Солодкі, яскраві та корисні – все це про гарбузові цукати. Їхнє приготування вимагає багато часу, але при цьому – мінімум зусиль. Тож ти зможеш усе підготувати та спокійно займатися своїми справами. Ділимося 10 найсмачнішими рецептами!
Зміст
1. Цукати з гарбуза з варінням
Найкласичніший і найпростіший рецепт цукатів у домашніх умовах.
Тобі знадобиться: 1,5 кг гарбуза, 750 г цукру, 1 ч.л. лимонної кислоти, 1 ст. крохмалю, 1 ст.л. цукрової пудри.
Приготування: Наріж гарбуз кубиком приблизно по 1 см. Засип цукром, перемішай і залиш на ніч під кришкою. Додай лимонну кислоту та доведи до кипіння на сильному вогні. Вари заготовку до м'якості гарбуза, але щоб він не розварився.
Виклади гарбуз на друшляк, а сироп ще трохи увари – 7-8 хвилин. Залий їм гарбуз і дай охолонути. Потім знову закип'яти сироп, залий гарбуз і ще раз виклади його на друшляк, щоб він шиб. Застели лист пергаментом, виклади шматочки в один шар і суші 2-3 години в духовці при 100 градусах. Коли цукати охолонуть, обваляй їх у цукровій пудрі з крохмалем.
2. Цукати з гарбуза з корицею
Насправді підійдуть і будь-які інші прянощі до смаку.
Тобі знадобиться: 800 г гарбуза, 400 г цукру, 1/2 лимона, 100 мл води, 1 ст. кориці, спеції.
Зараз читають:20 відмінних рецептів круасанів із листкового тіста
Приготування: Закип'яти воду з цукром та лимонним соком, і проварити 5 хвилин. Відправ у сироп нарізаний кубиком гарбуз, лимонну цедру, корицю та спеції. Доведи до повторного кипіння, проварити ще 5-10 хвилин і дай гарбузу повністю охолонути в сиропі. Знов проварити 5-10 хвилин і остудити, і так ще раз.
Востаннє виклади гарбуз на друшляк, дай йому повністю стекти і розклади шматочки на пергаменті на невеликій відстані один від одного. Відправте цукати в духовку на 2 години при 90 градусах. Стеж за станом цукатів у процесі!
3. Цукати з гарбуза з яблуком та лимоном
Коли готові цукати охолонуть, то можеш обваляти їх у цукровій пудрі.
Тобі знадобиться: 400 г гарбуза, 1 яблуко, 1/2 лимона, 200 г цукру, півсклянки води.
Приготування: Наріж гарбуз кубиком. Лимон залий окропом на 5 хвилин і наріж кружальцями. З яблука зніми шкірку – знадобиться тільки вона, а не сам фрукт. Склади все в каструлю і додай цукор. Відправте заготівлю на ніч у холодильник.
Долей воду, доведи все до кипіння, проварити 5 хвилин, зніми з вогню і дай повністю охолонути. Знову закип'яти, провари та охолоди. І потім повтори втретє. Потім ще раз доведи масу до кипіння і виклади шматочки гарбуза та лимона на тарілку підсохнути. Переклади цукати на пергамент і відправь на 1:00 в духовку при 90 градусах.
4. Цукати з гарбуза з медом
Жодні магазинні цукати ніколи не зрівнятися з цими!
Тобі знадобиться: 1 кг гарбуза, 200 г цукру, 1 лимон, 4 ст. меду.
Наріж гарбуз кубиком, змішай з цукром і залиш на ніч. Злийте сироп з гарбуза в каструлю. Лимон подрібни в блендері і відправ туди ж. Додай мед, перемішай, доведи масу до кипіння і проварити кілька хвилин. Проціди сироп, залий їм гарбуз і провари його до загусання, аж до 1 години. Виклади цукати на папір і дай їм висохнути, періодично перевертаючи.
Зараз читають:15 простих способів засолити оселедець у домашніх умовах
5. Цукати з гарбуза у сушарці
Якщо у тебе є спеціальна сушарка, то легше за рецепт просто не знайти!
