Багато хто любить маринований часник із банок огірків, помідорів та іншої консервації. Тож чому б не приготувати його окремо? Тим більше, що це так просто та смачно. Головне – дати часнику гарненько настоятися, і до зими улюблена закуска буде готова. Розповідаємо 15 найкращих рецептів!
Зміст
1. Маринований часник з оцтом
Класичний рецепт маринаду, який буде актуальним і для часнику.
Тобі знадобиться: 500 г часнику, 2 парасольки кропу, 2 листки смородини, 2 гілочки петрушки, 500 мл води, по 40 г солі та цукру, 40 мл оцту.
Виклади зубчики часнику, кріп, листя і петрушку в стерильні банки. Залий окропом, залиш на 5 хвилин, злий цю воду і знову закип'ятити. Додай у неї цукор, сіль і оцет, проваріть до розчинення, залий часник і закатай.
2. Солодкий маринований часник на зиму
Солодкуватий маринад надає заготівлі незвичайні нотки – спробуй у разі.
Тобі знадобиться: 500 г часнику, 300 мл води, 100 мл оцту, 2 ч. л. солі, 5 ч. л. цукру, 2 лаврові листи.
Розбери зубчики часнику і виклади їх у стерильні банки. Залий окропом, залиш на 2-3 хвилини і злий цю воду. Закип'яти воду для маринаду з цукром, сіллю, лавровим листом та оцтом. Проварити 5 хвилин, дай маринаду трохи охолонути, залий часник і закатай банки на зиму.
3. Пряний маринований часник
Більш пікантна та ароматна версія класичної закуски.
Тобі знадобиться: 500 г часнику, 2 парасольки кропу, 2 листки смородини, 500 мл води, по 1 ст. солі та цукру, 3 ст.л. оцту, 3 лаврові листи, 6 горошин запашного перцю, 2 бутони гвоздики, 1 зірочка бадьяна.
Виклади в стерильні банки очищені зубчики часнику, кріп і листя смородини. Залий окропом, залиш на 5 хвилин і злий цю воду. Додай у неї цукор, сіль і всі спеції, провари 5 хвилин, влий оцет, залий часник і закатай.
Зараз читають:15 рецептів найсмачніших страв із сосисок
4. Маринований часник із хмелі-сунелі
Усього пару ложок цієї спеції – і від ароматного часнику просто неможливо відірватися!
Тобі знадобиться: 500 г часнику, 500 мл води, 10 г солі, 30 г цукру, 2 ч. л. хмелі-сунелі, 100 мл води, 2 лаврові листи, 4 горошини чорного перцю.
Приготування: Приваріть очищені зубчики часнику 2-3 хвилини в киплячій воді і викладіть в стерильну банку. Закип'ятіть воду з рештою інгредієнтів, пару хвилин провари маринад, залий часник і закатай заготовку.
5. Маринований часник у соєвому соусі
Кілька тижнів дай часнику настоятися при кімнатній температурі, а потім прибери в прохолодне місце на зберігання.
Тобі знадобиться: 450 г часнику, 240 мл соєвого соусу, 65 г цукру, 80 мл рисового оцту.
Змішай соєвий соус, оцет і цукор, доведи до кипіння і проварити 2-3 хвилини. Дай маринаду охолонути до кімнатної температури. Виклади в стерильні банки очищені зубчики часнику, зали їх маринадом і закатай.
6. Маринований молодий часник на зиму
У сезон свіжого часнику – ця заготівля стане справжньою знахідкою.
Тобі знадобиться: 2 кг молодого часнику, 4 гілочки кропу, 1 ст. перцю горошком, 1 л води, 100 мл оцту, по 50 г солі та цукру.
Приготування: Очисти часник від верхнього лушпиння, але не поділяй на зубчики. Відварити його 4-5 хвилин у киплячій воді і виклади в стерильні банки з перцем і кропом. Закип'яти 1 літр води з сіллю та цукром, додай оцет, залий часник і закатай банки.
7. Маринований часник без оцту
У цьому рецепті як консервант використовується лимонна кислота.
Тобі знадобиться: 350 г часнику, 250 мл води, 1 ст. цукру, 0,5 ст. солі, 1 бутон гвоздики, 1 ч. л. перцю горошком, по 0,5 ч.л. насіння гвоздики та кропу, 0,5 ст.л. лимонної кислоти.
Приготування: Закип'яти воду з цукром, сіллю та всіма спеціями. Додай лимонну кислоту та перемішай маринад. Виклади часник у стерильні банки, зали маринадом і закатай.
8. Гострий маринований часник на зиму
Гостроту дуже легко регулювати кількістю перцю чилі.
Зараз читають:20 закусок з авокадо, які потішать своїм смаком
Тобі знадобиться: 500 г часнику, 1-2 перцю чилі, 2 парасольки кропу, 2 гілочки петрушки, 2 гілочки чебрецю, 1 л води, 1 ст.л. перцю горошком, 1 бутон гвоздики, 2 лаврові листи, по 1 ст.л. цукру та солі, 3 ст.л. оцту.
