовці
Все не тільки смачно, а ще й дуже ситно!
Тобі знадобиться: 500 г гарбуза, 250 г печериць, 1 цибулина, 2 зубчики часнику, 60 мл олії, спеції.
Приготування: Наріж гриби пластинками, цибуля – пір'ям, а гарбуз – часточками. Змішай олію, подрібнений часник та спеції за смаком. Полей овочі, перемішай, виклади все у форму для запікання і відправь на 30-40 хвилин у духовку при 200 градусах.
15. Солодкий гарнір із гарбуза із яблуками
Відмінно доповнює жирне м'ясо, на кшталт свинини чи баранини.
Тобі знадобиться: 400 г гарбуза, 2 яблука, 40 г ізюму, 1-2 ст. коричневого цукру чи меду, 2 ст.л. лимонний сік, кориця, гострий червоний перець.
Приготування: Наріж гарбуз та яблука кубиком, а родзинки – замочіть у гарячій воді на 5 хвилин. Змішай разом всі інгредієнти, виклади у форму для запікання та відправь у духовку на 30-35 хвилин при 180-190 градусах.
16. Смажений гарбуз із соєвим соусом
Посип готовий гарбуз кунжутом або рубаною зеленою цибулею.
Зараз читають:15 салатів зі свинячою мовою, які хочеться готувати знову і знову
Тобі знадобиться: 800 г гарбуза, 50 мл соєвого соусу, олія.
Приготування: Наріж гарбуз кубиком і обсмаж його в маслі до м'якості. Додай соєвий соус і протушкуй ще 5 хвилин. Приправ за смаком.
17. Грецький гарнір із гарбуза
Дуже ароматна пісна страва з соковитими помідорами та базиліком.
Тобі знадобиться: 700 г гарбуза, 1 цибулина, 500 г помідорів, 2 ст. рубаного базиліка, оливкова олія, спеції.
Приготування: Подрібни цибулю, а гарбуз – наріж кубиком. Помідори очисти від шкірки і теж наріж кубиком. Обсмажити гарбуз із цибулею в оливковій олії до золотистості, помішуючи. Додай помідори та туші все на слабкому вогні 15-20 хвилин. За 2-3 хвилини до кінця – додай базилік та спеції.
18. Тушкований гарбуз з баклажанами
Щоб нічого не пригорало, краще використовувати казан чи сковорідку з товстим дном.
Тобі знадобиться: 300 г гарбуза, 300 г баклажанів, 1 ст. томатної пасти, спеції.
Приготування: Наріж гарбуз та баклажан кубиком. Обсмаж баклажан в маслі 2-3 хвилини, додай гарбуз і смаж ще 3 хвилини. Додай томатну пасту, спеції та трохи води, і туши всі разом 15-20 хвилин під кришкою.
19. Тушкована капуста з гарбузом
Незвичайна сезонна варіація давно знайомого овочевого гарніру.
Тобі знадобиться: 300 г капусти, 200 г гарбуза, 1 цибулина, 1 морква, 1 ч.л. томатної пасти, 100 мл води, цукор, сіль, спеції.
Натрі моркву, подрібни цибулю і обсмаж їх 5 хвилин, помішуючи. Додай нарізаний кубиком гарбуз і смажу ще 2-3 хвилини. Додай нашатковану капусту, томатну пасту, спеції та воду. Перемішай і тушкуй всі півгодини під кришкою на слабкому вогні.
20. Гратен з гарбуза
Класичний гратен готується з картоплі, але хто заважає зробити його з гарбуза?
Тобі знадобиться: 700 г гарбуза, 150 г твердого сиру, 50 г вершкового масла, 3 зубчики часнику, 1 пучок петрушки, 100 г панірувальних сухарів, 300 мл 30% вершків, 2 ч.л. прованських трав, мелений перець чилі, мускатний горіх, спеції, 1 ст. крохмалю.
Приготування: Часник подрібни та обсмаж 1 хвилину на вершковому маслі. Додай сухарі та смажу ще 3 хвилини, помішуючи. Зніми з вогню, додай усі спеції, трави та рубану петрушку. Натрій сир і змішай 2/3 сиру з крохмалем.
Наріж гарбуз скибочками 4-5 мм завтовшки. У форму для запікання виклади шар гарбуза, присоли та посип третиною сухарів. Потім – половину сиру із крохмалем. Знову гарбуз, сухарі та сир з крохмалем. І потім знову гарбуз і сухарі, і залий все вершками.
Накрий фольгою та запікай гратен у духовці 40 хвилин при 180 градусах. Прибери фольгу, посип гратен сиром, що залишився, і запікай ще 10 хвилин.
Джерело: dietcenter.com.ua