Тобі знадобиться: 2 кг гарбуза, 1 кг цукру, 2 апельсина, 3 см імбиру, 8 коробочок кардамону, 2 лимони, 2 палички кориці, 4 бутони гвоздики.
Приготування: Зніми цедру з усіх цитрусів і відіжміть сік. Гарбуз наріж кубиком і змішай все разом. Додай цукор, слайси імбиру та всі спеції, та залиш заготовку на ніч. Доведи до кипіння та вари на слабкому вогні 30-40 хвилин. Виклади гарбуз на друшляк і дай стекти.
Розклади цукати на відстані один від одного в один шар і готуй їх у сушарці при 50-60 градусах, доки вони не зменшаться мінімум удвічі. Точний час розрахувати неможливо, тож дивися за станом цукатів.
6. Цукати з гарбуза у мультиварці
Мультиварка дозволяє суттєво спростити процес виварювання цукатів у духовці.
Тобі знадобиться: 1 кг гарбуза, 1 склянка води, 450 г цукру.
Наріж гарбуз кубиком і виклади його в чашу мультиварки. Додай цукор, залий окропом і перемішай. Увімкни режим “Випічка” на 40 хвилин. Дай цукатам повністю охолонути у чаші. Виклади цукати на пергамент і просуши їх 2-3 години в духовці з прочиненими дверцятами при 100 градусах.
7. Цукати з гарбуза без варіння
Довге виварювання – найскладніша частина приготування цукатів. У цьому рецепті обійдемося без неї!
Тобі знадобиться: 3 кг гарбуза, 1,5 кг цукру, 2 ч.л. лимонної кислоти.
Приготування: Наріж гарбуз, склади в пакет і відправь на 2 дні в морозилку. Змішай шматочки гарбуза з цукром та лимонною кислотою, і залиши ще на 2 дні в прохолодному місці. Злегка відіжми гарбуз і розклади шматочки в сушку. Готуй цукати в дегідрататор близько 6 годин.
Зараз читають:20 ПП рецептів на Новий рік, які неодмінно здивують
8. Цукати з гарбуза без цукру
ПП-рецепт цукатів з гарбуза для тих, хто стежить за харчуванням та фігурою.
Тобі знадобиться: 450 г гарбуза, 1 лимон, 300 мл води, 1 ч.л. кориці, 0,5 ч. л. замінника цукру.
Приготування: Наріж гарбуз кубиком. Додай воду, підсолоджувач, цедру лимона та корицю. Доведи до кипіння, проварити 10 хвилин і залиши цукати у воді на ніч. Потім виклади їх на піддон сушарки та суші ще 4-6 годин.
9. Цукати з гарбуза без духовки та сушарки
Просушити цукати цілком можливо і природним шляхом – на повітрі.
Тобі знадобиться: 400 г гарбуза, 500 мл води, 1/2 лимона, 500 г цукру.
Приготування: Закип'яти воду з цукром, лимонним соком і цедрою і проварити 2 хвилини. Додай нарізаний шматочками гарбуз, проварити 5 хвилин і дай їй повністю охолонути. Ще двічі повтори цей крок. Дай шматочкам гарбуза стекти від сиропу, розклади їх на лист і суші цукати до 3 днів, періодично перевертаючи.
10. Цукати з гарбуза з апельсиновими кірками
Час сушіння цих двох інгредієнтів збігається, тому пропонуємо цим скористатися!
Тобі знадобиться: 1 кг гарбуза, 1 апельсин, 800 г цукру.
Приготування: Наріж гарбуз кубиком, а з апельсина зніми кірку і теж наріж її шматочками. Засип все цукром і залиш на ніч. Доведи до кипіння, додай спеції до смаку і провари всі 10 хвилин. Відкинь цукати на друшляк, дай їм стекти і виклади на пергамент в один шар. Суші їх 1-1,5 години у духовці при 110 градусах. Можеш кілька разів перевернути в процесі.
Джерело: dietcenter.com.ua