Розбери часник на зубчики, подрібни петрушку і чебрець, а чилі наріж кільцями разом з насінням. Виклади все в чисті банки з парасольками кропу, залий окропом і залиш на 7 хвилин під кришкою. Злий цю воду і знову її закип'яті з цукром, сіллю та спеціями. Влий оцет, перемішай маринад, залий часник і закатай.
9. Маринований часник цілком
Такі голівки часнику хороші до картопля, м'яса чи риби.
Тобі знадобиться: 8 головок часнику, 200 мл води, 200 мл оцту, 30 г солі, 40 г цукру, 2 лаврові листки, 6 горошин запашного перцю.
Приготування: Залий часник окропом на 2 хвилини, потім залий холодною водою і очисти від верхнього лушпиння. Виклади його в стерильну банку. Закип'ятіть воду з оцтом та іншими інгредієнтами, провари маринад пару хвилин, залий часник і закатай на зиму.
10. Маринований часник із буряком
Ефектна заготівля, яка одразу викликає апетит – просто одним видом баночки.
Тобі знадобиться: 300 г часнику, 1 буряк, 2 лаврові листки, 3 бутони гвоздики, по 1 ст.л. цукру та солі, спеції, 50 мл оцту, 500 мл води.
Приготування: Очисти головки часнику від верхнього лушпиння і проварити 2 хвилини в киплячій воді. Буряк наріж платівками і поклади все в стерильну банку. Закип'яти воду з цукром, сіллю та всіма спеціями, проварити пару хвилин, влий оцет і залий часник маринадом. Закатай банку.
11. Маринований часник у олії
Принципово новий вид маринаду, з яким теж можна добре поекспериментувати.
Тобі знадобиться: 200 г часнику, 2 лаврові листки, по 40 г цукру та солі, 2 гілочки чебрецю, 200 мл оливкової олії, 250 мл води, 120 мл яблучного оцту.
Приготування: Закип'яти воду з цукром, сіллю та оцтом. Провари хвилину, додай зубчики часнику і провари ще хвилину. Відкинь часник на друшляк, а потім виклади в стерильну банку з чебрецем і лавровим листком. Залий все олією, закатай і зберігай у прохолодному місці.
12. Маринований часник із червоною смородиною
Один із найнезвичайніших способів замаринувати часник, в ідеалі – молодий.
Зараз читають:20 найсмачніших тостів з авокадо
Тобі знадобиться: 10-15 головок часнику, 600 г смородини, 250 мл яблучного оцту, 40 г цукру, 70 г солі, 1 ст.л. перцю горошком, 1 л води.
Приблизно третину ягоди та зубчики часнику розклади в стерильні банки. Смородину, що залишилася залий водою, додай сіль, цукор і перець, і проварити 5 хвилин після кипіння.
Розімні масу, провари ще пару хвилин і перетрій через сито. Знову доведи до кипіння, влий оцет і доведи до кипіння ще раз. Залий цим маринадом часник, простерилізуйте банки в киплячій воді 10-15 хвилин і заходьте.
13. Рожевий маринований часник
Лови секрет, як надати зубчикам часнику ніжного рожевого відтінку.
Тобі знадобиться: 500 г часнику, 4 буряка, 20 г солі, 50 г цукру, по 0,5 ч.л. кориці, гвоздики та насіння кропу, 500 мл води, 50 мл оцту.
Розбери часник на зубчики, залий окропом на 2 хвилини і потім промий холодною водою. Розклади в стерильні банки. Вичави сік з буряка будь-яким зручним способом, додай в нього цукор, сіль і спеції, і провари маринад 7 хвилин після кипіння. Влий воду, знову доведи до кипіння і додай оцет. Залий часник і заходи банки на зиму.
14. Маринований часник холодним способом
Цьому часнику потрібно настоятись 2-3 місяці до зими. А зберігають його у темному прохолодному місці.
Тобі знадобиться: 1 кг часнику, 600 мл води, 3 ст. оцту, 4 ст.л. цукру, 2 ст. солі, 8 горошин запашного перцю, 10 бутонів гвоздики.
Приготування: Закип'ятіть воду з цукром, сіллю та спеціями, влий оцет і дай маринаду охолонути до кімнатної температури. Виклади очищений часник у банки, зали маринадом, закатай і прибери в прохолодне місце на зберігання.
15. Мариновані стрілки часнику на зиму
Мариновані часникові стрілки легко стануть однією з улюблених домашніх закусок.
Тобі знадобиться: 700 г часникових стрілок, 600 мл води, по 20 г солі та цукру, 4 лаврові листки, 10 горошин чорного перцю, 60 мл оцту.
Приготування: Перебери часникові стрілки і виклади їх у стерильні банки щільніше. Закип'ятіть воду з усіма іншими інгредієнтами, залий стрілки маринадом і стерилізуй банки 20 хвилин у киплячій воді. Закочуй їх на зиму.
Джерело: dietcenter.com.ua